Лоши ресторантьорски практики

  • 79 144
  • 941
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 4 841
Вчера се сблъсках с нещо, което ме дразни по принцип, затова реших да го напиша, току виж четат тук ресторантьори, и си вземат поука.

Менюто трябва да отговаря на реално предлаганите в момента ястия и напитки. По-добре обикновен разпечатен лист А4, който да отговаря на истината, отколкото някакво извънземно меню, връх на дизайнерското и печатарското изкуство, в което половината неща ги няма  Crossing Arms

Менюто се дава, за да избереш, а не да се възхитиш на описания, от които не можеш да се възползваш.  Crossing Arms

Вчера ни беше дадено меню с поне 30 листа, а след като тръгнахме да поръчваме, се оказа, че повече от 70% от нещата ги няма, а наличните се изчерпват с две изречения, които можеха спокойно да ни спестят дългото и напразно ровене из менюто.

# 91
  • Мнения: 58
Ами то някои заведения затова си имат салонен управител, който да предразположи клиентите, да решат, че са специални, ненатрапчиво да ги попита колко човека са, дали ще дойде още някой и да им даде маса. Аз лично ако съм с още един, няма да се чувствам много комфортно на сватбарска маса. Е, осен ако не сме си поръчали печен вол.
Салонен управител имаме. За ресторант с 250 места е нужен, но хората започнаха да се заяждат и тя реши да ги настани да не стават проблеми.

# 92
  • Мнения: X
... Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.

 Peace

Да, но помисли от друга гледна точка - по-важно е доброто име на ресторанта и на клиентите да им е приятно. Доволните клиенти ще доведат още клиенти.
На мен ми се е случвало да ми дойде голяма компания, а да имам само малки маси - тогава се събират 2-3 маси и се настаняват хората, не е края на света.

# 93
  • Мнения: 4 892
Мама жаба, ясно  Peace Ми има всякакви клиенти, да. Може би добре е направила, не знам как е от гледна точка на персонала и собствениците  Grinning

BirdsFlu, да добавя към твоето - ако може и имената да са на български или поне да има обяснение.
За мен не е нормално в ресторант, който няма претенции и да е чужд, нито специфичен - морски или паста/пица, имената да са изчанчени. Е може ли салата "снежанка" да е дзадзики  Twisted Evil
Не знам дали на шкембе чорбата някакво изтънчено име.

# 94
  • Мнения: 58
Имах една клиентка, която от началото явно си личеше, че ще прави проблеми, заяждаше се със сервитьора, имаше безумни претенции и така. След като вече се беше нахранила дойде да ми каже, че си била чупила зъба на орех от млечната салата. Искаше ми 600лв. После разбрах, че същата жена е ходила и по други заведения, там пак си е чупила зъба и отново е искала пари. Един от собствениците само й беше дал.

# 95
  • Мнения: 0
Няма как да знаят предварително какво ще поръчат  newsm78
За мен това си е точно лоша практика. Днес може да изядат една порция сърчица, утре да дойдат с компания от 10 човека, защото им е харесало.

Maraya not Carey, на твоя място ще запазя за 4-ма, ще се настаня, ще поръчам и после (като питат), ще кажа, че другите са закъсали с колата и не могат да дойдат  Crossing Arms
Това е глупаво,как да ти кажа-като кажеш това,хората,които те обслужват не са пасли трева...И едва ли ще получиш хубаво обслужване )))По-добре си сготви вкъщи,вместо навсякъде цял живот да получаваш такова обслужване...

# 96
  • Мнения: 0
Вчера се сблъсках с нещо, което ме дразни по принцип, затова реших да го напиша, току виж четат тук ресторантьори, и си вземат поука.

Менюто трябва да отговаря на реално предлаганите в момента ястия и напитки. По-добре обикновен разпечатен лист А4, който да отговаря на истината, отколкото някакво извънземно меню, връх на дизайнерското и печатарското изкуство, в което половината неща ги няма  Crossing Arms

Менюто се дава, за да избереш, а не да се възхитиш на описания, от които не можеш да се възползваш.  Crossing Arms

Вчера ни беше дадено меню с поне 30 листа, а след като тръгнахме да поръчваме, се оказа, че повече от 70% от нещата ги няма, а наличните се изчерпват с две изречения, които можеха спокойно да ни спестят дългото и напразно ровене из менюто.
Така еаз едно време като работех като сервитьорка,много мразех да казвам на клиентите-това няма,онова няма...За какво ...ка му е това меню и като не може да си зареди заведението-да се ориентира в друг бизнес!

# 97
  • Мнения: 0
Не знам как седят законово нещата. Но...
1. Ако ми правите добър оборот- маса и за 12 човека бих ви дала.
2. Ако ми се лигавите на порция сърчица и общо 2 бири- сори.
ами-естественно-няма как да седят двама души на по питие на маса за 6-ма и когато дойде компания от 5 човека да няма къде да седнат )))
Има, има. Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.
Знам, че има-това искам да кажа,че е тъпо.И интересното е,как някои хора си избиват комплексите точно по този начин.Но те изглежда го правят във всеки един аспект от живота си поедин или друг начин...)

# 98
  • Мнения: 58
Не знам как седят законово нещата. Но...
1. Ако ми правите добър оборот- маса и за 12 човека бих ви дала.
2. Ако ми се лигавите на порция сърчица и общо 2 бири- сори.
ами-естественно-няма как да седят двама души на по питие на маса за 6-ма и когато дойде компания от 5 човека да няма къде да седнат )))
Има, има. Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.
Знам, че има-това искам да кажа,че е тъпо.И интересното е,как някои хора си избиват комплексите точно по този начин.Но те изглежда го правят във всеки един аспект от живота си поедин или друг начин...)
Да, винаги съм се чудила как хората,уж излязали да си направят кефа, пък започват да се заяждат. Та имам чувство, че такива хора нарочно ходят да си търсят проблеми.

# 99
  • Мнения: 0
Не знам как седят законово нещата. Но...
1. Ако ми правите добър оборот- маса и за 12 човека бих ви дала.
2. Ако ми се лигавите на порция сърчица и общо 2 бири- сори.
ами-естественно-няма как да седят двама души на по питие на маса за 6-ма и когато дойде компания от 5 човека да няма къде да седнат )))
Има, има. Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.
Знам, че има-това искам да кажа,че е тъпо.И интересното е,как някои хора си избиват комплексите точно по този начин.Но те изглежда го правят във всеки един аспект от живота си поедин или друг начин...)
Да, винаги съм се чудила как хората,уж излязали да си направят кефа, пък започват да се заяждат. Та имам чувство, че такива хора нарочно ходят да си търсят проблеми.
Различни хора,различни характери,различни практики-разбирай го както искаш ).Не се заяждам.Едно време,когато съм работила в тази сфера-нямаш си напредстава в какви ситуации съм била....А и където и да съм работила(аз съм била в тази сфера мноого години)-никъде на големи празници не се правят резервации за 2-ма души )Не искам да споря с никой,но във всяка сфера си има правила.

# 100
  • Мнения: 58
Не знам как седят законово нещата. Но...
1. Ако ми правите добър оборот- маса и за 12 човека бих ви дала.
2. Ако ми се лигавите на порция сърчица и общо 2 бири- сори.
ами-естественно-няма как да седят двама души на по питие на маса за 6-ма и когато дойде компания от 5 човека да няма къде да седнат )))
Има, има. Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.
Знам, че има-това искам да кажа,че е тъпо.И интересното е,как някои хора си избиват комплексите точно по този начин.Но те изглежда го правят във всеки един аспект от живота си поедин или друг начин...)
Да, винаги съм се чудила как хората,уж излязали да си направят кефа, пък започват да се заяждат. Та имам чувство, че такива хора нарочно ходят да си търсят проблеми.
Различни хора,различни характери,различни практики-разбирай го както искаш ).Не се заяждам.Едно време,когато съм работила в тази сфера-нямаш си напредстава в какви ситуации съм била....А и където и да съм работила(аз съм била в тази сфера мноого години)-никъде на големи празници не се правят резервации за 2-ма души )Не искам да споря с никой,но във всяка сфера си има правила.
Аз не съм казала, че ти се заяждаш. Просто има такива клиенти, които с кеф ще си ги напсувам.

# 101
  • Мнения: 0
Не знам как седят законово нещата. Но...
1. Ако ми правите добър оборот- маса и за 12 човека бих ви дала.
2. Ако ми се лигавите на порция сърчица и общо 2 бири- сори.
ами-естественно-няма как да седят двама души на по питие на маса за 6-ма и когато дойде компания от 5 човека да няма къде да седнат )))
Има, има. Случвало ми се е да имаме свободна в цялото заведение само една шестица. Най-нагло си сядат една двойка там,каквото и да е - хора са не мога да ги изгоня. Та след това ми идват точно 6човека, но няма къде да ги настаня. Какво да се прави, аз губя пари, но от морална гледна точка, как да ги изгоня хората.
Знам, че има-това искам да кажа,че е тъпо.И интересното е,как някои хора си избиват комплексите точно по този начин.Но те изглежда го правят във всеки един аспект от живота си поедин или друг начин...)
Да, винаги съм се чудила как хората,уж излязали да си направят кефа, пък започват да се заяждат. Та имам чувство, че такива хора нарочно ходят да си търсят проблеми.
Различни хора,различни характери,различни практики-разбирай го както искаш ).Не се заяждам.Едно време,когато съм работила в тази сфера-нямаш си напредстава в какви ситуации съм била....А и където и да съм работила(аз съм била в тази сфера мноого години)-никъде на големи празници не се правят резервации за 2-ма души )Не искам да споря с никой,но във всяка сфера си има правила.
Аз не съм казала, че ти се заяждаш. Просто има такива клиенти, които с кеф ще си ги напсувам.
Не е нужно-едно време,когато бях по-млада,бях доста избухлива.Просто винаги може да се постави човек на място.И когато се прави на интересен-да го доведеш до абсурд )

# 102
  • Мнения: 58
aaliah Никога не съм избухвала, може би защото аз съм си собственичка и гледам всички да са доволни. Но просто някои хора излизат с ясната представа, че ще се заяждат!

# 103
  • Мнения: 5 710
Вчера се сблъсках с нещо, което ме дразни по принцип, затова реших да го напиша, току виж четат тук ресторантьори, и си вземат поука.

Менюто трябва да отговаря на реално предлаганите в момента ястия и напитки. По-добре обикновен разпечатен лист А4, който да отговаря на истината, отколкото някакво извънземно меню, връх на дизайнерското и печатарското изкуство, в което половината неща ги няма  Crossing Arms

Менюто се дава, за да избереш, а не да се възхитиш на описания, от които не можеш да се възползваш.  Crossing Arms

Вчера ни беше дадено меню с поне 30 листа, а след като тръгнахме да поръчваме, се оказа, че повече от 70% от нещата ги няма, а наличните се изчерпват с две изречения, които можеха спокойно да ни спестят дългото и напразно ровене из менюто.

е това е първо правило във всяко предаване обсъждащо ресторанти, което съм гледала. над 12-15 блюда в едно меню можеш да станеш и да си тръгнеш. просто у нас има много още много да се учи народа,  оценяват повече 'имането' , като посладица от нямането в миналото

# 104
  • Sofia
  • Мнения: 16 382
   Здравейте, не съм чела цялата тема, а само първото мнение, но реших да се включа по въпроса, понеже съм работила като хостеса в доста скъп ресторант в САЩ - практиката беше желязна - не се настаняваха 2-ма човека на маса за 4-ма, както и, примерно, 6-има на маса за 10-има. Масите бяха щателно разпределени, не се долепваха една до друга, в случай, че се появеше голяма компания, всеки съблюдаваше реда, гостите чинно чакаха аз да ги настаня според моето усмотрение, т.е. вариантът да си избираш маса беше немислим.  Mr. Green Много пъти е имало свободни маси, но, понеже компанията не е наброявала "правилния" брой хора, се е налагало да чакат и по половин час, за да могат да бъдат настанени.

   Във всички други заведения, където живеех, практиката беше същата. Не знам кое ви шокира. На мен пък ми е супер селско - 2-ма човека се разплули на маса за 6-има...  ooooh! Това рядко ще го видиш в други държави.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт