Важен ли е правописът?

• 57 300
  • 927
  •   1
Отговори
# 30
  • В един копнеж!

Зависи в кой край на България си.
Ако споделя "Не мога да преценя" тук няма проблем.
Обаче ако едно лице говори за друго и каже за него "Той не може да преценя"/както го казват в някои райони на България/е тук мисля, че е неправилното. По-скоро е "Той не може да прецени".

# 31
  • Варна
Имам позната в риъла,която пише адски неграмотно (от фейса виждам) ,но е ЧОВЕК на място.
Да,не е на някаква  кой знае каква интелектуална висота , ама нужно ли е всите да са интелектуалки . Rolling Eyes
Правят ми впечатление грубите само грешки по форумите.Обаче да тръгна да правя забележки за това,или пък да си съставям мнение за хората по това, не би! Naughty

# 32

Зависи в кой край на България си.
Ако споделя "Не мога да преценя" тук няма проблем.
Обаче ако едно лице говори за друго и каже за него "Той не може да преценя"/както го казват в някои райони на България/е тук мисля, че е неправилното. По-скоро е "Той не може да прецени".

Ммммм......не съм сигурна, че е така, защото " да прецени"- може да се отнася, че в момента не може, а " да преценя"- може да не може да преценя по принцип.

# 33
Неграмотност и претенция - това съчетание, мисля си, е най-вече дразнещо. Аз не искам продавачката в магазина да се изразява като професор по езикознание; нямам такова очакване и към дамите, с които обсъждам нови модни колекции, с приятелите ми, които работят в най-различни, неакадемични сфери.

Обаче като видя някое неграмотно включване в темата за докторантурите например, тогава няма как да съм безкрайно толерантна; този човек иска да е учен - тогава да се научи да пише нормално, не съвършено, а нормално.

Също много се дразня, когато при отправена забележка някоя дама започва да търси несъществуващи грешки в моето писане. Една такава наскоро ми обясняваше как в избраното от мен име има грешка. Къде е - питам я - тази грешка? Обясних ѝ за романовия първоизточник... Тя самата не знае, но важното е нещо да напише, макар и съвършено безсмислено.

# 34
  • Варна
Ако е по принцип според мен "преценява" трябва да се напише.

# 35
Доста хора съм виждала тук да пишат без грешки, ама те пък не помня да са поправяли някого. Не знам защо нямат такива мераци. В 99% от случаите поправящите бъркат и те.

# 36
  • в рока
Мисля,че пиша грамотно.Е,случвало ми се е и на мен да сгреша,няма човек,който да не допуска грешки.Прави ми впечатление,че неграмотността се разраства.Особено се дразня на хора с високо самочувствие за себе си , които допускат груби правописни грешки.

Признавам си , че интервалите преди и след запетая рядко слагам

# 37
Това с "прецЕня" ("Той може да прецЕня") - е диалектна особеност, не е книжовно.

# 38

Признавам си , че интервалите преди и след запетая рядко слагам

Преди препинателен знак не се слага запетая, само след.  Simple Smile

# 39
  • в рока
Цитат
Преди препинателен знак не се слага запетая, само след. 

Интервал искаш да кажеш Grinning Разбрахме се

# 40
  • В един копнеж!
Това с "прецЕня" ("Той може да прецЕня") - е диалектна особеност, не е книжовно.
Тъй де, и аз това казах.

# 41
Цитат
Преди препинателен знак не се слага запетая, само след. 

Интервал искаш да кажеш Grinning Разбрахме се

Уф, интервал ами, извинявай.   ooooh! Laughing

# 42
  • в рока
 Няма нищо Hug

Мисълта ми беше, че нямам опит в текстове, набирани на компютър,  затова правя грешки от този род.

# 43
  • Ямбол
И тук ще си повторя мнението.
Във форума общуването е писмено и това са нашите дрехи, по които ни посрещат.
Аз също не съм безгрешна, също имам проблем с пунктуацията, затова уж гледам да пиша с кратки изречения, но понякога не може... Crazy
Няма как да приема мнение с "корегирам"  и с "й" за множествено число. Няма. Това са елементарни хора, освен, че са неграмотни. И са страшно нападателни. На мен също са ми откривали грешки от незнание и благодаря за забележката, старая се следващ път да няма.
Дразня се и на неправилното печатно писане. Неправилното поставяне на интервали или пък повече от необходимото, прави текста трудно читаем.

Онзи ден при нас дойде писмо от МОН с поне 3 правописни грешки, 2 изпуснати запетаи и нито един спазен интервал. Поправено е от колегите с червено. И какво от това. Заслужават да го снимам и да го пусна в медиите.

# 44
Мисля, че правописът е средство на бездарни и посредствени хора да се чувстват на висота. Именно те ужасно силно се впечатляват от чуждия правопис. С какво друго да блеснат?!? Все пак езикът е средство, а не цел. Никога не съм се интересувала от хуманитарни науки и ми се вижда смешно, когато хората от този "сектор" започнат да се превземат по темата. Все едно човек да се гордее, че смята добре --има калкулатори, пич.  За мен това е механика, има правила --някои ги научават, други не, но  при положено усилие и най-големият тъпанар може да се научи да пише правилно.

Аз така и не мога да запомня пунктуационните правила, но не се и пъна.
П.С. пънах се, обаче, да съм грамотна в този пост, не знам дали се получи Simple Smile) )

Превземките, я седнете и решете едно частно диференциално уравнение, кво се лигавите с този правопис.  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт