(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 464
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна-София
Савина, не слагай кафе в кофичката - може да мухляса и да ти развали разсада. Кафето в саксия може да причини грижи, ако е в твърде голямо количество и се поддържа мокро - освен колемболи (скочиопашки), които развалят само външния вид на почвата, може и мухички да ти се завъдят. Подходящо е за мини розички и за екваториални растения с кожести листа.

Маграт, добре, че повдигна въпроса за броя на доматените растения. Почти бях забравила, че миналата година бях взела решение хибридните колови домати (Рила и Оптима) да ги садя по 1 растение в гнездо, а директните колови (бабешки сортове) - по 2. Това са моите наблюдения.
За ябълката - Имам подобна ябълка, сортът й е Тракийска късна. Преди 2 години тук публикувах през май месец снимки на последните ябълки на фона на цъфнали рожкови.

Краси, огледай се какво садят съседите. Никой извън вашия район не може да ти даде правилен съвет. Щом при вас лесно стават кайсии, то вие там сте благословени. За нашия тараф кайсията е най-трудното нещо за гледане, за разлика от прасковите, които са ми безпроблемни и няколкото им болести, които се срещат при мен ги боря изцяло с био средства.

Рени, за да ти отговоря трябва много да се разпростра. Затова ти правя препратка към един много хубав сайт, където можеш да видиш най-добрата растителнозащитна практика в България не само за овощните, а и за повечето от основните видове култури.
http://www.stenli.net/nsrz/main.php?module=info&object=info& … iew&inf_id=14
В този сайт е само основата. Много от болестите могат да не са от икономическо значение за твоя район и да не е нужно да правиш пръскания за тях, или да можеш да ги замениш с био алтернативи.
Аз например в края на март ще пръскам черешите с настойка от цигарени фасове против черни черешови въшки, които тъкмо тогава ще се излюпват, но няма сега да ти препоръчвам, защото ми е нужно да натрупам повече опит, преди да съм сигурна.

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 21:44 от amica1

# 61
  Моята градина е около 200 - 250кв, не знам колко точно. Миналата година ми беше първа с градина, преди това живеехме в блок. Малко неща сяхме, но всичко се роди - домати, краставици, чушки, патладжан (от него вързаха само две плодчета, малко по-дебели от показалец), тикви, тиквички, грах...марули, лук, спанак; но от всичко по малко - по два реда или по няколко растения, за проба. Тази година мисля да сложа от всичко по повече. Засадихме също и малини, касис, планински лимон, ябълка, праскова и круша. И подправки - джоджен, босилек, магданоз и копър.
 Какво е бахча?

# 62
  • на брега на Дунава
Честит Трети март, на патерици.
Рязах прасковите и сигнализирам, че вече започват да се обаждат някои пъпки - розовеят. Сега като зарозовяват е най-доброто време за пръскане с бордолезов разтвор - 1%. Да действаме.
Пръсках преди месец с 2% бордолезов. Сега дали трябва да пръскам още веднъж с1% и да добавя ли към него нещо ? Четох ,че се добавяло ...например "купроцин"  newsm78, но защо като и двата препарата са медни не мога да си обясня .

# 63
Хайде за протокола и аз да дам рапорт:
От малка всяко лято ме пращаха я при едната, я при другата баба. И двете гледаха градини и ниви и ни караха да помагаме /най вече с картофите/. Едната баба редовно ни водеше на картофената нива да събираме колорадки бръмбари в кофички от кисело мляко, и макар и неприятно го правехме, защото по вкусни картофи от трънските за мен няма. Най любимо ми беше да се завра в малините или френското грозде и да лапкам лакомо. Другото ми любимо занимание беше да чета по клоните на някоя ябълка или череша. Винаги ме е влекло отглеждането на растения. От малка гледах боб в памук на радиатора и после поех цветята. Но дойде момента, когато това вече не ми стигаше. Почнах с подправки, ягоди и черита на терасата, но пак нещо ми липсваше. До миналата година, когато ми позволиха да завладея градинката. Такова несравнимо удоволствие и гордост изпитах, че сама отглеждам голяма част от храната на семейството ми. Удовлетворението е невероятно.
Градината ми е /според мъжо/ повече от 100 кв м. Намира се по Искърското дефиле между Своге и Мездра /точно срещу Дядо Йоцо Wink /. Терена е с много голям наклон и е трудно по някога да се раздържиш докато копаеш. Разделена е на 3 части, като половината е заравнена и сравнително потдържана. До преди 2 години дядото садеше чушки и по някой домат за да не пустее. Не мога да определя почвата - ако се обработва е доста приятна за работа и плодородна. Всичко, което посадих се хвана и роди доволно. Садих домати, чушки, моркови, салати, патладжан, тикви, тиквички, кратавици, грах, лук, чесън, боб, подправки. Посадихме и няколко млади овошки в най високата част на двора. Там не става за обработване, защото има скали, но на овошките им харесва. Имаме и лози пръснати по двора, садени от дядото / много хубаво винце стана от тях/. За тази година съм решила по голямо разнообразие от сортове, но ще видим до къде ще я докарам. Отглеждам всичко изцяло екологично. Торя само с оборска тор и пръскам с вашите био рецепти, за което съм ви много благодарна.

# 64
И моите някъде там ги сях , но май ги оставих на по-тъмно и те се издължиха да си търсят светлинка.Мога ли да ги изчакам още малко -примерно 1-2 седмици докато излезе същинският лист и да ги пикирам ?Или веднага да сложа повече пръст?

# 65
И да питам още нещо - 1 ми листенце на краставичката има дупка,надявам се да е случайно . И 2 от доматчетата ми им се е променило листото -като изядено е. Трябва ли да го пръскам с нещо ?

# 66
В Хюстън вали сняг и всичко е обледено. Краставиците ми са пкрити с бутилки, но определено няма да ги бъде...уф правя казваше дядо"туй земеделието е фабрика на открито"

# 67
  • Варна
ето и моите произведения на изкуството...
http://savina86.snimka.bg/hobby/gradinarstvo-2014.807136.32723883
аз само пак да питам нещо- понеже не съм слагала кафе в почвата трябва ли сега да поливам с утайка от кафето или мога утайката директно в кофичката ? или изобщо не е нужно?
ЧАКАМ КОМЕНТАРИ И ОТЗИВИ ЗА  СНИМКИТЕ... ЛЕКА ВЕЧЕР... Simple Smile

На мен ми харесаха твоите творения, но.... съвети не мога да ти дам, защото съм новак в тази област.  Grinning  Приятна вечер!

# 68
  • Пазете Гор
Че то не е ли чудо невиждано сняг в Хюстън, Титина? Метни им едно одеало, някоя рогозка връз бутилките, сигурно е чудо за една вечер. Пък каквото стане.

Много са изтеглени растенийцата, savina1096. Донякъде от условията в дома, но донякъде и от малкото пръст в кофичките. стръкчетат бързат да "надзърнат" над ръба и прорастват хилави. Дано мерките, които си взела помогнат. Закалявай и помни, че с краставиците си първо: подранила и второ - ненужно изготвяла разсад.

Всички, които имат помпи - на отчет и споделяне на опит, моля!:D

# 69
  • Варна
Е, веднъж седмично стига, по-обилно ако поливаш. То вярно е въпрос на почва , наклон и изложение, ама чак всеки ден е наистина много.

Като стана въпрос за поливане ми се иска да споделите опит с помпите. На бахчата има кладенец- водата е на -4 м, а дълбочината  - над 10. Какъв тип електрическа помпа да избера - потопяема или обикновена градинска, с потопяем черпател? Какъв е оптималният дебит, щото да не я чакам да църцори, но не и да отнесе на доматите колците даже? Имате ли опит с определени марки и модели? Намират ли се в добро състояние ползвани помпи?

Един познат мъкнеше чудесни, маркови, малко ползвани помпи от Германия, ама се отказа от тоя бизнес. Що не взех тогава?

За съжаление ще трябва и да е преносимо-возима, щото не е много сигурно да стои на бахчата постоянно.

Което ме подсеща, че е време да изкопая трапове  пред лехите - щото да сипвам в тях прясна тор, с която да шербетувам гравитачно, когато му дойде времето. Покаже ли се тревата, копането става голяма мъка при мене.

Не знам дали ще ти е полезно, но в интернет намерих това: http://www.fermer.bg/forum/view_post/56377
 има и други неща в нета - виж дали ще намериш отговор на въпросите си. За съжаление нямам опит с помпи и не мога да дам практически съвет.

# 70
Втори ден е обледено всичко, да не кажа колко дървета имаме начупени. Предполагам, че кайсията ми и черницата са измръзнали.
Краставиците ще сеем наново, видя се, надявам се поне от др неща да остане нещш. Добре, че доматите са поне още на разсад.

# 71
  • Варна

Ако щеш вярвай, ама и в този форум си дават съвети за поливни помпи:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=86675

# 72
  • Варна-София
МХ, пръскането с 2% си е било обичайното есенно-зимно пръскане на всички овощни дървета.
Сега се пръскат само костилкови с 1% бордолезов р-р в периода от набъбване до разпукване на пъпките. Понеже набъбват по различно време, аз пръскам няколко пъти различните костилкови дървета.
10 дена след това трябва да се пръскат костилковите с тирам, обаче аз пак ще пръскам с омокрима сяра (Акоидал) по примера на португалските форумци, за да бъдат прасковите 100% био.
След още 1 седмица, който има съчмянка трябва да пръска с пероцин или пак с тирам - ето вече стигнахме до пероцина. Аз това пръскане не го правя, защото при мен няма съчмянка.
Около 10 юни пак пръскам с омокрима сяра праскови, джанки и сливи против късно гниене .

При семковите още нямам вариант за био плодове. Тук схемата е друга - започваме около 31 март (от набъбване на пъпките до фаза "зелен конус") с бордолезов разтвор 1% при тихо и слънчево време, но ако е дъждовно и студено - тирам - 0,3%.
Около седмица след това от фаза "зелен конус" до "миши уши" пръскам пак с бордолезов 1%, но ако е сушаво може и с пероцин (контактен), също е възможно с купроцин, тирам и др.
Около 25 април при цъфтежа пръскам с пероцин или рубиган (комбинирам с лозите, които тъкмо са покарали и им правя нулево пръскане, защото при нас е страшно с брашнестата мана по лозята).
На 24 май - още едно такова пръскане.
В средата на юни и средата на юли се правят третото и четвъртото пръскане против струпясване с Пънч/Систан/Скор/Шавит ...
Все пак не са 14 пръскания с тежка химия, както при ябълките на пазара.
Буболечките ще ги моря само с Нимазал и пепеляна вода, а където позволява и с механично почистване на струпванията.
А брашнестата мана по Молиз Делишъз - с разтвор на обезмаслено мляко 1:9 (10%).

Титина, гледах сателитни снимки от вашия край, как е побеляло всичко. Страшна работа! Даже Великите езера и те са замръзнали, без едно. Какво ли прави Веселчето?

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 11:46 от amica1

# 73

Нашта е такава: http://www.raider.bg/bg/detail_215.html
Струва 200 лв. Както каза мъжа ми - за тия пари е въпрос на късмет колко време ще работи. Взехме я миналата година, справи се много добре. Особено ми харесва силата на водата - точно както си писал  - няма да ти отнесе коловете на доматите, но не е и слаба, за да й баеш цял ден.
Съседи по място си взеха същата - поливаха повече от нас и нямаха проблем. Майсторите в магазина казаха, че ще работи два сезона, после - тото. Ще видим, надявам се да изкара повече. Освен това е в гаранция, та ако се повреди - носиш и поправят. Лошото е, че тия ремонти се бавят и оставаш без през това време.
Изобщо, май написах лоши неща, ма това е застраховка. За сега помпето върши чудесна работа.

# 74
Благодаря на Амика за отговорите,които даде на МХ за овошките.Основното ми стана ясно вече!(до миналата година дръвчетата бяха оставени на самостоятелно оцеляване)Аз това имах впредвид като писах да кажеш за овошките,защото не знаех ,че мога да задържа цъфтежа на кайсиите като ги напръсам с бодолезов и акарзин  по това време.Ще се възползвам и от сайта който ми прати.         
И моите някъде там ги сях , но май ги оставих на по-тъмно и те се издължиха да си търсят светлинка.Мога ли да ги изчакам още малко -примерно 1-2 седмици докато излезе същинският лист и да ги пикирам ?Или веднага да сложа повече пръст?
   Мисля,че сега е добре да досипеш и да ги държиш на светло.Както каза Куркума-за краставиците шанса е малък Cry

Общи условия

Активация на акаунт