ФЕВРУАРчета на ръце разнасяме и в "Родени" се нанасяме

• 37 039
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
Аз имах същия проблем, бебето ядеше много, а кърмата не достигаше и трябваше да го дохранвам. По препоръка на акушерката в продължение на 2 седмици се цедях на всеки час през вечерта и нощта,беше трудно, защото докато се изцедя, измия и стерилизирам помпата трябваше отново да се събуждам. През деня пък слагах бебето често на гърдата, дори и само за няколко минути, тя беше и без това винаги недохранена. Усилията, обаче, дадоха резултат и в момента я кърмя успешно, имам достатъчно кърма и кутията АМ ще я хвърля почти цяла, защото минаха 4 седмици откакто е отворена. Разбирам те как се чустваш, много е гадно да не можеш да си нахраниш детето, аз прекарах 5 седмици почти без да излизам от вкъщи, защото ми беше много притеснено, че като се събуди неочаквано и няма да мога да я нахраня. Сега е супер, защото млечния бар е винаги на разположение. Не се отказвай, а стимулирай производството и скоро ще видиш резултатите.

Благодаря ти,мила!Дано ми се случи и на мен,и най-вече на бебчо!

# 346
  • Varna
Христос Возкресе! Честит празник момичета! Здраве и благополучие!

# 347

Блясък,относно почистването на ушичките гледах една докторка от Токуда,която каза,че се почистват с клечки с ограничител,а спрейчета се използват след навършване на 1 годинка.  Peace

# 348
Въпрос към ЛЛЛ:

Христос Воскресе!Желая здраве и мир за вас и вашите близки!

Имам отново въпрос относно моето недоносено бебе.От около седмица сам си махна нощното хранене в 3 часа.Аз обаче го будя,защото така или иначе ставам,за да се цедя.Нямам хиперлактация,а напротив,тъй като имам малко кърма,искам да я стимулирам.Знам,че така мъча и бебчо,и себе си.
Искам да попитам правилно ли е това.Трябва ли да продължавам да се цедя в 3 часа,след като той не яде тогава,ще намалее ли още повече кърмата ми?
И още един свързан въпрос,за да поддържам и стимулирам лактацията си кога трябва да се цедя?Веднага след кърмене ли или между кърменията,примерно след 1,5 часа?Питам,защото количеството варира,веднъж 40мл,друг път 100мл.Полагам всякакви усилия,за да мога да кърмя и искам да знам правилно ли постъпвам.
Благодаря предварително!

Привет RenkataP!
Тъй като помагам в темата само за няколко дни, отворих да видя какво се е случило назад и през какво сте минали, за да опитам да съм по-полезна. Видях, че много сте преживели по стреса от това, че бебето е по-мъничко и се е родило в началото на 9-тия месец. Всъщност има дори доносени до термин бебета, които се раждат с теглото на Калоян, а за своите 36 почти 37 седмици, се е справил много добре.

За да мога да отговоря на въпросите, ми е нужна повече информация. Прочетох, че е само на кърма, като част от нея я приема изцедена и с шише. Откога е така и има ли промяна в това? Кое навежда на мисълта за недостатъчно кърма? Ако млякото наистина недостига, тогава може да е важно да продължи стимулирането и изцеждането на гърдите, за да се подаде сигнал към тялото да увеличи количествата на предлаганото мляко. От друга страна жените понякога остават с впечатление, че млякото недостига, когато е възможно да е напълно достатъчно, но по определни причини, бебето да не успява да го изсуква директно от гърдата. Докато кърмата не е достатъчна и се налага дохранване на бебето, се налага да има и цедене, което да поддържа и/или стимулира лактацията. Ако той не яде в 3 и ако спре изцеждането, това би подало сигнал към тялото, че кърмата в момента е повече отколкото реално е нужна и организма вероятно би я понижил. От друга страна, ако на бебето не му стига, би следвало да иска да суче по-често, за да получава, колкото му трябва. Наистина бих се радвала да споделите как се случва цялостното хранене към този момент:
 - колко кърмения има за денонощие;
 - кога и по колко дохранвате, с какво;
 - как разбирате или се ориентирате колко, кога и как да дохранвате;
 - кога се цедите;
 - колко напишкани пелени има за 24 часа;
 - на какъв интервал от време обичайно се изхожда детето - консистенцията каква е;
 - има ли влажност в устичката;
 - приема ли друго освен кърма и изцедена кърма, ако да колко, кога и какво;
 - как наддава от раждането до сега;
 - какво мисли педиатъра за здравословното му състояние?

Тези въпроси са важни, за да дадат яснота какво се случва с бебето и дали кърмата е достатъчна, както и да се прецени какви мерки да се вземат.

Когато се налага изцеждане с цел стимулиране на лактацията, се смята за подходящо това да се случва веднага след храненето на бебето. Реално то би изсукало каквото може, а след това без никакво значение колко ще са като милилитри, бихме доизцедили останалата кърма, за да кажем на тялото, млякото свърши искаме още. Когато детето току що е сукало от гърдата, в тялото на майката се отделя окситоцин, хормона който подпомага потичането на млякото. Това би могло да подпомогне доизцеждането на гърдите след кърмене. Ако изцеждането е между кърменията, от една страна млякото би потекло значително по-трудно в повечето случаи, от друга страна ще изцедим млякото, което детето би изсукало самичко малко по-късно директно от гърдата.

Нормално е количеството да варира. Хормона, който отговаря за производството на млякото се нарича пролактин. Пика на този хормон е от 2-3 през нощта до към 7-8 сутринта. При повечето жени най-обилно мляко има сутрин, към обяд е по-малко, най-малко е в следобедните/вечерни часове и след това кривата отново тръгва нагоре, а с нея и количествата на млякото.
Най-честите трудности свързани с кърменето са прехвърлянето на съвети и/или очаквания за бебета на изкуствено мляко върху кърмените бебета. За разлика от познатите схеми за хранене на бебетата на АМ, кърмените бебета не се хранят равномерно, а хапват различно количество мляко в различните части на денонощието. Тъй като тук ще мога да следя до понеделник вечер, а организацията на кърмене, която имате изглежда сложна, ако прецените можете да ми пишете отделно в скайп (jess_mckloy - пишете ми кои сте, за да приема поканата ви) или да се обадите на националния телефон на Ла Лече Лига, където да се опитаме да помислим какво се случва в момента и има ли приложими за вас идеи, които да улеснят и подпомогнат увеличаването на лактацията и евентуално преминаването изцяло на гърда.
  bouquet

# 349
Здравейте мами. До сега не съм писала, но ви чета редовно. Моето бебче се роди на 14.02.

Имам въпрос към вас: Водихте ли бебчовците при ортопед? А към мамите от Пловдив - при кой доктор бяхте?
Нас ни прегледа ортопед в родилния дом преди да ни изпишат и се чудя дали трябва пак да ни направят такъв преглед или този е достатъчен

# 350
ellcho,ние  ходихме на ортопед началото на първия месец-доктора каза ,че  е задължително за бебенца ,които са били седалищно,но сигурно и за другите не е лошо да се прегледат на ултразвук до третия месец,а следващия преглед каза,че трябва да бъде когато тръгнем да прохождаме...  Peace Аз съм от София и за съжаление не мога да ти помогна със специалист в Пловдив...

# 351
  • NE
Да и на мен ми е интересно кога трябва да посетим ортопед. Педи не ме праща, макар да е прекалено старателна и няма да пропусне нещо важно. Досега знаех, че е задължително за родени деца чрез секцио, но и седалищното разположение явно има отношение.
Елчо Честита рожба!  bouquet Бъдете живи, здрави и игриви. Hug

Утре сме на ваксина и се побърквам да няма проблем.

# 352
  • София
Здравейте мамчета .
ние не сме ходили на ортопед. Прегледаха ни в болницата на 1 месец и не ме пращат специално при ортопед и аз се чудя да ходя ли. Според майка всеки един добър педиатър може да разбере дали има проблем и ако намира че има нужда да те прати. При нас не намират за нужно и аз не го водя, че не ми се иска само по лекари да ходим, а и ние не сме били седалищно.

Питахте за ушичките- аз чистя от вън ушето само. Вътре знам че не трябва. Но на няколко пъти изтича малко ушна кал от дясното ушенце. На вас случва ли ви се това?

Хубав ден на всички .

# 353
Ние на 25.04 правим два месеца и педи каза, че на 28.04 като сме на консултация ще ни даде направление за ортопед. Секцио сме, ако има значение. А със синът ми ме пратиха на ортопед като навърши един месец. И той е роден секцио. Иначе нито един от двамата не е бил седалищно. Нашето педи каза, че е хубаво всички бебета да минават този преглед профилактично, защото имало форми на луксация, които не се виждали с просто око и ако има нещо, да се вземат мерки на време. За съжаление не я питах до кой месец трябва да се мине този преглед Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 22 апр 2014, 18:36 от Elefteria

# 354
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Моята кифла нали беше болна на 1 месец и беше в Токуда - там са й направили всякакви ехографии - > на стомах, на мозък, за слух; на очи; на кости ... Та имам един куп снимки и описания в епикризата и няма да се гледаме преди едногодишна възраст ... Иначе средната я водих при д-р Акексиев на годинката -> това в София.

# 355
Здравейте момичета,
И мен не ме подмина пролетния вирус - болки в гърлото,  температура,  отпадналост ...много неприятно Sad Притесних се, че и мъника съм заразила, но педито го видя и каза, че е ок за сега, въпреки, че на мен ми се струва много унил, а и се поти много. Цял ден правя опити да му измеря температурата,  но термометъра (Quiko) хич го няма - или нищо не отчита или показва много различни стойности. Вие какви термометри ползвате? Къде мерите - в дупето, ухото ... Препоръчайте някой?

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 09:47 от Mam_Sil

# 356
  • София
mam sil аз също много се чудих как ще меря температура ако ми се наложи един ден и хич не ми се понрави варианта в дупето. Определено ме е страх да му меря температурата така. В аптеката при нас са ми познати и те ми препоръчаха един доста скъпичък термометър, с който мериш от разстояние температурата на детето. Насочваш го към челото и то отчита. Ето намерих го - http://apteka.framar.bg/30035653/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82% … 0%B9%D1%84-hc-100

Аз го взех малко по евтин, към 90 лв май беше. Пробвала съм го няколко пъти и съм доста доволна.

# 357
guerry микролайф-а от къде го закупи за 90 лв - повече от добра цена. Направо си е страхотна оферта! Ще ти бъда благодарна за повече информация.
Иначе аз само веднъж съм мерила Т и понеже няма как с дигитален термометър да се измери Т на бебе под мишничка (иска се доста стискане) мерих в дупето. Но и аз не искам там  Crossing Arms
Сега guerry ако ми сподели мисля да си закупя микролайф-чето. Чувала съм страхотни отзиви за него и определено си заслужава парите, но тук в Ямбол няма или поне не мога да намеря, а в интернет са от 120лв нагоре

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 02:43 от Кръстева

# 358
  • NE
Ех че са хубави тези инфрачервени термометри. Аз се бях загледала по термометрите за ухо на Omron в ебей, но засега ползвам само дигиталния им и съм доволна, но нито в дупето нито под мишница, та камо ли в устата ще ми даде Вилито да му меря Т. Затова си взех от онези термометри за чело колкото да покаже дали да вадя другия термометър. Пу-пу досега сме нямали температура, но днес след двойната ваксина не се знае. Praynig

# 359
  • София
guerry микролайф-а от къде го закупи за 90 лв - повече от добра цена. Направо си е страхотна оферта! Ще ти бъда благодарна за повече информация.
Иначе аз само веднъж съм мерила Т и понеже няма как с дигитален термометър да се измери Т на бебе под мишничка (иска се доста стискане) мерих в дупето. Но и аз не искам там  Crossing Arms
Сега guerry ако ми сподели мисля да си закупя микролайф-чето. Чувала съм страхотни отзиви за него и определено си заслужава парите, но тук в Ямбол няма или поне не мога да намеря, а в интернет са от 120лв нагоре

кръстева проверих за да съм сигурна - купила съм го за 100лв точно. Взех го тук от нашата аптека в квартала. Казва се Нора, но нямат саит май.

Общи условия

Активация на акаунт