Отговори
# 195
8. Изчисляване на паричното обезщетение при бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.     Това пише в сайта на НОИ

# 196
записвам се, че тотално ви изпуснах Sad

# 197
Аз доколкото разбрах, като прочетох сега закона, е, че майчинството е календарна година от началото на раждането. Чуденето ми обаче е за размера на парите. Аз си мислех, че през цялата тази година ще ми дават 90% от заплатата, а те не го правят. Дават тези 90% едва като приключи последния болничен - този от педиатъра. Тоест минус цели 2 месеца някъде излиза. Гадове!!!  tantrum

# 198
горе долу така излиза

# 199
  • София
Честита ви Баба Марта (с малко закъснение)! Да сте живи и здрави и много да ви радват бебоците!
Зарибихте ме с тези памперси на била, ще взема един пакет да пробвам.
Сега съм при нашите (Щях да пиша на гости, ама какво гости? В нас съм си.) Исках да спя с Точко и уговорката беше да го взимат сутрин към 8, за да поспя, но те сложиха кошарката в тяхната стая и не ми го  дават - 2 дни да си почивам и да поспя. Ох, блаженство! Малко ми липсва де, 2 пъти влизах при тях да го видя какво прави.
Аз вчера забравих да се оплача. С ММ къпем малкия в спалнята, че банята е много малка, а коритото е голямо. След като го извадим от коритцето, аз го държа, а ММ го полива с чиста вода, колкото да го изплакне, не че има много препарат във ваничката, ама все пак... Вчера поля главичката и гръбчето и какво стана, нещо му попречиха моите ръце отпред, Точко като зяпнал и отворил голяма уста и ММ му изля водата директно в устата!!!  #Crazy #Crazy #Crazy Аз видях как глътна и като се задави това дете - ужас! И на мен пак ми се сви всичко. Хванах го за крачетата както е гол и хайде надолу с главата, та се оправи.
Скрит текст:
Като казвам за крачетата и главата надолу, нямам предвид, че съм го провесила директно надолу, а просто се държат краката и се придържа отзад на гръбчето, накланя се рязко няколко пъти на около 45 градуса от хоризонтално положение. Пиша го това да не вземе някой да си помисли, че съм хванала детето за краката и съм го тръскала надолу като чувал с картофи.

бейбифейс Оправиха ли възпалената жлезичка? И аз имах подобен проблем. Предишната ми гинеколожка ми направи марсупиализация дори(в случая това е най-доброто решение), но за жалост неуспешна, защото наскоро пак се възпали. Вероятно е и до организъм, защото моят има склонност към сраствания и изглежда това се с случило и с отвора от манипулацията. Има вариант да се пукне само, но съществува риска и да стане кистичка...

Засега няма промяна в положението и другата седмица може би ще ми сложат дренаж. Мазах с ихтиол и браунол, но от това ми се възпали кожата и сега ми щипе, затова ги спрях. Имам някакво течение, жълтеникаво, като много гъсти сополи. Не знам остатъци от лохиите ли са или е от жлезата някакво изтичане. Но си е все така голяма и подута.

Ивичка, за тупане на гръбчето при задавяне съм чела, че не е препоръчително. За духане в лицето - нямам идея. Методът, който прилагам съм го видяла от една приятелка и действа засега.

Панди, честита придобивка!

Елг, браво на колегите! И аз искам да му взема триколка, но има време - ще му трябва след около 10 месеца предполагам.

Catseye , честито бебече и тук:)

Cvetyyyyy , добре дошла. Ти ме подсети да повдигна въпроса за сокчетата. Обградена съм от педиатри от старата школа, които ме карат да давам вече сокчета, а на мен ми се иска да го захраня с кашичка при навършен 5-ти месец, или поне в края на 4-ти. Не знам има ли значение, че сме на адапте. Някой може ли да ми каже примерна схема на захранване по новите методи, че по старите има доста в нета, но всички започват със сокчета от 2-ри месец.

Тонини - болничните и майчинските са на едни пари, доколкото ми е известно. Не ги знам какви са тези хем 90% от заплатата, хем не по-високо от средно дневното възнаграждение за периода. Сиреч колкото си получавала преди, толкова ще получаваш и по време на майчинството (приблизително). Има един калкулатор http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php - на мен ми изчисли почти точно парите, които вземам.

Хайде оставям ви, лягам да спя, че промоцията е само 2 нощи!  Wink Лека!!!

# 200
Нури, благодаря и на теб за съветите  Hug.Надявам се това,да е единствения път,в който ще ми послужат лично за мен,но ако се повтори вече ще знам какво да правя.Аз с всеки ден съм все по-добре Simple Smile.Останаха още малко буци да се махнат,но с упорство и това ще се случи Simple Smile.

Пандичка,честита количка,напълно разбирам радостта ти Simple Smile.За мен беше много важно да имам удобна количка,която да ми приляга напълно.

Елг, имаш страхотни колеги Simple Smile.

Catseye
, честита дъщеричка   bouquet.

Lilo, честита придобивка и на вас Simple Smile

Цветиии,честито момченце и на теб   bouquet.Бързо оздравяване му желая Simple Smile.Според мен трябва да внимаваш с меда в толкова ранна възраст.Той е силен алерген.Дава се най-рано след годинка.

babyface,браво за почивката,добре да се възползваш от предоставената възможност  Wink.

Ние от вчера си имаме люлка,сега остава Емо да не плаче в нея  Crazy.

Последна редакция: пн, 03 мар 2014, 10:13 от bebetoo

# 201
Привет  Hug Аз естествено пак ви изпуснах, но минавам, за да споделя едно интересно видео- http://vimeo.com/ashalom/videos .
Сега ще наблюдавам дали Вики го говори този език  Joy Joy Joy
babyface, според мен най-добре е да се захранва от 6 месец със зеленчуково пюре или каша. Аз с каката започнах още в 5 месец с  безмлечна оризова каша, просто защото качваше супер малко и да добавя малко калории към кърмата (оказа се излишно...).

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 12:50 от barboran4e

# 202
  • София
Защо нашите майки са ни давали сок (и защо няма нужда ние да дав … ите деца от рано)

Становище на Американската академия по педиатрия относно соковете

Захранване, водено от бебето – BLW --> Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст

Пандичка
, беше питала за линк за проврка на съвместимост на лекарства и кърмене. Ето този сайт е добре организиран и дава адекватна информация Peace

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 13:17 от зелено човече

# 203
# 204
Nurii, слагам хартийка, да. Когато майка ми му сменя гащите, маже много повече крем от мен и често излиза извън зоната на хартийката и си отива и по гащите... Надявам се да не се развалят като е спорадична употребата...

# 205
  • София
Привет и от мен.
Пиша с бебе на корема, че много мрънка нещо Simple Smile

Добре дошла на новата мама   bouquet

Елг, наистина много мило от страна на колегите ти. На работа на всички преди мен се събираха пари за подарък по случай излизането по майчинство. Но за мен колежкоте решиха явно, че не е необходимо. Вярно, че бях дълго време в болничен, но все пак си е елементарно уважение, една картичка поне да ти дадат. Както и да е Simple Smile На теб  Hug

Е, Панди, ще се похвалиш на живо другата седмица в парка (дано да е хубав времето). Честито и дълга и безаварийна експлоатация Wink А за диетата - щом се чувстваш добре, давай напред.

За кърмата - една позната с малко по-голямо бебе каза, че при нея много добре и се отразява на кърмата сурови орехи. Реших да пробвам, ако има резултат ще споделя.

Тонини, браво бе жена, кефиш ме. Аз едвам се оправям, а ти изпити, шестици, супер. По математика стискам палци да си минала. То това е важно Wink. Аз до обяд едвам успявам да се оправя за да вляза в банята да си измия зъбите  Laughing Явно имам нужда от реорганизация на времето. Но забелязвам, че с всеки изминал ден някакси се поуправям повече Simple Smile

Честито бебче на Catseye   bouquet

Една нова мама беше писала за сок и мед във водата на едномесечно бебе - мила, сигурна ли си, че е препоръчително. Медът е силен алерген, а сока навсякъде вече го препоръчват след 6ти или най-рано след 4ти месец. Някои по-стари педиатри в БГ действат по-старата система, но ми се струва, че е по-добре да прочетеш и да прецениш за себе си дали това е правилно. Ти си знаеш най-добре  Peace

Ние сме добре, хапваме, пълним памперса. Все още сме на смесено хранене. Но снощи бяхме на гости на една позната с бебе, и тя сподели, че нейната както не искала да си изсуква необходимата кърма, така като пораснала малко и започнала да си се храни на цица спокойно. Явно като порастват и им стигат силиците да се хранят само от гърда.

Това е за сега от нас. Пожелавам ви приятна почивка и до скоро.
Пък аз се надявам да ми стигне времето за всичко планирано, което съм решила да свърша днес Simple Smile

# 206
Благодаря ви за отговорите за фотосесията. Според мен също ще е добре да е поотраснало бебчето, за да може да стой седнало.
Пандичка честита ти  1stroller да си я ползваш със здраве
tonniny повдигна много интересна тема с тези болнични и с изплащането на майчинските.  newsm78 В този ред на мисли искам да ви попитам кога ви изплатиха втория болничен?! На мен още не ми е платен, т.е. за февруари не съм взела никакви пари., а той е от 31.01 - 13.03
Интересен е и факта за социалните, пак не вземаш пари за дете за месец февруари, ако то е родено както моето на 31.01, защото не са му поставени ваксини и нямаш документ от педиатър.  #Cussing out
Абе скапана държава!!! Не съм за 35лв, но къде е логиката в цялата система?
Днес времето е ужасно, но аз използвам сънят на бебчо да почета малко книга и да си отдъхна.
Поздрави на всички

# 207
Здравейте момичета!!!!
Най-после и за мен остана време да седна на компа, от телефона ви чета, но не мога да пиша, че се изнервям зверски  Joy

Панди, ха честито количка, реши Бритакса, а Simple Smile И по добре, че мен нещо моята ме изнерви преди два дни.... Не можа да влезе в един автобус, в смисъл не можа да мине между седлките, за да стигнем до мястото за колички.... Е полудЕх, ама каквото такова  #Cussing out

Браво бе, вие пишете, та се чупите, аз по толкова теми искам да се включа и все не ми остава време, моето дете кротанче, ама като спи и си намирам един куп работа да свърша, включително днес въртях и бисквитена торта, а за утре плана е макарони на фурна   chef

Salve, и аз взимам на Памперс, сега в Сейнсбъри са на много добра промоция и моите не миришат, на мен двойката ми миришеше повече, тези не, ама пропускат, та реших да пробвам тези на Лидъл да видя, ама не са и кой знае колко евтини де...
При вас времето хубаво ли е, че ние сме по разходки вече, едно слънце е пекнало в Лондон  Simple Smile
Ти тук ако си купиш многократни пелени ти връщат половината пари, но аз съм доста колеблива в тази насока...

Кайлис скоро не е писала! Да не говорим за Възкресителница, която един ред не е написала в "родени"  Hug

Елг, колегите ти са супер, де и аз да имах Simple Smile

Влади вече е 6.200  Joy Минахме на дрехи за 3-6м малко са му широки де, ама 0-3 ги опъва като манекенка  Joy Така се кокори, смее се, следи ме с очи, гукаме си сладко сладко, понякога не откъсвам очи от него, дори в леглото му не искам да го слагам да спи, че да го гушкам... Но се въздържам де  hahaha
А нали вече си имаме и дружина, Кристиан на мама Веси се роди на 21.02. и са голямо шоу като ги сложим един до друг, Влади разглежда Крис с голям интерес и протяга ръчички към него Simple Smile Крис плаче по силно от Влади и е голям сладур  Simple Smile

И така, при нас е веселба голяма, ще пиша пак когато мога!

прегръдки на всички момичета, които не мога да спомена лично Тонини, Деситка, Фейсчето, Маги и всички други  Hug Hug Hug Hug Hug
А на мама Деси89 честито за малкото юначе и бързо възстановяване!

ЛЛЛ благодаря ви много, че ви има  Hug Hug Hug   bouquet    bouquet  bouquet
Ако не бях в друга държава бих станала и аз доброволец (като натрупам нужния опит!)

# 208
Здравейте скъпи мами!
Ето ни и нас най-сетне!Цял ден имахме гости и чак сега ни остана време да се включим.Искаме да ви се похвалим,че вече сме по-добре,кашлицата ни почти отшумя и сме много веселички!От много "говорене" и смеене чак сега заспахме!  Laughing Исках да споделя,че останах потресена от това което споделиха повечето мами,че даването на сокче от 2 месеца е недопустимо!Аз бях съвсем спокойна досега тъй като лекарката ми каза,че може да започна да му давам.Под сокче имам впредвид от ябълка и морковче,честно казано много се разтревожих дали не съм сбъркала като сам му дала!Но той много го харесва и с удоволствие го пие.Използвам само домашни ябълки и моркови не купени от пазара!Взех да се притеснявам дали въпросните малки пъпчици не са от сока или най-вероятно са причинени от меда!
allian84 меда не го слагам във водата,а когато имахме гъбички в устата топвах леко марлята във него и след това във содата.Не съм прекалявала и не съм му давала чисто мед!И не сме едномесечно бебче,а сме на цели 2 месеца Simple Smile
Забравих да напиша и че сме на адаптирано мляко.Това е засега от нас ако има някоя майка в положение като нашето да сподели мнение по въпроса със соковете ...

# 209
  • Бургас
Здравейте, момичета.

tonniny, 90% от БЗ начисляват, започвайки от 45-дневния болничен преди раждане и приключват, когато детенцето навърши една година (410 календарни дни). Виж, в табличката на НОИ в колонката "Среднодн. обезщет.", сумата срещу този 45-дневния болничен трябва да е различна от предишните.

Сега да се оплача малко - получи ми се някакво запушване. Имах леко зачервяване на гърдата от 5-6 дни, но не му обръщах внимание, защото беше много малко. Днес се разрастна и напипах бучка. Дано успея да се справя с положението, тука четох какво съветват момичетата...ще действам  Sad

Някъде мернах, че било индикация на някакъв проблем, ако на 3 месеца бебетата все още стискат юмручетата. Моето момче доста си ги стиска и от това стискане са му все влажни и понамирисват. Плакна му ги, подсушавам ги...след половин час вече отново са му влажни Thinking Посъветвайте ме нещо  Tired

Панди, тази количка е велика, страхотен избор!!!

Все забравям да напиша колко се възхищавам на Елг и Тонини за това, че се хванаха да учат и че се справят отлично Hug
Аз за второ висше сякаш нямам желание, но пък все си мечтая да науча един ден френски език. И шофьорски курсове трябва да изкарам... кога ли ще се наканя  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт