(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 572
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • Пазете Гор
Няма да се провалиш. Има много неща, които човек може да научи за градинарството, но това не значи, че е недостъпно за начинаещи.

Учим и анализираме опита си цял живот.

Днеска ходих из градината и видях, че са изникнали няколко стотици слънчогледи. При мене се самозасяват. По - нататък през сезона ще ги разредя. Пряка полза от слънчогледите в градината нямам, ако не броим, че осигуряват  зимната прехрана на едно ято синигери. Може би и още, че привличайки пчели през лятото, осигуряват допълнителни опрашители за културите, които се нуждаят от това (фасул, краставици, пипер, донякъде и доматите). Но това далеч не е всичко.

Отделни растения слънчоглед стават огромни - по 2-3 метра и повече, цъфтят буйно, на гроздове и са изключително красиви. Мисълта ми беше, че градина със слънчогледи в цъфтеж е много уютно нещо. Разбира се, говоря за отделни растения по ъгли, до стълби, огради, бунари и прочие незеленчукопригодни местенца, а не за нарочен посев.

Може би във всяка градина от 50 кв. м нагоре би било хубаво да има по поне един -два такива красавци, а?

# 106
Аз насях миналата година в края на мястото две редчета слънчогледи. Хем за красота - като минават да им се радват хората, хем за семе - катерицата, която гледам, ги харесва много.
Но не се получи особено доборе - първо минаха отгоре им с кола, а тамън се бяха показали. Някак дръпната пак. После ги поливаха с химии - намирах ги полуумрели.
Един съсед сподели, че били вредни тия растения, защото привличали птиците, които пък им изяждали другите неща... Та може и за това така да се отнесоха към тях.
Накрая имах едни дребнички главички, които врабците  опоскаха до шушка, докато аз се тутам да сложа чорап поне на половината.  Laughing
Таз година сме по-навътре малко и пак ще посея, пък да видим. Много са красиви с големите си, слънчеви глави.

# 107
Честит празник, мили момичета! Бъдете обичани и здрави, късмет и дръзновение! Hug
МХ, чудесно местенце в балкана си имаш-много романтично и красиво!
Аз започвам със салатите. Дали ще ни стигнат, а?
http://s35-temporary-files.radikal.ru/cd4e92a755c048db8abf9a813a … ed5/-88693455.jpg

# 108
  • Русе
Ани както винаги си номер 1.  Трябва много да се учим от теб.  bouquet

# 109
Ани,имам кайсиева отлежала! Joy ако ме разбираш!Страхотни салатки,а какъв сорт са?УУх,   щях да забравя-Честит празник и от мен на всички!  bouquet

# 110
Ползваме градина от 1декар в едно село.
Има 15 овощни дръвчета които ще карат 4-та година.
 Имаме цветя,сеем малко зеленчуци, ядливи тикви и декоративни тикви и кратуни.
Слънчогледите ги броим към цветята

Много са красиви и пълнят вазите за доста време.А и довеждат много птички и пчелички.
Слагаме и екзотични видове като кивано:

и пепино

Най си растат тиквите, ядливи, декоративни и кратуни:

А тука крем карамел в декоративна тиква, която е добра и за ядене

# 111
Браво Попо13!След този дъжд(15 дена )малко;'' слънца'' са чудесен начин за повдигане на духа!

# 112
Здравейте, градинари!
И аз скоро ще съм в градината си - началото на април. Всичко е както си го оставих наесен, та бая работа има по подготовката на почвата. Краварят в село ми дължи едно оране, та се надявам това поне да ми спести време - иначе преди все съм обръщала на ръка.

Понеже ще съм си в България до средата на юли, ще сложа само по един ред домати и пипер, патладжаните направо ще ги прескоча, имам на буркани достатъчно. Ще бъде годината на зеления фасул, че него мога и да го насея, и да го обера в срок. То не, че няма да се пробвам с грах и бакла също, както и с пъпеши от разсад, отглеждан първо в оранжериите на баща ми. И понеже съм гладна за бамя, ама няма да я дочакам, ако я сея след средата на май, половината семе пак ще го пробвам със старт в оранжерията. Тя не обича местене, ама миналата година имах няколко корена от разсад и добре си вървяха, та ще повторя експеримента.
Всъщност установих, че при мен всичко се развива по-добре, кгоато е от разсад, семе никне трудно. Затова и краставици, и тиквички, всичко първо в кофички.

# 113
И от мен здравейте:)
Имам 20-25 кв. м. градинка  в задния двор, на която отглеждам домати.
Миналата година я оставих да почине, защото вече не ставаха доматите , но тази мисля да пробвам отново. Но искам да попитам нещо по-опитните : тези дни мисля да я изкопая и почистя терена.
обаче трябва ли да наторя с нещо и с какво, след като нямам достъп до естествена тор. Какво ще ме посъветвате. Или директно после да ги слагам и толкоз..

# 114
  • Пазете Гор
Здравей, 10 c`s . Ти пишеше някога тук, ако не се лъжа, и садеше някъде в Италия, нали така? Добре дошла.

Великолепни салатки, браво, Ana.Ivanova!

Много интересни слънчогледи, popo13! И толкова щури тикви! Ти очевидно си от онзи тип градинари, в чиито градини наред с плодородието се обръща внимание и на фъна, и на шуя, ако ме разбирате. Сега си давам сметка, че досега съвсем малко сме говорили какво правим, за да бъдат градините ни красиви.

Сетих се за едно мераклийско лозе край Еленово - в началото на всеки ред откъм пътя имаш засадени два-три корена едри рози. Като картичка е в периода на цъфтеж!

Сортирах картофите в мазето, като поочупих кълновете. Отделих в щайги дребни картофчета, прораснали от поне три "очички" и ще ги ползвам за посев. Знам, че използвамето на "недоядени" картофи за посадъчен материал не е най-доброто, което можем да направим за добър добив.

Нямам много опит с картофите. Почвите, на които садя са чернозем-смолница и канелена горска - плътни, сбиващи се, неотцедливи, деформиращи се при засуха - изобщо неособено подходящи за добра картофена реколта.

# 115
  • Пловдив
Препоръчайте ми производител на семена.
На пазара присъстват доста - семена на коя фирма да избера?  newsm78

# 116
Здравей, 10 c`s . Ти пишеше някога тук, ако не се лъжа, и садеше някъде в Италия, нали така? Добре дошла.

Simple Smile Пишех да, но бях оставила земята една година да си почива ( а и ме мързеше:)), но сега пак ще се раздвижа , копае ми се само да спре да вали.

М/у  другото по това което казваш за меркалийските лозя, аз живяе в голяма лозарско-прасковена зона на Италия (Романя) и винаги ми е било интересно дали розите пред всеки ред са там с естетическа цел, или има и друга идея. И питах, но не знам дали е вярно  -  розите се слагат и защото сигнализират за болести. Понеже розата 'хваща' първа това което ще хване лозето. Нещо като система за ранно предупреждаване  Simple Smile Но дали е така наистина не знам.

Последна редакция: нд, 09 мар 2014, 18:28 от 10 c`s

# 117
Аз пък днес сложих разсад за доматите. От купени семена и събрани от мен на една хартийка миналата година. Да ги видим дали ще поникнат. Метнала съм ги на западните прозорци, защото там е най-светло и само обикалям наоколо, все едно ще поникнат за два часа. ooooh! Laughing Трябва да си намеря хубав сорт черита за децата, че ги изяждат със скоростта на светлината, а цената им е ужасна.

Баща им пък ми засял предвиденото за краставички място с репички. Confused

# 118
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз пък днес сложих разсад за доматите. От купени семена и събрани от мен на една хартийка миналата година. Да ги видим дали ще поникнат. Метнала съм ги на западните прозорци, защото там е най-светло и само обикалям наоколо, все едно ще поникнат за два часа. ooooh! Laughing Трябва да си намеря хубав сорт черита за децата, че ги изяждат със скоростта на светлината, а цената им е ужасна.

Баща им пък ми засял предвиденото за краставички място с репички. Confused

хич не се коси, репичките ще са изядени или вече ще стрелкуват по времето, когато трябва да садите краставичките  Hug
и майка ми винаги сееше краставичките в кофички от кисело мляко, а после ги пресаждаше направо с пръстта от кофичката. казваше, че поповите прасета ги ядат само докато покълнат, така ги спасява един вид.  ooooh! ще трябва пак да я питам за краставичния разсад.

# 119
10 c`s, не знаех, че е така. Съвсем вероятно и правдоподобно обяснение е.
Виждала съм засадени рози на редовете в масивите на Карнобат. Много е красиво. Невероятно е чувството да видиш добре обгрижено насаждение.

Общи условия

Активация на акаунт