Отговори
# 510
  • Германия
Здравейте момичета!
Във форума не съм влизала от.. и аз не помня.Неразбираемо защо от телефона не мога да си вляза в профила тук. Нооо в групата съм свръх активна Simple Smile
Когато имам време чета, доста полезна информация има и тук.

Имам въпрос към ЛЛЛ :

От години имам сенна хрема- алергия към тревистите полени, силно изразена.
Хомеопат ми изписа Риналержи за алергията. Не намирам еднозначна информация на въпроса дали може да се приема по време на кърмене.
По време на бременността не вземах нищо,но прекарах периода в чужбина, в планински град, където симптомите бяха краткотрайни и търпими.

Нелина, признавам си, че не съм компетентна относно хомеопатия и помолих германска коЛЛЛежка за мнение. След проверка тя не вижда проблем да се приеме хомеопатично по време на кърмаческия период. Отделно от това в Справочника на германският консултативен център по ембрионална токсикология "Ембриотокс" се казва, че " ...Приложението на хомеопатия е безпроблемно". Надявам се тази информация да ти е от полза.  Peace

# 511
Здравейте,
Прескачам при вас за малко от февруарската тема и надявам се - ще позволите, защото имам нужда от вашите съвети и подкрепа...
Днес бяхме на контролен преглед за поставяне на първа ваксина. Дъщеря ми е на един месец и от раждането е качила 600 грама, порастнала е с 4 сантиметра. Изключително кърмена е, не се изцеждам, храня на поискване - около 10-12 пъти на денонощие, а толкова са и сменените памперси, като 5-7 от тях са добре наакани.
От днес официално диагнозата е ГЕР, но знаех, че е така от постингите на две от потребителките тук. Бебето повръщаше още в болницата, но тогава не му обърнах особено внимание - казах си, че всички деца повръщат по малко и няма какво да се тревожа. Когато се прибрахме вкъщи и започна да хапва повече, положението стана страшно. Фонтани, повръщане... А доста често изкарва и през носа. Така е на всяко сменяне на памперса, преобуване, преобличане, ако е дори за секунда по гръб, ако се напъне малко да ака, ако плаче по-силно или пък при оригване... От месец непрекъснато спи в ръцете ми или върху мен, тревожа се, че може да се задави като спи.
На прегледа, който беше 10 дни след изписване, беше качила 300 грама и беше порастанала с 2 сантиметра, но сега започва да забавя. Личната лекарка съветва да започвам направо с адаптирано мляко, каза ми, че съм нямала кърма и изобщо не се впечатли от обясненията ми за рефлукса. Другата докторка пък каза да направя три от храненията с АМ АР, както и да направя 45 градуса наклон на матрака, а след 10 дни да отида на контролен преглед.
Не знам. Объркана съм и съм много тъжна. Започнах да изцеждам и смятам да давам само кърма от шише в следващите три дни, за да добия представа колко реално хапва бебето. За връщането - знам. Поне по 100 мл е на ден. Cry
Не искам да използвам адаптирано мляко.
Ще се радвам и ще бъда благодарна, ако споделите как е при вас. Приемам съвети и добри практики... Може и на лични съобщения - не искам да натоварвам хубавата ви тема.

# 512
Аз съм твърдо против даването на АМ за ГЕР. Моята дъщеря е по същия начин, спи само върху мен или в люлката, но с времето се израства. Можеш да опиташ сироп Гастротус Бейби и в краен случай даване на 2-3 лъжички безмлечна безглутенова оризова каша на всвко кърмене за сгъстяване на стомашното съдържимо. Също тска не мисля, че е много умно цеденето и хранене от шише, на тази втъзраст 

# 513
Тони, вярно гаден ден, дано не те боли много и с тм се оправите бързо Hug
За пропускането на нощното хранене и аз се присъединявам към притеснените мами, да не доведе това освен до хубаво наспиване и до скорошно отбиване..

# 514
Съжалявам, пиша от телефона.
На тази възраст бебето може да се отбие, ако яде 2-3 дни от шише.
600 гр. са задоволителен прираст на тегло. Кати цяло не виждсм особен проблем. С търпение ще се оправи от само себе си.

# 515
  • Германия
Здравейте сладурки,

Почти не съм ви чела ( за което моля да бъда извинена Blush), но просто никакво време не ми остава напоследък, а и за последните няколко дни ми се събира 5-6 часа сън общо. Надявам се тия дни да се включа по-активно. Имам една питанка към консултантите по кърмене, но бих била благодарна и някоя от вас да се включи:  bouquet Hug

От 2-3 дни усещам жестока болка в зърното на дясната ми гърда... Дори при най-малко докосване. След като дам на бебо да суче, като че ли на 5-6 минутка понамалява болката ( а може и да свиквам с нея newsm78). Не знам точно от какво е, само мога да предположа: През последната седмица Алекс много сучеше, успокоявайки коликите си и ползвайки ме за залъгалка и като се замисля всеки път това се случваше с дясната гърда. Стоял е по час час и нещо, като активното сучене(за хранене) е не повече от -10-12 мин.. Моята грешка е ,че не съм мазала в този период зърната с Лансинох, което правех всеки път (още от първия ден), не слагах подплънки, а зърната се допираха до нощницата ми. Днес забелязах, че на болезненото зърно имам нещо като коричка с големината на главичка на топлийка, но не съм забелязала да имам рана, а уж оглеждам всеки път. По принцип редувам гърдите на всяко хранене, но днес изцеждам дясната и додавам от лявата, тъй като на всичкото отгоре ми се струва, че и лактацията намалява, за което взимам мерки. Моля ви дайте съвет какво да правя...С какво да мажа? (Сега на всеки час мажа с кърма, после Лансинох и оставям на въздух). Как да процедирам за намаляване на болката? (наистина на моменти е нетърпима (при засукване особено)) От какво може да се е получило? Може ли да се е получило претриване на зърното и от това така силно да боли? Може ли да е млечница? newsm78

Предварително благодаря и се извинявам за хаотично представената информация

Поздрави и гушки на всички мами, бебковци и бебки

Анели, пишеш, че Алекс е сукал доста и продължително през последната седмица. Вероятно на това може да се дължи болката. Отдалеч само може да се гадае за причината и какво наистина може дае. Това, което можеш да опиташ като начало е, да слагаш на тази страна, когато рефлексът на слизане на кърмата е задействан, т.е. Алекс да не чака дълго на тази гърда, докато слезе млякото, а да започнеш от лявата страна и тогава да досуче на дясната. Доколкото е възможно да слагаш да суче още при първите признаци на глад- така не се нахвърлят настървено на гърдата и ако е нужна корекция на позата, са по-кооперативни мъничетата.
Независимо в каква поза кърмиш- задължително Алекс да поема зърното дълбоко в устата си и да остане така дълбоко през цялото време. Т.е. да не му се изплъзва от устата и да го прехапва.
Между кърменията можеш да облекчиш освен с ланолиново кремче, или има едни компреси, които спомагат за по-бързото заздравяване, но уви, не знам дали се намират в БГ /MultiMam/.
Другото, което би могла да направиш е или т.нар. *виенски донът* - 2-3 еднократни подплънки, изрязва се дупка в средата, увива се бинт и така зърното остава в средата открито и има достъп с въздуха, но пък е предпазено от допира с дрехите. Ето така изглежда: http://www.stillen-institut.com/asp_service/upload/content/Der-W … r-Brust-Donut.pdf
ИЛИ друг домашен трик, използван от майките е да се вземе малка пластмасова цедка за чай, отрязва се дръжката, изчистват се остри ръбове, ако има и се похлупва върху ареолата.
И пак да повторя: най-важната стъпка е да се оптимира слагането на гърда и засукването; при нужда, можеш да развалиш вакуума и свалиш от гърдата и да се коригира засукването. Ти усещаш къде е пои как е по-малко болезнено- така че: първо по-малко болезнената страна и после болящата. Вече задействан рефлекс на слизане на къмата е добър помощник при болезнени зърна. Тесни бельо, дрехи, всичко, което притиска и е дискомфортно просто да се избягва. Ако се притесняваш, че може да са гъбички, не пречи да се консултираш с гинеколога си. Обикновено се предписва медикамент, съвместим с кърменето и се третират и майката и бебето, достатъчно продължително, за да е сигурно, че "врага е отстранен". Придружаващо към това се препоръчва изваряване на залъгалки, биберони, пране на бельото на висока Т, абсолютна хигиена, честа смяна на подплънките или в твоя случай осигуряване на достъп до въздух.Слънчеви бани/ако е удобно да ходиш у дома с отворено деколте/ и...ако наистина са гъбички, те често се появяват, когато майчиният имунитет е понижен, не пречи да хапнеш някой друг плод/зеленчук богат на вит.С  Wink за сметка на това да се намали употребата на захарни и тестени изделия. Шоколадът не спада към тях   Mr. Green Wink Ще се радвам, ако намериш нещо полезно за себе си в горните редове.  Peace

# 516
  • Пловдив
Това, че бебетата ни правят нощна пауза няма да доведе до отбиване. Синът ми също без натиск спря нощното хранене, и това нямаше последствия. Друг е въпроса, че когато навърши 4 месеца започна да се буди на два часа (заради зъби, вероятно) и ме върна назад, точно се бях отпуснала.
Но сега повече премислям всичко и имам куп въпроси.

Въпрос към ЛЛЛ:
Вероятно е твърде рано за притеснение, тъй като до сега имаме само една нощна пауза от 23 до 6.30, но предпочитам да съм на ясно. Трябва ли да се будя и да изцеждам, или организма ще се пренастрои, за да има достатъчно кърма през деня?
Също така от около седмица бебето ми започна да се изхожда през ден, като в деня го прави един-два пъти обилно. Днес май пак ще пропусне и се получава двудневна пауза. Тя е спокойна, и се държи като доволно бебе, но до скоро не беше пропускала ден. Колко дни е допустимо кърмено бебе да пропуска изхождане?
Предварително благодаря!

# 517
Здравейте момичета,

Моя Калин нещо повръща повече тия дни...та се чудя,

1. Възможно ли е от това,че след като се оригне започва да хълца и след известен период идва и връщането
2. Изцяло на АМ е,но го слагам и на гърда,хем да се успокои,хем ако може да издърпа,малкото,което имам. Като заспи,както е сукал, не го вдигам да го оригна,като след нормално хранене,а го местя на леглото да спи.Това възможна причина ли е също
3. Напъването преди акане,може ли да доведе до връщане. Преди да се изака повърна няколко пъти, и то нр малко...

10х предварително!

# 518
  • София
Здравейте момичета!Започвам да ви чета и да пиша. Преди това обаче да ви кажа,че и ние како desita bonitaутре сме на имунизация-ще преговарям да разделиме ваксините. Иначе днес изпихме една доза от 5 гранулки Туя и сега направих още 5 за утре,дано има ефект. Исках да ви попитам случвало ли ви се е понякога докато си храните бебето червата му да къркорят ужасно силно при всяко преглъщане. Много странно  newsm78 После спира след като приключим с млякото. И преди това също не къркорят-поне аз не ги чувам. Но по време на ядене е нещо страшно.  #Crazy

sunny:*kiss Ние бяхме при д-р Геров в 1-во ДКК в Лозенец http://1dkk.com/

babyface76 Итъна след почти всяко хранене започва едно хълцааанеееее. За facebook не ми остава никакво време въпреки,че съм там  Sad Иначе аз там съм Вероника Хаджииванова

зелено човече да ,това с инхалациите е много добро. В къщи основното лечение при вируси е с инхалатора. Сега дори на бебчо докато го къпя в банята му правя така да се каже инхалации. Като пускам горещата вода да тече на душа и в банята става сауна. На мен ми действа супер, а камо ли на малкия. Скорошно оздравяване ви пожелавам.

ell_83 за хемороидите мога да ти кажа на 100% ефикасен мехлем. От опит! При нас в Люлин имаме аптека чиято фармацефтка прави въпросния мехлем. Действа безотказно както на вътрешни така и за външни. Ако искаш мога да те свържа. За хапането на ръчичките,Итън понякога си ги лапа и смуче и хапе и някакви такива смешни неща.

