(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 69 051
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна-София
И аз да кажа нещо за зелените круши. Моите, ако ги събори вятърът не се притеснявам, даже да са стипчиви още. Опечени с канела или каквато харесваш подправка, стават превъзходни. Може да се подредят в буркан после и да се стерилизират.

# 616
Благодаря на всички за инфото за сортовете круши!Напълни ми се устата със слюнки чак! Grinning  Вълк,ще се свържа с този производител на посадъчен материал в Плевен и ако имат дръвчета ще си поръчам.Ще проверя и за другите видове на пазара пък ще видим.Куркума,ако успееш с ашладисването нали ще кажеш,че да я завъдим тази Канадска пъстърва.                                                                                                                                                                             
И аз да кажа нещо за зелените круши. Моите, ако ги събори вятърът не се притеснявам, даже да са стипчиви още. Опечени с канела или каквато харесваш подправка, стават превъзходни. Може да се подредят в буркан после и да се стерилизират.
      Много обичаме в къщи,печени круши пълнени със синьо сирене,боровинки и орехи(и с една чаша хубаво вино.....) Heart Eyes

# 617
Старите сортове са такива, защото не е имало съвременните методи за консервиране. Даже буркани нямаше и капачки също. Плодове се сушаха най- различни - зарзали, ябълки, сливи, трънки, дренки. На леса - правоъгълна рамка от липови пръти на която има натъкани липови кори. По същия начин е изработено и дюшемето на каруца да превозване на сено. Зимните круши ги редяхме на вестници по пода на втория неотопляем етаж. Когато станат годни за консумация, сякаш за една вечер пожълтяваха. Дюлите се редяха по прозорците. На горния етаж на къщата също. А дините под кревата, предварително забърсани с парцал намокрен с разтворен син камък. Тиквите бяха под кревата на първия етаж. Дини и круши съм ял и след Коледа, но дините изкуфяват и леко намирисват на тиква. Сушените плодове се наричат емиш. Емиш се слага в комбастията или се вари ошав. В ошава се слага и нарязани малки захарни цвекла. А по къра има едни самотно стърчащи диви круши. Вдлъбнати отгоре и отдолу като миниатюрни ябълчици, но с дълги дръжки. Те също могат да се сушат, но за крушенца в делва са върхът. Лимонадата не струва. А за възрастните е против махмурлук.

# 618
Като чета за старите времена,и като си спомня за моето най ранно детство ме обзема едно такова чувство на загуба.....За бабите и дядовците, и за всички вкусове,миризми и спомени.Нищо вече няма да се повтори нали?

# 619
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Като чета за старите времена,и като си спомня за моето най ранно детство ме обзема едно такова чувство на загуба.....За бабите и дядовците, и за всички вкусове,миризми и спомени.Нищо вече няма да се повтори нали?

повтаряне няма как, но можем да създадем нови спомени  Hug

Crazy най-малкият (7) е сключил договор с баща си. щял да работи в градинката цяла година срещу нещо си  Laughing
мъжка им работа  Hug

# 620
Здравейте ,
да се отчета и аз. Вече старият ми разсад стана педя и половина над кофичката , стана тъмно зелен и много красив. Днес отидох да си видя и другият разсад , с изненада установих ,че той вече е 1 педя. Само ,че все още е свежо зелен и малко по хилав от другият . Снимах ги , но не мога да пусна снимки . Един приятел си взе от моите домати и засял днес 3 домата в кофи - каза му ,че е рано , но той бърза. Аз ще ги сложа след велик ден - другият уикенд или по другият . Започнах работа и не ми остава много  време да се любувам на разсада си , но какво да правим ще трябва и да вадим пари .

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush аз бих искала да разбера какво стана със семената полети с водка (или ракия беше)

знам, че е смъртоносно за вече поникнали растения, но си мисля, че няма как да повлияе на семена, освен може би да ги обеззарази  Laughing

# 622
  • софия
здравейте, смятам да си засадя брюкселско зеле и броколи за разсад; вие опитвали ли сте? на опаковката пише, че искат по-студено време, но през лятото как?

# 623
  • Варна-София
Имам хубав спомен от една година, когато гледах брюкселско зеле.
При мен климатът е възможно най-неподходящ, лятото се мъчихме, но като дойдоха есенните дъждове, зелето хукна да се развива. Тогава изведнъж го нападнаха гъсениците на зелевата пеперуда. Полях ги с настойка от доматени колтуци и всички измряха до една. Стояха растенията доста на студа - издръжливи се оказаха. После зелчиците ги приготвих отделно, а стъблото го нарязах на парченца и ги панирах - всичко се изяде с велико удоволствие.

# 624
Аз съм гледала броколи и наистина летните температури не му се отразиха добре,но през есента набрах около два кг.(бяха три или четири корена)Май им трябваше добро азотно хранене!Брюкселско зеле оглежда моя съседка и ми показа двегодишни растения(май ги завиваше през зимата с нещо като агривело)

# 625
Семената с водка не са поникнали и мисля ,че няма да поникнат . Все не намирам време да сменя пръстта и да засадя друго . Сега започнах работа и ми е малко терсене . Дано скоро вляза в релси , защото след 2 год лежане в къщи , не мога да включа на режим работно време. Другата седмица ще си засадя репички и ако не е късно и магданоз и копър.

# 626
Еми... като сме тръгнали и аз да се похваля Simple Smile Мойте чери доматки растат с пълна сила, а вече гледам че и копърът ми е поникнал Simple Smile както е едно семенце лилав босилек, за сега е това Simple Smile)   bouquet

# 627
  • Лутаща се
Засадих ягодите, които ми подари rorik. Половината ги сложих върху найлон. Имах един огромен чувал, срязах го, пробих му дупки и сложих растенията в дупките. Другите са наслагани на лехи.

Посях копър, дано не е късно и семенцата да покарат. Сложих си и жалкия разсад тиквички (стана издължен, тънък и с дребни листенца). Ако не оцелее ще си купя друг.

Чудя се кога да посея тиквите - бели и "цигулки".  newsm78

# 628
  • Варна-София
От няколко дена си закалявам разсада. Тази нощ нощуваха на балкона. Добре изглеждат. Като бебета.

# 629
Чудя се кога да посея тиквите - бели и "цигулки".  newsm78
[/quote]
Аз моите "цигулки" ги насях в неделя и полях отгоре, че ми се видя недостатъчно влажна почвата. Насях и летните тиквички и царевица 10-тина гнезда, бобът също. Ще видим как ще се отрази идващия студ на доматите, от които няколко корена вече цъфтят.  Моите разсади  - домати и пипер  от 2 седмици са на източен открит балкон и денем и нощем, но са точно до прозореца, а балконът е като чардак.

Общи условия

Активация на акаунт