(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 563
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • Сливен
  • Мнения: 307
Миналата година отглеждахме Тиквички от Пиаченца /тъмнозелената/ и тиквички от Ница /светлозелена/. Тази от Ница е по-тънкокора и ми бе по-вкусна. Тази година само от нея насях. Даже мисля, че из някоя от темите съм показвала снимка на пълнените тиквички с кайма и ориз.
За крушата - купувам почти всяка година, вече 5 г. подред и от миналата имам отчела се едничка. Мисля че беше Хубава юнска, или нещо подобно, но е страхотна круша, точно жълта с леко руменко и сочна. Ранна круша е и е за прясна консумация, не е хлебна.

# 601
  • Мнения: 261
ЕХ,как не попитах по рано!Чудех се каква е разликата между двата сорта като ги поръчвах(почти еднакви изглеждаха)Догодина ще засея и от Ница(сега вече сложих четири гнезда по две тиквички и са почти на цвят.                                                                                                                                                                        Герундик,благодаря за хубавите думи!Всички тук си обичаме градините,а те са толкова различни!Много обичам да ги разглеждам и да им се любувам! Grinning                                                                                                                                                                                Да ви се похваля!Имам си помощник и приятел в оранжерията!Едно малко щурче жевее вече две седмици вътре(сигурно си въобразявам,но то сякаш ме познава вече Laughing.Отначало като посегнех към него скачаше и изчезваше,а вече го докосвам по мустачките телцето ,и то си стои и не бяга. LaughingДа не ми се смеете много ей!Ще докладвам за връзката ни по нататък Laughing

# 602
  • Мнения: 4 587

Майка ми има деканка на комисията. Много сладка, сочна и ароматна круша. Плодовете не узряват изведнъж, а в продължение на поне месец. На нас това ни харесва. Отиваш, друсаш крушата, събираш падналите и заминаваш. Крущите са доста едри и трошат клони, затова препоръчвам да се скъсяват. долу-горе наполовина. Да не се лакомее за много плод, а да се щади дървото.

# 603
  • Мнения: 261
Така ли се казва?Деканка на комисията!!! LaughingЩе намеря ли такова дръвче?

# 604
  • Мнения: 4 587
Неведоми са пътищата господни. Имаше един сорт грах МККГ. Това ми звучеше като ръчна граната, но били инициалите на двама души, автори на сорта.
Те тука ги има крушите, но предлаганите са през 2013, все пак трябва да се звъни и пита. И зависи кой къде живее. Мен Плевен ми е близо, а и мога да мина оттам на път за София.
http://www.fruithome.net/darveta/krushi/krushi.html

# 605
  • Мнения: 15
Рени 7377  Аз отглеждам само този 
Скрит текст:
вид тикви4ки. Не зная как се казва сорта в България. Харесват ми защото освен 4е са по вкусни, нямат семе дори когата станат по големи и имат много определена форма.  Използвам ги пове4е за приготвяне на тиквини кюфтета или руло от тикви4ки.

За "охльо бохльо" имам капани. В един съд  се сипва бира и се заравя в по4вата,  оставя се отворен за да влизат охльовите. Бидон с4упен  по по високата 4аст но с капак, слага се вода и след като влезнат в бидона ходат по кап4иците които се полу4ават при конденза   и не могат да излезнат.

# 606
  • Мнения: 17 210
Семена спрях да купувам. Забелязах, че имат ограничена кълняемост. Проблем, който нямам със семената изпросени от разни градини из БГ ( кълняемост 3-та година). Пък са и от стари сортове  Mr. Green ( вкл от сортове гледани от бабите ми).
Имам вече цъфнали краставици, предполагам до 15-тина дни ще скъсаме и първите плодове.
Онзи ден правих първо пръскане с нийм ( появили са се някакви гъсеници) и присках наред - храсти, цветя, зеленчуци.
Тази година имам подправки навсякъде из цветните лехи, явно се чувстват добре, защото поне за сега вървят добре. Днес ще отивам да купувам мрежа по която да се катерят краставиците, но пусто с този ремонт в къщи съм прехвърлила всичко върху мама. Добре че ми е помагачка в момента.
Добре ми върви цвеклото (бера листа за салата на поразия), тази година чесънът ми не стана. От копривата също правих първо бране (ако някой ми беше казал, ще някога ще сея коприва шях да му се изсмея. Имам и 4 стръка лапад, от 3 години го мъча, едва тази година заприлича наистина на лапад. дано го задържа, че ми е важна съставка за салатите, а и искам да елиминирам използването на спанак. Тази година ще гледам да си донеса и киселец от градината на село.
Насяла съм и гъба луфа (да видим дали ще даде плод).
Май като се приберем в БГ ще ми трябва няколко декара градина, да мога да сложа всички неща, които искам да имам

# 607
  • Мнения: 1 349
Цитат
а и искам да елиминирам използването на спанак
Моля за разяснение. Поради какви причини? Thinking

# 608
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 5
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Куркума,моля препоръчай ми някой сорт круши(ще купувам дръвче)Това е един от най любимите ми плодове!Предпочитам жълти и сочни(леко червенки от едната страна),но не знам какъв е сорта newsm78
[/quote]

Мисля,че сорта,който си описала е "Юбилеен дар".Имам такива 2 дървета-зреят някъде началото на август,много сочни и сладки,червени от едната страна,но не стават за продължително съхранение.

# 609
  • Мнения: 863
Цитат
а и искам да елиминирам използването на спанак
Моля за разяснение. Поради какви причини? Thinking
И на мен това ми стана интересно  Thinking

# 610
  • Мнения: 17 210
Цитат
а и искам да елиминирам използването на спанак
Моля за разяснение. Поради какви причини? Thinking
Заради оловото. Четох че спанакът извлича най- много олово от почвата. И че сеят спанак за да изчистят замърсени с олово почви. Моята градина е в града, а уличния прах пак според изследвания има много олово. Та опитвам се да елиминирам някой храни, като превенция. На всичко отгоре не ми се прави и изследване на почвата има или не олово.

# 611
  • Мнения: 8 986
Ние имаме три крушови дървета, две са летни, едната е зимна.
Сортове не знам, само зимната е високо дърво, летните са ниски,  едната е с огромни плодове, сочни, жълти с червеникави бузки и сладки, другата е със ситни плодове, слагаш си ръката отдолу и крушата остава в шепата.
Зимната и тя ражда всяка година, но никога не става плод за ядене, или опада зелен, или е по-стипчив и от дюла. Не знам има ли лек за това или просто не е подходящ климата.
Точно същата изглеждаше крушата в двора на баба, и като дърво, и като плод, само дето се ядеше и беше вкусна.

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 19:58 от нова

# 612
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Има някои сортове круши, които стават годни за ядене едва след като лагеруват на тъмно два-три месеца. Може би описаната от тебе круша е от този тип, нова. След лагеруването стават малко сипкави, меки, но старите сортове са съобразени със старите вкусове. Дядо ги обичаше така. Също харесваше едни дребни летни крушенца, и за най-ценно в тях смяташе, че са леко гнили в средата. Тъй и им казваше - гнили круши и на пазара чат-пат идваха хора и продаваха с именно такива етикети- "Гнили круши".

Баш луничава розовобуза круша имахме на бахчата дълги години, до една гръмотевична буря... Дядо казваше, че сортът й е Канадска пъстърва, ама не ми звучи много крушово. Да взема да отбия малко калеми, докато излизат леторасти, макар да знам, че круша се ашладисва по-трудно.

Изобщо вкусовете на хората се менят, с тях и сортовете. Допреди 200 години сланината е била по-скъпа от месото, и затова породите прасета от него време без специално угояване са правели по три-четири пръста сланина и по-малко месо. После вкусовете се изменили и породите подир тях.

Тъмнокорите тиквички са хиляди сортове, и напоследък предпочитам да сея от тях. Остават ядливи до далеч по-големи размери, имат по-стегнато "месо" и са по -устойчиви на болести по мое мнение. Винаги обаче слагам и няколко гнезда бледокори, че обичам да ми е шарено.

# 613
  • Мнения: 8 986
Ха, може би ситната е точно "сорт гнила круша", падне ли от дървото и много бързо омеква сърцевината.
Ще пробвам с плодовете на зимната крушата - в мазето за месец-два, нищо не губя, или ще ги изядем, или ще отидат в компостера. Според мъжа ми е подивяла, ама той и за мен така си мисли.  hahaha

# 614
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
...
Ще пробвам с плодовете на зимната крушата - в мазето за месец-два, нищо не губя, или ще ги изядем, или ще отидат в компостера. Според мъжа ми е подивяла, ама той и за мен така си мисли.  hahaha



от зимната круша можеш да метнеш и в бидона със зеле или в туршията Wink

и аз да питам  Blush има едни много сочни и сладки круши, не са много големи, отвън са като надраскани и кафяви, върти ми се в главата "масловка", но се оказа, че масловки са много видове  Blush по спомени зреят към края на лятото

Общи условия

Активация на акаунт