♥Пандичка♥  Ivi4ka И Итън снощи не беше добре! От 18 до 00 часа не спа,само мрънкаше.Беше неспокоен. Нахрани се супер нервно в 00 часа и заспа чак в 1 ( а обикновенно като се наяде веднага заспива) Спа до 7 сутринта. Да не е имало нещо във въздуха???
miraluba,Пандика  аз също се усещам,че не мога да обърна внимание на Дейвид покрай Итън. Понякога ми е толкова мъчно,постоянно го мисля. Даже се хващам на моменти в забързаното ежедневие,че той ми говори нещо,а аз без да го чувам като робот му отвръщам"да,да,добре,добре"  Tired Милия,до вчера постоянно с мен,гушкане,внимание. Сега никакво време не ми остава. И все му казвам-хайде,бързо,давай,не сега  ooooh!  И въпреки това,ми казва:- Мамо,да се гледа бебе не е лесно! иска много внимание!" Душичка!

Lilo0 Супер е предложението ти за новото заглавие на темичката ни!  Hug

ell_83  Laughing Направо ме разсмя със секса и кекса и т.н. Опасна си!

За слагането по корем-правя го рядко и винаги след баня по време на масаж.Но като го сложа той се обръща по гръб веднага. Търкулва се,много е сладък  Laughing

toridim Elg Пандичка хайде оздравявайте и стига с тия болести де!

Мишле_ Итън също много започна да издава звуци-то гукане,пищяне и други смешни  Laughing.И по същия начин яко се дави от слюнките си.Горките бебета....Иначе и Итън ей го на на 21/2м. и не яде повече от 120мл. Пък го гледам си пълни ръчкчки. Утре ще ви кажа с колко от горе за 40 дни време от последната консултация.
tikitolia за оригването. Аз съм установила ,че щом се нахрани и го вдигна на раменце но така,че стомаха му да легне на рамото ми няма проблем с оригването. Ако просто го държа прав става по трудно. Но легне ли на рамото ми така че да "натиснем" стомаха веднага излиза въздуха. И сега като чета примерите на Мишле_,същото го правя и аз....

milensky1980 и ние хапваме с голям апетит Babylove. Пробвай!

Nurii  tsweti_39 И аз правя така. Случва се да започнем хранене и Итън да е неспокоен и да проплаква докато суче. Спирам,вдигам го ,правим няколко кръгчета из апартамента ,оригва се и после е спокоен. Или пък ако видя,че не става му давам капки за колички и след 15мин. се успокоява и изяжда всичко.

amira8411 направо ме ошашка с тази инфекция и пъпчиците. Итън все си му избиват и се скриват пъпчици. Утре ще кажа на педиатъра.
tonniny леле малеееее  #Crazy какво ти се е случило! Мъжа ти и двойката-майната им,ама това с крака ти  Cry Купи си мазилото на Вишневски за изгорялото. Много бързо ще ти оздравее.  Hug
Desi_89 Депресийка те  е обхванала! И аз изпадам в подобни състояния.Обаче ще почна да пия магнезии-само това му е майката!
за повръщането Итън след хранене ако не спи и го оставя я легнал я в кошчето в полулегнало състояние. Задължително ще повърне. Защото се движи,пъшка,напъва се да го взимам прав. Така,че и аз съм на щрек след хранене.И се борим да опазим ценната течност вътре.
ell_83 всичко което изброи и при нас води до повръщане. Задължително оригвам! По време на  хълцане ако го оставя да легне ще повърне. Чакам да мине,като давам чайче и след това слагам бибата (при което той веднага започва да обръща очите за нани нуни) и тогав аслагам в леглото.

Щастлива съм че наваксах и успях да ви изчета-цели 54стр. Поздрави и лека нощ от мен!  Hug

# 519
Ронкис, благодаря ти за съчувствието и за съвета - аз точно това сложих, защото нямаше нищо друго вкъщи. И мога да ви кажа, че ефектът беше моментален - точно след 5-тата минута спря да ме боли, в момента - 3-4 часа след това - почти не го усещам. Не съм го отваряла, но съм сигурна, че се оправя. Аз бях купила тази маз заради белега от секциото, но много ми миришеше и я спрях, минах си пак на Контратубекса. Та в паниката от болката какво какво и айде тази маз /проверих и в нета де/. Много е добра за подобни случаи.

Все забравям да напиша, че и моят постоянно си яде ръцете и си търка очите с юмручета. Прави и нещо друго - когато го сложа да се оригне на рамо, започва да си търка лицето наляво-надясно- Имам чувството, че ще си протърка кожата. А и лицето си блъска в рамото ми доста силно. Явно го сърби заради пъпките - нямам друго обяснение.

Моят повръща много от напъванията от запека. Има запек за ден-ден и половина и след това мамо мила става в памперса. Та не е пръцкане, не  е напъване, не е чудо. Засега не взимам мерки, защото оставаше и за това да почна да се шашкам. Гадно е, че се мъчи човечето. Също така и хълца, но не повръща от хълцането.

По корем все още не го слагам - страх ме е с това повръщане. Обръщаме го само когато го масажираме след баня и доста си държи главичката изправена.

# 520
  • София

Все забравям да напиша, че и моят постоянно си яде ръцете и си търка очите с юмручета. Прави и нещо друго - когато го сложа да се оригне на рамо, започва да си търка лицето наляво-надясно- Имам чувството, че ще си протърка кожата. А и лицето си блъска в рамото ми доста силно. Явно го сърби заради пъпките - нямам друго обяснение.

newsm62 И ние сме така. Като почне да си блъска главата...лелее мале. Днес направо щеше да ми избие зъба. А кой знае него как го е заболяло. И другото-за търкането  Laughing Laughing Laughing оооххх как ме разсмя- И НИЕ ТАКАААААА. Ама само като му се спи май. Сега го наблюдавам. Имам чувството,че нещо го сърби.  rotfImbo rotfImbo rotfImbo Оооххх момичета бебетата ни май доста си приличат. На един език говорят!

# 521
Аз съм твърдо против даването на АМ за ГЕР. Моята дъщеря е по същия начин, спи само върху мен или в люлката, но с времето се израства. Можеш да опиташ сироп Гастротус Бейби и в краен случай даване на 2-3 лъжички безмлечна безглутенова оризова каша на всвко кърмене за сгъстяване на стомашното съдържимо. Също тска не мисля, че е много умно цеденето и хранене от шише, на тази втъзраст 

FrauSt И аз като котката давам същия сироп..Има ефект но не винаги...
Аз от въру мен смених позицията наклонена в ляво,фактически си лежи върху свитата ръчичка.Четох ,че се намалпва повъяането ако са наклонени на ляво..Вместо каша или да се цедиш,направи комресия и гледаи да не влиза въздух докато гълта.А  и ако ти е препълнена гърдата ,пурво изцеди малко да се отпусне зърното.Наклона е задължителен в този случаи..Пробваи с често кърмене но по малко,дърпаи гърдата.За преобличането и смяната на памперс,вместо повдигане,аз го правя със завъртане,така не се присвива коремчето.В повръщането има ли лиги???..Незнам,аз пробвах всичко и пак повръща поне 3 пъти силно и на всяко ядене по малко при оригването....При напъване за акане,логично е да се повръща,то и на мен ми се качва храната ако преди това съм яла...Търпение и сили му е майката... Hug

# 522
Благодаря на Котката Марта и tonniny за подкрепата, съветите и милите думи!
В този момент те са много важни и ценни за мен!
Какво направих досега - успокоих се, че имам кърма. Успях да изцедя общо около 200 ml - по 100 ml на три часа. Смятам да не се цедя повече и да продължа кърмя на поискване и да предлагам гърда. Няма да давам АМ.
Детето веднъж изяде 80 ml - на почивки с няколко оригвания, после спа към 2 часа. Дадох още 20 ml, когато се събуди, но ги повърна всичките 20...
Повдигнах матраците на количката и леглото, от което няма много смисъл, тъй като продължавам да я нося на ръце.
Тази седмица трябва да получа boba раница, с която се надявам да облекча положението ни през деня.
Надявам се децата ни съвсем скоро да са добре и рефлуксът да остане само спомен. Май само това трябва - време, спокойствие и търпение.

# 523
mammapak,
Благодаря ти, ще пробвам всичко, което описваш - за кърменето, спането и смяната на памперса. Надявам се да има ефект и при нас.
Лиги в повръщаното понякога има, а друг път - не. Не съм забелязала зависимост, но и не съм си поставяла за цел да следя и да видя дали има.

Много сте мили и отзивчиви, момичета! Hug

# 524
  • София
Аз имам пак да се оплаквам - имам проблем, обратен на повечето от вас. Бебчо е много гладен и мина пак на 8 хранения. Май сгреших, че му дадох, трябваше да го залъжа през нощта. Преди не се будеше в полунощ да яде, а направо от 9-10 вечерта към 3-4 през нощта, а вчера се събуди в 12 и аз му дадох с идеята, че вероятно в 3 няма да ставам. Да, ама не. То бива лакомо бебе, ама това на нищо не прилича. Утре ще видим какво ще ми кажат на консултацията.

Ивичка, яде по 150 мл мляко, но не 150 мл вода + 5 лъжички (става към 170), а отсипвам до 150. Повече не смея да му давам, защото и 1 л да му дам, ще го изпие. Много е лаком. До преди седмица ядеше колкото вас - по 135, но му го увеличих, понеже ми огладняваше на 2 часа.

Десита, честита месечинка. Честита и на наш Точко (нали сме астрални близнаци). Утре и ние сме на ваксина и много се притеснявам. Тъжно ми е, че пак ще го боли. Миналия път много плака. Само си мисля по-скоро да минава и тази гадост. Иначе изобщо не знам как ще действат там, дали ще разделят ваксините, или не. Ще предложа да ги разделят, пък ще видим какво ще кажат. Аз всеки път се противопоставям на този педиатър. Например отказах да давам сок от 2-ри месец, отказах да къпя всяка вечер и др. Усещам как ще ме изхвърли като пациент Simple Smile. За къпането не ми е светил, но за сока няма да го лъжа. За цикълът - днес ми се нормализира и е по-слаб, ама предните дни като река. На теб може би ще се забави, аз не кърмя, или не поне изцяло. Но кърмата ми сякаш малко се увеличи понеже денем го слагам поне 2 пъти да суче, ей така да се успокоява на гърда, пък и да изсуче каквото има, колкото и да е малко. Не знам какво изсуква, но все е гладен и изпива шишето.

Панди, как върви диетата? Продължаваш ли с минусите? Аз съм качила още 1 кг и трябва да се взема в ръце.  Embarassed

Мишле_, къде е тази аптека?  Wink При нас име Ремедиум и си пазарувам от нея, като цените ми се виждат най-поносими в сравнение с околните аптеки.

Тонини, всеки има такива дни, за съжаление. С ТМ ще се оправите, двойката се поправя, само кофти че си се изгорила. Дано не остане белег. Вишневски и аз го спрях, поради същата причина. ММ все ме бъзикаше, че съм като обгоряла в пожар. Док каза, че за белези да не чакам чудеса от него, щото ако бил толкова ефикасен, нямало да струва 3 лева. Хм...
Иначе и нашия така - лапа ръчички, търка лицето и аз решавам, че иска биба и му давам. Тогава се успокоява. Аз си мисля, че при мен проблемът е, че не си е задоволил сукателния рефлекс, понеже излапва от шишето за 5 мин млякото, а иначе на гърда седят по 20 доколкото знам и май му липсва сукането, затова така се хапе. При вас не знам къде е проблемът.

Деси89, нормално е явно след раждането да се чувстваш така. Аз още имам такива дни. По-натам ще става по-добре. Понякога си мисля, че съм единствената нещастна майка. А в същото време умирам за това бебе и само си мисля дали е ОК, дали се чувства добре, а днес плаках, като се сетих че утре ще му бодат крачетата и не знам как ще му се отразят тези ваксини, абе мани....

ronkis, не си пиши името във форума, че нали знаеш какви откачалки върлуват.

Айде ще пише утре след ваксината как сме, но не се знае дали ще я понесе ок и дали ще имам време за тук. Лека нощ.

Общи условия

Активация на акаунт