(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 483
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря на всички за отговорите и насърчението.     Hug
Зачетох се в предишните теми, та  .... забравих да пиша.     Blush
Надявам се в неделя да не вали, че от три дни е все мокро.Да видим какви ще ги свършим с моя мъж....    Laughing 

# 91
  • на брега на Дунава
Ето ме и мен Simple Smile

Всичко започна при мен от цветята след това домати и така нататък .Мама и тати не се занимават с градинарство,това ми увлечение съм го наследила от бабите,но за съжаление не са сред нас та да ми се радват.
Градината ми е около 600кв.м. и ми се иска да сея всичко ,но съм се ограничила с домати ,пипер,краставици ,моркови,лук,а тази година за първа година сея грах.Всякакви подправки също сея.Трудно ми е, защото не живеем където е градината.
Аз вече мога да плета на 5куки ,на две също,само проблема е ,че трудно намирам какво да плета.Само мъжо носи шушони,а мен ме сърбят ръцете.
С изключение на плетенето на пет куки и при мен останалото е същото.По голямата част от градината е с тревичка.
Преди беше така
http://prikachi.com/images.php?images/197/7130197U.jpg
Местна трева ,която косим и е станала хубава ливада.По краищата са цветята ,а зеленчуците са в съседно пустеещо място ,което разчиствам по малко всяка година,защото е обрасло с къпини, шипки, повет и бръшлян,да не говорим са самораслите салкъми.Всичко това боде и се закача по мен.На година напредвам с по 15 кв.м.,ама и това го отвоювам почти като на бойното поле.В дивата ,непревзета част има два реда плодни дръвчета .Собствениците на мястото се чудят дали да ни го продадат , но за сега не са стъпвали там повече от 30 години и дори издирването им ми отне доста време и усилия.В махалата няма постоянно живеещи ,освен семейство възрастни хора над 75 годишни.Няма водопровод, магазини, телефони /от скоро имаме покритие на операторите от време на време/,но пък има природа, тишина и е прекрасно.
А сега е така :
http://prikachi.com/images.php?images/199/7130199p.jpg

# 92
MX,много хубаво изглежда.Може ли да попитам къде е това идилично място?Или поне в кой край е ?
Както си започна тази тема с представяния, да  я продължа и  с  моето. Родителите ми винаги са гледали зеленчуци,даже като бях малка ,гледаха разсад за продан.Сега се занимават с една градинка за нуждите на семейството, справят се все още,но виждам,че им тежи.Мъжът ми има една къща на 20 км от Бургас,където живеят баба му и дядо му,възрастни хора,които не могат да гледат градина. На него обаче много му се занимава и от 2-3 години сее предимно малко домати там,колкото да не запустява двора.Има и овошки,с които много му се занимава.Лошото е,че не сме там постоянно,а и нямаме кола, с която да ходим там по-често.И все пак той поне веднъж седмично си ходи, а през лятото,когато трябва да се полива и по-често.Тази година ще гледам да му помагам повече и аз и сме намислили да посеем доста работи.Както някой писа преди това-"в романтичния период на градинарството сме",иска ни се да има в градината всичко.Имаме овошки,лозички, арония(от есента), малини,ягоди , сега си правим разсад на аспержи и артишок(ще видим какво ще излезе накрая   Blush), на домати. Към 19 февруари сяхме грах,лук(от арпаджик),магданоз,репички,пащърнак и босилек.
Мъжът ми  е  агроном по образование,нещо,което по време на обучението не му е било толкова интересно, колкото сега. Сега много го влече  Crazy

# 93
МХ !Невероятно красиво и с романтично с тази стара къща!Радвам се че все повече хора се връщат към земята и към простите нещица и удоволствия.                                                                                                                                                       Моето градинарстване започна преди няколко години(като по малки ни караха да помагаме на бабите и дядовците.Едните имаха два декара лозе,бустан ,царевица,градина,а другите живееха в Добруджа и освен изброените неща гледаха и тютюн)Много мърморехме и се сърдехме,че ни терорят през ваканциите JoyМоже би за това ,когато се пренесохме извън града мечтаех само за цветя и райграс,но с времето започнах с десетина корена домати,после малко повече,на следващата пролет още повече зеленчуци и така обратно отвоювам територии от райграса.После направих и високите лехи,а тази година и оранжерийка.Голяма краста ми стана моето хоби,и за сега и аз съм още в " Романтичния период" Laughing А много време и енергия ми отне докато се примиря,че лабрадор,котки и желанието ми да имам много цветя и алпинеуми са напълно несъвместими,но не може да имаме всичко нали?Или може! Joy Ще имам и бахча(под наем)тази година и съм малко newsm78 да кажем замислена.Първо ,който от селото стар и млад ме срещна,първото което казва е-Ама ти си луда,ще ти обират продукцията,защо ще копаеш ама как ще поливаш,а знаеш ли че има земно куче и всичко ще ти отмъкне?Абе вместо мен ги мързи! hahahaКазвам им -Добре хора,оставете ме да опитам пък ще видим.И така!Поздрави на всички зеленчукоентусиасти!

# 94
Гледах това представяне на градини на прозореца и тук. Целогодишно и с хидропоника  Confused. Пускам линковете, преди да съм разучила системата в самия сайт.

# 95
Абе вместо мен ги мързи!
Много готин лаф Simple Smile Напълно те разбирам Simple Smile

# 96
  • на брега на Дунава
Абе вместо мен ги мързи!
Много готин лаф Simple Smile Напълно те разбирам Simple Smile
Това е национална черта .Щом някой започне да прави нещо ,всички останали се струпват , не за да му помогнат , а да му обяснят как няма да стане.В такива случаи аз се амбицирам , започвам да действам и нищо не може да ме отклони от целта.

# 97
  • На Дунава
За съжаление това с откраднатите плодове на труда на Рени може да се окаже горчива истина. Стискам палци да не стане така!!!
(Нашето село е до София, по пътя за Петрохан. Къщите и дворовете са непосредствено покрай този голям път, почти без изключения. Даже оборската тор от дворовете на бабите задигат! А колко по-тъжни истории от кражба на оборска тор мога да разкажа.... Как да създава човек дори най-елементарното, като му го отнемат по най-варварския и насилствен начин?!)
Рени, УСПЕХ и много късмет! Дано ни разкажеш хубава, позитивна история за новозавоюваните територии!!!

# 98
Момичета,като ми пращате такива позитивни мисли как няма да успея! Hug Имам познати,чиято къща е успоредна с бахчата и се шегуваме да обърнат едната камера към реката.Ще ги стреляме тия крадци. #2gunfire само да припарят и ще им дам една мотика за наказание! Laughing

# 99
  • Пазете Гор
В градинарството, както и във всичко друго, се успява, като вярваш и бачкаш. Вяра и труд. Трудът в градината, освен полезен за трапезата, мазето и кръвообращението, е и душепречистващ, освещаващ.

Баба Марта обещава да наръси поникналите ми репички със сняг. Изкарали са котиледони (семесели) над почвата, като отдавна не помня толкова дружно поникване при отлична кълняемост. Репичките на слани издържат, но на сняг...? Както и да е, докато ръси сняг ще имам време да започна наново дневник, пък и пчелите искат подхранване, тел по рамките за питите трябва да се опъне.

Почти си избрах помпа, остана да я купя (лесно) и още да отъркалям до бунара (много трудно) един или два бетонови пръстена, че сега ръбът му е на кота нула, което е опасно до немай къде.

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 00:09 от Куркума

# 100
Куркума, помпи и друга техника има тук: http://www.onlinemashini.bg/
Дали качеството и цената си струват не мога да кажа.

# 101
Здравейте
Нямам си за съжаление градина, но си отглеждам в саксиийки различни цветенца и от 1 година си гледам босилек и розмарин, обаче загиват много бързо... Казаха ми че в керамични саксии се гледали билките, някой може ли да ми каже кои са добри?
От известно време турся да си купя, но имам дъщеричка на 9 месеца и не мога да обикалям, препоручаха ми този сайт http://greenhome.bg/index.php , но понеже съм се парила от онлайн пазаруване, ако някой го е ползвал би ли ми казал Ок ли е?

# 102
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
керамичните саксии са по-красиви, но не са задължителни  Hug

розмаринът е многогодишен храст, може би му трябва широка и дълбока саксия.
босилекът е едногодишно тревисто, не високо растение. моят от две години е в обикновена пластмасова саксия с 15-20 см. диаметър. оцеля зимата навън.
доколкото джодженът прилича на него (коренищата им са видимо еднакви) предполагам, че и той може да се гледа така
магданозът гледах в пластмасово сандъче, там беше и копърът

# 103
st. Dobri, благодаря, вече мога да чета форума както преди!  bouquet

Собствениците са прави за тях си, а аз за себе си.
Всъщност някой собственик на земя в БГ да контролира или поне интересува как арендатора ползва земята му?!
в БГ доста неща не са като другаде. Някои даже използват земи без да плащат на собствениците.
А Монсанто в БГ за сега само продава семена и препарати, разбира се те имат много дъщерни фирми даже и такива от био и органик сектора...  Peace
Страх лозе пази, са казали старите българи.

Бибияна, надявам се, че си ми видяла поста в предната тема на предпоследната страница.

# 104
  • На Дунава
Бибияна, надявам се, че си ми видяла поста в предната тема на предпоследната страница.
[/quote]
Да, Camino, прочетох те и се зарадвах, че съм те заинтригувала. Аз още нищо не мога да разказвам, защото не съм си получила градинката. А цената е 120 евро за целия сезон, не на месец. Ако добивите са средни, градинката ще си покрие цената, както и транспортните разходи (тук кило пластмасови домати е целогодишно 3+ евро, а други няма; различните салати са около евро, връзка зелен лук е 75 цента, връзка репички и тя е там някъде..) Пък дано не се проваля в грижите   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт