(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 693
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Незнам,ако е рано ще почакаме,миналата година от семената магданоз,моркови нищо не излезе ,плевелите ги задушиха,сега  ще ги пръскаме с нещо .

# 196
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile
Явно всички сме се възползвали от хубавото време вчера Simple Smile При нас имаше и вятър, но не ни спря:)
Вчера засадихме малко грах, моркови, още салати и малко лук, че този сме го преполовили вече Simple Smile
за една неделя толкоз Simple Smile

# 197
Здравейте!

По нашия край гледам и картофите взеха да садят.... И да не останем назад, заровихме и ние цели два реда...  Mr. Green  За толкова имаме място... Марулките растат, морковите и те се подали, а лукът за зелено аха-аха готов вече... Гледам и по някое грахче се е показало... Тази година боднах няколко реда на мястото на доматите, но ако не успее да стане за бране, направо ще го скубя... Другите почивни дни ще насеем навън под тунелче пипер, домати, краставици и малко чубрица за вкус... Миналата година ги сяхме по същото време, че после сняг ги затрупа...  Laughing  Вкъщи крепя в кофички няколко стръка полуумрели домати, уж за едно редче ранни и това ми е всичкото садене из кофички и купички...

# 198
Здравейте и от мен   bouquet Имам въпрос  Embarassed Знам,че много и писано,но нямам време да прегледам всичко  Crazy Разсада на доматките ми е маносан  #Cussing out Какво да правя  newsm78 Дали ако го засея все пак ще се оправи или е за боклука ?Нямам много голяма градина.общо взето сея по 5 6 корена домати;4 5 пипер и ми остава малко място за 2 3 корена краставици и подправки  Embarassed Така се грижех за разсада и само една вечер го забравих на вън и то какво стана ...    Banghead Та ... как мислите?Какво да правя?Благодаря предварително   bouquet

# 199
  • Сандански
Здравейте,

Когато имам време преглеждам вашата темичка и научавам много интересни идеи, които смятам да приложа тази година при сеенето на моята градинка. Simple Smile Моля, дайте ми съвет какво да посея на място, в което влага не се задържа. Имам едно кътче от градината, което е близо до едни смокинови дръвчета и може би те "изпиват" всичката влага. Simple Smile Ще се радвам да ми дадете предложения какво да засея там (предпочитам да е нещо ядливо, не цветя  Mr. Green).

# 200
Аз ако имам смокини ехееее     За какво ми е друго

# 201
  • Варна-София
Мама Гали, това задължително се случва когато прасковите са засенчени, или ако са се самозасенчили поради непроведени летни резитби. Светлина им трябва на клонките, за да заложат пъпки. При засенчване пъпките се залагат чак по краищата. Поради твърде голямо засенчване клончетата може взаимно да се уморят.
Така че тази пролет режи като за чуждо. Не изпадай в жалостиви настроения. Може да ти помогне да си представиш, че не режеш, а програмираш. Така винаги намирам верните решения.
И на лятос - юли-август да направиш непременно прореждане на леторастите, така че да влезе слънце в короната.

Скела, вече не си спомням, но спазвах точно инструкцията с която ми дадоха шишенцето - температура, дозировка. Така се бях заплеснала да видя резултата, че другото ми беше без значение.

Cutie_Honey
, под моите смокини идеално върви дълголиста мента за чай. Пробвай и с други подправки. Смокините не се пръскат, така че ще имаш екологично чиста продукция. Обаче без поливане няма да мине, но това още по-добре ще се отрази на смокините. При вас в Сандански не знам, обаче във Варна си поливаме смокините. Само от дядо Господ не е достатъчно.

Лозева, точно сега лукът и чесънът имат остра нужда от подхранване с азотен тор. Аз балучките ги шербетувам с "ако" от ЧКЧ. Ако ползваш торове - посоляване с амониева селитра и след това обилно напояване ще свърши чудесна работа. Не спирай поливката докато не се стопят всички топченца, защото птичките може да ги помислят за зрънца и да се изтровят.

kremenu6a, може да не е маносан разсадът, а само намръзнал. Дай снимка. Ти си доста на юг, почнаха ли съседите ти да закаляват разсада? Не е лошо да се запознаеш с местни градинари. Те ще ти дадат най-добър съвет според местните условия и практики.

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 16:59 от amica1

# 202
Забавихме се малко, но ето - фрезовахме най-сетне!
От неработено години наред място, изорано наесен - резултат - огромни буци: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811468
Днес с това (взето под наем): http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811470, превърнахме земята в това: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811466, http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811472.
След дълго отлагане и поради сложната организация, вместо камион с кравешки тор, се сдобих с камион със заешка постеля - сено и тор. http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811467
Ще мучирам с него, а съседа  ще продължи да произвежда, та ще има още. Надявам се това, че земята е почивала дълго време, да даде резултат  и да не съжалявам, че не успях да сложа  кравешки тор.

Другиден се опвам целият ден там - нямам търпение.
Тази година разполагаме и с дръвче с пейчица  Laughing Ще си направя хубава сянка, пейките ще боядисам, ще си направя красотичка. Абе, топло, земя растящи зелении, надежди, кеф  Flowers Sunflower

# 203
# 204
  • Пазете Гор
В селото на булката има смокини, Вълк. Колкото юмрук. Мъжки. Само на Кефалония съм виждал още такива.

Неприлично рано е за бамя, Хенриета-Анна. Тя е най-топлолюбивият зеленчук от масово отглежданите по нашите земи. Още около два месеца изчакайте. Да цъфнат първите салкъми.

bushkatа великолепно място! Успех с пейчиците и мястото за почивка!

Добър е заешкият тор, не е задължително да е говежди. Както и всеки оборски тор, и този включва в състава си употребяваната постеля на животинките. Поради технологията на отглеждане и физиологията на тия хайванчета е малко по-сух и може би по-беден на азот, но какво пък! На ваше място бих разхвърлил поне половината камион, пък и целия преди фрезоването, така че торът да се заоре навътре при обработката. Мулчирането със заешки тор е непозната за мене технология и се надявам да е добра, защото имам достъп до такъв тор и аз. Чел съм някъде, че незаораният тор увеличава рискове от някои заболявания, но не помня точно за какви случаи се отнасяше. Очаквам отзиви.

Ако е е съвсем свеж, може би идеята да стои в поливните вади не е лоша. Хем за шербет, хем срещу пресъхване.

Аз си имам едно сковано набързо чамово столче, което си нося при лехата при копане и изобщо при работа. От йогата е известно, че работата е точно толкова спорна, колкото пълноценна е почивката помежду нея, затова колчем се уморя си сядам на столчето, отпускам кокали и мускули. Слушам сойките, чистя си с малка мистрийка лопатата или мотичката, гледам бръмбарите и комшиите, жумя срещу слънцето и си мисля за световните и моите си работи.

Препоръчвам винаги да имате малко столче край себе си, искам да кажа. Заради почивката, пък и заради мисленето. Много помага.

# 205
  • София
Здравейте, приемете моите поздравления и моето включване в темата ви.

Миналото лято се правих на градинарка и установих, че работата в градината, грижите за растенията и това, че изпод ръцете ми се раждат плодчета и зеленчукчета ми доставя огромно удоволствие.  Laughing
Работих съвсем лаишки, с много малко познания, на принципа "Ако стане нещо, стане", но реколтата ми надмина очакванията ми. И сега се настървих - реших да вкарам и малко знания в тази дейност.
Като начало да попитам: ползвате ли лунния календар, т.е. кога е пълнолуние и новолуние и кога е най-добре да се садят зеленчуците? Аз днес прочетох каквото намерих и доколкото разбрах, при намаляваща луна се садят кореноплодните, а при нарастваща луна - другите зеленчуци. И сега се чудя  newsm78 - искам да правя разсад домати, но ако чакам нарастващата луна, то ще отиде чак след 2 седмици и ще ми закъснеят доматките.
И още нещо се чудя - като чета "еди кое си се сади ..." се чудя какво имат предвид - правенето на разсад (семенцето попада в почва и започва жизненият му цикъл), или когато разсадът от кофичката вече се засажда за постоянно в градината? Защото според един познат, дървен шоп, едното било сеене (семенцето), а другото - садене, когато има стъбълце.

Извинявам се, ако случайно засегна някого, но защо има две идентични теми - тази и "Градинарството - моето хоби"? Не се ли дублират и как решавате в коя тема да се включите?

Спорна работа в градината и богата реколта за всички. flower

# 206
Благодаря ти, Куркума!
Той тора е бонус, на мен ми трбяваше повече сеното за покриване на почвата. Именно срещу пресъхване. Но две в едно е още по-добре! Simple Smile

Виж, това, за незаораният тор и опасностите малко ме притесни.  
Количеството не е много (камиончето е малко), иначе и на мен ми мина идеята да заорем част, но няма да ми стигне после да покривам около растенията.

Ако имате време - гледайте някоя серия от тези тук: http://www.youtube.com/watch?v=_eqc-RgHHlo&list=UUPqCByYpHD66ebkhDfDvHcw
Хората, като нас, обаработват взети под наем места, всички на едно място, в града. Малки места, като за ентусиасти - кой за тръпката, кой, за да избяга от домашния шум, кой, за да си помогне наистина малко с храната. Любопитно е да видиш как се случват нещата на другият край на света - не са много по-различни  Wink

Защото според един познат, дървен шоп, едното било сеене (семенцето), а другото - садене, когато има стъбълце.
Привет! Simple Smile

Съвсем прав е дървеният шоп  Laughing

п.п. Не знаех за другата тема, но я погледнах - там предимно за цветенца се говори.
Ще взема при нужда да надничам и там  Peace

Последна редакция: пн, 17 мар 2014, 22:25 от bushkata

# 207
Записвам се, че сезонът започна и да не ви изтърва Simple Smile

# 208
  • Пазете Гор
...
И още нещо се чудя - като чета "еди кое си се сади ..." се чудя какво имат предвид - правенето на разсад (семенцето попада в почва и започва жизненият му цикъл), или когато разсадът от кофичката вече се засажда за постоянно в градината? Защото според един познат, дървен шоп, едното било сеене (семенцето), а другото - садене, когато има стъбълце.

Извинявам се, ако случайно засегна някого, но защо има две идентични теми - тази и "Градинарството - моето хоби"? Не се ли дублират и как решавате в коя тема да се включите?
...

Здравей и добре дошла в зарзаватчийската тема. Другата е по-скоро цветарска, но и там участниците знаят за земята и растенията много. Най-хубаво е да се пише и в двете. В тукашната освен за зарзават си говорим и за лози, и за овошки, и за гъби, и за туршии, за живота, за вино и мезета, домашни животинки и и изобщо за смисъла.

Правилно ти е казал шопът! Сеят се семена, а растенията (или части от тях) се засаждат. Те могат да се посадят на постоянно място, а може и на временно - кофичките при пикиране например. Като казвам части от растения имам предвид - луковици (лук, чесън, лалета), клубени (картофи, земна ябълка), резници (хрян, девесил), корени (джоджен), клонки (лозички). Като цели растения се засаждат - ягоди, овошки, разсад на зеленчуци.

Преди да е тръгнала здраво тревата, ще отскоча до една ливада до бахчата да събера презимувал конски тор. Ще тура по половин чувалче във всяко гнездо тиквички и корнишони. Няма да попречи, никак даже.

# 209
  • София
Благодаря за бързите отговори.  Hug
Значи, като пише "доматите се садят след новолуние", да разбирам, че се отнася не до  правенето на разсад, а за саденето на стъбълцата в градината, така ли?

Ние, по-точно дървеният шоп, правим разсада по съкратена процедура: семенцата садим направо в кофички, по 5-6 семенца пускаме на растояние едно от друго и те си растат направо пикирани. При саденето в градината изскубвам по-крайните разстения и ги засаждам в дупки, а две оставям в кофичката и ги слагам заедно с пръста, при тях почти няма стрес и веднага продължават да се развиват.

Търся познавачи на лунния календар във връзка със земеделската работа, може съвети, може и линк.
Пише, че ако се засадят културите по лунния календар, растат без проблеми и не ги хващат болести - имунизират се Laughing

Общи условия

Активация на акаунт