(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 511
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 854
Тази таблица за съместимост на растенията ползвам: http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

# 571
  • Варна
  • Мнения: 1 017
@kishaa, тази година си взех за първи път семена от Биосем - http://biosem.alle.bg/
Засега не мога да дам отзиви.

# 572
  • Мнения: 363
@kishaa, тази година си взех за първи път семена от Биосем - http://biosem.alle.bg/
Засега не мога да дам отзиви.
Благодаря, ще ги разгледам, надявам се цените да са поносими, иначе ще съм благодарна, ако някой даде отзиви   bouquet  bouquet

# 573
  • Мнения: 121
Аз вчера сложих тиквичките в земята , тикви в две големи саксии, та да видим какво ще стане  Thinking зеления ми фасул все още е добре, краставиците тук там има някоя паднала  Tired ама аз нали имам още разсад   Rolling Eyes
тази година за пръв път правя разсад ама то разсад ....ще има да раздавам hahaha

# 574
  • Мнения: 363
Здравейте, аз току що си повъчах семенца от продавалник, един човек ми каза, че са български, надявам се да не ме е излъгал, мисля преди да ги засадя да ги натопя за 1 нощ във вода, ако имат химикали да махна част от тях, надявам се това да помогне...  newsm78 newsm78

# 575
  • Мнения: 4 587

 Преди седмица видях, че хинапът ми е презимувал. По всички клончета има избило половин сантиметър зеленичко. Две зими измръзваше и избиваше юни. Миналата година не измръзна и разви през май.
  В "Гроздовете на гнева" на Стайнбек имаше един старец с погрешна представа за Калифорния. Мечтаеше като отидат там, цял ден да ходи с чепка грозде. Не бе ял грозде никога, и не доживя.   
  Та моя хинап, когато роди, ще съм старец. Ще си направя тениската на поличка и ще си набера в нея хинап, и ще ходя из квартала и ще плюя костилки на земята. А хората ще ме питат, Цоне, ко едеш ва? Пък аз ще да им казвам хинап. Пък те ще се чудят - кой туй ва? А аз ще им давам - на, да си кусаш, ама е с костичка. Тъй де, да не си счупът някой зъб.
  Само един от познатите ми е ял. Той е имал сергия на пазара и с бус е ходил да пазарува из страната, та веднъж си купил във Варна една кесия. Кауфланд и Била му преебали бизнеса. Хората спират на паркингите им с кола или без, ама си пазаруват всичко. Дее да ходат до пазара само за зеленчуците и плодовете, да търсят място за паркиране, та и да дадат 50 ст. за това.

# 576
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Круши, круши няма! Хинап може и да се завъди, ами круши няма и това си е. Чудя се защо ги показват в букварите на децата по градовете като нещо обикновено, та те виждат круши много по-рядко от от банан или авокадо, примерно. Та съм си поставил цел - да изгледам три дървета крушови, за деца, внуци и прочее.

Абе и паркингът има значение за това кой къде пазарува, ама не е само това, Вълк. На мнозинството хора им е абсолютно безразлично какъв зеленчук или плод ядат, чак дотам, че се притеснявам за вкусовите им рецептори. С какъв акъл и вкус си купуват хрупкави домати по Нова година, хем насипани като любеници в савак - не мога да го кажа, но го правят. Необясним за мен избор.

Имам наблюдения върху меда - продавам отлична стока, наистина. Често някой нов клиент (старите нямат съмнения никакви  Wink) , почва да пита: за изложението на пчелина, за пашата в района, за глюкозата, вароатозата, склерозата и всичко. Това е хубаво, обичам хората да правят информиран избор, още повече има какво да им кажа. После въпросният оглежда буркана срещу слънцето, опитва тежестта му на длан и вземе, та звънне на жена си, да пита да купи ли, чудене, сучене, като че ли не бурканче мед, ами вол купуват. Стига обаче в някой магазин да предложат китайско-рапично-глюкозен "продукт", ни питат, ни се обаждат, пък за склонове и паша дума не отварят, ами тъпчат количките.

Покупката от дребен, локален, "нередовен" производител изисква търсене, мислене, осъзнаване, съпоставка, избор - инак казано отговорност. Мнозина не могат да я правят и несъзнателно следват ордите с колички.


kishaa
, не се бой толкова от химикали, момиче, чак пък семки да киснеш... То няма лошо, ама и полза няма да се чувстваш като в обсада от химикалопроизводителите  Wink. Български произход на семената, за съжаление, поне за мен отдавна означава само, че не може да разчиташ твърдо на написаното на етикета.

# 577
  • Мнения: 4 587
 А това, което изчезна от полезрението ми са бардачките. Едни големи, продълговати сливи, колкото детско юмруче. Лилави, тъмносини като кюстендилските, и кехлибарено жълти, като белите череши хрущялки. А като разцепеш бардачка, костилката й се лъчи и вътре клетките блестят на слънцето, и си отхапваш от едната половина.

# 578
  • Мнения: 363
хаха да, ами то има защо да се притеснявам, защото навсякъде ти пробутват някакви боклуци.
Иначе, да , може и да си прав , че много се задълбочавам, но това е защото се ядосвам, че
ни продават боклуци, а аз искам да ям качествена храна. Нали все пак хората си купуват зеленчук,
защото е полезен, защото имат нужда да си набавят витамините на този зеленчук,
а когато той ги няма и даже още по-лошо, не само че ги няма, но и е бъкан с боклуци, то на края
се получава, че вместо да ... абе... остави, не ми се говори на тази тема. Както и да е , ще повярвам на човека,
че ми продава български семена, защото пък го питах за 20 вида семена и от тях, той ми изброи 5-6, които са български, другите
ми каза, кое е френско, кое немско, кое холандско, каза си човека
та така...  bowuu bowuu

# 579
  • Мнения: 9 986
А това, което изчезна от полезрението ми са бардачките. Едни големи, продълговати сливи, колкото детско юмруче. Лилави, тъмносини като кюстендилските, и кехлибарено жълти, като белите череши хрущялки. А като разцепеш бардачка, костилката й се лъчи и вътре клетките блестят на слънцето, и си отхапваш от едната половина.
баща ми трябва да е имал такава. Една година раждаше по повече, но дребни, на следващата година раждаше по-малко, но наистина колкото юмрука ми. Не е имало тогава навик да правим снимки на такива интересни неща Simple Smile имахме две такива дървета и третата слива беше зехтинка. И по трите съм се катерила, и люлка ми е връзвана. Изобщо не ме е интересувало всичко това допреди няколко години.

# 580
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Имам такава на бахчата, Вълк. Едролистна като дюля, с рядка сянка. Дванайсет сливи са към кило. Стават едри, щото булката ги прорежда още дребни и зелени - много си пада по тоя киселоч. Зрелите имат светложълта кожица, с леко виолетов восъчен налеп. Изглежда прозирна, като попарена, и се чупи на две в шепа. По-стара е от мене. Преди десетина години една буря я пречупи, та сега ползвам една издънка, която израсна изпод мястото на счупването. Нищо че е издънка, вече може да се паркира Мицубиши Колт под сянката й.

Една от идеите и ползите от темата ни, kishaa, е да се информираме и популяризираме всред роднини и познати собственото производство на храна и размяната и търговията с такова. Освен ползите за здравето това производство има и финансови резултати, спасение за духа и отмора за окото, пък е и принос за съхранение на природата.

И те кара да почнеш да се замисляш над някои работи, нали, тити?

# 581
  • Мнения: 363
еми да и аз така си помислих, но след като никой не ми отговори за семената, реших да си потърся и си поръчах от този човек, та иначе щях много да се радвам да си взема от някой от вас.
Въпреки , че още има неща, които търся , така че ако някой ги предлага, ще е супер  baby_neutral

# 582
  • Мнения: 1 348
Куркума, изчезнаха и магаретата по селата. Няма къде да ги видят децата.
Имаме шест круши. Всяка узрява по различно време и само една за през зимата. Точно сега цъфтят при нас и не знам как ще им се отрази застудяването. Утре и други ден сутрин ще е около нулата. Sad
Прекопах лука и грахта, че плевелите бяха образували килим.  Mr. Green

# 583
  • Мнения: 854
Разсадите дърпат нагоре - хем са малко нагъсто, хем на топло. Хич не им пука, че навън е студ и на много места вчера валя сняг.
Иначе изглеждат добре, здрави. От тук напред: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32966624  Накрая има и снимки на грахчето - много ме радва!
Ще си чакат градината в тия легени. Ще станат огромни, защото не мога да ги сложа на студено, което пък е проблем после с адаптацията, която не може да стане изведнъж, но ще го мисля...
След изсипването на легените, като съм смитала пръстта, и съм я омешала. При чушките има доста домати Simple Smile
През април обикновено губя тръпението си. Аха да е топло, ама нъцки. Едва дочаквам май, всъщност миналата година не го и дочаках. Края на април садих доматите, ако не греша.
Важно е да се отбележи, че не постигнах нищо с това - боледуваха много и имахме много малко домати. Но не само аз, а почти всички в съседните парцели.
Дано тази година имам повече успех.
Миналата забелязах, че тези домати на съседите, които бяха оставени с повече листа и бяха по-нагъсто - те се чувстваха най-добре.  Тези, с много окършени листа, засадени на разтояние - пострадаха от какво ли не и родиха малко. Не знам някаква логика дали има или просто съвпадение, но тази година ще сложа доматите малко по-нагъсто, пък да видим.

Последна редакция: чт, 10 апр 2014, 17:04 от bushkata

# 584
  • Някъде Там
  • Мнения: 482
Една от идеите и ползите от темата ни, kishaa, е да се информираме и популяризираме всред роднини и познати собственото производство на храна и размяната и търговията с такова. Освен ползите за здравето това производство има и финансови резултати, спасение за духа и отмора за окото, пък е и принос за съхранение на природата.

Здравейте като стана дума за размяна тръся си 10 коренчета разсад домати. Мога да ги платя или заменя на по късен етап. че мойте ще станат към началото на май евентуално Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт