(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 469
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Лутаща се
Здравейте!
Аз си засях авокадо и то изникна. Вече е към 10 см високо и има доста пъпки, от където вероятно ще тръгнат листенца.
Как да го запазя да не изсъхне като предишното ми дръвче?
И как да го оформя да прилича на дръвче, да не остане дълга пръчка с листа?

# 76
Така.Аз да доложа- днес седях гледах и не намерих вариант да сложа още пръст ,затова ( мечка страх мен не страх) изкарах всички коренчета и ги "пикирах" по 2, по 3 в кофички. Е , първите не ми се получиха , но започнах от хилавите. Сложих ги на 1 пръст от почвата -хубаво напълних кофичките и така. Нямам клюмнали , което предполагам е добре. Днес ги държах навън - беше мн хубаво времето и ги оставих на терасата.После ги прибрах. Сега нямам нито стърчащи краставици , нито домати.  Simple Smile

# 77
Може ли вместо в парник да ги сложа кофичките в кофа или голям леген и отгоре да покрия с тънък найлон?

# 78

На мен ми харесаха твоите творения, но.... съвети не мога да ти дам, защото съм новак в тази област.  Grinning  Приятна вечер!
[/quote]

И на мен ми харесват , но май не бяха както трябва...хехехе

# 79
savina1096, има няколко основни правила, поне за мен, в зеленчукопроизводството. Едно от тях е: след пикиране разсада се засенчва и понижава Т за няколко дни. Растението преживява стрес - накъсани корени, нова среда, нека има време да се съвземе и вкорени.
Според мен доматките ти още не бяха готови за пикиране. Но и от грешките си се учим. Човешката памет е къса, поне моята. Водя си дневник. Peace

# 80
Ако още намаля температурата трябва да ги изкарам навън. Затова питах за измисленият парник , който ми дойде наум. Искам да ме разберете правилно - аз правя това за 1 път и предполагам , не за последен. Каквото стане , стане. Ако тази година ми стане и 1 корен домат и 1/2 корен краставица , ще съм най-щастливият човек и догодина и аз започвам да си водя дневник. лека вечер...

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 20:40 от savina1096

# 81
Ако още намаля температурата трябва да ги изкарам навън. Затова питах за измисленият парник , който ми дойде наум. Искам да ме разберете правилно - аз правя това за 1 път и предполагам не за последен. Каквото стане , стане. Ако тази година ми стане и 1 корен домат и 1/2 корен краставица , ще съм най-щастливият човек и догодина и аз започвам да си водя дневник. лека вечер...
    Савинка не се обиждай мила!Ана има впредвид да се засенчат факта,че си писала за изкарване днес на слънце(тоест веднага след пикиране)Краставичките пробвай в леген или кофа ,но още да се постопли и вечер хвърляй по някой стара черга.Както каза-каквото стане! Joy

# 82
Не се обиждам , всеки коментар ми е важен... Благодаря на всички ви ...

# 83
  • Етрополе, България
Здравейте,
Доматите, които посях в събота днес се показаха  Simple Smile. 5 дни само  Simple Smile. Беше много интересно - сутринта пръстта се беше надигнала, а като се прибрах от работа масово се бяха показали  Simple Smile.
http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326
Това са купени семена, сорт "Сърцето на Албенга". Махнах им найлона и са на възможно най-светлото място у дома. От кога трябва да ги изнасям по малко на въздух? Не е много топло навън - вчера валя сняг, а днес все още не се е стопил целият. За съжаление всички планове за градинска работа са отложени за неопределено време, поне докато спре да вали  Sad. Не мога да си насея и другите доматки. Дадоха ми бабино семе на вид като консервните, но са си с колове. Добре се развиват тук. Чакам малко да се отцеди за да смеся малко земя с тора и да ги сложа и тях. Колко още мога да отлагам спанака, граха и салатата преди да стане късно за тях?

# 84
  • Пазете Гор
...Колко още мога да отлагам спанака, граха и салатата преди да стане късно за тях?

Можеш да приготвиш разсад за салатките в домашни условия. Докато стане готово за засаждане(4 лист) времето най-вероятно ще ви допусне в градината.

Целият март месец може да сееш грах, само имай предвид, че вегетационните срокове за граха варират между 60 и 85-90 дни, така че засетият в края на март грах ще освободи площта в края на юни. Ако имаш планове за втора култура върху същата тази площ, трябва да съобразиш това. При граха важният момент е максимумът на майските валежи да съвпадне с наливането на зърната. Но това е относително - последните две години май беше сух, а юни - влажен.

Най-капризен към късното засяване е спанакът. Засят по-късно, веднага щом усети дългия ден -  директно стрелкува (извежда цветно стъбло), без да направи хубави "тлъсти" розетки). До 20 март не е късно да се засее, но по-нататък става малко на късмет работата (зависи от сортове и време, а мен ако питате и от лунните цикли), но пък нищо не пречи да се пробва.

Аз започнах да водя дневник тая година изключително уставно - подробно, с почвообработки, препарати, сеитби, резитби, с данни за температурата и валежите, фазите на луната, но убийте ме - забравих къде го пъхнах, от три дена търся пустия му дневник.  Wink

# 85
Ей Куркума! Hug Hug Hug

# 86

Аз започнах да водя дневник тая година изключително уставно - подробно, с почвообработки, препарати, сеитби, резитби, с данни за температурата и валежите, фазите на луната, но убийте ме - забравих къде го пъхнах, от три дена търся пустия му дневник.  Wink

Аз всичко пиша тук : http://google.com/calendar
Така ми е под ръка Simple Smile)

# 87
  • Варна-София
Савина, ако решиш да приключиш с тези краставици, вземи им мушни зеленията в някоя супичка. Хората по света я готвят, макар че аз не съм опитвала.
Инфо оттук: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cucumis+sativus
Обаче в Италия са ми готвили зеленчукова супа със зеления от тиквички и беше страхотна - калабрийска рецепта.

# 88
Чудесна идея.Ако видя , че няма да стане ще се възползвам...

# 89
Ето ме и мен Simple Smile

Всичко започна при мен от цветята след това домати и така нататък .Мама и тати не се занимават с градинарство,това ми увлечение съм го наследила от бабите,но за съжаление не са сред нас та да ми се радват.
Градината ми е около 600кв.м. и ми се иска да сея всичко ,но съм се ограничила с домати ,пипер,краставици ,моркови,лук,а тази година за първа година сея грах.Всякакви подправки също сея.Трудно ми е, защото не живеем където е градината.
Аз вече мога да плета на 5куки ,на две също,само проблема е ,че трудно намирам какво да плета.Само мъжо носи шушони,а мен ме сърбят ръцете.

Общи условия

Активация на акаунт