(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 646
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
Тази година ще гледам на терасата малко подправки- магданоз, сръбски лук и крес. Днес купих емената, утре пръстта.

# 316
Четейки обяснението на Bibiana се чудя дали течността, която се отделя при компостирането не е вредна за градинката ми, защото преместихме компостера съвсем до нея за по-удобно.    newsm78
Или в малко количество няма проблем?  Thinking
На тръгване извадих две кофи готов компост, следващия път ще го разхвърлям из бъдещата леха на доматите.

При мен спанакът е дръпнал, става вече за салата с бейби спанак, грах сях преди месец, никакъв го няма, поразрових, семената току що са се пропукали, никога не ми излизат сметките като време.
Посях магданоз, копър, че и мащерка, не че мащерка на околните поляни няма, но не мога да устоя на този аромат,бучнах чесън, ама някакви едри скилидки, не намерих дребен на пазара, ще търся пак.

# 317
Четейки обяснението на Bibiana се чудя дали течността, която се отделя при компостирането не е вредна за градинката ми, защото преместихме компостера съвсем до нея за по-удобно.    newsm78
Или в малко количество няма проблем?  Thinking

По-полезно от тази течност здраве му кажи Simple Smile В моя компост се въдят и червеи в ниското, направо гъмжи. Идеално е за градинката.

# 318
нова, аз така моя грах го сях на талази... Първата част още в средата на януари, после няколко реда средата на февруари, още няколко реда края на февруари... Взел да никне оня ден, милият... Наведнъж... Но много сухо, мнооооого... Полях го веднъж и ако продължава така ще го поливам периодично... Марулките и те се бяха закучили и не щат да растат... Тук на един комшия всеки ден марулите все по-големи станали... Огледах, че ги е полял човека и нарамих и аз лейките... Кво да прайш, козата си сака пръч... И на пръч станах...

Днес ми е ден за въпроси... Зарибихте ме с тез черита и се сдобих с ето тези на Флориан
http://agrogradina.com/index.php?route=product/product&path= … mp;product_id=216
http://agrogradina.com/index.php?route=product/product&path= … mp;product_id=215
Каза лелката, че са директни сортове... Не пише да са, но не пише и да са хибриди... И друго важно не пише, колови ли са и ако са могат ли да се вият по земята? Имам спомени от черитата на баба ми, които изглеждаха като съвсем дребни храстчета и нямаха нужда ни от колец, ни от клечка, само че тия по картинките ги гледам все разни високи, добивни (на китка по около 80-90 доматчета са го изкарали) - кво е пък туй чудо...  Crazy

Изникна ми и друг въпрос... Тази година нещо се замотах и още не съм пикирала доматите в кофичките... Те тепърва изкарват втора двойка същински листа и днес мислех да ги пикирам... По няколко растения в кофичка са, изглеждат здрави и сравнително силни... Само че ще окъснея с изкарването под тунелче в градината... Миналата година това събитие се е случило в първата седмица на април... И сега се чудя кое е по-добре за тях, да не ги пикирам, а ги оставя да развият по три двойки същински листа и да ги изкарам в градината или да ги пикирам, макар и да се забавят с извеждането навън?  Thinking

Шамс, какво ще успееш да я правиш зависи от почвата и от метеорологичните ви условия там... Чета тук колегите с къс сезон, че садят все "бързи" зеленчуци - разни с по-къс вегетационен период... Някои страдат с глинести почви, други с прекалено песъкливи, мочурливи, засушливи и не знам си какви - не им разбирам много... Та вижте каква ви е почвата и какво може да се прави на нея без предварителна есенна подготовка... Съседи имате ли, те какво садят и какво не садят? Такива работи...

# 319
  • Лутаща се
Аз да се оплача. Няма кой да ми прекопае градинката.
Първо беше кално. После пък лопата се счупила. Сега пък мъжът ми докато режеше асмите паднал и си разтегнал рамото.
А мислех да слагам лук и чесън за зелени, за салата.

# 320
Първо беше кално. После пък лопата се счупила. Сега пък мъжът ми докато режеше асмите паднал и си разтегнал рамото.
Тук май сме масово жени копачки ( с изключение на мъжете  в темата де Joy ). Ако разчитам на моя да копае.. bowuu

# 321
  • Варна-София
Стелт, цитрусовата настойка не я затапвай яко, за да може да се дегазира. В хладна маза стои, но ми свършва някъде през лятото, тогава продължавам с пепеляна вода, която ми е за всакакви вредители.
Основно цитрусовата настойка ползвам за:
1. краста по лозите (чудесно действа)
2. паяжинообразуващ акар по тиквички, краставици, босилек и тагетеси. Предполагам и за белите точици по магданоза ще помогне, ако са от акари.
3. Пак същият акар напада и доматите, но при него трябва борбата да се подпомогне и с други средства - тази година ще пробвам с Нимазал. Само цитрусовата настойка не е достатъчна.

# 322
Тук май сме масово жени копачки ( с изключение на мъжете  в темата де Joy ). Ако разчитам на моя да копае.. bowuu

Какво да кажа, в осмия месец ще обръщам градината, милото се хвърля да ми помага, как с корема да копая, прекопа половин квадрат и го изгоних... Така ли се копае то, ми никой не работи по-хубаво от мене  Mr. Green
Да питам нещо не био - кога трябва да се забележи ефект от раундъп, вчера мъжът ми напръска едно място, днес гледам - същото си е на вид, свежо, зелено, не е мръднало?

# 323
  • При розите и топлата вода ......!
Привет, градинари!
И при мен пролетта вече си личи. Дръвчетата цъфтят едно по едно. Грах, лук, чесън и те напъват.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.32860231
Доматки и марулки!
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.32860229
Петуниите още малко и ще станат за пикиране.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2014.798858.32860227
mama_gali, и аз съм кандидатка за лук, който сам се гледа. Ако има, де. Wink

# 324
  • на брега на Дунава
"Да питам нещо не био - кога трябва да се забележи ефект от раундъп, вчера мъжът ми напръска едно място, днес гледам - същото си е на вид, свежо, зелено, не е мръднало?"

След  около три седмици пожълтяват и изсъхват тревите.След месец може да се сее.

# 325
  • на брега на Дунава
[/quote

И при мен е така.Дойде синът ми да помогне.Първият ден спа,на втория си хапна,игра на компютъра  и спа , на третия стана като трябваше да си тръгваме и мястото ми за доматките зеленее и скоро ще стане ливада. Joy

# 326
"Да питам нещо не био - кога трябва да се забележи ефект от раундъп, вчера мъжът ми напръска едно място, днес гледам - същото си е на вид, свежо, зелено, не е мръднало?"

След  около три седмици пожълтяват и изсъхват тревите.След месец може да се сее.
Да  си кажа и аз мнението - експертите около мен преди години точно по същите причини казаха категорично най- рано на следващата година овощни дръвчета могат да се сеят след раундъп , че даже и на по-следващата, защото растенията се вджуджават тровят се и не вървят и от тогава си имам едно наум
Гелика и аз имам малко луковички от този лук ако искаш мога да ти дам

# 327
 mama_gali след втората седмица започват да вехнат треволяците.Имам една приятелка която се занимава точно с такива препарати и като стане прилично време/според нея Laughing/,че тя става след 10часа ще я питам.Ние миналата година пръскахме поветицата ,но след това нищо не садихме там.
гелика страхотни снимки.Кажи кога слагаш разсад маруля и после кога разсаждаш в оранжерията.Аз тази година пропуснах есента да сложа разсад и сега си ми мънички марулките.Май и със слагането на разсада януари закъснях.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 08:04 от skela

# 328
Много благодаря, значи ефектът предстои. Нищо няма да сеем за ядене там, иска ми се да се преборим с един пирей отвратителен, репеи, бучиниш, и да си остане полянка за игра, евентуално детелина ще си посея другата пролет.
Лук подарявам на всеки, само да спре да вали и се организираме с бебка до пощата  Hug
Хубаво, че вчера успяхме да си посеем всичко преди дъжда, даже детето си пося кратунки и вече ги чака да пораснат  Grinning Всичко ми расте, дотук съм много доволна от градинката. Само торът свършва. Имам 2 чувалчета кокоши, чудя се какво да го правя, шербет едва ли да бъркам, в лехите сякаш не смея да го наръся, какво ще кажете за този вариант, да го сипя ли в пръстта или има опасност всичко да изгори, нали казват, че е силен?

# 329
mama_gali ако е добре угнил спокойно можеш и в лехите да сложиш.Аз миналата година слагах добре угнил и нямах проблеми.Ако е пресен е опасно тогава се шербетува задължително.

Общи условия

Активация на акаунт