(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 69 209
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
Доволни ли сте от резултатите след третиране с Нимазал?
      Извинявай за закъснелия отговор!Всичкият ми разсад(над 100 корена)изгоря след третиране с Нимазал(двукратно),но и пръсках с препарат 5м.Незнам дали от едното или другото,но всичко е мор. CryА акарите са ЖИВИ!То листа не останаха ама те пъплят.Днес подготвях ястъка за разсад,но ще го направя в оранжерията.Дано да успея този път!                                                             Искам да съм коректна и да кажа,че може би разстенията ми бяха прекалено изнежени и като говорих с една дама от Амитица(които го разпространяват)ми обясни,че био препаратите много по бавно и по различен начин въздействат на вредителите.

# 181
  • Варна-София
Аз съм ползвала масло от нийм (какъвто е Нимазалът) за въшки по ябълка с чудесен резултат.
Тази година смятам да го ползвам за акари по доматите, така че е добре още някой с опит да вземе отношение. Не ми се иска да стане като при Рени.

Рени, сега прочетох по-внимателно поста ти. Акарите вече са се били намножили и са стигнали във фаза да можеш да ги виждаш. Твърде късно е за каквото и да е третиране. Резултатът е пълен мор.

# 182
Привет и от мен  Hug
Рядко пиша , но редовно чета ... Blush
Специални благодарности на Рорик и на stelt77
Куркума - по нашият край сокът от лозите се събира за промивки на очи. (опитвала съм го като вода е на вкус и брезовият сок също е като водичка).
Аз съм ползвала доматина но за няколко стръка и наистина резултатите бяха добри  - задържа първите цветчета - като завръзи.
Офелия, Алоето лесно се гледа когято нямаш мераци да го наливаш с вода (сукулент е и търпи безводие и по-малко почва можеш да си я "разредиш" с пясък , но временно). Ако искаш раздели и си прехвърли си растенията в по- голяма саксийка. Листата за употреба задължително трябва да са на две години - не по-малко. За да си го размножиш чупиш си клонче и забождаш в земята
Днес открихме сезона - рязахме дръвчетата и пръскахме с бордолезов разтвор; една част от лука също е посят Simple Smile Беше много хубаво пролетно време - теменужки и маргаритки се кипреха на полянката, зарзалките започваха да цъфтят, пчеличките жужаха... а ние "кепазим" дърветата, и то със самочувствие  Crazy
Но аз спазвам максимата : "По- добре лоша резитба, отколкото никаква!"  Joy

# 183
Теди, ти май като мене ги режеш дърветата  hahaha  И аз на тоя принцип.
Амико, ти като експерт по прасковите, що така едната ми праскова почти няма цветни пъпки, къде може да съм направила грешка с нея? Днес я оглеждах, видях 5-6 пъпки на върха на дървото.

# 184
  • ул. "Мечтание"
Привет!  Hug
Не съм се появявала насам от мнооооого време.  Embarassed

Днес открихме селскотопанската година. Късничко, ама по-добре късно отколкото съвсем без.  Embarassed Crazy Посадихме ягоди и една смокиня. Поизчистихме и поразкопахме терена. Окълцахме малко овошките. Стига толкова за днес.  Whistling
Утре вероятно ще купим лук и чесън да посадим. Планирам да посадя и люти чушки, имам семенца, за разсад. Но тая година ще разчитам на чужд разсад за домати. На мен нещо не ми се получава както трябва. Rolling Eyes

# 185
  • Етрополе, България
И аз да дам отчет. Резултата от двата почивни дни е:
- фрезована градина;
- четири бразди засят грах;
- разсадени две бразди малини (резултата тук може да е плачевен);
- оправени 2 каци с ягоди, като едните ги извадих и пресадих, а другите само ги изчистих и поразкопах;
- засяти моркови, спанак, репички, салата и рукула направо в градината;
- купих и арпаджик за една леха, но ще изчака до следващия уикенд;
- след засаждането на всичко това пръсках отгоре за бурени със Стомп, по съвет на агрономката. Пък дано изникне нещо  Laughing.
Щях да съм много доволна от резултата, ако доматите ми не бяха започнали и те да се скосяват. Всеки ден ги изнасям навън и всеки ден проскубвам по 5-6 коренчета легнали  Sad. Тъкмо им расте първи същински лист. Силно се надявам да успея да пикирам някой друг преди всички да са сдали багажа. Втората порция тъкмо са надигнали пръстта да се подават. Утре ще им махна найлона и ще ги изнеса и тях за малко. Това е засега. Ако успея да сваля снимки от телефона ще ви постна линк с градинката. Приятна почивка след двата усилни дни на всички вас  Hug.

# 186
Един въпрос  newsm78
Лука ми по връхчетата пожълтява..висок е малко по вече от една педя..от какво ли може да е?
саден е от балучки Thinking

# 187
Добро утро,искам да ви поздравя с първия тазгодишен цвят на кайсията.http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32806077
А как е напъпила,красота http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32806078
Кайсията е тригодишна и мъжо казва ,че най вероятно ще хвърли цветовете,а аз се надявам на един плод за да видим сорта.
Ето и градината ми вече разделена с нова ограда за да може до май месец кокошките да се разхождат на воля,а чесъна и лука да не са изядени http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32806080

За първа година реших да садя боб,зная ,че е рано ,но моля ви кажете как го садите,лентово или на гнезда?
Разсад за праз също за първа година,как е по добре в сандъче или направо в градината?

Амика как дозираш маслото от нийм,че прочетох три вариянта?За домоти и краставици ще го ползвам.

# 188
Аз сея зеления боб в редичка, но е нисък, ако е увивен, може би на гнезда ще е по-удобно за коловете после. Праз лук слагам за разсад в парника с другите разсади, още малко ще изчакам и ги насявам всичките.
Тиквите кога се сееха, още им е студено май?

# 189
Многократно съм писала за ефикасно средство против сечене на разсади-син камък.Просто е-като наредя семената и завия с пръсчица посолявам със синия камък и чак тогава поливам с топла водичка.Синия камък убива гъбните патогени и дезинфекцира почвата.Евтино, сигурно и екологично.
Правенето на разсади изисква от нас създаването на специфични условия-съотношение между влажност, топлина, светлина, въздушна влажност...
Не мога да намеря обяснение на това да извадиш на пряко слънце и вятър току що покълнали растения-какво им калявате и какво ги правите.Нима бихте изнесли вчера родено бебе на вятър и слънце?Или това-да започнеш пръскания с най-различни препарати върху растения на няколко седмици-всичко това е стрес за растението!
Многократно сме обсъждали всичко това, момичета  Laughing-сеем, завиваме, пазим на топличко и на завет.Като укрепнат достатъчно започваме да каляваме-по няколко часа пак на завет, ако се налага и не на пряка светлина.
Желая на всички търпение и успех  Hug

# 190
Вили, ти ли слагаше по малко син камък, като разсаждаш доматите, мисля да пробвам така тая година.
А къде се изгуби Веселчето?

# 191
Привет и от най-пишман градинарката .....     Laughing    
Така като ви чета, осъзнавам, че нищо не знам.Ама ентусиазъм щом не липсва....    Grinning
Та, вчера открихме и ние градинарския сезон.Успяхме да прекопаем част от градината, другата неделя ни обещаха преседяла оборска тор.Мъжа ми оряза плодните дръвчета и асмата.
Като за първо стъпване в градина от .... около 30 години насам, съм доволна.    Simple Smile
Мислим през седмицата да отидем една вечер да довършим с окопаването, докато почвата е още мека и влажна след дъждовете.
И да почнем със засаждането-на първо време моркови, салати, лук, чесън...
Обещаха ни разсади за ранни и късни картофи, и за домати.
Та, ако не ни мине котка път, може и да ядем зарзават лично производство.    Laughing
Мъжа ми е толкова ентусиазиран.... сутринта тръгва за работа, след малко се връща и ми връчва "Хоби фермер"     Joy   продавали го на РЕП-а ....    Mr. Green
Нашата работа е малко "Луд умора нЕма!"   , ама да видим докъде ще я докараме.    Simple Smile
Надявам се другия път да не забравя фотото, та поне да увековечавам "работата" ни.    Grinning

# 192
mama_gali, аз не слагам като разсаждам.Но при по-късен етап ми се случва да пръскам почвата и долната страна на ниските листа с бордолезов.
Краси, щом ви доставя удоволствие ще се научите  Hug

# 193
Здравейте и от мен.Ние вчера изорахме нашата градинка ,ама толкова камъни събрахме -за една къща и още има.Другата седмица ще посадим семена-магданоз,репички,моркови,бамя и др. пък каквото излезе.Посадили сме семена домати в кофички,ама ще видим дали ще излезе нещо,ако не стане ще си купим разсад.Тази година ще пробваме и с картофи.

# 194
За бамята не е ли много рано?

Общи условия

Активация на акаунт