Великобритания - тема 50 Пролетна

• 49 367
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
Merry, само не ми казвай че вече за такива работи мислите (правите).
Аз съм казала, че това е за времето в което си способен да се грижиш и издържаш дете.

Мнозинството на 18 не могат за себе си да се грижат, какво остава за дете, а съвсем легално могат да ти правят каквото си поискат. Стига да са достатъчно добре образовани по въпроса, 17 си е една прилична възраст, много не издържат и дотогава даже.

Колкото и да са образовани, знаем, че стават инциденти. Предполагам, че има доста от пишещите във всички раздели, които са родили след скъсан презерватив, въпреки поставена спирала или прием на хормонални таблетки.
Колкото и да е образован, никой не е застрахован!
Правиш ли секс, трябва да си готов да станеш родител или да убиеш може би единственото си бъдещо дете - това последното е повече валидно за жените.
Мога да ви дам мнооогоо примери, на жени които заради аборт нямат, а и нямат шанса да родят дете.
Аз не искам децата ми да са изправени през такъв избор. То коя ли майка би искала?
Синът ми е на 17 и половина, в манастир не мога да го вкарам, но трябва да съм луда да го оставя например за седмица сам у дома - то е ясно какво може да се случи.
Днешните деца се развиват бързо, но съзряват бавно. И да, трябва да има остен, който да ги спира, докато имат достатъчно в главата си, да се спират сами.
Морков, тояга и т.н .. важно е да вървят нещата в правилната посока.
Едно бебе на 18 и айде, до там с мечтите.

# 331
Аз имам следния въпрос. Нали детето не може да се извежда от страната без декларация подписана и заверена при нотариус от другия родител. После на летището показваш декл. и оставаш копие от нея. Въпросът ми е, ако се прибера с детето в България след това без мъжа ми и после се прибирам наобратно в Англия, нова декл. ли трябва да имам и да правя? Тази, която съм показала, вероятно си се ползва еднократно за конкретно излизане. И ако ние сме в Англия, в консулството ли трябва да отидем мъжа ми да направи такава декл., защото като сме в БГ без него, няма как да ми я направи?

Ох малко май объркано зададох въпроса, но той ще замине няколко месеца преди нас, после мисля да му отидем на гости и после да се приберем и вече 2 ри път окончателно да отидем. В това време той ще си е в Англия и ми е чудно с тези декл. за всяко пътуване ще трябва вадене, голяма мъка.

Отделно, четох че ако докажем, че живеем за постоянно в др. държава няма нужда от такава декларация? Но как доказваме, че живеем постоянно? Като нито ще имаме паспорти, нито постоянно пребиваване. Само договор за наем и договор за работа мъжа ми. Дали този пруф оф адрес ще ни върши работа?

Здравейте,
една приятелка е в начална бременост и са й дали един огромен пакет в който има въпросник и розова книжка. Поиска да й помогна с попълването обаче и аз не съм много наясно, та искам да попитам:

в family origin questionnaire се попълва етноса на майката и бащата и отгоре има едно поле screening test declined. Какъв е този screening че не ни е ясно и на двете? Амниоцентеза ли? Какво?

А в голямата розова книжка Simple Smile в полето by 10 weeks - apptmnt with midwife пак има като точки
- antenatal screening, combined screening for Down syndrome

- discuss - when and where to attend for antenatal screening

HEEEEELP!!!  Crazy

Раждала съм си в БГ, но според мен става въпрос за следните изследвания. Скрийнинга се прави 2 пъти през бременността, първия път някъде около 10-12 седмица (не си спомням точно седмицата, но беше в началото на бременността). Просто се гледа плода на ехограф много детайлно и се взема кръв от вената (на майката) и се гледат какви са резултатие и вероятността детето да се роди със синдрома на Даун, синдром на Едуардс и третото не го помня. Примерно вероятността е 1 към 100 000 и се гледа дали жената попада в тези графики. Нейния индивидуален риск колко е, например моя беше 1 към 120 000 (примерно).

Втория скрийнинг се прави някъде в 5 месец и пак се гледа бебето на ехограф много детайлно. Гледат му се вътрешни органи, рамзер на главичката и т.н. Целта е да се види дали няма някакви аномалии и недоразвити органи.

Тук в БГ тези изследвания са препоръчителни, но не и задължителни, защото не се поемат от здравната каса. Хубаво е да се правят, поне аз съм ЗА. Нито боли, нито нищо.

Ако има съмнителни резултати при 1 скрийнинг тогава ако реши майката може да си направи амниоцинтеза, но пак е по избор и не се решава от сега. Но все пак амниоцинтезата носи риск от спонтанен аборт де.

Надявам се, че съм го обяснила добре. Ако напишеш в гугъл тези неща и ги сърчнеш ще излязат много подробни обяснения.

# 332
isolda1 декларацията се ползва многократно, освен ако не е написано изрично, че е само за конкретно пътуване. Някъде бях чела, че има срок 6 месеца, ако не е указан конкретен срок, други казват, че няма срок. Тя е със свободен тект, така че може да се опише за колко време да е.
Аз друго се чудих - на излизане от Бг си позлвам декларацията на български, но ако искам да ги изведа от Англия без баща им какъв документ ще ми трябва?

# 333
  • Манчестър
isolda1 декларацията се ползва многократно, освен ако не е написано изрично, че е само за конкретно пътуване. Някъде бях чела, че има срок 6 месеца, ако не е указан конкретен срок, други казват, че няма срок. Тя е със свободен тект, така че може да се опише за колко време да е.
Аз друго се чудих - на излизане от Бг си позлвам декларацията на български, но ако искам да ги изведа от Англия без баща им какъв документ ще ми трябва?

Никакъв документ не ти трябва на излизане от Англия.

# 334
  • Манчестър
Мои познати са решили да подават документи за паспорт, защото така със сигурност щели да вземат минимална английска пенсия някой ден, с която да живеят прилично в Бг.

Ще вземат в осмък....паспорта не е нищо друго освен документ за пътуване. Може да имаш гражданство,но не е задължително да имаш паспорт. Много англичани които не са пътували е чужбина нямат паспорти.
По въпроса за пенсията, няма минимална пенсия. Има държавна пенсия,която се взема при навършени години + трудов стаж 30 г. Но за да се признае една година работа за квалифициращи за пенсионни нужди, трябва да имаш минимален доход и да си платил минимума НИН...това и за работещи и за самонаети.....точните числа няма време да ги търся сега....

# 335
Чудесно  Mr. Green Благодаря Ave

# 336
  • Манчестър
Добре, имам крайно тъп въпрос. Моля, не ме убивайте с камъни! Бихте ли ми обяснили точната разлика между английско и британско гражданство  Embarassed Embarassed
Предполагам в какво се състои, но все пак...
Днес ме повишиха в длъжност   bowuu
Е, заплата си е същата, но надеждата е жива  Whistling

Ще спя с ролки. Молете се утре да не съм много страшна  Joy Joy и все пак да поспя.

Разликата е,че едното не съществува изобщо,така,че няма как да го имаш. Сега познай за кое става дума.

# 337
  • Bristol
Ave, благодаря за включването. Започнах да се чувствам много тъпо, глас в пустинята. Въпреки, че го споменах в един по-стар пост, хората продължиха да коментират английските паспорти и гражданство  Embarassed Ей, поради тази причина изпита Life in the UK е необходимо да го има и да се провежда както трябва, а не просто да се гледа на него като поредния tick in the box.
Тук не веднъж сме споменавали, че не ни е приятно да ни слагат всички източно европейци в един кюп и нас българите да ни бъркат с румънци и поляци. Еми щом сме го изпитали на свой гръб, хубаво е и ние да подхождаме с уважение към другите националности и да правим разлика между англичанин, уелш, ирландец, шотландец и ... британец.
Извинявайте за досадното и дълго уточнение   bouquet

298, моят син едвам дочака да стане на 16 и вече с нас по почивки не ходи  Rolling Eyes Вече две години от как не е стъпвал в България. Живее си и се оправя сам в къщи, затова му беше зор и да има мотопед.
В работата стана дума за Рединг фестивала и че дечурлигата ни ще ходят, какво ли правят там без наш контрол и т.н. Аз уверено заявих, моят не може много да прави защото няма 18. Тогава колегите ме светнаха, че в България може възрастта за тези неща да е 18, но тук била 16! По този повод се разрових в нета и се дошокирах, в България възрастта е... 14 години! Като абсолютен динозавър се почувствах.

# 338
  • United Kingdom
Здравейте,
една приятелка е в начална бременост и са й дали един огромен пакет в който има въпросник и розова книжка. Поиска да й помогна с попълването обаче и аз не съм много наясно, та искам да попитам:

в family origin questionnaire се попълва етноса на майката и бащата и отгоре има едно поле screening test declined. Какъв е този screening че не ни е ясно и на двете? Амниоцентеза ли? Какво?

А в голямата розова книжка Simple Smile в полето by 10 weeks - apptmnt with midwife пак има като точки
- antenatal screening, combined screening for Down syndrome

- discuss - when and where to attend for antenatal screening

HEEEEELP!!!  Crazy

Merry, мисля че могат да получават пенсиите си извън Великобритания, когато бяхме в Испания преди време, много от англ. пенсонерите там говореха, че съвсем скоро ще се приеме това като закон ...

Usmifchica, моят Maternity Record беше в една жълта папка. Нямах розова книжка. В началото на бременността акушерката определи дата, в която помоли да присъстваме с мъжа ми. Тя ни задаваше въпроси и попълни необходимата информация относно заболявания в семейството. Насрочваше изследвания, а резултатите получавах по пощата и й ги носих при следващата насрочена среща. Ако всичко е наред, ти правят само редовни изследвания на кръв, урина и ти следят кръвното налягане. Правят се и два ултразвука около 12-та и 20-та гестационна седмица. В полето което описваш (Screening Test Declined) става дума за това дали приятелката ти ще откаже да направи въпросното изследване. Всичката тази информация отново се попълва от специалистите... newsm78 Май само на първата страница имах да напиша имената на мен и мъжа ми, адреси, телефони за връзка, месторабота... Simple Smile

# 339
  • United Kingdom
Добре, имам крайно тъп въпрос. Моля, не ме убивайте с камъни! Бихте ли ми обяснили точната разлика между английско и британско гражданство  Embarassed Embarassed
Предполагам в какво се състои, но все пак...
Днес ме повишиха в длъжност   bowuu
Е, заплата си е същата, но надеждата е жива  Whistling

Ще спя с ролки. Молете се утре да не съм много страшна  Joy Joy и все пак да поспя.

Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия = Великобритания. Великобритания - британско гражданство  Peace

# 340
Присъствието на мъжа по принцип не е задължително.
Моята акушерка от самото начало я отрязах, че само за да си каже трите имена, няма да отсъства от работа.
После все ме записваха - мисис толумба дойде сама на консултация  Laughing
То и без това бяха такава досада тия консултации...
Аланглето идваше само за скановете и ядреномагнитния, който ми назначиха.
Казвам аз все, че енейческите грижи са различни по места, ето-за цвета на едните книжки за следене на бременността не могат да се разберат централно   Grinning

# 341
Maternity Record  са различен цвят всяка година. Съхраняват се 25 години (по спомен- дано не лъжа) предполагам цвета е различен за да е по-лесно за  намирането (ако е  нужно) а и е по-лесно при сортиране.....година ХХ с Х цвят и т.н.

# 342
  • Cambridge, UK
Мерси много за отговорите Simple Smile

Имам и един много по-различен въпрос, кое сирене в магазина прилича на българското?

# 343
  • United Kingdom
Usmifchica, ние по принцип консумираме Cheddar Cheese, но сега като се замисля можеш да опиташ от различните Greek Style Salad Cheese или Cottage Cheese. Не съм сигурна дали ще ти допаднат. В магазините има голямо разнообразие от марки и видове сирена. Опитвай, докато откриеш това, което търсиш  Wink

# 344
  • Cambridge, UK
мерси, след малко започвам да търся из рафтовете на Теско Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт