За и против къпането на новородени

• 19 426
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
Мен акушерката ме посъветва докато не падне пъпчето, главата и дупето да се мият на мивката всеки ден, главата с малко бебешки шампоан, а дупето - с чиста водица.

Зехтин и свинска мас не бих ползвала! Има достатъчно био козметики за бебета.

Сигурна ли си, че не е трябвало дупето с шампоан, а главицата - с вода? Аканото дупе от чисто хигиенична гледна точка е много по-мръсно и пълно с бактерии, отколкото бебешкия скалп.

И какво му е на зехтина? Пак си е естествен продукт, при това (ако е студено пресован) не е минал термична обработка, която да промени състава му. Дали ще е самостоятелно за подхранване на бебешката кожа или в комбинация с други естествени (кокосово, какаово) или етерични масла (розово, лавандула), пак ползваш натурални, а не петролни продукти за детето си.

Последна редакция: сб, 08 мар 2014, 05:49 от Фея Кръстница

# 76
И при нас беше всекидневно къпането и не съм имала никакви проблеми Simple Smile

# 77
Момичета пак казвам,не слагайте знак за равенство между зехтина и свинската мас!Между другото в почти всяка био козметика за бебе ,една от основните съставки е olive oil ( зехтин) ...Така,че пак ще мажете със зехтин,дори и да е био бебешко олио или крем от магазина,но в допълнение  с други съставки ....

# 78
  • София
Био мио, аз лино съм против всякакъв вид олио за бебешка кожа(за мазане след баня). И ако в студените месеци да кажем може да се преживее някак, лятото в никой случай не би ми и минало през ума да мажа дете с  какъв да е вид олио.

# 79
Аз си къпя детето всеки ден, не знам до кога ще е така, но вероятно до 8-9 месечна възраст ще я къпя всеки ден, защото идва лято, после ще разредя през ден, два. Мажа си я с олио на Бюбхен, лятото имам крем на Мустела. Така смятам, че е редно за моето дете. Не зная защо толкова ожесточено спорите, всеки си познава детето и знае кое е най-полезно за него. Като се роди малката даже не съм се замисляла да не я къпя и в болницата знам, че са я къпали всеки ден без козметика, само с водичка. И мен и брат ми, майка ми ни е къпала всеки ден, а сме зимни бебета, нямам представа с какво ни е мазала, но нищо ни няма на кожата. Пак повтарям, всяка майка си знае най- добре.  Peace

# 80
  • София
А каква точно е логиката после да разреждате къпането, е те това не мога да го схвана, детето расте, почва да се въргаля, цапа, поти и т.н. и вие му разреждате къпането.
Това дали е зима или лято няма отношение към ежедневното къпане.

# 81
За теб може да няма отношение, но за мен има. Според мен лятото бебето има повече досег с околната среда, като прах и мръсотия, извежда се всеки ден, още повече, че именно тогава се въргаля, както ти си се изразила, да не споменавам, че потенето при 35 градуса е едно, а при 5 е друго. Второ, споменала съм, че мисля да разредя къпането, но не съм имала друго дете и не знам дали ще го направя. Къпя детето си всеки ден, защото когато ака, се омазва до ушите и не става само с подмиване, защото има ако и под мишниците, второ повръща и има повръщано между гънките на вратлето, лапа си ръцете, а между пръстчетата се събира мръсотия. Както казах всеки си познава детето и сам решава кое е най-добре за него. Не харесвам хора, които не зачитат чуждото мнение и чуждия опит, колкото и минимален да е той, както е в случая, а като имат повече звезди под името и си мислят, че те знаят най-добре. От такива хора ми е дошло до гуша, покрай отглеждането на детето ми, все знаят и са наясно със всичко.

# 82
Мен акушерката ме посъветва докато не падне пъпчето, главата и дупето да се мият на мивката всеки ден, главата с малко бебешки шампоан, а дупето - с чиста водица.

Зехтин и свинска мас не бих ползвала! Има достатъчно био козметики за бебета.

Сигурна ли си, че не е трябвало дупето с шампоан, а главицата - с вода? Аканото дупе от чисто хигиенична гледна точка е много по-мръсно и пълно с бактерии, отколкото бебешкия скалп.

Да, само с вода, докато не захраних и не започнах да слагам по малко сапунче. Наака ли се и веднага го измивам. То, представям си, новородено, дето ака по 5-6 пъти на денонощие, какво щеше да стане, ако слагах и сапун ooooh!
Скалпа заради крустите и потенето мием с шампоан, но там не съм била много стриктна.
Зехтин лятото не, запушва порите, но и не попива като хубавия крем, освен това не знам колко е чист, минава през машини,може да има някоя съставка, безвредна за стомаха, но не и за нежната бебешка кожа, все пак не е предназначен за това.

# 83
Продава се зехтин за бебета. Не е нужно да слагаш този за салатата.

А кремът интересно как се произвежда..не минава през никакви машини?!

# 84
Зехтин лятото не, запушва порите, но и не попива като хубавия крем, освен това не знам колко е чист, минава през машини,може да има някоя съставка, безвредна за стомаха, но не и за нежната бебешка кожа, все пак не е предназначен за това.
Доколкото ми е известно продуктите за вътрешна употреба се пречистват и качеството им се следи в много по-голяма степен, отколкото на тези за външна употреба.

Принципно бебешката био или натурална козметика също е направена от масла, някои от които са извлечени чрез пресоване или смилане.

# 85
  • най-шареното място
Mary Jane, тези капки са излишни. В общият случай.
Зехтинът също може да е био ако държиш Simple Smile. А "хубавият крем" има консерванти. В най-добрия случай етерични масла, но пак е по-рисково от чисто масло. Поне гледай да няма течен парафин. Маслата пък в грема, защото такива със сигурност има, пак ако са качествени с апресовани. Ако не са - с хумия с аобработени...

Jaska
, детето се извежда всички сезони. Цапа се през всички сезони и се поти през всички сезони достатъчно за да се къпе. Да, лятото се поти повече, но и зимата има нужда, едно от хигиенна гледна точка, и второ за успокояване.

# 86
  • София
За теб може да няма отношение, но за мен има. Според мен лятото бебето има повече досег с околната среда, като прах и мръсотия, извежда се всеки ден, още повече, че именно тогава се въргаля, както ти си се изразила, да не споменавам, че потенето при 35 градуса е едно, а при 5 е друго. Второ, споменала съм, че мисля да разредя къпането, но не съм имала друго дете и не знам дали ще го направя. Къпя детето си всеки ден, защото когато ака, се омазва до ушите и не става само с подмиване, защото има ако и под мишниците, второ повръща и има повръщано между гънките на вратлето, лапа си ръцете, а между пръстчетата се събира мръсотия. Както казах всеки си познава детето и сам решава кое е най-добре за него. Не харесвам хора, които не зачитат чуждото мнение и чуждия опит, колкото и минимален да е той, както е в случая, а като имат повече звезди под името и си мислят, че те знаят най-добре. От такива хора ми е дошло до гуша, покрай отглеждането на детето ми, все знаят и са наясно със всичко.

Детето се извежда ежедневно всички сезони, играе всички сезони, прохождащото и проходило дете има  досег с околния свят нон стоп, кал, сняг киша, играе, гази, пада, става, скача, тича и т.н.
Поти се при игрите си също(въпреки, че има чмалки деца, които никак не се потят), в къщи също играят, въргалят се, цапат се, рисуват, пластелини, лепила, заливат се с течности и  храна и т.н. и т.н. В сравнение с едно бебе много повече има защо да се къпят ежедневно, че понякога и по няколко пъти на ден.

# 87
До преди месец къпехме бебка всеки ден,(ползвам А-Derma) резултата беше много суха кожа по лицето и пъпчици.Първото нещо което си помислих,че прави някаква алергия,консултирах се с педиатъра ни,но не изказа никакво мнение само каза да не я мажа с нищо,да но пъчиците не изчезваха а даже се увеличиха,тогава се консултирах с друг педиатър и той ми изписа кремчето на д.р Тайс за суха кожа,положението с тях се подобряваше видимо,но само когато нанасях крема и ефекта беше 2-3часа,след това отидохме при дерматолог който ми изписа кокстероиден крем без диагноза аз отказах да я мажа с него и минах на принципа баня два пъти в седмицата от тогава положението е овладяно друг е въпроса че на всяка смяна на пелени се мием не използвам мокри кърпи ,трудно беше да обедя домашните,че не е нужно всекидневно къпане за бебка но се справих  Hug

# 88
  • Winterfell
И на мен не ми беше лесно да се отърва от досадата на родата.Особено майка най я заболя,че не го къпя всеки ден  Laughing Бебетата трябвало да се излющят,за да им се покаже новата кожа  ooooh! А на въпроса ми защо тогава са мазали с мазило след банята,вирна носа и каза,че се излагам с тоя интернет  hahaha
Хигиената за едно новородено е с първостепенна важност,но всекидневната баня не е еквивалент за такава.Смятам,че задължителното е миене при всяка смяна на пелена,също и миене на личицето и ръцете,чисти дрехи,като последните две важат и за родителите.При вече активните бебета,децата и възрастните всекидневния душ си е задължителен и не откривам логиката да се разрежда къпането с растежа на детето,даже напротив.Навикът за необходимост от баня,миене на зъби,смяна на бельо-изграждат се с порастването.

# 89
Продава се зехтин за бебета. Не е нужно да слагаш този за салатата.

А кремът интересно как се произвежда..не минава през никакви машини?!

Това не е зехтин, а бебешко олио.  Peace
Разликата е огромна.
Обаче и с това чудо не бих го намазала Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт