Климатик SHARP AY-X12PSR проблем или?

• 9 044
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако темата не е за тук.
Преди 3 месеца закупихме въпросния климатик SHARP AY-X12PSR. Още от поставянето му, не ми хареса начина на отопление- пуснат на 26 градуса, на най-високата степен в стаята е не повече от 21 градуса. Ако го направя на 30 градуса, отново на най-високата степен, в стаята става 22 градуса. По- топло от това просто не става. Като казвам стаята, имам предвид кухня 14-15 квадрата.
Викнахме оторизиран сервиз, който отговаря за гаранцията и изненадата ни беше, като ни казаха, че няма никакъв проблем.
Друго, което ни направи впечатление е, че на кутията, на вътрешното тяло и в книжката с инструкциите пише SPLIT. Възможно ли е да не е инверторен, защото ни беше продаден за такъв, за нескромната сума от 1000 лв.
Ще бъда благодарна, ако някой разбиращ на климатици и такива, които притежават модела се включат с компетентно мнение.

# 1
  • Пловдив
На 'първо четене', този модел климатик не е ли с капацитет да отоплява стая до 12 квадрата? newsm78 Логично тогава да не успява да се справи с доброто отопление на по-голямото помещение, в което сте го сложили Peace

# 2
В характеристиката е дадено , че  за отопление препоръчителната квадратура е 23 кв. , а за охлаждане 29. SHARP AY-X12PSR  Това е, че модела е 12-ка, а не, че е за 12 кв. Peace

# 3
Едно мнение от мен преди 2 години продавах климатици....
1. 12-та може да отоплява помещение до 40-50 кубика/ всичко свързано с отопление и охлаждане се уточнява в кубатура, а не в квадратура/
2. сплит означава едно външно тяло и 2 и повече вътрешни тела........ при вас очевидно не е така.
3. важно е в каква стая работи климатика/ външни стени, прозорци, дограма, преходни помещение дали климатика се гаси през ноща или не и пр.
Така, че най-вероятно на машината нищо и няма пак казвам според мен  Peace

# 4
  • Варна
Имам известни познания по тази тема тъй като съм инженер по топлотехника

1- Това дали отопляваме 15 м2 или 50м3 е една малка част от характеристиките за избор на климатик и остават без значение ако имаме огромен прозорец или пък северно изложение какъв е стъкло пакета на прозорците и дали е изолирано помещението все неща които некомпетентни търговци няма как да ви обяснят
2-Това че е сплит всички климатици състоящи се от 1 външно и 1 вътрешно тяло се наричат сплит а тези с  1 външно и н на брой вътрешни тела се наричат мулти сплит
3- Цената от 1000лв говори по скоро за нисък към среден клас климатик
4- 12 ка означава 12000btu =на около 3.5kW но по важно е при каква външна работна температура е тази мощност най често това е при температура около +5/+7С сиреч ако навън е било -5 топло загубите на помещението са по големи а мощността на климатика намалява.
Фирмата която ти го е монтирала може би е права че климатика работи просто мощността му не е достатъчна за да поддържаш в помещението повече от +22С

Надявам се да съм била полезна Simple Smile

# 5
Имам известни познания по тази тема тъй като съм инженер по топлотехника

1- Това дали отопляваме 15 м2 или 50м3 е една малка част от характеристиките за избор на климатик и остават без значение ако имаме огромен прозорец или пък северно изложение какъв е стъкло пакета на прозорците и дали е изолирано помещението все неща които некомпетентни търговци няма как да ви обяснят
2-Това че е сплит всички климатици състоящи се от 1 външно и 1 вътрешно тяло се наричат сплит а тези с  1 външно и н на брой вътрешни тела се наричат мулти сплит
3- Цената от 1000лв говори по скоро за нисък към среден клас климатик
4- 12 ка означава 12000btu =на около 3.5kW но по важно е при каква външна работна температура е тази мощност най често това е при температура около +5/+7С сиреч ако навън е било -5 топло загубите на помещението са по големи а мощността на климатика намалява.
Фирмата която ти го е монтирала може би е права че климатика работи просто мощността му не е достатъчна за да поддържаш в помещението повече от +22С

Надявам се да съм била полезна Simple Smile

Това е едно напълно компетентно мнение  Hug
Жалко, че хора като вас не работят в сферата да обучават нас консултантите защото  често колеги/ в това число и аз/ подвеждаме клиента и после почват писанията по форумите  Peace

# 6
  • с/у ОколоМръсТното
Едно мнение от мен преди 2 години продавах климатици....

дано вече не работиш това...

Кристал няколко въпроса...
1. Как употребваш климатика?
2. Помещението има ли външна изолация и с какво изложение е?

# 7
Шани хаиде само да не се заяждаме става ли?!
Ако не си обърнала внимание бях поправена съвсем културно........в частта която греша! ДА не ставаме груби а?

# 8
Шани , климатика работи целодневно, а сега от около две седмици си позволявам да го изключвам нощем.
Стаята е със северно изложение.Няма изолация в целя апартамент, обаче отбелязвам, че имаме друг климатик, който работи на 23-24 градуса и в стаята е топло. Просто правим сравнение м/у единия и другия климатик и разликата е огромна в начина на отопление. Peace

# 9
  • с/у ОколоМръсТното
Кристал - ясно, разбирам...
Значи за нормалнмата работа на климатика, не трябва да позволяваш (особено в големи студове) температурата в стаята да пада под 20-21гр. Иначе ако ще и на 30гр. да го настройваш, няма да затопля.
Принципно доста производители си позволиха да пускат на пазара модели със все по-лоши характеристики от предходните модели. Само и само да направят бюджетен климатик.
Тези PSR-ки попадат в тази графа.
Направете изолация и не го спирай и нощем. Остави го на 19-20гр.

# 10
  • Варна
Шани , климатика работи целодневно, а сега от около две седмици си позволявам да го изключвам нощем.
Стаята е със северно изложение.Няма изолация в целя апартамент, обаче отбелязвам, че имаме друг климатик, който работи на 23-24 градуса и в стаята е топло. Просто правим сравнение м/у единия и другия климатик и разликата е огромна в начина на отопление. Peace

опиши размерите на двете стаи изложенията имат ли прозорци с какви размери са мощностите на двата климатика и ще ти дам отговор дали проблема е в климатика или в неправилно подбраната мощност.

а за да разбереш дали климатика работи правилно можеш да си направиш едно тестче вземи един термометър и измери температурата на въздуха на изхода на климатика

# 11
  • по морето
Климатика е нисък клас, северно изложение, изолация няма. Замерете на изхода колко дава климата, загуби винаги има. Зимата не го спирайте и така. Един въпрос - тръбния път колко ви е, това е важно за загубите които се търпят, колкото повече е, толкова загубите са по големи. Отделно при монтаж не трябва да се прегъват тръбите, има си приспособления за да могат да взимат завоите, т.е. където се налага да се огъват, фирмата естествено че ще твърди че всичко е наред, но ако тръбния ви път е под 3 метра и загубите ви са големи на изхода "мирише" на недобре монтиран климатик.

# 12
Цитат
опиши размерите на двете стаи изложенията имат ли прозорци с какви размери са мощностите на двата климатика и ще ти дам отговор дали проблема е в климатика или в неправилно подбраната мощност.

Стаята, в която е въпросния климатик е около 14-15 квадрата- северно изложение. 
Другата стая е западно изложение, около 20 квадрата. Климатика стои от много дълго време на 23 градуса, а вентилатора е на средна степен. Чувства се, че е много по-топло отколкото в другата стая. Модела е Фуджицу 12-ка.
Това, което забелязваме при Шарпа е, че духа 5 мин и се затваря за 3 мин, това му е цялостния режим на работа.

# 13
Още едно мнение и от мен, PSR е слаб модел, инвертор е но слаб. Всичко зависи както казва Шани от самото помещение изолация и как се ползва климатика.
Що се отнася до слпит, инверторните климатици също са сплит (система от вътрешно и външно тяло)

# 14
  • София
1000 лв. е нисък клас  Shocked Производителите наистина са се самозабравили!
Преди 5-6 години купихме за хола Панасоник 12-ка, обикновен, за 600 лв. - основната ни идея беше лятото да охлажда един бая скъп соленоводен аквариум, а не толкова да го ползваме за отопление, защото вече имахме парно. Само че си го ползваме доволно да се топлим, вратата нонстоп стои отворена и така грее коридори, кухня. Слагаме го на 26 градуса и обикновено е супертопло (освен когато вън е много влажно, около 0-та и се налага по-често да си размразява външното тяло). Апартаментът ни е изцяло северен, имаме вътрешна изолация и 3-камерна пвц-дограма.

Изумена съм, че Шарп за 1000 лв. не може да стопли малко помещение и че това минава за "нормално"....

Общи условия

Активация на акаунт