6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 821
  • 747
  •   2
Отговори
# 225
  • София (Възраждане)
Относно термометрите, имахме такъв, но се развали и изровихме стария живачен.

# 226
Моята като цяло е много злояда. Яде много малко,трудно опитва нови храни, не се сеща да яде. Зеленчуци яде. Салата всеки ден яде в училище. В детската й казвах да яде салата с хляб,ако нищо не й хареса. Плодове не яде, ако не й натикам някоя мандарина или банан в устата. Зимата казва, че обичала череши, а лятото, че й се ядат мандарини, защото и двете ги няма в съответния сезон Simple Smile Фрешове с уговорки пие.
За спорта много се надявам да мога да я запиша на една гимнастика,която е профилактична за гръбначни изкривявания , защото е много грацилна и се тревожа да не се изгърби. Миналата година ходеше на йога за деца и беше много интересно, но после спряха да я предлагат.
Аз много обичам планините и лятото ходим почти всеки уикенд. Падам си по по-екстремни маршрути, които са твърде трудни за дете. Понякога татко й я носи или я оставяме на бабата. Иначе хич не съм по спорта.
Имам чувството,че боледуват толкова и от мръсотията в София. Гледах някакво изследване,че е най-мръсната столица в Европа Sad
Ние изпочухме живачните термометри. Няколко пъти купувах електронни, но не показват вярно.

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 19:21 от Сънчo

# 227
Здравейте,
гледам да си ви чета редовно, но през телефона.
Сега ми е паднало да попиша на спокойствие  Hug
За яденето и аз да се включа - всичко похапва, нищо не отказва. Спомням си само за кивито (прояде го на 4 години) и чушки с обелки (тях на 5 някъде). За сметка на това бебока е друга работа, уж са братя, една майка ги е раждала......... нищо общо във вкусовете. И двамата са захранени на 6 м, но баткото само отваряше устата и ядеше каквото и да му дадеш, а малкия е с претенции  - затвори ли устата нищо не може да го накара да яде, а и си обича повече да си цока hahaha като има луд да му дава.
За спортовете - ходи на футбол и танци в градината и на плуване два пъти седмично. Плуването му е любимо, вече плува много по-добре от мен и баща му и то правилно (а не като нас самоуки плувци), но заслугата е изцяло на треньорите му. Пробва карате (като беше на 4г.), но не можа да го грабне и се отказа. Ходеше и на футбол (в Минно-геоложкия университет)от 4г. до 5г, но преместиха часа на тренировката и нямаше как да го водим. А зимата ходи и на ски (то нали тази зима имаше и много сняг де), но все пак покара две седмици. Миналото лято го записахме на това
Скрит текст:
, много му хареса и това лято май пак ще ходи. И аз и баща му сме запалени по спорта и всеки си тренира поне по 2-3 пъти в седмицата, но всеки си има любими спортове и просто гледаме да ги напасваме с времето, остава само и бебока да го запалим hahaha.
Термометър имаме един електронен на PIC и горе-долу мери вярно, но го ползвам само за бебето, а за нас и баткото си ползвам живачен от едно време.
Болните да се оправят бързо и да няма повече вируси и грипове  bouquet

# 228
Жасмин как се оправяте с толкова много занимания. Все си мисля дали е необходимо с толкова странични неща да се занимават децата.

Зависи от гледната точка. Най-много инвестирам в знания и образование, когато се отнася за децата ми, считам ги за най-ценното капиталовложение, което мога да им дам.
Добре, че сме в София и живеем недалеч от центъра, всичките ни занимания са на разстояние на не повече от 10-на минути с кола. Но и моите пробват много неща и се отписват, така че 3-4 от тези школи не посещават постоянно, а веднъж месечно (биоигри, архитектура например). Други 4 са събрани в един и същи ден, на едно и също място, така че и те не са ни проблем. Най-много време ни отнема плуването, а сега и хорът, защото са в делнични дни, другите ги вместваме в събота и неделя до обяд.

# 229
Жасмин добра организация сте направили. Безспорен е факта, че за децата правим най-доброто, но лично аз не мисля че е необходимо от сега да се натоварват с толкова занимания, дори и харесвани от самите деца. Живота тепърва ще им става все повече натоварен. Трябва да имат спокойствие и свободно време поне сега докато са по-малки.

# 230
Като са им свободни вечерите зимата, се плесват или на телевизора, или на айпада - затова предпочитам малкият да е на плуване. Събота и неделя следобедите също са им свободни, малкият рита на воля на игрището, или кара колело в парка. А лятото - 3 месеца ваканция, за нищо не го закачам, пълна свобода, даже по 1-2 месеца сме на морето. Сега приключват учебната годината в края на май и чак на 15 септември са на училище, това са 3 месеца и половина пълно безгрижие.

# 231
  • sf
Ох, с такъв кеф бих си останала вкъщи и само да возя децата от школа на школа  Crazy ама тц, нема как  Joy
Моят ходи на футбол и плуване в градината и пак на плуване в едно училище.
Каката тренира лека атлетика, ама тя е голяма, сама се оправя.
Нямам търпение да дойде лятната ваканция  Whistling

# 232
Не знам дали ще ви заинтересува, но това са били задачите на състезанието "Европейско кенгуру" на 23.03.: http://math-bg.com/wp-content/uploads/2013/04/KENGURU_1-klass_2013-U.pdf , но 2013г. Тазгодишните са все още апокрифни...Така че тези сигурно ги знаете, но няма да трия...
Синът ми отказа въобще да ги погледне - каза, че математиката много му напрягала мозъка и сега е късно за такива задачи! Laughing

Последна редакция: чт, 27 мар 2014, 22:28 от marini

# 233
Жасмин добра организация сте направили. Безспорен е факта, че за децата правим най-доброто, но лично аз не мисля че е необходимо от сега да се натоварват с толкова занимания, дори и харесвани от самите деца. Живота тепърва ще им става все повече натоварен. Трябва да имат спокойствие и свободно време поне сега докато са по-малки.
Напротив, аз пък мисля, че сега е много подходящо да се занимават с повече и различни школи, защото колкото повече напредват в училище и със всеки клас по-нагоре им става по-натоварено. Сега е моментът да опитат възможно повече неща, да се развиват многостранно. Искрено се възхищавам на Жасмин и Вела, които успяват да организират много занимания. За съжаление не съм от супер мамите, които успяват с всичко и някои неща изоставихме поради това, че ми беше неудобно да я водя / балета например/, а с рисуването, въпреки че много го харесва и й се отдава също ходи в месеца веднъж. Ама като не е случило на родители горкото, какво да се прави...
Марини, мерси за линка. Ако те успокоява моята не харесва никакви задачи с математика, още събира с броене на пръсти. Затова пък днес установих, че вече чете гладко / и правилно, стига да не бърза, че иначе голям смях - тя види началото на думата и решава, че я знае и я чете, без да гледа крайната част и се получават големи нонсенси.

# 234
Mira_p   за да ходят на всичките тези неща децата, аз не работя. Нямаме баби и дядовци.Лятото няма кой да ги гледа.  Аз също съм на мнение ,че колкото по-големи стават ,времето за извън класни занимания намалява.
И аз като Жасмин предпочитам да ходят на сто неща, отколкото да висят пред телевизора и компютъра. Не че пак не го правят, но имат по- малко време.

Чакам с нетърпение малката да тръгне първи клас за да ходи на всичките неща в училището / вокална група, народно пеене, танци и плуване/.Ще остане само народното пеене в читалището  и  пианото- за събота. Още не съм решила. В училищто също може да ходи на пиано но още не съм проучила за 1 час колко ще ми струва. Имам страхотен учител , но ще трябва да я водя и съответно да я чакам. А вече се замислям да почвам работа. Миналата година отказах 3 предложения и сега ме е яд.

# 235
Мен ми доставя удоволствие да водя детето по занимания. Сега не я водя заради болестите и училището, но миналата година ходеше на 5-6-7 различни неща. Винаги се съобразявам с нейните желания и никога не бих я накарала да ходи на нещо, което не иска, освен ако не е някакъв здравословен проблем. Единствено на плуване имаше леки уговорки от моя страна, но го правех пак заради укрепване на здравето. При нас се падаха по 1-2-3 занимания на ден плюс детска до обяд, имаше време и за безгрижни игри.

# 236
  • София
Мен ми доставя удоволствие да водя детето по занимания.

И на мен  Grinning До навършване на 4г. само аз водех. После обаче попаднах на работа, която би било лудост да откажа. Отне ми година, че и повече да преглътна, че времето с детето значително е намаляло. И до ден днешен ме гризе. Добре, че мога да си позволя понякога просто да си кажа сутринта, че за деня ще сме си вкъщи  Heart Eyes Често и в неплатена отпуска излизам - 1-2 дни в месеца, както и за началото на учебната година, тогава по 2 седмици.
За момента заниманията са 5 и майка ми води. Не броя разни съботни, на които ходи 1-2 пъти месечно. И аз мисля, че докато са малки, за децата е удоволствие, здраве и развитие посещението на курсове.
Но пък в никакъв случай не си представям, че е нормално след цял ден на училище/ занималня вечерта да има и някакви уроци. Всяко дете има нужда да си постои вкъщи, да играе с играчките си, със семейството си, с приятелите си. Ако Алекс има тая възможност, изобщо не й е до ТВ и таблети (гледайте обаче, ако няма  ooooh! ) Така че баланс трябва. В тоя смисъл различните деца имат различни нужди. То и родителите имат различни възможности, де.
Което ме подсеща да питам има ли задължително целодневно обучение от някой клас нагоре. Аз съм твърдо против. Надявам се глупаците в министерството да не натворят подобни глупости.

# 237
До 4 клас е задължително целодневно.Но не е навсякъде. Когато сина тръгваше първи клас директора ни предложи два варианта: 1. да имат и следобед занимания и 2. да учат само до обяд а следобед да се пишат домашни. Родителите избрахме вариант 2.
Няма как да го направят целодневно. Те сега децата учат на две смени и в големи класове. Как ще стане това да учат целодневно?

# 238
  • София
При нас силно се надявам да не стане скоро. Разбирам, ако класовете са по 15 деца, ама 30+ да крещят по цял ден... Ужас  #Crazy

# 239
  • Sofia
Та след като не е навсякъде, значи не е задължително... целодневното де (вариант 1 от предложения избор на Вела), което е коренно различно от занималня (вариант 2).  Wink

На занималня няма как да ме накарт да ходи задължително и не я възприемам изобщо*. На целодневно (в истинския смисъл) разбира се, че ще е здължително след като една част от предметите се взимат след обяд.  Това са по леките предмети - като музика, рисуване...
*Друг е въпроса, че класовете са големи и условията не са сътоветните за целодневно обучение.
Според мен, ако ги има, са единици у-ща с целодневно обучение.
     В една от темите, в които пиша, една майка в Англия разказва за целодневното обучение там - ей такова искам за детето си, ама тук сме на светлинни години от където и да го погледнеш.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт