МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

  • 68 827
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 107
Здравейте!Понеже нямам много време да пиша,но винаги влизам,когато мога и ви следя.Благодарение на вас успешно се справих с правенето на хляб и козунак.От тук научих основните правила за работа с машината и съм много щастлива Simple Smile

# 556
  • Мнения: 8 001
Правя хляб с равни части пълнозърнесто и бяло брашно. Може ли да се замени бялото с типово в същата рецепта и получава ли се добре?

# 557
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Аз го замених и ми се получава чудесно, Не е чак толкова въздушен, но все пак е достатъчно порест и мек.

# 558
  • Мнения: 738
Аз спокойно съм си го сменила, чудесен си става хлебецът.

# 559
  • Мнения: 8 001
Супер! Благодаря ви!

# 560
  • Стара Загора
  • Мнения: 122
Здравейте!Миналата седмица ми подариха хлебопекарна Санг.Обаче като се водя по рецептите не ми бухва хляба,остава степан и контейнера на машината е наполовина пълен.Използвам пълнозърнести и черни брашна.Максималното тегло на готовия продукт е 750г.Четох,че трябва да се пресява брашното,ще пробвам първо така,но се чудя дали не трябва водата да е повече или маята.Рецептите са с 420г брашно и 270мл вода,мая от 2-5г в различните рецепти.
Друго,което се чудя е дали може да се прави козунак,ако няма специална програма за това.
Хубав ден ви желая и вкусни резултати!

# 561
  • София
  • Мнения: 15 829
Може, но защо там?

# 562
  • Мнения: 7 779
Използвам пълнозърнести и черни брашна.Максималното тегло на готовия продукт е 750г.Четох,че трябва да се пресява брашното,ще пробвам първо така,но се чудя дали не трябва водата да е повече или маята.Рецептите са с 420г брашно и 270мл вода,мая от 2-5г в различните рецепти.
Друго,което се чудя е дали може да се прави козунак,ако няма специална програма за това.
Хубав ден ви желая и вкусни резултати!
само да попитам :  колко пъти си направила сполучлив бял хляб ?

пп. маята е според брашното.  написала си 420 гр брашно , а маята от 2-5 г .

# 563
  • Стара Загора
  • Мнения: 122
Не съм пробвала да правя бял хляб.Предпочитам пълнозърнести и правя такива.Относно козунаците питам дали може в пекарната,защото съм с малко дете,което си иска неговото и не му пука,че аз искам да меся козунак.Затова ако има вариант да сложа всичко в пекарната и да отидем на площадката,а като се върнем да хапнем вкусен козунак,ще сме доволни и двамата.

# 564
  • Мнения: 7 779
той и козунака си иска своето  hahaha
ако му кажеш кога да бъде омесен хубаво , кога да се сплете и кога да втаса напълно тогава очаквай сполучлив опит  Laughing

# 565
  • Мнения: 738
Ще взема да се похваля, ако нямате нищо против, с едно по-шантаво хлебче с кисело мляко, грис и "черно" брашно, подправки, семенца, кашкавалче и наситнен зелен чесън вътре. А бях си намислила да правя ама най-обикновено бяло хлебче... #Crazy

... и накрая няма недоволни от резултата де Grinning, вкусът е... вкусен, бих казала.

# 566
  • Мнения: 7 779
Ще взема да се похваля, ако нямате нищо против, с едно по-шантаво хлебче с кисело мляко, грис и "черно" брашно, подправки, семенца, кашкавалче и наситнен зелен чесън вътре. А бях си намислила да правя ама най-обикновено бяло хлебче... #Crazy
факир си.  Peace
щом с тези продукти си искала да правиш бял хляб , а се е получил  малко по-шантав  Joy

# 567
  • София
  • Мнения: 5 499
Ще взема да се похваля, ако нямате нищо против, с едно по-шантаво хлебче с кисело мляко, грис и "черно" брашно, подправки, семенца, кашкавалче и наситнен зелен чесън вътре. А бях си намислила да правя ама най-обикновено бяло хлебче... #Crazy

... и накрая няма недоволни от резултата де Grinning, вкусът е... вкусен, бих казала.

А рецептата за този уникат няма ли да споделиш?  newsm78  bouquet

# 568
  • Мнения: 8 001
Не съм пробвала да правя бял хляб.Предпочитам пълнозърнести и правя такива.Относно козунаците питам дали може в пекарната,защото съм с малко дете,което си иска неговото и не му пука,че аз искам да меся козунак.Затова ако има вариант да сложа всичко в пекарната и да отидем на площадката,а като се върнем да хапнем вкусен козунак,ще сме доволни и двамата.


Наистина опитай първо бял хляб. Ще се прежалиш да го изядеш, защото ще е вкусен
Козунак:
Аз правих този http://djemmasvetlana.blogspot.com/2014/04/blog-post.html
но малко ми е сухичък
Този бил много хубав http://kulinarenelixir.blogspot.com/2011/02/blog-post_23.html

# 569
  • Мнения: 738
Ще взема да се похваля, ако нямате нищо против, с едно по-шантаво хлебче...

А рецептата за този уникат няма ли да споделиш?  newsm78  bouquet

Ами...
Ще взема да благодаря първо на мамата, която ме сдоби в Продавалник с разкошната ми (оценявам я отвсякъде!) машина UNOLD; уж четяла тук, та ако чете - голямо благодаря, страхотна е машината, много ме радва!
Иначе съм си я купила точно заради правенето на нестандартни хлебчета, кексове, козунаци...  и за изминалите няколко седмици единствената ми неудача беше един козунак, където явно маята беше кофти и той горкия изобщо не се надигна, ама хич. Иначе козунаците ги прави фантастични (това за питащата по-горе мама), малко по-плътни са само от обичайното, но то е по-скоро въпрос на начина на печене... а кексовете са... олеле, париии.... Joy
За днешната измишльотина, която наистина ми допадна необичайно:
За "малко" хлебче около 500-600 гр.
1 яйце
около 100 гр. кисело мляко
около 50 мл. мляко
някакво количество масло, към 20-ина гр. ми беше останало
1/2 лъжичка сол
1 лъжица мед
мая (1/4 кубче) - или 1/3 до половин пакетче суха на Йоткер
бяло брашно 1 чаша и нещо
пълнозърнесто брашно 1/2 чаша
грис пшеничен 1/3 чаша (това с чашите на машината)
каквито подправки душа иска (в случая 1 лъжичка "китайска" подправка на Mamihа и малко мащерка)
Бях си навила на пръста да правя хляба на основната програма и си го направих на нея.

Признавам си, че брашната ги сипвам на око от самото начало Wink, в случая налучквам и каква е разликата между киселото мляко и обикновеното мляко/вода като "поемливост", та съм добавила малко пълнозърнесто брашно, че ми се стори лепкаво тестото при замесването. Тъй де, съотношенията не са много точни; важното е като се слага грис, да не е повече от 1/3 от количеството бяло/типово брашно.
При сигнала добавих накълцания зелен чесън и настърган на едро кашкавал плюс голяма супена лъжица "поръска" (сусам, мак, слънчоглед белен). Преди печенето извадих перката, намазах отгоре с олио и посипах от поръската. И туйто философията.

Добросъвестно ще добавя, че грисът прави хляба по-тежък, но му добавя един много интересен вкус - прави го някак си песъклив, без да е ронлив; едно време баба ми слагаше в тестото и аз оттам още много му се радвам и си добавям.


Общи условия

Активация на акаунт