Великобритания - тема 50 Пролетна

• 49 371
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, момичета Simple Smile Ето ме и мен в тази тема. Попрочитам вашите теми от няколко месеца, дори може и година.
От другата седмица официално ще мога да се причисля към майките във Великобритания. Дано приемате още нови попълнения. Пътуваме с детето, което е на 2 години и малко, и отиваме при тати (той е в Лондон). Ще се пробваме да видим дали ще можем да се справим с живота в УК.
Аз съм била 2 пъти на бригади във Великобритания, така че няма да е кой знае колко ново за мен. И мен като всички новопристигащи ме вълнуват доста въпроси - основно свързани с работата и детските градини за детето. Но съм се ориентирала като цяло от вашите теми по въпроса. Та като подхванах темата - имам образование за учител - преподаване в детска градина и начално училище. Тази диплома би ми помогнала мисля, ако се пробвам да работя в тази сфера. Като за начало може би гледане на дете. Та се чудя дали е възможно да гледам своето дете + още едно на някое семейство. Мъжа ми беше питал колеги, но от тях знам, че не е законно май. Ако някой може да се включи с информация ще съм му благодарна. Просто се надявам да мога да поработвам... Но като цяло съм реалистка, че в началото ще си се гледаме с малкия( който постоянно гледа детски филмчета на английски език и е доста отиентиран, знае думички, повтаря други, докато гледа филмчето... да си похваля детето  Embarassed Mr. Green)
Когато вече сме в УК ще споделя в кой район, ако има майки наблизо, може да се запознаем и лично. Притеснено ми е като цяло и пътуването и заживяването в друга държава, но стандарта на живот е по-висок, и ако не друго то поне за сметките и основните жизнени нужди ще е по-добре положението, отколкото в България... за съжаление. Нямаме дълготрайни планове, но се надяваме да успеем да живеем по-добре.
Мога да пиша пишааа, но да не ви отегчавам още с първия пост в темата. Надявам се да намеря нови приятели, и ако мога и аз да съм полезна с нещо винаги бих се включила с коментари и препоръки Simple Smile
Хубав следобед и добро настроение   bouquet

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 17:12 от chereshkata na tortata

# 316
И аз съм на вълна ПР и гражданство. Аз на английския паспорт гледам като на допълнително улеснение при пътуване  Laughing Освен това искам да гласувам  Peace
Освен, изброеното по-горе какви други предимства ти дават английското гражданството, английския паспорт, ПР, национализация и тем подобни?
   Ами напримерно сега ако имаш паспорт и решиш, че тук не е за теб и си тръгнете за БГ или друга страна, като имаш англ.паспорт и след 30 години да се върнеш, пак ще си си си с правата. Защото за тези години може да се разпадне ЕУ и доста неща да станат.Поне така си мисля, де, не съм чула, да ти се губи правото, ако не живееш тук. И най-вече заради децата, те винаги ще го имат, дори и в БГ да си си един ден като пораснат, ще е един + повече. Сигурно има и други неща, но не се сещам. За сега и в момента няма голяма разлика, но много неща може да се случат в бъдеще.
   chereshkata na tortata успех с преместването и късмет тук! Доколкото знам, не може да се гледат деца ей така на чужди хора, но може и да не съм права. Но си мисля, че поне някаква застраховка е хубаво да има или някакви договорни отношение. Представи си, че това дете пострада много тежко у вас, какво се случва след това? Но доста хора го правят де, и аз съм си оставяла детото на приятели, познати и тн, когато се е налагало, но за по цял ден и непрекъснато не мисля, че бих се доверила.

# 317
Мои познати са решили да подават документи за паспорт, защото така със сигурност щели да вземат минимална английска пенсия някой ден, с която да живеят прилично в Бг.

# 318
  • Bristol
Само да обърна внимание на факта, че английски паспорт и гражданство няма как да вземете за момента. Така както шотландско, ирландско и уелско гражданства и документи не може да имате. Но може да се пробвате за британско. Само на мен ли ми прави впечатление тази подробност?!  Embarassed

Черешке, можеш да се регистрираш като childminder, ако искаш да гледаш твоето дете заедно с други в твоята къща и да е легално  Peace

Мая, да не те подвеждам, но до колкото знам, минимална пенсия, ако не живееш в страната, не можеш да получаваш дори и да си британски гражданин.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 19:11 от Merry

# 319
  • Cambridge, UK
Здравейте,
една приятелка е в начална бременост и са й дали един огромен пакет в който има въпросник и розова книжка. Поиска да й помогна с попълването обаче и аз не съм много наясно, та искам да попитам:

в family origin questionnaire се попълва етноса на майката и бащата и отгоре има едно поле screening test declined. Какъв е този screening че не ни е ясно и на двете? Амниоцентеза ли? Какво?

А в голямата розова книжка Simple Smile в полето by 10 weeks - apptmnt with midwife пак има като точки
- antenatal screening, combined screening for Down syndrome

- discuss - when and where to attend for antenatal screening

HEEEEELP!!!  Crazy

Merry, мисля че могат да получават пенсиите си извън Великобритания, когато бяхме в Испания преди време, много от англ. пенсонерите там говореха, че съвсем скоро ще се приеме това като закон ...

# 320
О, нямам представа, само споделям причини за издаване на документи...

# 321
  • Лондон
И аз така знам, пенсии и детски се получават по местоживеене Peace трудовият стаж в Европейския съюз се признава, но се прехвърля към държавата по местоживеене... Винаги ще има явно хора, които се опитват да са по-хитри от системата и от всички останали, ама така не ги понасям   #Cussing out и нещо взеха да стават повече от нетарикатите...

Днес съм на тема мобилни телефони... Ако някой избира, да не гледа Samsung Galaxy4, имат сериен дефект с батерията, обаче не я сменят направо, въпреки, че по форумите ги правят на нищо... Бясна  съм, сега трябва да отделя половин ден да ходя лично в сервиз  #2gunfire

# 322
  • Cambridge, UK
какъв е този дефект, че ние сме с galaxy 4 & galaxy 4 mini

# 323
Моята книга за следене на бременността беше бяла  Grinning
И ми е много странно, че са ѝ дали сама да я попълва.
Нищо не съм попълвала сама, всичко ми попълни акушерката и само ме питаше някои неща.

Този скрийнинг над имената на майката и бащата не би трябвало да има нищо общо с амниоцентеза.
Това се обсъжда чак на 20-та седмица, па като мине теста, върне се с висок риск и т.нат.
Идея си нямам, обаче, за какво става въпрос-питайте си акушерката.
Другите две подточки..
При нас има няколко болници, къдете се ходи за тестове и после раждане.
Предполагам и при вас има няколко и искат да напишете коя болница си избирате.
А най-добре, да се върне твоята приятелка при смотаната ѝ акушерка, дето ей-така я е проводила
и да иска помощ при попълването.

# 324
  • Bristol
Merry, мисля че могат да получават пенсиите си извън Великобритания, когато бяхме в Испания преди време, много от англ. пенсонерите там говореха, че съвсем скоро ще се приеме това като закон ...
Не съм попадала на информация за промяна в закона, но може да съм пропуснала. В Испания постоянно живеят хора, които получават частни пенсии, за тях няма значение местоположението. Но ако разчиташ на държавна и искаш да живееш постоянно в България, Испания или където и да било другаде, не можеш да получаваш пенсията си от тук. Може би, както Цвета е написала, да може да се приравни към тамошните стандарти, ако има споразумение между страните ... Определено, преди да се правят такива планове, е хубаво човек да се порови и прочете, за да няма неприятно изненадани накрая.

При нас дилема дали да сме британски граждани или не никога не е имало. Просто преди години българите имахме много ограничения и това беше най-доброто. А мъжът ми с руско гражданство беше още по-зле. Сега ситуацията е различна и не знам как бих постъпила  newsm78 Като ме питаха преди имам ли право на работа тук директно си отговарях, аз съм британски гражданин и повече в подробности не съм изпадала от къде съм, ама от кога съм в страната и тем подобни.

А я да ви питам, без да се ровите в чичко Гугъл, знаете ли какъв е age of consent (как се казва това на български) тук и в България. Аз днес по този повод загубих бас и честно да ви кажа маааалко се шокирах  Rolling Eyes

usmifchica, ако нещо не ви е ясно, го оставете празно и не разписвайте бланката. На място помолете да ви се обясни, попълнете и чак тогава разписвайте.

# 325
А я да ви питам, без да се ровите в чичко Гугъл, знаете ли какъв е age of consent (как се казва това на български) тук и в България. Аз днес по този повод загубих бас и честно да ви кажа маааалко се шокирах  Rolling Eyes

Знам, да. Съвсем скоро си говорихме с аланглето по въпроса.
А какво те шокира?
(Предполагам, това, че масово се нарушава и всъщност май никой никого не следи,
защото точно това си обсъждахме с а., че няма смисъл, а и не виждам какви наказания могат да се наложат.
Поне не я намалиха на 15)

# 326
Merry, само не ми казвай че вече за такива работи мислите (правите).
Аз съм казала, че това е за времето в което си способен да се грижиш и издържаш дете.

# 327
  • Лондон
Ох, да не ме достигат скоро проблемите ви... хубавата част на това да имаш малко дете... Ние ходим често до един Tatoo shop, и се обясняваме за наркотици, татуировки и питиета, но по другата тема не сме почнали сериозните разговори Wink  Като съвпадение, днес ходих, покрай телефона ми Rolling Eyes до центъра на Uxbridge, който краен квартал тук някой спрягаше за хубав, защото има shopping centre, та там на площада, покрай хубавото време, можеш да видите най-голямият брой малолетни и непълнолетни майки на глава от населението, който можете да си представите ooooh! Явно от общината имат някаква програма да ги отглеждат, но просто се набива в очи... Не знам дали има осъдени, но тези деца са много и явно живеят в много странни условия...

Usmifchica, телефонът се изключва без повод, на заредени батерия, и след това се рестартира докато батерията се изтощи... Имам го от ноември, никакви проблеми до преди 10тина дни, сега на практика не мога да го ползвам... Намерих разни форуми, от които ми стана ясно, че проблемът е сериен, но от Samsung искат да се отиде на място в сервиз, което за мен ще е половин ден загубен Confused

# 328
  • UK
Merry, само не ми казвай че вече за такива работи мислите (правите).
Аз съм казала, че това е за времето в което си способен да се грижиш и издържаш дете.

Мнозинството на 18 не могат за себе си да се грижат, какво остава за дете, а съвсем легално могат да ти правят каквото си поискат. Стига да са достатъчно добре образовани по въпроса, 17 си е една прилична възраст, много не издържат и дотогава даже.

# 329
Добре, имам крайно тъп въпрос. Моля, не ме убивайте с камъни! Бихте ли ми обяснили точната разлика между английско и британско гражданство  Embarassed Embarassed
Предполагам в какво се състои, но все пак...
Днес ме повишиха в длъжност   bowuu
Е, заплата си е същата, но надеждата е жива  Whistling

Ще спя с ролки. Молете се утре да не съм много страшна  Joy Joy и все пак да поспя.

Общи условия

Активация на акаунт