(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 650
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Бушката поздравления!!!
Започна с една леха преди 2 години. Сега си истинска градинарка. Лехите ти са на 5 метра. Защо така?Моите са дълги по10метра. Повдигнатите , можеш с мотиката да ги направиш на 2-3 реда.Не мога да определя колко са широки за да ти дам  съвет точно колко реда. Май на песъчлива почва така садят пипера , на редове.  може и трапезицата/ безколови домати/  да сложиш в тях.
Ти миналата година имаше от моите чушки , едни такива дълги. Събра ли семе от тях?
Миналата година , до колкото си спомням , беше садила пипера много рядко.Най много на 25 см , по 2 стръка. В горещините си пазят сянка.

Благодаря ти! Доставя ми огромно удовослтвие, може би това е разковничето.
Можех да ги разцепя, но нали ти казвам - досвидя ми се труда - така хубаво ги бях спретнала Simple Smile
Разцепила съм мястото на две, защото така ми е някак по-лесна организацията. А и мога да влача маркуч по средата между лехите. Едната половина освен това не е равна - на вълнички е и под наклон, та някак реших, че по-лесно ще ми е споливането, ако разделя лехите на две.

Пазила съм семена от всичко, само дето вече обърках кое от къде, но твоите чушки помня. Ти си ги позна по снимката, май? Изуми ме тогава  Simple Smile
Сега, като се изплесна разсада, който беше с прилежни етикетчета, и всичко с етикетирането отиде по дяволите. Каквото порасне - ще го гадая после кое какво е.
Мнооого на рядко бяха миналата година, да. Тази вече знам и помня - по-нагъсто!   Peace

От картофите се отказах. Аз не пръскам с нищо, а всички около мен пръскат с всичко. Де що имаше колорадец - все на нашит картофи отиде. Правихме разни илачи билкови, но не би. Все едно да идеш да прекараш месеци в инфекциозна болница и да не се разболееш от нищо  Joy
Посях картофи на село, малко, за проба. Миналата година се получиха.

Иначе аз живея в подноцието на Витоша, но градината е на поле, по-ниско и равно, точно до Искъра. Там навремето, преди да ги има язовирите реката се е разливала нашироко. За това е така песъчливо. Много  слънце има там, доста е горещо, но има и постоянен вятър. (Още една причина, да не е подходящо за повдигнати лехи - те изсъхват от вятъра по-бързо.)

Та мулчирам. Постоянно и с голямо удоволствие. Впечатляващо е как дори само няколко сламчици, успяват да запазят влагата под себе си. Това ми е особено важно сега, когато никнат посетите неща. Слънцето е толкова силно там, че за няколко часа пресъхва всичко. Под мулча, обаче, остава влажничко.

# 286
  • София/Варна
  Моята земя е глина, ама много истинска глина. Лятото във вадите където поливам става като кирпич.
   Първата година сях доматите в ниското и като заваляха едни дъждове беше страшно. Доматите станаха като водни лилии. Мина този период доматите тръгнаха, но земята стана като камък.
   Втората година сях на средата на наклона на високата част на лехата. Май стана по-добре.
   Пробвах се миналата година да си купя тор,но се оказа,че в наше село всички са търговци-кожодери. Тук живеят много малко местни и много граждани имат вили.Местните продават всичко на безбожни цени на богатите софиянци. И така тор няма да се купува. Бъркам илачи от коприва.
  Но остава проблема с гадната структура на почвата. Срещу нас има борова и широколистна гора се чудех дали да не събера листа и иглички,да ги миксирам и да мулчирам с тях и малко вестници/притеснява ме наличието на доста мастило в тях/.
   Някъде бях чела,че ягодите могат да се мулчират само с иглички.
   Моля дайте ми съвет дали идеята ми за мулчиране на домати,пипер и краставици с листа от широколистни дървета и иглички е добра.
  Още преди две години си направих компостер,но нещо много бавно се развиват нещата,защото ми е трудно през лятото да го поддържам влажен постоянно. Компостера ми е 4 палета вързани едно за друго и е доста сложно да се манипулира в него.

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 07:26 от Gerundiq

# 287
mama_gali твоят хрян се хвана и виж как ме радва наперен http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32837760

Първият ми грах,аз не бях виждала и ми беше много интересно.Ето снимка ,ако има такива като мен които не са виждали http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32837742

# 288
 Моята земя е глина, ама много истинска глина. Лятото във вадите където поливам става като кирпич.
   Първата година сях доматите в ниското и като заваляха едни дъждове беше страшно. Доматите станаха като водни лилии. Мина този период доматите тръгнаха, но земята стана като камък.
   Втората година сях на средата на наклона на високата част на лехата. Май стана по-добре.
   Пробвах се миналата година да си купя тор,но се оказа,че в наше село всички са търговци-кожодери. Тук живеят много малко местни и много граждани имат вили.Местните продават всичко на безбожни цени на богатите софиянци. И така тор няма да се купува. Бъркам илачи от коприва.
  Но остава проблема с гадната структура на почвата. Срещу нас има борова и широколистна гора се чудех дали да не събера листа и иглички,да ги миксирам и да мулчирам с тях и малко вестници/притеснява ме наличието на доста мастило в тях/.
   Някъде бях чела,че ягодите могат да се мулчират само с иглички.
   Моля дайте ми съвет дали идеята ми за мулчиране на домати,пипер и краставици с листа от широколистни дървета и иглички е добра.
  Още преди две години си направих компостер,но нещо много бавно се развиват нещата,защото ми е трудно през лятото да го поддържам влажен постоянно. Компостера ми е 4 палета вързани едно за друго и е доста сложно да се манипулира в него.
Gerundiq, аз бих започнала да правя повдигнати лехи. Много е трудоемко (зависи от мащаба, де), но малко по малко. В тях бих слагала почва от широколистната гора. Боровата е много кисела и не на всяко растение се харесва. Ако има достъп до гората с кола - с някакви големи кофи, с чували - копаеш почва, листа, всичко и омесваш глината с тия работи. Ограждаш, за да не се срива, с камъни, стволове, клони, керемиди, тухли... каквото намериш.
Те, местните продват, но някъде, със сигурност, има сметище, на което извхрълят изринатото от оборите - смесено със слама обикновено - идеално за вграждане в лехите. Това не могат да го продадат, само трябва да го намериш къде е. Обикновено е близо до река  Sad
(Ако намериш такова сметище, внимавай ако е от кози! Приятели си внесоха бълхи с такава постеля!)

Мастилото във вестниците правилно те притеснява, аз не бих. До колкото съм чела, по Европата мастилото е друго, но не и у нас. За мулчиране можеш да ползваш камъни, чакъл, малки, начупени клонки, или накъсани на парчета кашони, стари черги, стари чарашфи от естествена материя... Само дето е много грозно Simple Smile Можеш да потърсиш от къде местните купуват слама. То е най-идеалното. Пак звиси от мащабите на градината ти, но няколко бали слама ще свършат чудеса. В краен случай може да мучираш само около стъблата - ако ти е по-малко материала.
Такава почва е многоважно да е покрита дебело и да търпи минимални интервенции - всяко разрохкване нарушава структурата. Ако е покрита и влажна, ще дойдат червеи - те ще правят каналчета в нея, ще акат и бавно, заедно с гниещият мулч, нещата ще започнат да се подобряват.

p.p. На село, в единия край на двора, има много бурени. От миналото лято там послах стари черги. Сега, под тях, насадих картофите. Само направих разрези в чергите. Хем мулч, хем душа плевелите, хем не съхне почвата, хем дъжда (ако изобщо го има...) ще може да проникне.
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32839024
Ако имах и сено, да ги завия - щеше и да е красиво (за мен са красиви лехи, зависи със сено). Но пък като покарат картофите, то чергите почти няма да се виждат.

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 10:37 от bushkata

# 289
  • на пъпа на Златията
 Моята земя е глина,
Герундия,
Ами много е модерно да ходиш на пикник. Слагаш чувалите, мотиката  в багажника. Кошницата с храната.
Паркираш колата в гората на сянка. Докато сте гладни , пълните чувалите. Хапвате пийвате и се прибирате. Единия ми ред домати е под бора. Пък си става, макар че казват че не обича кисели почви. Тази пръст става за ягоди, малини,
Следващия пикник в широколистната гора и те така.
Няма ли дъскорезници наблизо? Тук чувалче , там чувалче и така.
Талаш и трина. Те ще са доволни да им изчистите , ма се пълни гадно , трябва да се тъпче.
Ползвайте някоя непотребна дъска в дъскорезницата.
Значи в глина съм виждала да става добре воден лук.Сади се плитко.  Просто трябва да се полива често.Главите се търкалят на земята.Моя метод за гледане на пипер не става.Става , , ама пак трябва гъсто да се сади.

Мулчиране с камъни ли прочетох?
Не си пълни лехите с камъни.

# 290
  • София/Варна
Мерси за отговорите и съветите.
Домочадието беше организирано на разходка на баира отсреща. Резултата е 30 чувалчета смесено широколистно и иглички, че тя гората се оказа много омесена. Но почвата е гадна,миналата година си вземах от там,съхне адски бързо и става на камък.Все пак е на 10-15 метра от моята глина,няма как да е много по-различна.
Преобладаващо боровите вече са намятани на ягодите. Преобладаващо широколистните ще бъдат наслагани в лехите за домати и пипер. Другата събота ако е хубаво времето ще има разходка пак, а и утре може, ако не ги мързи мъжете.
НА полянката отсреща видях нацъфтели диви ягоди, виолетки,иглика и някакви непознати за мен дребни бели цветенца. Абе красота.

# 291
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
цял ден работихме по двора, сега гледам снимката на граха на скела и се чудя що не снимах  Laughing може би защото накрая вече нямах сила и да дишам.
заключихме портата, обърнах се и ... не личеше че е пипвано нещо  Confused има мноооого да се пипа още.

граха е покарал неравномерно, баклата е по-едра, но и тя се губи тук там.  Crazy покарали са морковите в саксия, дето ги сяхме преди последния сняг, спанака е добре.
всичко имаше нужда от поливка  Confused вятъра последната седмица е изсушил и последните капчици влага в почвата.

кайсиите, зарзалата и бадема са цъфнали, прасковите се розовеят - до ден два и те ще цъфнат.

Heart Eyes а как упояващо мирише на зюмбюли...

# 292
http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32843804  http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32843627 http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32843770 http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32841838Това е новата оранжерийка,а това засадените лехи!Наистина е трудоемко да се направят повдигнати лехи,но после смятам ми се отплаштат.Искам да пратя на всички една рецепта за Великденси хляб(ръчен, селски и много вкусен)Сега само снимка,че съм гроги като вас :crazy:http:/ http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32843849  Поздрави на всички ентусиазирани градинари!Герундик на теб специални(нали трябва да уточним добруджанската си рода) Joy                                                                                                                            

Последна редакция: сб, 22 мар 2014, 22:36 от reni7377

# 293
Рени, снимките се виждат. Simple Smile
Днес бяхме на гости при наши познати, та те ни споделиха, че чули... Laughing преди да се посадят картофите да се сипе шепа борови иглички. Прогонвали спяпото куче. Някой има ли такава информация. Май и ние ще ходим в гората. Grinning

# 294
Рени, снимките се виждат. Simple Smile
Днес бяхме на гости при наши познати, та те ни споделиха, че чули... Laughing преди да се посадят картофите да се сипе шепа борови иглички. Прогонвали спяпото куче. Някой има ли такава информация. Май и ние ще ходим в гората. Grinning
                                                                                                                                                                               И аз разбрах за борови иглички,но като цели клончета(просто като ровели си набождали носовете)Снабдила съм се с такива борчета(съседът ми си подрязва бора)и ще опитам със сигурност.Съжалявам,че вече засадих топинамбура и там нама да сложа! Wink

# 295
 А аз си мислех, че не им харесва миризмата на бор. Grinning Ще пробвам задължително.

# 296
Сеете ли червено цвекло?Много го харесваме вкъщи на салата и съм купила семена,утре смятам да ги нахвърлям.Има ли някакви особености при отглеждането му?

# 297
Аз сея цвекло, и вкъщи го обичаме. Оказа се лесно за гледане, само иска повече поливане.

# 298
  • София/Варна
   Лехите са направени. Посипани с микроскопично количество тор и обилно мулчирани с шума от гората. Широколстно,иглолистно,малко шишарки тук таме и малко торф. Открихме около един дъб нещо като торф и беше пренесено в градината.
   В петък разсадих малко домати и пипер. Знам,че е рано, но пусти мерак. Между доматите и пипера малко босилек.Доматите нощем са под туби от минерална вода и агривело отгоре. Пипера е с два ката агривело. За сега изглеждат свежарки. Вчера като пекна и пипера беше много оклюмал,но и то си беше канска жега.
    Вчера мулчирах с преобладаваш иглички ягодите и за да не съм капо в ниското разсях салатки.
    Преместихме пънчетата с насятите гъби в двора,че нали ще вали яко тия дни, де не се хабя да пръскам пънове. Една нацъфтяла камелия беше зарита със саксията до пъновете и покрита с борови игли. Много нацъфтели иглики. Две анемонета цъфнаха, лилаво и червено. Добре че малкия човек ми прави букетчета само от игликите.
     Вчера цял предиобед младежа "бра гъби".Операцията представляваше с една щипка за пране да изреже листата на една част от лук. Бра, бра младежа, па се умори да клечи и отиде да си вземе столче , като един истински последовател на Куркума.
    Една ябалка, от ябълките на татко,млада сята миналата година на сянка за да се вкоренява,  беше преместена,че пречеше.
   Граха масово е наникнал.
     Абе идиля. Ще снимам утре, че трябва да поработя малко и за пари. Толкова полска работа за тази седмица,скапана съм, но адски доволна.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 15:02 от Gerundiq

# 299
  • Етрополе, България
Още един задоволителен в градинарско отношение ден  Laughing. Ходихме на вилата, едни рязаха клони от ябълките и ги пръскаха незнам срещу какво, а други (аз) садих лук. Купих си половин килограм арпаджик, мисля си за една леха, а насадих две, че и тук донесох, ще досаждам в градската градина. Ситен е и излезе много повече отколкото си представях   Joy.
Граха от миналата седмица не е изникнал, подават се връхчетата на пет-шест кълнчета. Репичките са най-забележими, но и те все още никнат. Спанака, салатата и руколата тъкмо се показват. Ягодите ми в градската градина са добре, едната даже е цъфнала Shocked http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.32847338. Малините все още са си голи пръчки, само на едната и е избило листенце от земята. Дали ще стане нещо един господ знае  newsm78. Reni7377, твоите снимки ми дадоха чудесна идея как да си заградя торището и да има приличен вид. Обмислям там да пренеса малко пръст от картичини и да насадя тикви отгоре.
Доматите ми към днешна дата: http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.32847342. Вторите вървят по-добре от първите, не са толкова хилави. И пикираните: http://dpenkova.snimka.bg/experiment/gradina.807326.32847341, дано да тръгнат, че ми е жал да ги гледам. Утре, слава богу, имам още един ден почивка, ще го използвам да досадя арпаджика преди да е заваляло.
Садите ли вече картофите на открито? И трябва ли да са им пораснали къновете. Аз ги бях понесла днес да ги садя, но бабето ме върна, че нямали кълнове и земята била още студена  Sad. Ползотворна работа на всички   bouquet.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 16:32 от d_penkova

Общи условия

Активация на акаунт