Важен ли е правописът?

• 57 312
  • 927
  •   1
Отговори
# 15
Вероятно бих приела с резерви съвет от майка, чието дете има "суполки", но считам, че е проява на грубост ако на същата не бъде оказана помощ (даден съвет) само и единствено поради това,че пише неграмотно, ако бъде залята с критика за правописа й и проблемът й бъде пренебрегнат в резултат на това.

Така е.

Но, когато се касае за здравословен проблем, потребителите не се заяждат за правопис, а помагат. Поне моите наблюдения са такива.

Нямам претенции, че пиша без грешки, но се старая. Със запетайките много често се разминаваме, замислям се, че и греша двойните съгласни и разбира се членуването.

Тц, а сега де - аз грамотна ли съм или не?

# 16
Много обширно е понятието правопис. Сякаш не ме дразнят пунктуационни, синтактични  грешки, или сбъркан словоред, ама да не знаеш българските думи как се пишат- е това си е вече трагично и непростимо.

# 17
Важен ли е правописът във форума? - Важен е по принцип, направо си е желателно, да не кажа наложително.

Дразните ли се като четете постове с груби правописни грешки? - Не, смешно ми става. Понякога. Като цяло ми правят впечатления такива неща, както тук, така и в реалния живот, но не правя забележки на никого, най-вече, защото всички грешим. Аз, например, много често бъркам пълен и кратък член. Е, да ме застрелят ли заслужавам Tired

Четейки нечий пост написан неграмотно приемате ли с респект/интерес/любопитство  написаното от потребителя? - Приемам всичко с насмешка. Случва се да се подразня от правописа на някого чак след много допуснати едни и същи грешки. Имам една приятелка, която пише винаги - отидох ме, видях ме, казах ме... и т.н. Crazy Такъв тип, елементарни грешки ги приемам за много груби.
Преди съм правила забележки, казвала съм, но ефект нулев.  А и в качеството си на каква си позволявам да поставям такива изисквания за правопис? Както казах, и аз не съм на 100% изрядна в някои отношения.
Вече не се изживявам като правописна полиция, всеки да си отговаря за себе си.  Wink

ПП: ето една статия по темата Laughing

# 18
  • В един копнеж!
   Важен, много важен!
   На мен лично ми прави впечатление, а много се и вбесявам, когато видя нещо написано без препинателни, пунктуационни знаци, на латиница. Писането с фонетичната клавиатура също ме вбесява, защото "а" не може да замести "ъ" в думите, нали? Незнаето на български език, на българските думи, членуване, и, й при мн. число, който, които, чийто... ooooh!
  Но ми прави веднага впечатление, когато видя, че след запетайка, точка и т.н. се оставя интервал разстояние и следва продържение на изречението, или че когато се изрежда нещо с 1, 2, 3,  и прочие се прави правилната подредба. Тогава се разбира, че тук е работено.

# 19
Пълният член и запетайките са проблем и за мен Embarassed.

# 20
  • В един копнеж!
Ние тук сме една женска мини общност, няма да се хокаме сега... ще затворим очи в случая.  Laughing  Имаме други теми, с които да се "ядем".

# 21
Аз искам да уточня, че идеята ми е за груби правописни грешки най-вече.

Защото с изключение на кака Сийка  Laughing, аз друг без грешчица да пише не съм срещала.

Писането на латиница въобще не ми се коментира.

# 22
Аааа, Самсара, и Лиленце пише без грешки. Нали е даскалица, как иначе.
Да вземат по една червена мастилница и да почват да ни коригират.

# 23
Аз имах учителка, и то директорката на училището ни, и с нея в шести клас спорехме как се пише  кренвирш. Тя държеше на М-то, но накрая след часа провери и имаше доблестта да си признае грешката. Laughing

# 24
Много се дразня на неграмотни постове. Има ужасяващи издънки, направо не мога да повярвам, че е възможно да има толкова неграмотни хора. На всеки му се случва да сбърка нещо, но то си личи когато е в бързина или недоглеждане, и кога е пълно незнание кое как се пише.
И ми прави впечатление как иначе интелигентни, умни хора пишат - бяли, голями, найстина, преценя и т.н.

# 25
Благодаря за тази тема!   bouquet

Старая се да не съм безкрайно критична; отчитам професионалната си деформация и приемам, че не всеки може да пише съвършено - включително и аз правя понякога грешки от недоглеждане; а и съм специализирана повече като литератор, отколкото като лингвист. В определени подфоруми, в които пиша, съзнателно не обръщам внимание на правописните грешки, направени от другите.

Но когато неграмотността е прекалена, когато е съчетана с претенция и агресивно отношение, когато е повод за гордост, тогава започвам да се ядосвам и се включвам с коментари.

Не приемам оправданието за "бързане", за това, че става дума за "някакъв форум" - никое място, никое пространство, никое време не може да оправдае неграмотността.

Прави ми впечатление, че липсата на грамотност винаги върви ръка за ръка с липсата на интелектуален капацитет. Неграмотните постове са безсмислени и откъм съдържание. Хващам се за главата как такива хора възпитават децата си, на какво могат да ги научат. На чалга вероятно.

Пак повтарям, говоря за откровено неграмотните включвания, не за дребните или техническите грешки, спрямо които никой не е застрахован.

# 26
Благодаря за тази тема!   bouquet
Но когато неграмотността е прекалена, когато е съчетана с претенция и агресивно отношение, когато е повод за гордост, тогава започвам да се ядосвам и се включвам с коментари.

Прави ми впечатление, че липсата на грамотност винаги върви ръка за ръка с липсата на интелектуален капацитет. Неграмотните постове са безсмислени и откъм съдържание.

По-точно от мен описа целта на темата   bouquet

# 27
тук къде е грешката  Rolling Eyes

# 28

Защото с изключение на кака Сийка  Laughing, аз друг без грешчица да пише не съм срещала.

Шегуваш се, нали?  Simple Smile
Правя и аз грешки, разбира се. Ако ги забележа навреме, коригирам, но се боя, че някои не ги забелязвам или че греша поради незнание.
Не вярвам да има човек, който да пише напълно безгрешно, включително и хората, създаващи и налагащи правописните правила. Но мисля, че човек е длъжен, малко или много, да се старае - от уважение към себе си и към околните. И да не се обижда, когато му покажат, че е сгрешил някъде.
То аз не съм учила и за чистачка, ама на - налага ми се да чистя вкъщи. Та и с писането така - що да ни одумват хората?  Laughing

# 29
... а първите ми постове тук са писани без интервал след запетая - първият ми досег с компютъра Simple Smile

чак сега си давам сметка защо не ми е присърце да пиша главна буква и точка във форуми. Първият ми досег беше в чата - MIRC и там беше почти забранено да се пише с главна буква и точка  Laughing
Ако съм с лист и химикал, никога не пропускам главна буква  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт