Важен ли е правописът?

• 57 412
  • 927
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Или "напредвид" - любимо ми е.  Mr. Green А пък още по-добре става "в напредвид"  Crazy
има и друг вариант: във напредвид - виждала съм го не един и два пъти написано така, от уж грамотни хора.

# 736
Но за Митю все пак какво е обяснението?
Или виждала съм да префасонират Кръстьо на  Кръстю.

Мен обяснението за звателния падеж много много не ме убеждава, но понеже прадядо ми се е казвал Еню съм срещала ( дори по-често) изписан и като Еньо и винаги ми е било интересно защо е тази промяна. Ганю и Ганьо е същото.

# 737
# 738
"НапримерНО" също  доста често се среща. Няма такава дума. Пише се или"примерно" ,или "например".Изумявам се от хора,които НИКОГА не са чували за постоянно и непостоянно"Ъ",както и променливо"Я" . Поради тази причина пишат "бЯли" ,"голЯми" и т.н.

# 739

Аз съм ЗА правилото. Така се разбира кой е грамотен и кой не е. Иначе ако гледаме как е най-лесно и най-просто дай да отменим всички правила.
Цитат
Какво мислите? - За или Против - http://pravopisno.blogspot.no/2014/03/daobichashnainat.html
Аз съм за правилото, така лесно можеш да разбереш дали даден човек е грамотен, или не.

Черна станцийо и г-це Бързо се уча, моля ви, разберете лесно чрез правилото дали е грамотен този, който е написал това:
Цитат
4ернобил е град до аец които се казва ленин.
откъде ви намират тука бе,бати идеотите ленинград е сегаштният Санкпетербург бе невежи, градът до аец 4ернобил се казва Припят.

# 740
Дразнят ме също "имай на в предвид" или "най-оптимален" и "по-оптимален".

Но не бих тръгнала да поправям хората, освен ако те сами не повдигнат въпроса и не се получи нещо като притчата за гредата и сламката. Общо взето спазвам принципа "Който се чувства безгрешен, нека хвърли първия камък".  Peace

Дразни ме също "на 100%"

Мен не ме дразни, но го приемам  като липса на елементарно възпитание!

Каква връзка има на 100% пък с възпитанието?

# 741

Със смесени чувства съм. Доскоро бях върл защитник на пълния член, но напоследък започнах да се колебая.
Едно, че това отдавна вече не е признак на грамотност - не познавам човек, който никога, ама никога да не му се е случвало да сгреши. Второ, има случаи, за които и специалистите не могат да се разберат как точно трябва да се членува думата - с пълен или непълен член. И трето - веднъж попаднах на спор между специалисти, който ме накара да се замисля и да проумея какво се има предвид под "изкуствено наложен" и "чужд на естественото развитие на езика". И че не носи никаква полезна информация. И ме убедиха, че са прави.
Нещо повече, допустимо е правилото да не се прилага в устната реч, само в писмената. Това не само води до объркване, но и излишно усложнява и забавя писането. С навлизането на интернет и технологиите в живота ни все повече общуваме писмено и едно такова изкуствено създадено затруднение е неудобно и безполезно. И накрая - правилото е брутално дискриминационно по пол и се чудя просто каките от БХК как още не са скочили да съдят държавата и БАН в Страсбург.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Обяснението, че с пълния член се отбелязва извършителят на действието силно издиша, защото такъв липва при думите от женски и среден род. В тези случаи как различаваме кой извършва действието, а?  Flutter

Учителят попита ученика.
Учителката попита ученичката.
Детето погали кучето.

В първия пример имаме нужда от пълен и непълен член, за да разберем кой върши действието, а във втория и третия - не. Защо? И как така това не води до объркване и граматично-логическа драма?  Laughing
Единствената, и то съмнителна, полза от пълния член е въображаемото различаване на "грамотни" и "неграмотни". От което следва, че 99% от населението ни е неграмотно, слагам и себе си в това число.  1% оставям за тесните специалисти и ощипаните съфорумки, които ще се обидят и категорично ще се разграничат от масата. Съгласна.  Peace
От тази гледна точка не е ли доста безсмислен критерий за грамотност?
Аз предлагам на негово място да въведем един друг, по-лесен, по-модерен и по-коректен начин - замяната на И с Й.  
Пишеш "някой хора" и бам!, това е равносилно на печат на челото "Аз съм неграмотник!".
Така де.  Crossing Arms

# 742
  • София
Единствената, и то съмнителна, полза от пълния член е въображаемото различаване на "грамотни" и "неграмотни". От което следва, че 99% от населението ни е неграмотно, слагам и себе си в това число.  1% оставям за тесните специалисти и ощипаните съфорумки, които ще се обидят и категорично ще се разграничат от масата. Съгласна.  Peace
От тази гледна точка не е ли доста безсмислен критерий за грамотност?
Аз предлагам на негово място да въведем един друг, по-лесен, по-модерен и по-коректен начин - замяната на И с Й.  
Пишеш "някой хора" и бам!, това е равносилно на печат на челото "Аз съм неграмотник!".
Така де.  Crossing Arms

Съгласна.  Peace

# 743
Честно казано, аз се чудех изобщо как е възможно да объркаш и и й в множествено число, докато не ми се случи. Още съм в шок, а дори не се имам за особено грамотна.

За мен признак на грамотност е отделянето на не от глагола. Толкова рядко вече ги виждам написани правилно, дори и от хора с претенции в областта....

# 744
Честно казано, аз се чудех изобщо как е възможно да объркаш и и й в множествено число, докато не ми се случи.

И по-често ще се случва. Аз лично запомням правописа покрай четенето, както предполагам и повечето хора. В мрежата цари такава повсеместна неграмотност, че би било цяло чудо за активен потребител да запази грамотността си непокътната след още 5-10 години излагане на "вредни влияния".

"СъжЕлявам" е добър пример - толкова често го чета погрешно написано, че имам чувството, че ще го възприема за правилно в крайна сметка.

# 745
Правописът във форумите не е важен,защото всеки може да сбърка дадена буква в клавиатурата като бърза,особено пък ако пише през телефон "грешките"са повече..затова намирам за абсолютно заяждане
намеците за образованост на даден потребител,когато няма друг начин да го уязвиш Rolling EyesЗащото във форумите всеки влиза и излиза доброволно,където иска, когато поиска и колкото време иска за да контактува,спори и обменя мисли и виждания без да ги налага на останалите като някаква догма. При съществуването на хиляди сайтове,всеки би трябвало да си намери мястото,без да иска същото и от останалите виртуални потребители Thinking
Форумите не са клубове за джентълмени,пансион за благородни девици или научни институти ,където трябва да се спазва абсолютно строго определен тон , поведение или да имаш академична титла,за да ти бъде позволено да се изказваш и рецензираш някой Peace

# 746
  • Пловдив
Смятам се за грамотна в рамките на нормалното, но все по-често се улавям, че при изписването на някоя дума се спирам и замислям. Толкова често съм я виждала грешно изписана, че се съмнявам в себе си. Стигна ли до там, да се чудя съжалявам или съжелявам, значи неграмотността е взела чудовищни размери.
Или престоят ми из нет пространството. Laughing

# 747
  • Ямбол
На мен скоро ми се случи да се замисля, дали "влезна" не е дублетна на "вляза", когато го видях изписано в едно мнение.

# 748
  • в рока
Или "слезна" на "сляза"

# 749
Стигна ли до там, да се чудя съжалявам или съжелявам, значи неграмотността е взела чудовищни размери.
Или престоят ми из нет пространството. Laughing

Проверка в Google показва: съжАлявам води с 498 000 резултата спрямо 165 000 за съжЕлявам. Има шанс за грамотността все още.

Общи условия

Активация на акаунт