(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 69 175
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Рано е за разсад още, април ще го изкарат.

Еха, 7 семейства, това колко работна ръка е.... Crazy

Подготвяйте почвата, запретвайте ръкави и давайте смело, при мен пролетният лук настига есенния много бързо, чесън също може да насадите вече, моркови, грах.
Ако имате наблизо гора или поле с къртичини, може да си докарате и чувалчета по-хубава пръст за добавка към глината.
Моята почва я облагородявам вече няколко години, през есента я копаем на големи буци, които тази зима благодарение на сухия студ се раздробиха и за първа година е по-прилична, но и няколко години добавям пръст, пясък, компост, тор...
Успех!

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 13:23 от нова

# 166
 newsm10 ще запретваме, то се е видяло Simple Smile
Морковите и граха на семенца нали, дали ще покълнат навън или да ги пробвам първо вкъщи да пораснат малко и тогава в градината.

Пръст ще вземем със сигурност и пясък имаме останал от предният ни пясъчник та ще влезе в употреба Simple Smile

Утре е ден за копаене, стиксайте палци Simple Smile

# 167
Навън, навън, семената директно в градината, пак по съвет от темата слагам семената на морковите в средата на лехата, от едната страна лук, от другата чесън. Пазят се взаимно от разни неща.
Доволна съм от моркови Нантски, по-напред в темата и други са споделили за други сортове.

Прочети и за компостирането, ще ви е полезно да облагородявате почвата, преди две години раздаваха безплатно компостери от общината, питайте, ако нямате.

# 168
Нахлувам с въпроси.
Знам, че е за зеленчуци темата, но моля за спешен съвет - как да се справя с едно алое вера? Купих го днес, няколко коренчета са в 1 саксийка и в каква пръст да го разсадя, като за начало? Да разредя купената с пясък?  Thinking

Босилекът ми отказва да никне вече месец, а пръснах една шепа семенца в 1 саксийка...  newsm78

Черитата искат ли опрашване?

# 169
Доволни ли сте от резултатите след третиране с Нимазал?

# 170
  • Пазете Гор
Нахлувам с въпроси.
....Bосилекът ми отказва да никне вече месец, а пръснах една шепа семенца в 1 саксийка... 
Черитата искат ли опрашване?

Босилекът е топлолюбиво растение, та не го засилвай много отсега, макар и вътре. Може би след 20 дни ще се почувства готов да никне.

Черитата, както и всички домати искат опрашване, но то се случва вътре(!) в самия цвят. Невъзможно е по стандартни начини да се пренесе генетичен материал от един цвят на друг. Насекомите кацат по цветовете на доматите и спомагат за опрашването им, но не като донасят тичинков прашец. Просто чрез разлюляването на цвета стимулират самоопрашването.

В съседство има тема за цветарско градинарство, може да ти помогнат с алоето там, не че и тука няма да могат.

Eva2010, успех с чудесното ви начинание!
Започвайте да копате възможно най-скоро. Не е никак грешно, ами е силно препоръчително да потърсите някой с кон и плуг, или с малък трактор да свърши тая работа, не е скъпо. Освен това ще имате много работа по почистването от коренища и по култивирането на почвата. Пък тогава ще дойде време за разсада и семенцата. Не пречи да се почне с тях отсега, но ще има смисъл само при ясен план по първия въпрос. Аз на търговците на женския пазар нямам хич вяра, но пък може и да извадите късмет.

Имате ли решение за поливане?

За ориентация при орането: за един корен градински домати се приема комфортна площ от 0.6-0.8 кв.м., за пипер - около 0.4 кв.м. и така нататък. Ако искате поне 300 корена домати (по 40 на семейство), значи за домати трябва да изкопате към 150 - 200 квадрата.

Скоро очаквам орязаните лози да почнат да "плачат". Мнозина събират сока, който капе от срязовете. Чудя се за какво ли?

# 171
Значи да не минавам по цветчетата с четчица, а да тръскам саксията?  Laughing Сериозно, трябва да ги оставя така и те сами ще си вържат доматки, въпреки, че на терасата ми няма насекоми?

# 172
  • Пазете Гор
Ще вържат. Не се хаби да тръскаш. С четчица може да минаваш само в името на спорта  Wink. Има стимуланти за завишаване на процента на успешен завръз (напр. Доматин). Ама че име са избрали на горкия препарат.

Най-голям процент от завръзите при доматите се губи при високи температури към момента на оплождане. В горещи и сухи дни на практика не връзва почти нищо.

Поне двама градинари ми споделяха отлични резултати от третирането с подобни стимуланти. Разбира се, допускаха че и други фактори може да са допринесли за успехите им.

# 173
Благодаря, Куркума, не знаех, че горещото им пречи   bouquet 

Ще видя доколко  Доматина  Mr. Green се вписва в био-то и ще се възползвам.

# 174
Най-голям процент от завръзите при доматите се губи при високи температури към момента на оплождане. В горещи и сухи дни на практика не връзва почти нищо.
Всъщност горещо и влажно, за това в Хюстън независимо от топлия климат сезонът на доматите е твърде кратък

# 175
Здравейте, да споделя и аз. Вчера пикирах коренчетата от 2 пакетчета семенца и се получиха към 140 коренчета . От 8 кофички избрах най-хубавите и около 20-30- % изхвърлих. Днес ги нагледах - не са клюмнали . Понеже нямам място , ги сложих при сестра ми на източен прозорец където има пряко слънце до обяд и се надявам от тези 140 коренчета поне половината да станат. Иначе старите ми коренчета, които съм изкарала на южната тераса нещо спряха да растат . Мисля да ги прибера пак на прозореца .  Краставичките ми - някой почнаха да клюмат , но каквото стане , ще засадя нови директно в кофите . Казвате за доматките -те сами се оправят с опрашването ? Няма да правя нещо по специално ? Няма да се мъча с четки и тампончета? Това е добра новина. Лек ден от мен на всички .

# 176
Някой гледа ли кресон, какво е това, как се гледа, как се яде  Embarassed Мойто мъж купил и иска, пък ние нито сме го виждали, нито сме го чували...
Kресонът е от семейството на синапа, има леко горчив и лютив вкус.Богат е на желязо,калций, витамин А, С и Е .Най-вкусни са листата между месец април и семтември . Oбича сенчести и влажни места. Растенията трябва да се поддържат постоянно влажни.Най-добре е да се засее в ястък на сенчесто място или в съдове които могат да  ,,следват ''сянката. Аз бях засяла семената когато беше около 10-12 градуса С,и ги завих с мрежа  за да не ги изядат птиците,тъй като на пакетчето пишеше , че не се покриват с пръст.Поникнаха за около две седмици.
Използва се в салати,супи и сосове .Аз лично много го обичам. 

# 177
Благодаря ти, ще му търся сянка пък да видим. Обаче влага лятото в жегите надали... Ще се постарая де  Embarassed

# 178
Куркума - много ти благодаря  Grinning

Днес имахме много ползотворен ден, а и времето беше прекрасно.
Прекопахме някаква част от двора, докарахме пясък  за пясъчника на децата, а и за градината, другата седмица ще ни донесат и био тор и ще садим.

Много е трудно прекопаването, мъка има много камъни и коренища, но за толкова малко едва ли някой ще се навие да го копае с кон, а и не ни се иска чужди хора ща щъкат около децата Simple Smile
За щастие има чешма с маркучи и засега така ще поливаме, при нас зеленчуците няма да са за основни изхранване, по скоро за атракция на децата, за да видят откъде произлиза храната им.

Обещаха да ми донесат и картофи за разсад и ще пробваме дано да изникнат  Wink

# 179
  • Пловдив
Днес сяхме моркови, магданоз, грах и малко царевица за пуканки и за варене.
Лукът и чесънът са поникнали, ама бая време им тряя още, докат станат за салата...Wink

Общи условия

Активация на акаунт