(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 721
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте!
Да се запиша при вас, аз съм начинаещ градинар Simple Smile
Винаги съм живяла в къща, където баба ми гледаше градина, но сега и аз ще се опитвам:)
Вече имаме марули, лук, чесън. Сега чакаме и репичките Simple Smile Разсад се опитвам да правя, но като гледам ще разчитам на бабиния  Simple Smile
Сега само да поизсъхне, че е голяма кал и трябва и грах се се насади Simple Smile
Благодаря ви за полезната тема Simple Smile

# 151
Може да ви е интересно: http://www.tto-maritsa.org/Sortova%20lista%20TTO-IZK%20Maritza.pdf
Аз бих пробвала разни неща, но може би догодина, макар че за зелето има предостатъчно време.

# 152
Приятели, незнам тази година какво става?!Ранния разсад увяхва,не расте има акари.Патладжана и той днес сдаде багажа-направо си легна.САКСИЯТА Е СУХА и видях как стръкчетата са станали като косъм там където контактуват с пръстта.Такъв провал не съм имала до днес.Сега ми остава само един вариант-да правя ястък.Ако и там се проваля....Успех на вас поне! Grinning

# 153
Приятели, незнам тази година какво става?!Ранния разсад увяхва,не расте има акари.Патладжана и той днес сдаде багажа-направо си легна.САКСИЯТА Е СУХА и видях как стръкчетата са станали като косъм там където контактуват с пръстта.Такъв провал не съм имала до днес.Сега ми остава само един вариант-да правя ястък.Ако и там се проваля....Успех на вас поне! Grinning
Изобщо няма какво да се отчайваш. Трябва да намериш причината. Сухо ли било? Пръстта ли не е добра? Каква пръст ползваш? Акарите отде са дошли?
Почвай отначало с накиснати семена, има време бол.

# 154
Здрави да сте всички. Записвам се.

# 155
  • Етрополе, България
rorik нищо специално със саксията. Окупирала съм бюрото на детето, защото е пред единствения слънчев прозорец, до него е радиатора. Днес са изкарали повечко време навън саксиите. Като се върнах доматите си бяха свежи, но рукулата съвсем беше сдала багажа. Изсипах я да видя какво става, пръстта беше много суха. Смесих я с малко градинска и засях нови семена. Като видях колко е суха земята, страх не страх полях доматите. Утре сутринта ще видя резултата, дано не е плачевен  Praynig.
И при моята рукула нямаше кафяв пръстен, просто стъблото изтънява като конец, омеква цялото и пада. Само върха му е свеж. По скоро ме навява на мисълта, че нещо ми е заразена пръстта, а нали уж е хубава, купих си я  Thinking.

# 156
ПОМОЩ- от 2-3 дни съм изкарала вече "поотрасналият " разсад навън на терасата - вечерта завивам с найлон , сутрин го отвивам защото беше хубаво времето. Новият избуя много хубаво и вече са му напъпили 2рите листенца. Сложила съм ги на южен прозорец вътре в стаята.
1- рано ли е да изкарвам разсада навън в импровизиран парник ?
2- трябва ли да отвивам изцяло или само да взима въздух и да се проветрява?
3- имам 1 кофичка с новият разсад на които листенцата са побелели ?какво да ги правя ?
4- никъде не можах да видя колко често да ги поливам ?
5-след разсаждането на повече слънце ли да са или на по сенчесто ? имам северна и южна тераса ?
6- след разсаждането може ли да ги сложа и тях в импровизираният ми парник или пак да ги връщам в стаята : 10-15 до 20 градуса?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

# 157
Уж бях много сигурна в това което правя , но се оказа ,че кофичките станаха много и се уплаших .

# 158
Прати снимка на разсада.Как побеля?Моят става на бели петна сякаш цвета избледнява и после увяхват.Направо чак ми се плаче!                                      Герундик, ще ти пиша утре.Днес съм  Cry Cry Cry

# 159
  • Пазете Гор
savina1096  - Остави растенията на южната тераса. Може и да им направиш парника, който замисляш. Прибирай само ако прогнозите за времето сочат сутрешни температури под -1. Поливай разумно, когато почвата позасъхне. И се успокой, всичко ще стане чудесно.

d_penkova  описва класически случай на сечене на разсада. Комбинация от фактори е - зараза, влага, температура, слабост на растенията. Доматите са сравнително устойчиви на сечене, при мене се провали разсадът на ранното зеле. При мен очевидно проблемът е в почвената смеска в сандъка за зелето. От немукаетлък просто я взех, както си беше с почвата от някакви цветенца от есента,  добавих лопата тор и засях. Тъй ми се пада, не се прави така.
Досега най-добри резултати съм постигал с градинска почва, смесена с тор от ЧКЧ.

reni7377
, съжалявам, знам, че е неприятно да загубиш разсад, но не е чак такава беда. Още повече за повечето култури не е критично късно да се опита пак. В краен случай съвсем приличен разсад може да се купи, размени или да се намери безплатно - по 10-15 корена от тоя комшия, от оня приятел. Wink

Почти всички производители на препарати за растителна защита предлагат някакви медикаментозни решения за превенция на сеченето, но за съжаление не съм запознат в детайли.

Renew, Tedi_Ati, добре дошли. Ще бъде чудесно да разказвате за градините си и още повече - ако показвате снимки. Към 45 градинари се записаха с мнение в темата досега, а подозирам, че има мнозина, които само четат. Използвам случая да ги поканя да пишат, споделят и украсяват с картинки дискусиите ни.

margoto77, броколите се засаждат от разсад, няма смисъл да ги сееш и прореждаш, Сипи семената на ограничено място или в съд, изчакай да развият 3-4 същински листа и разсаждай  - юни-юли.

# 160
Някой гледа ли кресон, какво е това, как се гледа, как се яде  Embarassed Мойто мъж купил и иска, пък ние нито сме го виждали, нито сме го чували...

# 161
Здравейте аз съм член на един редителски кооператив и понеже стопанисваме една къща с огромен двор сме решили тази година на правим био градинка на нашите деца.
Но понеже всичките сме все градки чеда изобщо незнам откъде да започнем и какво и кога да сеем, дали да купим семена и да си направим разсад или готов разсад да купим и откъде.
За сега съм се насочила да купя оборски тор(ако ми препоръчате отнякъде) и за започваме оформянето на мястото.
А инъче желанието ни е огромно Simple Smile
На терасата си гледам доста подправки, но покрай това променливо време някои не са в най-добрия си вид

# 162
Здравейте аз съм член на един редителски кооператив и понеже стопанисваме една къща с огромен двор сме решили тази година на правим био градинка на нашите деца.
Но понеже всичките сме все градки чеда изобщо незнам откъде да започнем и какво и кога да сеем, дали да купим семена и да си направим разсад или готов разсад да купим и откъде.
За сега съм се насочила да купя оборски тор(ако ми препоръчате отнякъде) и за започваме оформянето на мястото.
А инъче желанието ни е огромно Simple Smile
На терасата си гледам доста подправки, но покрай това променливо време някои не са в най-добрия си вид
Страхотна идея е това, пожелавам успех на начинанието!
Ето едно наръчниче, на което попаднах преди време.
http://gradinka.zaedno.net/sites/gradinka.zaedno.net/files/NARUC … al-print-2012.pdf

Тор трябва да потърсиш близо до мястото където ще садите. Ако има някой, който гледа животни почти за без пари ще ти даде. За разсад сега е времето да посееш.  Виждам че си от София: на Сточна гара или на Женския пазар има няколко фирми Сортови семена. Евтини са семената, не пречи да се опита с разсад. Ако не се получи - след месец на Женския пазар готов.

Сега е и времето да посадите лук от арпаджик. Купува се пак от сортови семена. Сади се лесно и почти няма шанс да не се получи.

# 163
Здравей, Eva2010.
Разсад продават по пазарите, купувала съм от Женски пазар и от Красно село, специално за домати.

Най-добре е да прочетеш темите от миналата пролет, за да се ориентираш кога какво садим.
Най-важно е желанието, аз също съм градско чедо, абсолютен лаик, без никакви познания в началото, сума думички, използвани в темите, дори не знаех какво означават, на глинеста почва, с къс сезон, с много четене и питане в темата успях да отгледам зеленчуци дори в началото, благодарение на любезните специалисти тук в темата.
Ако сте повече хора, още по-добре- ще си разпределите труда.

Мястото обработвано ли е досега, копано ли е през есента?

# 164
Много ви благодаря за подробната информация Simple Smile, мястото не е копано, ние го ползваме от лятото и досега там е расло само трева, самата почва е много глинеста и много трудно се обработва, затова и съм решила да наторим малко, за да има смисъл цялата работа. Есента посях малко лук и марулки, но марулите не оцеляха за съжаление, лука си стои още, но не расте особено, явно му е студено.
Благодаря ви за инфото за разсада, ходила съм веднъж да търся на Женския пазар , но така и нищо на намерих, а за Красно село ще проверя, поне ми е близо Simple Smile
Ние сме 7 семейства, така че надявам се да има желаещи за копаене, а и децата ще се включват с каквото могат  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт