(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 548
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 4 587
В тоя студ и дъждове, тревата ще поникне преди морковите и магданоза, а после как ще я борим?

# 646
  • Мнения: 8 986
Ох, при мен вече са плъзнали разни треволяци при магданоза и копъра. Направих специално място за подправки, с камъни го повдигнах, като подпорна стеничка стана, насипах две педи пръст, откъде изби този троскот пак, не знам. Напаст страшна.

# 647
  • Мнения: 86
Аз пък от половин месец почти ежедневно плевя в ястъците на пипера-и като го отвия на другия ден ми се завива свят  #Crazy
Мислехме със стъргалките да минем голямото място...но докато просъхне пръстта ще има по над педя буренаци...
Нова, троскота само внимателно обръщане и събиране на всичко що е част от него.Може да спи и години и като попадне на подходящо време и място превзема всичко...
Имам чувството,че поради меката зима белокрилките и другите мухи не са и заспивали-трудна ще ни е битката от рано тази година и с тях

# 648
  • Мнения: 261
Да се похваля!Един симпатичен дядо се появи в нашето село и два пъти в седмицата носи биволско мляко.Такава вкусотия да си направиш от него кисело!!!Сега в хладилника имам и овче и козе мляко,а снощи си направихме и домашно сирене. Grinning (да питам сега тези,които са в час със съхранението на сирене!Като го направя,каква саламура трябва да се направи за да може да зрее?И друго-наистина ли е вредно прясното сирене?Аз го обожавам(особено козето)                                                                                                                                                                                       Сега да споделя за разсадите-доматите в оранжерията вървят добре и вече направиха втора китка цвят.Дано не ги окъкам с моите грижи! LaughingЗатова много много не се взирам в тях.Бях обещала да пиша за опита ми с високите лехи относно затоплянето(съответно по бързото изстиване на почвите в тях)Герундик пише,че доматите и посадени първи не изглеждали много добре.Моите разсади засадени навън от първи април,във моите дървени лехи като отгоре имат стъклени рамки,а вечер ги покривам със стари одеала,вървят чудесно и вече имат пазвички.Проблема е ,че пораснаха доста и започнаха да опират в стъклата,а не ми се слагат обръчи и найлони на този етап.Надявах се,че ще се стопля вече ама не!До тук опита ми е сполучлив пък ще видим.Краставиците в оранжерията бяха хукнали със 100,но се позапряха(студенко им стана)  Патладжана си стои като паметник-нито мърда нито шава hahahaТова се отнася и за пипера разсад в ястъка.

# 649
  • Мнения: 86
Рени,саламурата за сирене трябва да е от кисел цвик-да си има киселиността,за да държи сиренето стегнато,а за солта.... newsm78 направо съм изключила каква беше концентрацията...но ми се върти нещо от рода на почти 3 супени лъжици на литър цвик или 280 грама на 10 литра...И това след първоначалното осоляване и стягане на сиренето.Трябва да си ровя из рецептите за по- сигурно...
А в прясното сирене има както добри така и "лоши"бактерии.

# 650
  • Мнения: 261
Оле,оле!Какво е цвик ?Май ми идва сложничко! Embarassed

# 651
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Привет!
Добри,
Прочетено е. Моите авери пътуват понеделник,сряда  и петък за Козлодуй. Ще имаш готов разсад.
Нова тези мушици са много гадни. Светни им една подвижна лампа, около която намотай обикновена мухоловка,   през нощта. Иначе борбата  с тях е неравна.
Имай предвид че вече може да са заразени, ако са повече от 3-4 мушици на стръкче.  и се готви стръковете с доматите ти да изсъхнат заедно със зазрели плодове.
Вече трета година , сея грах,грандо реколто, май италиано е .  тази година , третирани. Намерих телени червейчета да гризат , покълналите грахчета , но имам напредък ,и двете лехи са  поникнали половината.
Копая си лука и от кайсията се чува едно жужене.А , викам си,тая година ще имам кайсии, за разлика от предишните три. Да де , ама кайсията прецъфтя отдавна .Листята  с кафяви точици.  Пак вдигам глава и що да видя . връхчетата на кайсията увехнали!Пак вдигам глава и що да видя , едни слаботелесни мухи кацат на листята.Хващам едно повехнало връхче и иии пълно със зелени въшки.Явно 3 години пустите въшки са ми морили кайсията . Голямо дърво а само върховете зеленички. Ще се опитам да ги поизчистя сухите клони.  И джанката и тя .
Май съм окъсняла.
Вишната с много цвят и попрескочи дъждовния период и може да се е опрашила . Черешата обаче и почерняха цветовете.Хвана я  ръмката.Ябълката и тя пълна с цвят и я хвана нощесния дъжд. Като че ли няма да вържат.
Есеняка чесън , попрежълтял. Май го хвана мана.
Картофите са сложени в земята.
Разсада ми вчера започна да пробива и го хвана днешния студ.
Сладката царевица, тая бялата - американската  ще да е, е кекаво растение.
Търсете си Кнежа 681 , май беше номераили 861 нещо такова. . Здраво старо растение с лопатарски листя, кулени - най малко 3  цели парлаци. .На кон да яздиш няма да те видят.Не мож я удуши един боб.  А и плътна, вкусна за варене , не такава водниста.Миналата година, паднах като видях каква царевица садят земеделците ни . Едни хилави растения с по 1 кулен ,като четвъртата баберка на Кнежата      

Вали дъжд. А земята суха , много сухо  в Златията.

Чалъма за сиренето.Не помня саламурата да се прави от цвик.
Значи след подсирването , сиренето се слага в тензух и се поставя в текмето и се затиска добре с тежък камък да се източи добре суроватката.След като се изтиска добре суроватката се нарязва  и се посолява с каменна сол ,  точно солта да изтегли още по-добре суроватката.Престоявава така определено време.Ако не се изтегли суроватката сиренето после остава меко и се разкашква.. До тук няма значение температурата. В нашето мазе температурата беше 14-15 градуса.
Прави се саламура от сол и вода .Изчаква се и се разбърква докато се стопи добре солта.  Пуска се в саламурата сурово яйце. Яйцето трябва да се вдигне и над водата да се вижда колкото старите 5 стотинки. Май бяха по-големи от сегашните.
От тук нататък обаче от значение е температурата. Ако е много топло сиренето получавава вътре шупли.Шупли се получават и ако  се пресири , т.е . сложи се повече сирище.Това влошава вкуса.   Ако е студено  не може да се стегне добре. Търсете точно температурата при която трябва да съзрява сиренето.    
      

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 14:55 от rorik

# 652
  • Мнения: 86
 Laughing Hug това, което изтича от сиренето при цеденето.Слагаш го да заври и на 5 литра сипваш пакетче лимонтозу.Като се пресече и охлади прецеждаш-отделя се извара,а течността е цвик  Laughing

# 653
  • Мнения: 4 587
Измиваш едно прясно кокоше яйце със сапун. Във топла вода слагаш сол и бъркаш да се разтвори. Слагаш яйцето, и ако то него плуват колкото 5 стотинки, солта е точно. Ако не, вадиш яйцето, добавяш сол и повтаряш.
Абе над 2.25% соленост нищо не се разваля. Цвик е суроватката, която е изтекла при цеденето.
Ако ще те успокои, изял съм тонове прясно сирене на един, на два, на три дни, и всякак.
Завиждам ти до достъпа до истински млека. Една вечер в скиторенето си на бакшиш надвечер пристигнах в с Градинка и там има биволици, но в момента не ги доят, защото чакат малки.

# 654
  • Мнения: 261
Благодаря и на двама ви!Ще хапвам и прясно сирене,а ще опитам и да оставя да узрее.Наистина е хубаво да можеш да си купуваш хубаво мляко пък и не само!Вълчо,тъкмо щях да ти пиша,че говорих с една дама от разсадника,който ми препоръча.За съжаление съм закъсняла много,но ми обеща през октомври месец да ми изпрати две крушови дръвчета.(Деканка на комисията)Така,че ще почакам.Сега пък се ядосах на моето кучище-надмина себе си.Изровил е едната ми асма(вкоренена от есента)Тю!

# 655
  • София
  • Мнения: 24 839
Оле,оле!Какво е цвик ?Май ми идва сложничко! Embarassed

Може и без да ползваш цвик.
Като стане сиренето, го нарязваш на парчета- колкото да влезат през гърлото на компотен буркан.
В тава наръсваш сол, после осоляваш и всяко парче, подреждаш ги вътре без да се допират и ги слагаш в хладилника.
Престояват 4 дни, изплакваш ги, нареждаш ги в буркана, прибавяш 2 супени пълни лъжици със сол, доливаш с вода, оставяш ги да са ти под ръка, на хладно, за да ги обръщаш два- три дни и са готови.
Могат да траят и година. Simple Smile

# 656
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Вълчо ме изпреварил.
Остава да уточним , суроватка и цвик различни неща ли са.?
Май да . Изцеденото от сиренето е суроватка, а след преваряването, да се изтегли изварата цвик, а?

Може и без да ползваш цвик.

Не ползвай  суроватка, цвик за саламурата! Ползвай преварена вода.

Не забравяйте кръстачката и добре измития със сапун , барешник/ речен камък / от барата.
Дали днешните сапуни имат дезинфекционно действие или само измивно действие? 

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 15:07 от rorik

# 657
  • Мнения: 261
Ще използувам всички съвети,благодаря! За сега го наръсих със сол.Като опитаме после сиренето ще пиша Grinning

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 15:18 от reni7377

# 658
  • Мнения: 4 587
Биволиците в Градинка https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10 … 9_476006132_n.jpg
Аз не бих могъл да съхранявам домашно сирене. Най-много до четвъртия ден и после с домат и дебела филия.
Тук имам един приятел нощен бакшиш, имат крави. Хвърляли коластрата. Чак онемях, как така хвърлят най-сладкото нещо.

# 659
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Тук имам един приятел нощен бакшиш, имат крави. Хвърляли коластрата. Чак онемях, как така хвърлят най-сладкото нещо.
Влъчо, коластрата не действа ли.... оакващо?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт