МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

• 68 801
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • гр.Добрич
Здравейте на всички. Hug
Досега не съм се включвала в тази тема, защото не бях убедена, че ми трябва машина за хляб, но сега ми подариха уреда Chef-O-Matic. преди време някой питаше за него и нямаше отзиви. Пробвах го на ястие и не видях да е нещо уникално.
Днес реших да пробвам програмата за хляб. Чудих се на коя рецепта да заложа, защото повечето им рецепти изискват глутен, меласа и мляко на прах, а аз ги нямам и се чудех каква е идеята на меласата. Използвах микс Пшенично-ръжен на София мел. Маята ми беше притеснението, защото купих 11гр. пакетче, а в рецептата пишеше 1 1/2 от тяхната мярка. Добавих още брашно, защото не отлепваше от стените на съда. В крайна сметка се получи това

Малко е солен и леко тестяв. Ако може да ме посъветвате къде греша?

# 601
Меласата, предполагам, играе ролята на захарта, млякото омекотява хляба. Опитай следната рецепта: 500 гр. брашно, ако е бяло - около 300-320 гр. вода, ако е пълнозърнесто - към 350-380 гр., 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар или мед /мед понякога слагам и малко повече от чаена лъжичка/, 5-6 гр. суха мая, 1 суп.л. мазнина. Ръжено-пшеничния микс на София мел го правя с част вода, част кисело мляко,  пухкав бял хляб - с прясно мляко, също така вкусно става, ако вместо захар слагам мед. Принципно ръженото и пълнозърнестото брашна правят хляба по-тежък и сбит, но ръжения с киселото мляко ми става хубав, а за пълнозърнест ползвам брашна на Файн фууд - става разкошен хляба /правя го по рецептата, която ти дадох и бухва разкошно/. Следи си тестото /при пълнозърнесто брашно стои леко по-воднисто и не така стегнато, както тестото с бяло брашно/ и погледни началния пост на темата, има много полезна информация и рецепти за начинаещи. Peace

# 602
  • гр.Добрич
kati_v, благодаря за съветите. В рецептите има и мед и меласа едновременно, което ми се стори много сладко. Ваничката на машината е малка, така, че повече от 400гр. брашно не мога да слагам. Какво съотношение правиш на киселото мляко и водата? Аз постоянно наблюдавах тестото и като видях, че не се отлепва от стените, сложих малко брашно и се оправи.

# 603
Не трябва да е много захарта, защото тя активира маята и може да превтаса. Затова се слага и сол, която пък пречи на хляба да превтаса. Важно е да нямат директен контакт с маята. Аз слагам водата /хладка/, солта, захарта, мазнината, отгоре брашното и върху него маята. Има пък машини, където първо се слагат сухите съставки, а после течните. Киселото мляко го разреждам на око /то зависи и от плътността му/, но ориентировъчно на Верея 3,6 % го правя вода-мляко:2-1, да е малко по-течно. На 400 гр. брашно върви 250-280 гр. вода някъде. Щом ти е по-малка ваничката, пробвай с по-малкото количество и ако видиш, че не стига, можеш да добавиш, докато за брашното повече от 400 гр. няма как да сложиш.Също така зависи от брашното и добавките - аз слагам и по 2 суп. л. трици и/или сусамено семе и съответно малко повече течност, както и при пълнозърнестото брашно, както вече писах.
Не съм голям специалист, карам по спомени от изчетеното, инак общо-взето си догодих няколко рецепти и си карам с тях, но след обстойно изчитане на линковете от първия пост в темата мога смело да кажа, че нямам фал.

# 604
  • Сред мелниците
Използвах микс Пшенично-ръжен на София мел. Маята ми беше притеснението, защото купих 11гр. пакетче, а в рецептата пишеше 1 1/2 от тяхната мярка. Добавих още брашно, защото не отлепваше от стените на съда. В крайна сметка се получи това
...

Малко е солен и леко тестяв. Ако може да ме посъветвате къде греша?
Миксът на София мел ръжено-пшеничен ни е е един от фаворитите.
За него не е нужно да се добавя мая - виж рецептата на пакета.

Аз се придържам към нея, но вместо чиста вода, слагам кисело мляко  и вода приблизително 1:1 , някой път повече мляко, друг път п0малко. Разбърквам го направо в мерителната чаша за течностите. Общия обем на този "айрян"  е с обема на водата, който ти е даден на пакета. Слагам и 2-3 л олио и това е. И водата е хладка - както пише на пакета.

Става разкошен,  плътен,  мек отвътре . Кората първия ден е хрупкава и по-твърдичка, а на другия ден е омекнала, почти като вътрешността.

За разлика от белия, че дори и пълнозърнестния (Файн фуудс и бяло в най-различни пропорции, вкл 90% пълнозърнесто) не е толкова въздушен, но точно това ни харесва.

Друг хляб, който за моя огромна изненада много харесахме   е бързият хляб. Той също стои по- плътен и не толкова въздушен във вътрешността. Коричката остава светла дори отдолу и отстрани и много лесно се изважда от машината Факт над който размишлявам, за да мога да постигна с другите хлябове. Засега без резултат Laughing
Пуснах го веднъж,  когато нямах време за дълга програма, като предварително бях предупредила че не се очаква да се получи нещо за ядене , но, о,  изненада!! стана страхотен.
 Програмата всъщност се различава по това, че започва да нагрява още при разбъркването и прредполагам че фактически втасването започва в самото начало. Естествено количеството на маята е доста по-голямо.

# 605
  • гр.Добрич
Kati_v, BHug
B, наистина на пакета не пише мая но то хляб без мая става ли? Embarassed Не знам колко често ще правя хляб, защото децата се мръщят на черен хляб, но ще пробвам няколко рецепти за да си знам.

# 606
spinki, тя имаше предвид, че в самата смес има мая. То и на мен ми се въртеше нещо такова, но съм правила отдавна с такъв микс и не помня вече. Вкъщи предпочитаме пълнозърнестия. Виж на пакета, там има рецепта, както е казала В и се ориентирай. Ако в микса има мая, не слагай допълнително, защото многото мая прави хляба клисав.
Инак аз хляба го вадя лесно, защото преди втасването махам бъркалките. Обичаме го с кора и даже някой път включвам допълнително на програма "Печене" за още десетина минути, за да стане хубава коричката.

# 607
  • Сред мелниците
Kati_v, BHug
B, наистина на пакета не пише мая но то хляб без мая става ли? Embarassed Не знам колко често ще правя хляб, защото децата се мръщят на черен хляб, но ще пробвам няколко рецепти за да си знам.

Има си мая в сместа. Има и ръжена-нещо-си newsm78. Виж състава, че сега нямам пакет в къщи.
Бухва си идеално. Не слагай нищо.

PS Кати, изпреварила си ме сега виждам , но нека си стои , няма да трия.

# 608
  • Сред мелниците
.....аз хляба го вадя лесно, защото преди втасването махам бъркалките.
Дали е само от бъркалките? на мене ми се струва, че при другите програми, самият хляб става по-изпечен, отколкото при бързия хляб и някак си коричката става по-грапава и имам чувството че задържа поради ръбове, особено като бухне над формата.
П равя разни експерименти, да го направя като бързия хляб , но засега не става нищо. Все бързам обикновено като е готов хлябът и не съм направила нито една снимка.   Ще се опитам следващият път по-добре да си планирам печенето да ти покажа разликата в кората на бързия и другите хлябове. Той е един гладък , като стъкло.

# 609
Пробвала съм отдавна бързата програма и честно казано не помня как беше коричката, но ние пък обичаме дебела кора и затова махам бъркалките, иначе наистина е трудно да се извади. Другото, което забелязах е, че като сложа мазнина в тестото се вади по-лесно. Някой път не слагам и има разлика при ваденето.

# 610
  • на Мелмак
Пуснала съм сега едно козуначе, ще е изцяло в машинката.
учудена останах на великден колко добре си се получи Grinning

# 611
Направо ми четете мислите, днес мислех да ви питам за готовите смеси на София Мел, че купих един пакет и ме притеснява да не би да не се получи. Ако сложа прясно мляко вместо вода в рецептата от пакета брашно дали ще се получи?

# 612
В, с каква машина си? Питам, защото хвалиш бързия хляб Simple Smile.

# 613
  • Сред мелниците
Направо ми четете мислите, днес мислех да ви питам за готовите смеси на София Мел, че купих един пакет и ме притеснява да не би да не се получи. Ако сложа прясно мляко вместо вода в рецептата от пакета брашно дали ще се получи?
Мисля, че няма никакъв проблем. Само спазвай обема.

Kati_v, BHug

Има си мая в сместа. Има и ръжена-нещо-си newsm78. Виж състава, че сега нямам пакет в къщи.
Бухва си идеално. Не слагай нищо.

spinki,  сетих се и защо ти е станал солен хляба - то в сместта си има и сол!
В, с каква машина си? Питам, защото хвалиш бързия хляб Simple Smile.

С Мулинекс  трябва да потърся номера на модела. С две бъркали и форми за чибата и багети.  Ние с теб не бяхме ли с еднакви и се чудехме защо ни прегаря кората? Аз намерих отговора.

# 614
  • София
Защо да не хвали бьрзия хляб, на мен не ми е ло бързия бял... иначе с ваденено на хляба само 1 път имах проблем, но нешо бях объркала рецептата, иначе всички излизат лесно, бъркалката не я махам никога.

Общи условия

Активация на акаунт