Важен ли е правописът?

• 57 294
  • 927
  •   1
Отговори
Мислех си да пусна подобна тема преди дни, отказах се - щекотлива тема е правописът във форума.

Днес, обаче явно ми дойде музата и то от този словесен бисер :
Цитат
Самсара, може да те дразня грешките, но приеми, че не всеки може да отдели толква време да корегира, да внимава. В повечето случай- влизам, пиша, публикувам и излизам, защото имам проблем, имам нужда и продължвам по другите задачи...Така, че не е само неграмотност... Whistling

Във въпросната тема от няколко дни периодично се завихрят спорове относно грамотността. Част от спора е защо някои потребителки (вкл.и аз) си позволяват да правят коментари относно грубите правописни грешки на някои други потребителки? И колко е неприятно и невъзпитано да се правят подобни забележки.

Важен ли е правописът във форума?

Дразните ли се като четете постове с груби правописни грешки?

Четейки нечий пост написан неграмотно приемате ли с респект/интерес/любопитство  написаното от потребителя?

Отговарям за себе си - много държа на грамотното писане. За мен това говори много за човека отсреща. В живота не съставям мнението си за някого само на база това, но тук понякога - да (напр. не мога да приема съвет от майка, която ми пише за "сУполки" и "тИмпературата". Примерът е произволен). Самата аз допускам грешки, но се старя да пиша грамотно и разбираемо.

Понякога се дразня, понякога игнорирам неграмотните постове. Правила съм коментари - знам, че и това е много дразнещо, но има случаи, в които просто не можеш да се стърпиш Laughing - те буквално "крещят" за внимание.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 17:29 от Самсара

# 1

Важен ли е правописа във форума?

Дразните ли се като четете постове с груби правописни грешки?

Четейки нечий пост написан неграмотно приемате ли с респект/интерес/любопитство  написаното от потребителя?

Отговарям за себе си - много държа на грамотното писане. За мен това говори много за човека отсреща.

Открийте грешките.  Laughing

Скрит текст:
Поне заглавието оправи, че язък за темата.

# 2
  • София
Mен лично ме дразни и грубата грешка в заглавието на тази тема.

# 3
  • София
За мен - да. В интернет "посрещам" по правописа.

ПП В заглавието трябва да е "правописът".

# 4
Когато са груби и очеизваждащи да, става ми дори тъжно. Страшното е, че и вече възрастни хора правят, иначе ''детските'' грешки с '' й '' в мн.ч. и разделяне на цяла дума - Здравей - те, Просте - те и прочие. Другите често стават от недоглеждане, самата аз правя също често такива, а първите ми постове тук са писани без интервал след запетая - първият ми досег с компютъра Simple Smile

# 5
А най-дразнещи са хората с безкрайни претенции към чуждия правопис, а не могат едно кратко заглавие да напишат без грешка.

# 6
Вероятно бих приела с резерви съвет от майка, чието дете има "суполки", но считам, че е проява на грубост ако на същата не бъде оказана помощ (даден съвет) само и единствено поради това,че пише неграмотно, ако бъде залята с критика за правописа й и проблемът й бъде пренебрегнат в резултат на това.

# 7
  • Куциндрел
Важен е. За съжаление доста хора са скарани с него, аз също. Опитвам се да си оправам грешките, куца ми пунктуацията, пълния член и доста други неща, но не винаги ми се получава.
Добре, че вкъщи си имам правописен и правоговорен критик, че малко от малко да се поограмотя.

Очебийно неграмотен човек за мен е равно на простак.

# 8
Знаех си аз, че ще се вкарам в беля с подобна тема  Laughing

И нямам нищо против да ми се направи забележка, ако пиша с грешки.

Та, како Сийке - права си - приемам и иронията и упрека!

# 9
Да, дразни ме неграмотното писане. Обикновено не дочитам подобни постове.

# 10
  • Варна
Харесвам грамотно пишещите и ги чета с удоволствие. Чудя се на потребителите, които пишат с малки букви, без запетаи, точки - иди и ги разбери питат ли или споделят... Пропускам ги с кеф.  Grinning

Заглавието не е чак толкова проблемно, че не е с пълен член. Не се подразних, за разлика от другите.  Wink

# 11
  • София
За мен е важен,да...
Мразя изключително грубите грешки,направо си създавам мнение за човека в негативна посока.
Но,се случва човек да сбърка,личи си,когато грешката е машинална,а не от незнание.

Днес в сайта на детските градини,навсякъде пишеше критерий

# 12
  • София
Ето затова пълният член ще бъде нелегитимен.  Crossing Arms

# 13
Абее....членуването мога да го приема някак. И аз понякога от бързане не го оправям, ама да напишеш " генеколок", " бротално", или " къртофи" си е чиста неграмотност и то пълна!

# 14
  • около Варна
Дребни грешки не ме дразнят/членуване, пропусната запетая,а за бройната форма забелязвам, че дори журналистите не знаят правилата/. Аз също неглижирам нормите в онлайн общуването, не е похвално. Страшното е, че масова неграмотност се шири, елементарни думички се изписват с по няколко грешки и естествено всеки си прави изводи за човека отсреща, не бих приела  съвети от такъв събеседник.

Общи условия

Активация на акаунт