(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 497
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Аз картофи не садя, че ми е малка градинката и ме е страх да не прехвърлят нещо на доматите.
Е, всяка година заравям в другия край на двора останали ми покълнали картофи от хладилника, ама те са две-три шепи, заравям и ги забравям, нищо не ги правя, после изравям почти толкова, колкото съм заровила.  Joy

При нас си е студено още, пробно разсадих няколко корена корнишони под туби от мин. вода, леко спаружени ми се видяха.
Част от доматения разсад си плаче вече за в двора, не знам как да го задържа да се позабави. newsm78
Първата година питам възрастните съседи около нас кога да садя домати- казаха ми след Великден, на следващата ги питам - пак ми викат  "след Великден", на третата вече не издържах и ги питам как така всяка година след Великден, като той ту е по средата на април, ту в края на май.
Ами така било при нас, след Великден, независимо кога е, се оправяло времето.  Crazy

Зелен лук имам в огромни количества, тази година съм попрекалила с него, не помня дали ставаше за предшественик на доматите, ама кой ги пита - тази година ще са след лук и спанак, а и не само те - и фасулът, и тиквичките вероятно, абе...почти всичко ще е след лук.

Последна редакция: ср, 09 апр 2014, 15:47 от нова

# 556
Посадила съм спанак,но е много гъстък,може ли да се разсади.

# 557
нова, абсолютно прави са за Великден - от много години имам наблюдения, случайни, как се променя времето с Великден. Дотогава е променливо, много често в Страстната семица хваща студ, на Разпети Петък вали, после  издухва силен вятър и от Великден нататък започва истинското хубаво време. Така има и ранни пролети, и закъснели..

аз си направих първото органик хоум-мейд песто, много съм доволна  Heart Eyes

# 558
Страшно интересно е това за Великден. Интересно ми е Вълка и Куркума какви наблюдения имат във връзка с това.  Simple Smile

# 559

Ма то чудно просто - доматите ги поя със зехтин, на краставиците ще меся черен хляб...  Crazy   Laughing

# 560
SKELA,благодаря!И малкото опит е опит!И аз четох за феромонови уловки и ще купя със сигурност,а за краставичките можеш да си купиш готов разсад на Гергана,а твоите ще бъдат за по късно.Аз винаги правя така и съм доволна.Поздрави!

# 561
Здравейте градинараи.  От 2 години имаме  едно местенце и сме много доволни от това което ни дава. Живея в 4ужбина искам да си набавя семена от тиква "дамски нокът" , "голи семки" и декоративните  мъни4ки, пъстри тикви4ки. Ако някой има желание да ми изпрати такива семена ще съм му много благодарна.
Не зная какъв е сорта на тези тикви за да намеря снимки в интернет ако ви е лесно покажете ми моля.  Grinning 

# 562
  • Варна-София
Нова, другото - иди-доди, обаче бобът непременно трябва ДА НЕ Е след лука. Иначе взаимно ще се мъчите.

# 563
 Здравей  sissil1 !
Разгледай и ако имаш интерес мога да събера комплект.Аз си ги деля на ядливи и декоративни.
Накои от декоративните са и ядливи.
С голите семки всички се свариха от жегата преди да са узрели.

http://skorpion13.snimka.bg/bulgaria/tikvi-kratuni-i-dekoracii.772287.31375555

# 564
Нова, другото - иди-доди, обаче бобът непременно трябва ДА НЕ Е след лука. Иначе взаимно ще се мъчите.

Аууу, отиде ми цялата концепция.  Sad
Тази година бях решила да го садя около беседката, че ми е катерлив, наесен разчистих около нея, ама някак празно ми стоеше, та реших и там да набода лук за зелено. И ягоди имам там, то е малко място, ама ...
И сега какво да насадя там?  И в лехите имам лук за зелено, но ние бързо го пасем, а и замразявам пера (благодаря ти), какво садите след лук?

# 565
  • Пазете Гор
Тиквички, домати, зеле, корнишони. Имам лоши впечатления от съжителството на домати с лук, но от редуването им - не. И боб след лук не съм сял, но след чесън - горе-долу добре беше.

Оттук оттам събрах шарен тор - конски (пълен е с гъби), заешки, кокоши, овчи. Към двадесетина тенекии. Тия дни трябва да седна и като един непоравдоподобен алхимик да почна да смесвам почва за съдовете. Нали не си представяте много ярко картинката?

Куркума, може ли да сложа тиква в пласмасово шише от 10 л , дали ще стане  newsm78

Ако имаш предвид тиквички - може, стига да е богат сустратът в шишето, защото обемът е възмалък. Ама хич не ти препоръчвам шише РЕТ от 10-11 л. Почвата в него ще позеленее, защото е прозрачно, грозно е, и изключително нестабилно, особено когато растенията поизрастат малко.

# 566

Според книгите, неподходящи предшественици на бобовите са - цвекло, лук, чесън и други бобови.
Най-добри са - картофи, пащърнак, резене, зеле, репички, брюква, краставици.
Да, това с лука и чесъна е малко неприятно.
Аз увивният боб го сея със крастаниците, а отдолу пръскам семена на репички, спанак, разсад на марули и разни други пролетни зелении.

# 567
Какво е брюква?

# 568
Добро утро на градинарската чета Grinning Аз пак съм с поредният въпрос Simple Smile Чудех се дали някоя от вас би ми препоръчала марка семена или място от където да си купя, но искам да са истински семенца, по възможност с минимум обработване с химикали и понеже темата е за био-градинарство реших, че знаете откъде мога да си набавя такива.
За сега ме интересуват следните: Моркови , Боб , Тиквички , Царевица , Картофи, Краставички, може и някой друг домат (въпреки че вече си засадих чери, ама то не пречи да засадя още) Simple Smile Благодаря предварително!  bowuu  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: чт, 10 апр 2014, 09:13 от kishaa

# 569
Тиквички, домати, зеле, корнишони. Имам лоши впечатления от съжителството на домати с лук, но от редуването им - не. И боб след лук не съм сял, но след чесън - горе-долу добре беше.

Оттук оттам събрах шарен тор - конски (пълен е с гъби), заешки, кокоши, овчи. Към двадесетина тенекии. Тия дни трябва да седна и като един непоравдоподобен алхимик да почна да смесвам почва за съдовете. Нали не си представяте много ярко картинката?

Куркума, може ли да сложа тиква в пласмасово шише от 10 л , дали ще стане  newsm78
Не тиквички а тиква , значи няма да стане а тинекия от сирене  Tired
Ако имаш предвид тиквички - може, стига да е богат сустратът в шишето, защото обемът е възмалък. Ама хич не ти препоръчвам шише РЕТ от 10-11 л. Почвата в него ще позеленее, защото е прозрачно, грозно е, и изключително нестабилно, особено когато растенията поизрастат малко.

Общи условия

Активация на акаунт