(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 510
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Аз препоръчвам всички гъби без печурките. Всички са полезни.

Защо без печурките? Мен честно казано ме е страх да ям каквито и да е гъби, освен култивираните печурки. Знам колко са вкусни, ама ако някой гъбар не ги е разпознал добре...  Rolling Eyes  Embarassed

# 541
Има ли желаещи да се систематизира информацията за борба с болестите и неприятелите в градината с картинки ?
Да направим и календар за превантивна борба ?

# 542
Защо без печурките? Мен честно казано ме е страх да ям каквито и да е гъби, освен култивираните печурки. Знам колко са вкусни, ама ако някой гъбар не ги е разпознал добре...  Rolling Eyes  Embarassed
Преди време ми попадна една статия, че печурките предпазват от рак и всъщност са си много полезни, нищо че са толкова обикновени. При това ефектът се постига с минимални количества.

# 543
  • Варна-София
Има ли желаещи да се систематизира информацията за борба с болестите и неприятелите в градината с картинки ?
Да направим и календар за превантивна борба ?

Мисля, че това желание се появява периодически и когато човек разбере с какъв обем работа се нагърбва - се отказва, защото накрая ще трябва да препише добрите практики, барабар със снимките, публикувани от Министерството на земеделието. Дообогатяването им с еко-практики  би било много ценно, но предполага доста експерименти, спазване на един вид строга дисциплина при провеждането им, продължителност, повторяемост и накрая обобщаване на резултатите. Аз прилагам нещо, друг прилага нещо - споделяме си впечатления, успехи, неуспехи, тълкуваме резултатите и си съчувстваме - изобщо смятам, че сме далеч от систематизиране на информацията по такъв начин.

Обаче, който на базата на многобройни експерименти е достигнал до нещо, което смята за добро и доказано, нека да седне и да опише (това е вече сериозен труд и принос) систематизирано опита и приноса си в конкретна област. В първия пост на всяка тема публикуваме точно такива неща.

Тити, хидропонното производство и да не е съвсем био, поне не е пръскано, защото се гледа в почти стерилна среда. Аз съм доста благоразположена към него, да не кажа, че му се възхищавам.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 23:02 от amica1

# 544
Едно време хората на село си отглеждаха абсолютно всичко в една градина. И растенията от един вид, които тормозят вредителите по друг вид, са били наблизо. Едно магазинче плод зеленчук имаше на село, но то отваряше за един два месеца пролетта и се предлагаха люти чушлета, домати и краставици.
 За промишлени количества мешането на лехи и редове с най-различни култури, цветя и билки би било много неефективно, на практика без механизация.

# 545
Куркума , благодаря ти,ама аз всъщност не съм ги насадила пред блока в градинката, а просто там си извадих саксиите и после си ги прибрах в нас, въпреки че ми се иска да махна бурените от градинката пред блока и да я приведа във вид,ама това май ще стане след като навлезна малко повече в материята на градинарството.
Иначе виждам, че сте големи сладури всички, разгледах ви градинките-прекрасни са! Simple Smile))   chef  bouquet  bouquet

# 546
Здравейте момичета,много е хубава темата ви.
Да попитам някой садил ли е краставици в 10литрови шишета на балкона си,чудя се да опитам с 2стръкчета в една шише,дали ще стане newsm78 ,просто видях лук насаден в пластмасово шише

# 547
Аз съм тук, чета си ви, събирам информация.....не пиша, защото няма какво.    Simple Smile
Разхвърлях малко семена из градината-моркови, подправки, лук, чесън, подготвихме още място за доматите, чушките, краставици, като им дойде времето.Картофите и те чакат да им дойде времето...
И в къщи боднах в саксийки босилек, магданоз, розмарин ....да видим докъде ще докарам инициативата.
Мъжа ми се запали повече от мен.    Laughing  Откакто сме тръгнали да кОпаме, всяка вечер разглежда идеи за капково напояване, косачки, фрези.....     Joy   .
И понеже съм казала, че докато не видя реални резултати от ентусиазма, пари няма да влагаме, ме убеждава, че за 50 лв ще спретне капково.
Абе, луда работа сме ....ама дано ни държи ентусиазма задълго.    Grinning

# 548
Аз имам едно чудене, искам да си засадя морковчета, но не знам от къде и какви семена да си взема, искам истински , хубави моркови, не някаква имитация на такива ? Кажете, вие от къде си вземате семена ?? Simple Smile) newsm78 newsm78  bouquet

# 549
А за картофа не е ли вече влеме да се насади,дорри имам съседка която ги е насадила.

# 550
А за картофа не е ли вече влеме да се насади,дорри имам съседка която ги е насадила.
Ние сме го насадили преди 10-тина дена и вече няколко стръка са поникнали. Майка ми в неделя е прекопала вече нейния, който е саден още февруари, но там е по-топло. Зависи от това къде ти е градината. Ориентирай се по съседите /местните/- когато садят те и ти тогава.

# 551
Куркума, може ли да сложа тиква в пласмасово шише от 10 л , дали ще стане  newsm78

# 552
reni7377 аз имам малка оранжерия 30кв.м.,но хич няма да съм ти от полза,защото съм много боса.Аз не пръсках до сега,но се убедих ,че в оранжерията май ще се наложи.Тази година по препоръка на Белруби/тя се загуби,има си работа по земята /ще си взема феромонови уловки и ще пробвам пак да не пръскам,но ще видим.Миналата и по миналата година оранжерията беше нападната от нощенка,още не съм чувала обаче био борба с нощенка.За алтернарията пръскам с на зехтинената емулсия,не съм имала проблеми до сега.Тази година реших да не правя разсад краставици за оранжерията и май направих грешка.Миналата година с разсад на 10май сме брали, а тази година ще е края на май сигурно.

# 553
Краставиците харесват черен хляб: http://jenskiymir.mirtesen.ru/blog/43613873446/S-etim-sovetom-va … -budet-rekordnyim!?utm_campaign=transit&utm_source=footer&utm_medium=page_0&padw=1  Laughing

# 554
На моя мъж, като са му давали разсада за картофи, са му казали, че това не са ранни картофи.А от сорта, който може да презимува, вегетационния му период е около 90 дни и трябва да се засади някъде в края на май, началото на юни, за да се прибере есента.
А сега посадените ранни картофи не стават за зимно съхранение.
Не знам дали е така, все още нищо не разбирам, само предавам инфо.    Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт