Важен ли е правописът?

• 57 281
  • 927
  •   1
Отговори
# 90

Пише се Луй.

# 91
  • ❌❌❌
На Луи дьо Фюнес внучка съм. Flutter

Или ЛуЙ. Понякога и боговете не сме запознати. Confused

# 92
И Борис Три. Темата верно почна да става кой е по-по-най. Отново.

# 93
  • София

Хайде, бе:) Сериозно ли? Пише се точно Луи. Ударението се подразбира. Погледни в учебниците по История.

# 94
Това не е ударение, това е и кратко. Луй.
Във френските учебници е както аз казвам.

# 95
  • София
Това не е ударение, това е и кратко. Луй.
Във френските учебници е както аз казвам.

Гледай си френските учебници.  Twisted Evil

# 96
Аз като малка пишех по-грамотно, отколкото в момента. Говоря за времето, когато бях на 13-14 години, т.е. преди 4-5. Наистина ми се скапа правописът от четене на форуми и статии в интернет, а лошото е, че вече и списанията, и вестниците, а даже и книгите са написани по някакви неизвестни граматически, правописни, пунктуационни правила. Не може в учебника ми по свят и личност и в тема по история, написана от професор да има по две правописни грешки в изречение, те дори на страница, а и на десет са много. Имам проблеми със запетаите отдавна и наистина се опитвам да го разреша, пък колко ми се получава е отделен въпрос. Много пъти съм правила и печатни грешки, чела съм постовете на хора, които си мислят, че грешките им са печатни, а те очевидно са от другата категория. Няма как печатна грешка да е къшта вместо къща, Здравей те,  а не Здравейте, незнам вместо не знам и т.н. Най-много се дразня като чуя гримирвам, лакирвам, простирвам, а на глагола принтирам съм чула поне няколко разновидности като принтирвам, изпритвам, принтя и т.н.
За мен и доктора, и професора, и маникюриста, и строителния работник трябва да могат да пишат грамотно. Не мога да повярвам колко много мои съученици, които сега завършват ще учат стоматология, медицина, архитектура и други доста престижни и изискващи специалности, а пишат откровено неграмотно. Неграмотността не е явление само при "непрестижните" професии.
Не мога да повярвам и като чуя, че понеже Иванчо мисли да става адвокат в Англия, българският език не му бил важен. Аз, не карам никого да е на моето мнение, не бих приела насериозно човек, който не може да пише на родния си език, ако ще да има три висши, да е полиглот и да може да решава интеграли, диференциали и пр.
Правописът е първото, което виждам, когато чета нечие мнение във форум и е нормално да съдя поне първоначално по него. Сигурно съм супер повърхностна, но и за хората съдя по-различен начин като видя мъж с изгладена и чиста риза и такъв, чиято вече има тъмнокафяво по яката, а по обувките му още личи на каква почва е ходил на лов миналата неделя. Може да си променя мнението по-късно, но първото впечатление от там идва. Смятам, че и във форума е така.
Нямам претенции, че съм много грамотна и че пиша винаги правилно, така че не ми се карайте. Simple Smile

# 97
Пише се "Луи". Няма как да е с "й", защото ударението в думата е на последната буква "и", а "й" е съгласна и на него не може да се пада ударение. Във френския език всички ударения са на последната сричка.  Peace
А по темата. Дразни ме сбърканият правопис, но знам и нещо друго - правописът се учи като дете. Мнооого е трудно да си промениш правописа, като порастнеш. Ако си имал кофти учителка по български и незаинтересовани родители, ами няма да го научиш и не си виновен ти. Имах една колежка, която разказваше как учителката й по български била толкова вманиачена в политиката (скоро след 1989 г.), че през цялото време в час им промивала мозъците на тема СДС и БСП. Виновно ли е момичето, че правописът й куца?
Случаи всякакви и гледам да помагам на хора, които имат нужда от помощ, дори ако ми е трудно да прочета мнението. Виж, ако изказванията са неграмотни + нагли/обидни, тогава ги игнорирам. Това вече е простащина за мен.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 22:07 от nevenski

# 98
За мен правописът е част от елементарната култура на човек. Да се пише с груби грешки, е като да не си миеш зъбите, да си бъркаш в носа и да изпускаш газове на обществено място - показва абсолютно неуважение към себе си (преди всичко!), а и към околните.

За добро или зло, във форумите се общува именно в писмен вид. И грамотно изложената ясна мисъл е  "лицето" ни, което другите виждат. Всеки сам избира как да се представи, но няма защо да се сърди после, че не го взимат насериозно. Потребител, който пише "мноу", "обеснявам", "пазаря" и "здравей те", независимо дали го прави от незнание, непукизъм, или детински опит за оригиналничене, няма какво да ми каже.

За щастие, 100% от съфорумките, които чета с интерес (дори когато сме на коренно различни позиции), имат висока езикова култура, богат речник и умеят да изразяват ясно мислите си.
Останалите - сори, мацинки  Flutter

# 99
Аз като малка пишех по-грамотно, отколкото в момента. Говоря за времето, когато бях на 13-14 години, т.е. преди 4-5. Наистина ми се скапа правописът от четене на форуми и статии в интернет, а лошото е, че вече и списанията, и вестниците, а даже и книгите са написани по някакви неизвестни граматически, правописни, пунктуационни правила.

Не си само ти, за съжаление. Всички сме така.  Confused

# 100
В тази връзка - като видя подобна публикация, все я мисля за подвеждаща и че някой просто стои и си гледа сеира отстрани
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=770805.0;topicrefid=6
Допускам, че майката е притеснена и объркана, но и правопис куца, и стройни изречения и за капак съмнението, че бебето се поти от киселото мляко, просто ме хвърли в оркестъра Crazy

# 101
  • Пловдив
Пише се "Луи". Няма как да е с "й", защото ударението в думата е на последната буква "и", а "й" е съгласна и на него не може да се пада ударение. Във френския език всички ударения са на последната сричка.  Peace
Щом може хуй, значи може и Луй Mr. Green

# 102
Како, ти на 18 ли си, мър?  Shocked  Да не излезе, че ние сме ти каки?  Grinning

# 103
Щом може хуй, значи може и Луй Mr. Green
ooooh! Верно беее!

# 104
В тази връзка - като видя подобна публикация, все я мисля за подвеждаща и че някой просто стои и си гледа сеира отстрани
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=770805.0;topicrefid=6
Допускам, че майката е притеснена и объркана, но и правопис куца, и стройни изречения и за капак съмнението, че бебето се поти от киселото мляко, просто ме хвърли в оркестъра Crazy

За съжаление не ми се струва подвеждаща, а просто неграмотен пост.
Витамин дето - ако не споменава рахита, ходи се сети какъв е този витамин.

Общи условия

Активация на акаунт