Възпаление на жлезите на Монтгомъри и кърмене

• 3 854
  • 4
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте! Кърмя дъщеря ми вече 1г. и 4 месеца, но от малко повече от седмица на едната гърда имам възпалена жлеза на Монтгомъри. Надявах се, че възпалението само ще премине, но вече 10-тина дни е така и няма изгледи за подобрение. Само една от жлезичките е възпалена, седи като гнойна пъпка, подута е и е доста болезнена, има локална повишена температура. Възможно е възпалението да се е получило и от ухапване или одраскване със зъбче. Лошото е, че това ми е "по-млечната" гърда, на другата вече почти нямам кърма и давам повече от тази. Все още кърмя по 2-3 пъти на денонощие, следобед и вечер за приспиване и през нощта ако се събуди. Въпросите ми са дали е безопасно да продължавам да кърмя с това възпаление? В смисъл дали е възможно да предам някаква инфекция към дъщеря ми по този начин, за дискомфорта, който изпитвам по време на кърмене е ясно. Мога ли да мажа с нещо за да облекча възпалението? И има ли някакви бабешки илачи за този проблем? По разбираеми причини не искам да мажа там с антибиотични кремчета и подобни. Знам че това е по-скоро медицински проблем, но моля за отговор, ако консултантите по кърмене или някой друг е наясно или е минал през това.

# 1
  • До хладилника, който обичам
Много неприятна ситуация, с която да се справиш звучи това.
Описанието донякъде наподобява проблемите при запушен канал. Възможно ли е това да е проблемът? Помагат ли мерки като при запушен канал?
Външно на кожата виждат ли се наранявания?

Последна редакция: сб, 01 мар 2014, 18:55 от Бу

# 2
  • София
Благодаря, Бу  Hug Не е запушен канал, възпалена жлезичка си е  Sad, хубавото поне е, че само една е възпалена, някои от другите на същата ареола изглеждат леко зачервени, но при тях няма болка и подуване, само една е в това състояние. Освен да взема да пробвам със зелеви листа  newsm78 Някой ако знае за други подобни "природни" илачи при възпаление да дава идеи, все пак да са съобразени с това, че мястото ще бъде добре осмукано от едногодишно дете в най-добрия случай след няколко часа. На кожата външно се вижда нещо като малка коричка, но не мога да определя дали сама жлезичка е добила такъв вид и е леко разранена отгоре заради възпалението или е имало преди това някакво нараняване, или пък се е образувало нещо като гнойно връхче, което се пука. Другото ми чудене е за какъв лекар е този проблем, мамолог ли  newsm78, GP-то ми го изключвам като вариант, не мисля че ще ми даде адекватни съвети съобразени с кърменето, дори като си го познавам по-скоро ще изпадне в ужас от това колко време кърмя вече и ще ме посъветва да приключвам по най-бързия начин.

# 3
  • До хладилника, който обичам
Разбирам, че искаш да избегнеш антибиотиците, но може би докторът ще помогне с идеи за топикален антибиотичен крем?
На 0888-555-385, националния ЛЛЛ телефон, можеш да питаш за съвместимост с кърменето, ако имаш предписано лекарство, или тук в темата ти.
Описваш "гнойно връхче, което се пука" - това значи, че от раничката изтича гной ли? В тоя случай може би ще е добре тя да не попада в устата на детето. Ако раната е 'чиста', без гной, вероятно няма проблем да суче, ако не наранява гърдата/ареолата допълнително.
Понякога рана, която не е видимо причинена от нещо (например зъбче, одраскване и т.н.), може да се дължи на херпес.
Може би дерматолог ще може да помогне в последния случай (отново, има много лекарства, които са съвместими с кърменето, трябва да се проверят само).
Не мога да дам идеи за лекар Rolling Eyes но ако отидеш на ЛЛЛ среща, можеш да питаш майките дали имат добри впечатления от някой лекар. Или в здравния подфорум да видиш Бели и черни списъци?

# 4
  • София
Да споделя, че вече почти премина и малко информация по въпроса. След всичкото ровене за информация за този проблем, намерих, че това възпаление става най-често от запушване на каналчето на жлезата (това са жлезите, които отделят мастен секрет за омазняване на кожата на зърната). Бу съвсем правилно ме е ориентирала, че е добре да се предприемат мерки като при запушен млечен канал  Hug Пробвах със загряване няколко пъти и накрая, колкото и гадно да звучи, си го изстисках. В крайна сметка това не е много по-различно от запушена мастна пора и образуване на пъпка като  по други части на тялото.

Общи условия

Активация на акаунт