Важен ли е правописът?

• 57 409
  • 927
  •   1
Отговори
# 750
  • София
http://www.balgarskiezik.org/lan_culture/moze_li_da_slezna.PDF
И на мен ми беше много интересно за влезна/вляза, слезна/сляза

# 751
  • София - Рим и обратно
Правописът във форумите не е важен,

Форумите не са клубове за джентълмени,пансион за благородни девици или научни институти ,където трябва да се спазва абсолютно строго определен тон , поведение или да имаш академична титла,за да ти бъде позволено да се изказваш и рецензираш някой Peace
Ами не, но приеми, че за някоИ хора е въпрос на естетичност да четат текст без "сАжЕлявам, някоЙ хора, 4есто, сЕИНОЧИ..." и подобни. Когато почнат да бодат очите такива "случайни" грешки, то просто ти се отщява да прочетеш за какво иде реч и прескачаш. Едва ли това е целта на пишещия обаче, всеки пише с очакването да бъде прочетен, нали така? Лицето ти в един форум и изобщо в интернет пространството е това, което пишеш и начинът, по който го правиш. Това се вижда само.

# 752
О, сега разбирам защо е тази лавина от неграмотност - откъде девици и джентълмени, хеле пък академици.

# 753
# 754
# 755
  • ❌❌❌
Оххххххххххххххххх... Mr. Green

Цитат
Проблеми при назоваването на онова пластмасово нещо, което държи хапчетата – въпросното нещо се казва "блистер" (пр: един блистер аналгин) и всякакви трактовки от рода на: "бластер", "глистер", "гластер", "глист", "гласт", "люспа", "слюда", "таковата" и др. са не само грешни, но и смешни.

На това просто заплаках... Joy

# 756
Аз пък да споделя какво ме гложи от известно време. Моята лична драма е с думата "вкъщи". Този правопис го наложиха, когато бях 1ви или 2ри клас и го възприех безропотно, доскоро нямах никакви проблеми с него. Обаче, преди 1-2 години си купих новия правописен речник и установих, че в него не фигурира думата "къщи" (това беше едно от първите неща, които проверих в речника  Laughing) Тогава започнаха моите терзания - "Отивам си вкъщи", добре, няма проблеми, но "Излизам от ...." , а сега де, "излизам от вкъщи" някак си не ми звучи добре, а пък "излизам от къщи" не би трябвало да е правилно, защото уж вече няма такава дума "къщи"  Thinking И така това "вкъщи" и "къщи" ми се е загнездило в главата, откакто станах горд собственик на новия речник, и не ми дава мира изобщо.

# 757
  • София
Как да няма дума "къщи"? Къщи си има, само дето около 98 % от хората не знаят, че "вкъщи" се пише слято. Същото се отнася за "откога", "докога", "откъде", "накъде", "оттук", "оттам" и пр.

# 758
Как да няма дума "къщи"?

Ами така. В речника няма такава дума. Значи и официално няма. В новия речник има дума "вкъщи", но няма дума "къщи".
И понеже чета повече стари издания на книги, особено сега книгите, които чета на децата са все отпреди 1980г, много по-добре ми стои написаното там "в къщи", независимо, че аз вече си го пиша "вкъщи"

# 759
  • ❌❌❌
Дума "къщи" има. Това е множественото число на думата "къща".

"Излизам от вкъщи." Peace

"Влязох в много къщи, но нито една не ми хареса." Sunglasses

# 760
  • София
Дума "къщи" няма в речника, защото в единия вариант "къщи" е множествено число на "къща", а във въпросния вариант "къщи" е падежна форма, съчетана с предлози, като "до", "от", "към" и др. Единствено вариантът "вкъщи" е прието да се пише слято.

Това е грешно. В посочения случай са сложени едновременно два предлога.

# 761
  • София - Рим и обратно
И все пак изразът "от, до къщи" се ползва предимно в разговор, писмено е по-ясно и прегледно да напишеш "излизам от/отивам до дома".

# 762
Аз пък да споделя какво ме гложи от известно време. Моята лична драма е с думата "вкъщи". Този правопис го наложиха, когато бях 1ви или 2ри клас и го възприех безропотно, доскоро нямах никакви проблеми с него. Обаче, преди 1-2 години си купих новия правописен речник и установих, че в него не фигурира думата "къщи" (това беше едно от първите неща, които проверих в речника  Laughing) Тогава започнаха моите терзания - "Отивам си вкъщи", добре, няма проблеми, но "Излизам от ...." , а сега де, "излизам от вкъщи" някак си не ми звучи добре, а пък "излизам от къщи" не би трябвало да е правилно, защото уж вече няма такава дума "къщи"  Thinking И така това "вкъщи" и "къщи" ми се е загнездило в главата, откакто станах горд собственик на новия речник, и не ми дава мира изобщо.
Аз,честно казано мисля,че "излязох от къщи" някак си не е правилно."От вкъщи"-да.Искам да кажа,че съм от поколението,които доста усърдно ни учиха правилно да говорим и пишем и добре си спомням периода,когато настъпиха промените за правопис.Между другото и досега се бъркам за някои неща или използвам старите начини.Примерно,преди се пишеше "чувствам",а сега "чуствам",но аз си използвам стария начин.Би ли проверил в речника за тази дума?Благодаря )))

# 763
  • София
Между другото и досега се бъркам за някои неща или използвам старите начини.Примерно,преди се пишеше "чувствам",а сега "чуствам",но аз си използвам стария начин.Би ли проверил в речника за тази дума?Благодаря )))

Без да проверявам казвам, че дума "чуствам" няма. Има "чувствам", преди се е използвало и "чувствувам".

# 764
Между другото и досега се бъркам за някои неща или използвам старите начини.Примерно,преди се пишеше "чувствам",а сега "чуствам",но аз си използвам стария начин.Би ли проверил в речника за тази дума?Благодаря )))

Без да проверявам казвам, че дума "чуствам" няма. Има "чувствам", преди се е използвало и "чувствувам".
Аз,между другото,не че съм го проверявала в речник или нещо такова,просто след 1992 дори в училище ни караха да пишем "чуствам",което аз лично не го приемам.А за чувствувам-да,съгласна съм и много я харесвам тази дума също )

Общи условия

Активация на акаунт