(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 686
  • 753
  •   1
Отговори
# 210

Търся познавачи на лунния календар във връзка със земеделската работа, може съвети, може и линк.
Пише, че ако се засадят културите по лунния календар, растат без проблеми и не ги хващат болести - имунизират се Laughing
http://oporabg.com/?q=node/1997

# 211
  • Пазете Гор
Търся познавачи на лунния календар във връзка със земеделската работа, може съвети, може и линк.

Чел съм по въпроса туй-онуй, но ние  трънчани не вярваме много на писани работи, ако не са подкрепени със собствен опит  Wink.  Категорично съм забелязал, че растенията имат "активни", силни периоди, също и забавяния в развитието си, които не мога да обясня по друг начин освен с лунните цикли. Проблемът е , че въпросните ми наблюдения са твърде повърхностни, и затова през тази година отбелязвам старателно в градинарския си дневник и лунната фаза. Желанието ми е да доловя закономерност, връзка между фазите на Луната и темповете на развитие на зарзаватите ми, стига да има такава връзка, разбира се.

Може и нищо да не установя по аматьорските си методи, което е и най-вероятно, но е толкова приятно да се занимавам с това!

# 212
  • ул. "Мечтание"

От тази година ползвам календара на Мария Тун за посевни дни (използва астрологичното разположение на зодиакалните знаци и влиянието и на други планети освен Луната). За сега съм успяла да спася две китки у дома. За другите неща е рано да се каже.
Иначе от три години използвам лунния календар (който използва астлологичните знаци и положението и фазите на луната) и ми са се получавали нещата. Ето тук е лунния календар, който ползвам аз:
А за календара на Мария Тун вече са ти дали линк.  Peace

Цитат
Пише, че ако се засадят културите по лунния календар, растат без проблеми и не ги хващат болести - имунизират се Laughing

Не съм експерт, но не мога да се съглася с това. Да не кажа, че ми звучи като пълна глупост. Нещата са няколко идеи по-навързани отколкото спазването на посевните дни.  Peace

# 213
# 214
  • ул. "Мечтание"

Този линк за лунния календар щях да пускам, но нещо съм се завеяла и не съм го пуснала.  ooooh! hahaha Joy

# 215
  • Варна
А какво ще кажете, дали рано да се сеят вече доматите в оранжерията?

# 216
  • Вече на село
Здравейте! Търся да си закупя ръчен уред за сеене на моркови, репички и др. дребни семенца. Виждала съм такъв преди много години, закупен от Унгария. Представлява едно дискче с отвори, което се върти в браздата, има и контейнерче (силно казано), към него, където се насипват семената. Уредът е малък, държи се в ръка. Ще ви бъда благодарна, ако ме насочите от къде мога да си купя такъв уред и каква е цената му.

# 217
Ето го разсадът http://media.snimka.bg/s1/3285/032814828.jpg?r=0  http://media.snimka.bg/s1/3285/032814871.jpg?r=0      Положението е плачевно направо   Cry Какво да го правя ? Дали ще стане нещо от него или ...  Тук през деня е около 22 25 градуса,вечер температурите падат до около 14 15 Миналата година го засадих в градинката на 1.03 и нямах проблеми  Rolling Eyes Тази година беше по хладно и го скопосах както се казва  Cry Моля за съвет какво да го правя  newsm78 Благодаря   bouquet

Последна редакция: вт, 18 мар 2014, 10:51 от kremenu6a

# 218
hipi аз ги за засадих моите домати в оранжерията на 16.03,но на риск,че и на мен не ми е ясно точно кога се садят.Миналата година ги садих на 04.04 и имах домати паралелно с външните Mr. Green В оранжерията бяха Рила ,а навън Калина.Навън  даже завързаха първи.Незнам от сортовата разлика ли беше това изравняване или от късното садене на доматите.Може би съвкупност от двете.Тази година се надявам в оранжерията да имам две седмици по рано домат от външния.

# 219
Моля дайте съвет откъде мога да намеря кой да прекопае двора със кон или малък трактор, мислих че ще се справим на ръка, но почвата е глинеста и много трудно се копае, първо с кирка, после с права лопата, та с мотика, ужас  #Crazy

За съжаление не мога да питам съседи, че покрай на са само мутри със джипове, а за дворовете си се грижат градинара, та и това не ми е вариянт.
За София става въпрос Simple Smile

# 220
kremenu6a, докато се чудиш какво да го правиш този разсад, не губи време и си направи нов... А този ако стане стане, ако не най-лесно и бързо е да го изхвърлиш... Според мен няма какво да го правиш, само да го чакаш дали новите листенца ще са така или ще са си съвсем наред... Аз съм си попарвала доматен разсад, но беше по-голям и в градината под тунелче... Оправи се...

# 221
Моля дайте съвет откъде мога да намеря кой да прекопае двора със кон или малък трактор, мислих че ще се справим на ръка, но почвата е глинеста и много трудно се копае, първо с кирка, после с права лопата, та с мотика, ужас  #Crazy
Ние фрезовхме с това: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32811470 - не знам дали става за копане или само за повърхностно разрохкване. Взима се под наем. Може да попиташ във фирмата, да опишеш какво искапши те да ти кажат каква машина ти е нужна и дали я имат. http://www.rentex.bg/

Иначе с кон май ще е по-добре. Вчера познат ми сподели, че тази фреза разрива отгоре, но степва страхотно почвата под разораното. Ама да намериш собственик с кон, знаещ да оре в София... не знам.

# 222
Не се ли оре есен?
 Eva2010, глината, разкопана пролетта на едри буци не знам как ще я раздробите после, поне при мен ако не е копано през есента, пролетта е страшно.
Аз мога да споделя моя опит с глина - копае се много ситно с права лопата, ама тънко, като филия, по-скоро се отрязва, не знам дали го обяснявам като хората и се накълцва с лопатата и после с мотика. Смесва се с пясък, пръст, тор, но пак не става почвена смес, големите буци глина стават по-малки бучки глина.
И това се прави само в лехата, отстрани забравяш до есента, ако тръгнете сега цялата глина да я копаете ръчно, зор ще видите и буци до другата пролет.
Моето място е мъничко, аз първата година за доматите копах само дупки, вадех глината и камънака настрана, а в дупката - друга почва. Независимо от това, след месец-два в дъждовния сезон стъблото на растението изглеждаше като забучено в бетон.
Друго- не поливайте извън лехата между редовете, защото не може да се стъпи, не че не може, но обувки/ботуши могат да потънат поне до глезен в размекнатата глина.
 В моята градинка 1-2 дни след дъжд не можеше за се стъпи първите години.
Два пъти досега се е раздробявала почвата ми хубаво, вторият път е сега, след сухия студ.
Преди две години, под метър топла снежна покривка буците не бяха мръднали пролетта.

# 223
Много ви благодаря за бързите отговори   bouquet

нова - то се оре на есен ако си се сетил че пролетта ще сееш, ама ние нали сме пишман градинари, та все в последния момент измисляме какво ще правим  Embarassed

bushkata - благодаря, ще се свържа ведната с фирмата Simple Smile

чакам до няколко дни да доставят торта, имаме и пясък вече и ще се мъчим, дано да излезе нещо.
Снабдих се с разсад лук и картофи, та нямам търпение да ги садя.
Лука е някакъв специален, издържа на всякакви температури и се берът само перата

# 224
  • На Дунава
нова - то се оре на есен ако си се сетил че пролетта ще сееш, ама ние нали сме пишман градинари, та все в последния момент измисляме какво ще правим  Embarassed

Eva2010, няма ли да е много по-лесно и може би по-евтино да направите повдигнати лехи? Има много видеота в тубата как могат да се направят с подръчни материали (сковани дъски, евро-палети и т.н., търсиш raised bed), и да се напълнят с подходяща почвена смес? Така хем си спестявате ужасяващото копане, хем шансът да догодите по-читава почва се увеличава, хем и децата няма да изпотъпчат насажденията по погрешка и да джапат в калта след поливане? Друг плюс е, че можете да им сложите "покривче" (към готовите повдигнати лехи даже може да се докупи готово такова) и да станат като мини-оранжерийки или поне да са защитени от слани и/или летящи топки. 
В нашата детска градина също имат зеленчукова градинка, която стартира миналата година с 20 автомобилни гуми, напълнени с почва. В тях бучнаха грах, репички, слънчогледи, доматен разсад, даже карфиол. След края на сезона разкараха гумите и децата пак можеха да вилнеят из целия двор без ограничения. Тази година сме поръчали повдигнати лехи, далеч по-красиви са, да не говорим колко са по-подходящи за зеленчуците. Ще ги сложим повдигнати над земята, за да не разваляме красивата морава. Така могат при нужда и да бъдат отстранявани безследно - ако имотът е под наем, не е без значение.
Мога от личен опит да кажа, че инициативата имаше много положително въздействие върху децата! Но една година спорадично градинарстване не стига, забравят, а и не успяват да обхванат целия процес. Затова планирайте така, че да можете да продължите догодина с минимални инвестиции  Hug

Общи условия

Активация на акаунт