Проблем в детската градина .Моля за съвет!

• 4 233
  • 30
  •   1
Отговори

Здравейте,от 4 декември до 10 март детето ми е ходило 2 седмици на детска градина, защото или е болен или ме е страх да го пусна че да не се разболее.Декември в градината имахме скарлатина която се проточи чак до края на януари.Малкия също я изкара, но никъде не пише че я е карал/споделих с директорката че и ние сме с болни от скарлатина, но тя не каза нищо/ , както и още няколко деца за които аз знам .Изкарахме нова година в болницата /усложнение от скарлатината/ Колко антибиотици и други лекарства изпи и му биха венозно не ми се мисли направо.Края на януари детенце от нашата група го приеха в болница с оток по крайниците,вследствие на стептококова инфекция и то е ходило така на градина защото майката е мислела че се е ударило.Настана голяма паника защото майката написа в станичката ни във Фейсбук,че детето и е със стептококи и да си изследваме децата.Съответно аз пак не го пуснах от страх след ужаса който изживях в болницата.Директорката от своя страна пък написа че това не е вярно/един вид майката лъже/ от болницата и казали че детето не е било заразно.Тогава не се сдържах и си казах всичко което ми тежеше/че не е нормално 2 месеца да върлува скарлатина , да се приемат болни деца и единственото което се прави да се сменят датите по бележките с карантинния срок/ от което мед. сестра се засегна. Обади ми се по телефона /понеже не водя малкия на градина/ и ме смъмри че е трябвало да се уведоми ХЕИ и не е било вярно че има много болни деца, само за 2 е била уведомена .Наистина не съм знаела ,че трябва да уведомя ХЕИ,а и лекарката ни не го е направила ,но след като казах на директора и тя не направи нищо...Попитах сестрата защо се приемат деца по нейни думи с "зачервено гърло и гнойни сополи" а тя ми отговори че не можела да направи нищо. Минаха още 3 седмици от разговора ни със сестрата, през едната ние пак бяхме на антибиотик.Държах го още една седмица в къщи за по сигурно и тази го пуснах на градина.Днес като си тръгвах въпросната сестра ме среща и отново почна да ми крещи защо не е уведомено ХЕИ,отговорих и че това не е мое задължение а на педиатъра .Близо 2 години малкия не се беше разболявал, като го преместих от яслата в градината и почти не е бил здрав.Много пъти съм била свидетел как деца с виснали сополи и кашлящи се приемат без да им се направи забележка.Моля дайте ми съвет,да оставя ли така нещата или да говоря с директорката.За тези три години когато детето е ходило на ясла и градина никога не съм си позволила да го пусна болно, а сега излиза че аз съм виновна само защото съм казала това което мисля. Извинявам се за дългия пост но съм много нервна и немога да си събера мислите.

# 1
  • Пловдив
Съберете се няколко майки,които мислят като теб и говорете с директорката,че искате да се увеличи контрола за болните деца.След това може и оплакване по на високо

Твоето детенце трябва да излезе от порочния кръг на антибиотиците.Тогава имунната му система отново ще заработи на пълни обороти.Скарлатината допълнително му е снижила имунитета.Ако можеш го спри от градина поне за 2 месеца.Да се храни здравословно-плодове,зеленчуци,да излиза да играе на въздух и слънце.Помисли да даваш и пчелно млечице.

Иначе болните деца са във всяка група,във всяка детска градина  Tired

# 2
Детето е водено при педиатър, нали? Имате ли подписани амбулаторни листове? Ако на вас не са ви дадени екземпляни - помните ли дати? Другите боледували деца при същия педиатър ли са били?
Голяма грешка от страна докторът, че не е уведомил районната инспекция. Това бездействие е за даване на сигнал срещу доктора.  

# 3
Съжалявам за преживяването ви.
Доколкото знам, след като детето е прието в болница, оттам звънят в ХЕИ, ХЕИ се свързва с болницата отново, питат от коя градина и група е детето и съответно звънят да уведомят. Колкото пъти сме лежали, а сме лежали за безобидни разстройства, винаги е била такава процедурата.

# 4
За болните деца знам. не ни е за първа година,но такова чудо не е било никога.Принудих се да да му давам изопринозин за имунитета по предписание на личния лекър.Нямам възможност да го държа толкова време в къщи,колкото и да ми се иска.Незнам вече какво да мисля,няма никакъв контрол а и това че те неможели да направят нищо...... Нали деца с кашлица и сополи не се допускат .

# 5
Детето е водено при педиатър, нали? Имате ли подписани амбулаторни листове? Ако на вас не са ви дадени екземпляни - помните ли дати? Другите боледували деца при същия педиатър ли са били?
Голяма грешка от страна докторът, че не е уведомил районната инспекция. Това бездействие е за даване на сигнал срещу доктора.  

Да помня датата, но не ми е дадено нищо.За едното дете знам че не е при нашата лекарка за другите незнам.

# 6
  • Пловдив
Точно сестрата е човекът,който може да връща болните.Затова при приема трябва да стои при децата и съмнителните да ги преглежда.Обаче това рядко се прави.
На родителската среща октомври месец ни казаха,че има изменение и че вече и госпожите може да връщат болно дете.Преди те не можеха

# 7
  • Sofia
Аз се обърках нещо- имало скарлатина, но в градината е скрита ли? Това че ходят болни деца е лошо, но не е по темата. Или искаш да кажеш, че болни от скарлатина ходят?
Специално за тази болест си има протокол с действия, така да се каже. Групата е в карантина, на бележката се пише, кои деца са болни и откога. След втория случай се пуска гърлен секрет на всички деца (което според мен е безмислено, тъй като нищо не показва, защото след два дни може всички да се заразят, а няма как да се вземе секрет всеки ден). Не знам кой уведомява ХЕИ, но не е майката във всеки случай. Освен това, когато детето се върне на градина му искат нов секрет, който да показва, че я няма бактерията. При вас всичко това беще ли спазено?
 При нас карантината се точи два месеца, разболяха се към 12 деца и то все момичета newsm78 Според мен тръгне ли подобна болест в градина не е странно, че се точи толкова време.... Между другото след месец на сина ми му откриха въпросната бактерия,но не в гърлото, а в носа, иначе не е имал симптоми на скарлатина. Друго дете от групата пък майка му реши, че след като не е пило никога антибиотик и сега няма да му даде и то си оздравя с хомеопатия Rolling Eyes

# 8
  • Пловдив
Друго дете от групата пък майка му реши, че след като не е пило никога антибиотик и сега няма да му даде и то си оздравя с хомеопатия Rolling Eyes

Браво на тази майка!

Силвия пише,че е казала на директорката,че и нейното е със Скарлатина.Но това устно уведомяване не е към процедурата.Майката няма вина,че другите не са си свършили работата

# 9
Съжалявам за преживяването ви.
Доколкото знам, след като детето е прието в болница, оттам звънят в ХЕИ, ХЕИ се свързва с болницата отново, питат от коя градина и група е детето и съответно звънят да уведомят. Колкото пъти сме лежали, а сме лежали за безобидни разстройства, винаги е била такава процедурата.
В болницата като казах че е боледувал от скарлатина преди това ,ми казаха в коя детска градина ходи защото там имало скарлатина,но не ми е известно да са уведомявали хеи.В случея на другото дете също не са го направили дори са писали в епикризата че е боледувала от пневмония.Така са казали и на директора.

# 10
Аз се обърках нещо- имало скарлатина, но в градината е скрита ли? Това че ходят болни деца е лошо, но не е по темата. Или искаш да кажеш, че болни от скарлатина ходят?
Специално за тази болест си има протокол с действия, така да се каже. Групата е в карантина, на бележката се пише, кои деца са болни и откога. След втория случай се пуска гърлен секрет на всички деца (което според мен е безмислено, тъй като нищо не показва, защото след два дни може всички да се заразят, а няма как да се вземе секрет всеки ден). Не знам кой уведомява ХЕИ, но не е майката във всеки случай. Освен това, когато детето се върне на градина му искат нов секрет, който да показва, че я няма бактерията. При вас всичко това беще ли спазено?
 При нас карантината се точи два месеца, разболяха се към 12 деца и то все момичета newsm78 Според мен тръгне ли подобна болест в градина не е странно, че се точи толкова време.... Между другото след месец на сина ми му откриха въпросната бактерия,но не в гърлото, а в носа, иначе не е имал симптоми на скарлатина. Друго дете от групата пък майка му реши, че след като не е пило никога антибиотик и сега няма да му даде и то си оздравя с хомеопатия Rolling Eyes

По принцип се водят болни ,на моето не му е вземан секрет/изключвам този в болницата /докато аз не настоях след случая с отока по крачетата защото са имали контакт.Никой не се интересува защо детето ти не е на градина.Болно ли е, здраво ли  какво му е никой не те пита.

# 11
Може би във всеки град е различно кой трябва да уведоми ХЕИ - не съм сигурна. При нас в Русе скарлатината започна началото на декември - на вратата на групата лепяха бележка за карантина, на която действително сменяха само датите, но когато малкия ми се разболя и ходих с него при личната, тя ми даде бележка за ХЕИ, която каза, че от яслата трябвало да занесат в ХЕИ-то. От яслата също ми поискаха тази бележка още същия ден, защото трябвало веднага да я представят там. Предполагам, че е редно да е тяхно задължение, а не на всеки родител - така те си следят обстановката най-добре!

# 12
  • в здрача
Силвия Енчева Разбираемо е да си бясна, само че си насочи правилно беса. Протокола е : личен лекар -> ХЕИ /РИОКОЗ/ -> детска градина. От какво ти е боледувало / боледува детето в градината могат да разберат единствено от документа, т.е. бележката, който предоставяш при завръщане на детето в детското заведение, т.е. постфактум когато оздравее. Именно заради това, при болести, за които се налага обявяване на карантинен период е измислена съответната процедура - в момента, в който лекаря установи заболяването да уведоми РИОКОЗ, а те да издадат предписание на  съответната градина да обяви карантина преди излекуването на евентуалния преносител, а когато от скарлатина заболеят от една група повече от 2 деца от РИОКОЗ са длъжни да отидат в градината и да вземат секрет на всички контактни деца и да дадат предписание на тези, които са дали положителен резултат за съответно лечение с антибиотици, но никой не задължава родителите на тези деца, които даже може да не са болни да закупят съответния антибиотик и да го дават на детето си, което ни отвежда до личната отговорност на всеки един родител на всяко едно дете.

Сестрата в градината може да провери всяко едно дете и това, за което се усъмни, че е болно да го прати на лекар, само че ако родителя се върне с бележка от личния си лекар, че детето е клинично здраво сестрата няма вече причина да го върне.  Та отново опираме до личната отговорност на всеки един родител.

А ти как можеш да си сигурна, че детето ти е изкарало скарлатина? Кой го установи, къде го имаш черно на бяло - рецепта, диагноза, амбулаторен лист, гърлен секрет?
Какво искаш да направи сестрата или директорката? Те как да си свършат работата на принципа "една жена на пазара каза"?

# 13
Ох, тъй като и аз се въртях в ада на скарлатината, довличана от градината - съчувствам искрено!

Сигнал в РИОКОЗ бих подала. Щом като ЛЛ диагностицира скарлатина, той трябва да подаде "бързо известие" в регионалната РИОКОЗ, а те в градината.
При 2 регистрирани случая или повече в една група се взема гърлен секрет от всички деца в групата и те биват изпращани при ЛЛ за вземане на мерки, в случай, че са носители на стрептокок тип А. Лошото е, че не винаги ЛЛ ще предпише АБ и децата продължават да посещават градината, оттам нямат право да ги връщат.

# 14
.

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 13:15 от iliana_mama

Общи условия

Активация на акаунт