(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 589
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
  • Пазете Гор
Аз пък днес сложих разсад за доматите. От купени семена и събрани от мен на една хартийка миналата година. Да ги видим дали ще поникнат. Метнала съм ги на западните прозорци, защото там е най-светло и само обикалям наоколо, все едно ще поникнат за два часа.
Баща им пък ми засял предвиденото за краставички място с репички.

Зависи от условията, но общо взето доматите поникват за 7-9 дни. Мисля, че баща ти е постъпил много разумно, засявайки репички на "краставиченото" поле. Това е уплътняване на градината във времето. Репичките имат нужда от 45-60 дни от засяването, тоест мястото ще е свободно 1-10 май - идеално време за засяване на краставици. И до края на май все е добре, че и през юни.

Затова и репичките се наричат "предкултура", каквито са още луковете за зелено, ранният спанак.

За спасение на поникващи краставици и тиквички бих препоръчал  да се постави 7-10 литрова РЕТ бутилка с отрязано дъно и връх около всяко гнездо. Просто казано това е обикновен цилиндър, натикан в почвата на  7-8 см, колкото да се крепи изправен. Пази и от голи охлюви.

# 121
Здравейте , пускам нови снимки на старият ми разсад. Да кажете как върви до сега.
Казвам старият - онзи дето беше избуял много. сега по съвет на една потребителка ,засях едни други семчици и ще видим какво ще стане. Лек ден на всички ...
http://savina86.snimka.bg/hobby/gradinarstvo-2014.807136.32762902

# 122
И от мен здравейте:)
Имам 20-25 кв. м. градинка  в задния двор, на която отглеждам домати.
Миналата година я оставих да почине, защото вече не ставаха доматите , но тази мисля да пробвам отново. Но искам да попитам нещо по-опитните : тези дни мисля да я изкопая и почистя терена.
обаче трябва ли да наторя с нещо и с какво, след като нямам достъп до естествена тор. Какво ще ме посъветвате. Или директно после да ги слагам и толкоз..

Аз бих посяла веднага синап, когато цъфне - заораване. Хем ще подготвиш лехите, хем ще наториш.
http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=354

# 123
И от мен здравейте:)
Имам 20-25 кв. м. градинка  в задния двор, на която отглеждам домати.
Миналата година я оставих да почине, защото вече не ставаха доматите , но тази мисля да пробвам отново. Но искам да попитам нещо по-опитните : тези дни мисля да я изкопая и почистя терена.
обаче трябва ли да наторя с нещо и с какво, след като нямам достъп до естествена тор. Какво ще ме посъветвате. Или директно после да ги слагам и толкоз..

Аз бих посяла веднага синап, когато цъфне - заораване. Хем ще подготвиш лехите, хем ще наториш.
http://www.gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=354

Благодаря точно такова нещо търсех!!!

савина1096, според мен много добре ти изглежда разсада.

# 124
Има ли някой опит с домат Марманде?

# 125
Аз миналата година имах такива и не ми харесаха изобщо-нито като вкус ,нито като големина ,нито като добив.Освен това се задънваха.Всичко това споделям,с условието,че винаги има субективен фактор. Ако друг е имал успех с тези домати да сподели.

# 126
И аз тук. Градинка засега нямам, но пък се сдобих с няколко саксии и пакетчета семена.
Имам си две саксии с по 2-3 коренчета чери доматчета, има ли нужда да разсаждам и имат ли нужда от опрашване?  Blush Държа си ги вкъщи още, на прозореца.

Краставичките ми не никнат... май им е студено още. Ама и са едни странно зелени семена, кой знае с какво са обработени.

В саксиите, в които имам пуснати семена на босилек и 2 вида чушки, никнат някакви неща, които са си плевелчета  Rolling Eyes не мога да ги разпозная докато са много  малки кое какво е и туй то.   

Лук и чесън засях, много хубаво тръгна, и като застуди сякаш застина в развитието си... тук таме късам по някое хилаво стръкче, но ще си знам да не го сея пак.

# 127
Аз миналата година имах такива и не ми харесаха изобщо-нито като вкус ,нито като големина ,нито като добив.Освен това се задънваха.Всичко това споделям,с условието,че винаги има субективен фактор. Ако друг е имал успех с тези домати да сподели.
Благодаря че сподели Peace Какво означава че се задънват Thinking
Безколови ли са...че на пакетчето ми пише че достигат до 1м височина..и пише че са устойчиви на болести затова ги взех Rolling Eyes

# 128
Ами не са безколови,но са ниски и незнам как да ти обесня задънването!Просто спира да расте и да прави нови цветотове(китки).Дано пък при теб да не е така

# 129
керамичните саксии са по-красиви, но не са задължителни  Hug

розмаринът е многогодишен храст, може би му трябва широка и дълбока саксия.
босилекът е едногодишно тревисто, не високо растение. моят от две години е в обикновена пластмасова саксия с 15-20 см. диаметър. оцеля зимата навън.
доколкото джодженът прилича на него (коренищата им са видимо еднакви) предполагам, че и той може да се гледа така
магданозът гледах в пластмасово сандъче, там беше и копърът

Благодаря ти за отговора!! Знам че не са задължителни пластмасовите, но пък са доста вредни..като всичко пластмасово в бита ни за съжаление, да разбирам ли, че сайта http://greenhome.bg не сте го тествали ?
и риган искам да отглеждам, пак ли е в такава саксийка от 15-20 см в диаметър става?

# 130
  • Пазете Гор
Добре е разсадът ти, savina1096. Успех нататък!

Добре дошла, Oфeлия. Не малко неща могат да бъдат отгледани и на тераса, така че приветствам ентусиазмът ти. Опитът ми от "земеделие в съдове" показва, че в тях по-трудно се отглеждат кореноплоди и луковични растения, сиреч всички с по-мощна подземна част. причината е ясна - недостатъчен обем почва. Ако е лук, по-добре е да е Сибирски.

Докато нямам работа, пълня с торопочвена смес кофичките за пикиран разсад. Освен занимавка, по ранното пълнене ще позволи почвата в тях да се слегне преди засаждането, даже е препоръчително. С оглед на това, че ще пикирам след десетина дена, мисля че ще постигна този ефект.

Има и минуси. Толкова кофички би трябнало и да стоят някъде - а къде другаде освен по навеса пред мазето? Да де, ама котараците в махалата са разгонени и опикават такива "новости" във владенията си. Ефектът, когато човек внесе тъй ароматизираните кофички на топло, е малко... как да кажа... внезапен.

# 131
нещо се повторих.  Embarassed

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 19:39 от нова

# 132
Ох, всяка есен си обещавам да напълня кофичките и да ги оставя в мазето и ...ей на, пак не ми се получи.
За пръв път правя разсад в апартамента, досега винаги е било на двора, в нещо като парник, по-късно.
Пикирах Хоумстед, Пантано Романеско и Ред Пеар Франчи. Най-добре се държи Хоумстед, ще видим след пикирането как ще тръгнат.
Една трета са на прозореца на къщата на баща ми, той топли чат-пат там, една трета на прозореца в една неотопляема стая в апартамента - на 15-16 градуса и една трета  на кухненския прозорец пак вкъщи.
А да, и десетина кофички на остъкления балкон на свекървата, че у нас няма остъклен балкон.
За пръв път правя разсад в домашни условия, та изобщо нямам идея къде доматите ще се чувстват най-добре.
На всичкото отгоре се оказа, че съм забравила да посея семена салати, чакам над едно сандъче, нищо не излиза, горе-долу след месец се сетих, като видях неотвореното пакетче.  ooooh!

Сега ако ръсна семенца в домашна обстановка, кога ще ги садя на двора и кога ще ядем салати?

Още преди десетина дни насадих арпаджик, сях спанак, грах и моркови. Не знам дали на морковите не им беше рано.

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 19:45 от нова

# 133
  • Пазете Гор
През юни, може би. Което не бива да те спира.

# 134
Нова,наесен те моля да споделиш впечатления за Пантано ромоманеско,че бая му се чудих на това домати и го оставих за по натам. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт