(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 525
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
В такъв случаи и аз да си кажа какво си търся: моркови, грах, червена боровинка, арония и кестен (ядлив).
Също се интересувам дали някой от вас си е садил джинджифил, аз много го обичам и съм много за да си засадя.. хмм Simple Smile Идеята дойде от тази статия http://ladyzone.bg/article/za-gradinata/dzhindzhifilat-lesen-i-c … hdane-u-doma.html - Красив, вкусен и много много полезен Simple Smile как да не си го засади човек !  bowuu bowuu

# 586
Ако сте в София: https://www.facebook.com/events/234556410067720/?ref_dashboard_filter=upcoming -
размяна на семена и малки растения.
Това е най-добрият начин да намерите търсеното. Иначе за пакетче семена за моркови, което е стотинки, не се изплаща да прехвърчат пакети между градовете.

# 587
За градинарите от София - едно момче продава тор от калифорнийски червеи. 20 кг струват 10 лева. Ето линк към ФБ. Там са координатите му.

# 588
Здравейте,
много е голяма темата и не мога да я изчета. Та....абсолютен лаик съм, досега само райграс и китки. Тази година с мерак за домати. Май обаче съм се забавила да си направя разсада, искам да попитам къде в София мога да си купя готов?

# 589
  • Вила Великула
Здравейте,
много е голяма темата и не мога да я изчета. Та....абсолютен лаик съм, досега само райграс и китки. Тази година с мерак за домати. Май обаче съм се забавила да си направя разсада, искам да попитам къде в София мога да си купя готов?
виж на женския пазар-там има със сигурност

# 590
Здравей  sissil1 !
Разгледай и ако имаш интерес мога да събера комплект.Аз си ги деля на ядливи и декоративни.
Накои от декоративните са и ядливи.
С голите семки всички се свариха от жегата преди да са узрели.

http://skorpion13.snimka.bg/bulgaria/tikvi-kratuni-i-dekoracii.772287.31375555

Благо даря много. харесват ми тези с 4ервената "шапка"   
Скрит текст:

и тези мъни4ките.
Скрит текст:

# 591
Azzazela на женския пазар /Георги Кирков/ вече е пълно с разсад. Преди 3-4 дни бях там и има всичко, нищо че по голямата част от пазара е в ремонт.  Wink

Нашият дядо каза, че в съседното на нас село е валял вчера сняг. До нас не е стигнал, но пак си се притеснявам за дръвчетата най вече.
От както посях моркови, пащърнак, салатки, лук, репички, грах и подправки на 19/20 март не съм успяла да стигна пак до градинката. Дядото каза, че си е кално. Поне да не се притеснявам, че може да им е сухо. Това пусто време все се разваля, когато мъжо почива и не можем да пътуваме.
Разсада ми нещо сякаш си стои на едно ниво. Дали е от по ниската температура в къщи, от както не се отопляваме? Иначе си изглежда свеж.

# 592
Моят разсад от шипка и чорбаджийски тъкмо се беше показал т.е. с по 2 миниатюрни листенца..Стоят навън под стълбите ..
И днес отивам да ги нагледам и -една следа охлюв ли ще е  #Cussing out плужек ли...няма нищо наоколо...та само стръкчетата стоят ..няма листенца Confused
Много странно..
Дали ще се спасят? прибирам ги вътре вече нощем. ooooh!Или да слагам нови семена? Тук няма такива сортове за да си купя готов разсад Sad

# 593

bushkata, съвместимостта и предшествениците са различни неща. Това горе е предимно за съвместимостта.
В нета и по книгите е такава бъркотия. Пълно е с противоречия. Може би е най-добре всеки да разчита на собственият си опит.
Някой тук по-напред в тимата говореше за обобщаване на всички био методи за растителна защита. В някои книги правят такива опити. Проблемът е пак същият. Не всички методи работят при различни условия, а работещите не винаги дават резултат на 100% както им се иска на много хора.
Пермакултурата според някои автори(повечето от които са и земеделци) е за хора, които са запазили естестненият си усет за природата, склонни са към експерименти, не се страхуват от провали, и се учат от тях.

# 594
bushkata и аз имам такива наблюдения над домата.Миналата година имах сяти на гъсто и на по рядко.Тези които бяха на гъсто се чустваха по добре,особенно розовия домат.Тази година се чудя как да ги посея,но пак ще експерементирам.Но друго си мисля ,че сорта също има значение,а аз тази година други сортове съм сяла.

kishaa аз имам съмнения,че някои семена които се продават за български просто са пакетирани в България.

# 595
Миналата година сях грах след лук и чесън... Мисля, че ми се получи доста добре и то без много грижи (само поливка и пръскане срещу акари)... Градината ми е малка и не мога да въртя много зеленчуците... Половината е засенчена (от началото на май почти напълно) от една голяма череша и там направо ми е мъка какво да садя като първа култура... Като втора забелязах, че има предимства за зелен боб, грах, краставици, защото жегата ги убива на други места из градината... Съответно като втора култура не става зелето, а не съм пробвала праз, тази година е негов ред... Домати и пипер пък изобщо не стават... Лук и чесън стават като първа култура, но са дребни и късно са готови за вадене...

# 596
  • Лутаща се
Здравейте!
Миналата година моите тикви най-редовно ги "пасяха" охлюви. Наложи се и да пресаждам, но докато не им дойде някакъв техен период в който се оттеглят не ми оставиха градинката на мира.

Аз искам да изразя благодарността си към rorik

rorik, страхотна си.  Hug Не можеш да си представиш колко много ми усмихна деня и ми върна една позагубена вяра в добротата у хората.
Благодаря   bouquet

# 597
Да, може и само да са пакетирани тук, ама какво да се прави, вече ги поръчах. Каквито и растения да излезнат май ще са по-добре от тези в хипермаркетите
поне аз така мисля или се успокоявам хаха Simple Smile
Много ме е яд за този фестивал, аз всеки уикенд съм в София, тази седмица не мога да отида и то ще има такова интересно мероприятие, пък и семенца и растения щях да си накупя. Желая весело изкарване на всички които ще ходят, аз ще отида на следващият фестивал Simple Smile
  bouquet  bouquet

# 598
bushkata и аз имам такива наблюдения над домата.Миналата година имах сяти на гъсто и на по рядко.Тези които бяха на гъсто се чустваха по добре,особенно розовия домат.Тази година се чудя как да ги посея,но пак ще експерементирам.Но друго си мисля ,че сорта също има значение,а аз тази година други сортове съм сяла.

kishaa аз имам съмнения,че някои семена които се продават за български просто са пакетирани в България.
                                                                                                                                                               Момичета присъединявам се към вас,че доматите(особено по слабо облистените )се чувствуват много по добре ако са засадени по нагъстичко.Моя приятелка засажда и пипера доста близо един до друг,но през лятото с удивление видях добрия резултат.Може би като си пазят сянка е добре за растенията пък и влагата си пазят.                                                                                                                                                                                Някой отглеждал ли е този сорт(ядливи)тиквички?Сорта е тиквички от Пиаченца,от Сортови семена.Много са вкусни и са идеални заради формата си за пълнене с яйца и сирене!  http://reni7377.snimka.bg/hobby/gradina.810025.32841838  Не мога да кача само тиквичките(в албума е последната снимка) Embarassed Embarassed Embarassed                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Куркума,моля препоръчай ми някой сорт круши(ще купувам дръвче)Това е един от най любимите ми плодове!Предпочитам жълти и сочни(леко червенки от едната страна),но не знам какъв е сорта newsm78

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 13:33 от reni7377

# 599
Хубаво е, когато можем да споделяме и да извадим някакъв извод от опита на много хора.
Рени, не бях виждала албума ти - градината ти е прекрасна!

Общи условия

Активация на акаунт