Важен ли е правописът?

• 57 312
  • 927
  •   1
Отговори
# 45
  • в рока
Цитат
За мен това е механика, има правила --някои ги научават, други не, но  при положено усилие и най-големият тъпанар може да се научи да пише правилно.
[/b]

На някои пък и без усилие им се получава да са тъпанари.

# 46
Важен е, разбира се. Човек трябва да се стреми да пише грамотно и да не скача като ужилен като му се каже. И без това покрай форуми, фейсбук и т.н., където се шири страхотна неграмотност, дори грамотни хора може да почнат да се съмняват как точно се пише дадена дума. Много е хубаво, че има хора, на които все още това им прави впечатление и дори поправят неграмотни писаници. А това наистина много говори за човека - почти винаги неграмотността си върви ръка за ръка с простотията.
Като си неграмотен, преди да публикуваш поста, ще натиснеш "Проверка правопис", поне да не се излагаш.
Аз не претендирам, че съм супер грамотна, нито че винаги на място слагам запетайките, обаче не предполагах, че има такива хора като в темата за правописа например! И това са хора, завършили средно, че и висше образование сигурно, а не могат да пишат.

# 47
  • В един копнеж!
Лиляна, току- що ми направи нещо впечатление  и от любопитство искам да попитам кое е правилно? Запетаи или запетайки. И защо?

# 48
Мисля, че правописът е средство на бездарни и посредствени хора да се чувстват на висота. Именно те ужасно силно се впечатляват от чуждия правопис. С какво друго да блеснат?!?

Превземките, я седнете и решете едно частно диференциално уравнение, кво се лигавите с този правопис.  Twisted Evil

Не съм съгласна, и то не защото съм автор на темата. Аглая много добре обясни в поста си.
Прекаляването обаче със забележките може да наведе на тази мисъл.

Така, че аз, която много добре знам правилото за пълен член и то по - най-елементарния начин запомнено - пак сгреших. Така, че спирам със забележките във форума.
Но пък неграмотността ще продължи да ми говори много за човека и аз няма да спирам да се уча и да уча детето си да пише грамотно.

Диференциално уравнение не мога да реша, ако ще живота ми да зависи от това.

# 49
  • София
...

Диференциално уравнение не мога да реша, ако ще живота ми да зависи от това.

Не е и нужно. Все пак, то не се учи в основното и задължително училище, за разлика от правопис и правоговор.  Simple Smile

# 50
  • Dope Reach
При мен първото нещо, което проверявам е правописът. И такива извинения в никакъв случай не минават. Или знаеш, или не знаеш. Във втория случай е важно да се научиш как да спазваш правилата. Peace

# 51
 ai_vi, и двете форми са възможни, втората е умалителна (между другото - много широко започнаха да се използват умалителните думи - в козметичните теми: "кремче", "гримче" Simple Smile ).

OX'AMAH, защо така  с лекота обобщаваш? Защо пък всички, които се дразнят на неграмотни постове, да са "бездарни", "посредствени"? Прекалено е. Представи си, че има някой и талантлив. Simple Smile

# 52
Много ме дразни. Не само тук, но и във Фейсбук и навсякъде. Не коментирам такива постове, колкото и да ми се иска. Въпреки това, и аз понякога правя грешки.

# 53
  • София
  Теми с много грешки, колкото и да са сериозни, не ми звучат сериозно.Не се и мъча да ги чета.

# 54
  • Пловдив
Мисля, че правописът е средство на бездарни и посредствени хора да се чувстват на висота. Именно те ужасно силно се впечатляват от чуждия правопис. С какво друго да блеснат?!? Все пак езикът е средство, а не цел. Никога не съм се интересувала от хуманитарни науки и ми се вижда смешно, когато хората от този "сектор" започнат да се превземат по темата. Все едно човек да се гордее, че смята добре --има калкулатори, пич.  За мен това е механика, има правила --някои ги научават, други не, но  при положено усилие и най-големият тъпанар може да се научи да пише правилно.

Аз така и не мога да запомня пунктуационните правила, но не се и пъна.
П.С. пънах се, обаче, да съм грамотна в този пост, не знам дали се получи Simple Smile) )

Превземките, я седнете и решете едно частно диференциално уравнение, кво се лигавите с този правопис.  Twisted Evil
Срам за теб, че се правиш на много умна. Да, мога да реша не само едно диференциално уравнение - взела съм си всичките висши математики в университета. И интеграли мога да решавам. И механики, и съпротивление на материалите съм взела. НО за мен е също толкова важно да пиша правилно и грамотно. Неглижирането на важността на правописа говори колко ти е багажа.

# 55
Тук има много хора, които пишат и се изразяват грамотно.

# 56
  • Ямбол
Лиляна, току- що ми направи нещо впечатление  и от любопитство искам да попитам кое е правилно? Запетаи или запетайки. И защо?
И двете са правилни, както вече ти е отговорила Аглая Епанчина.

А purko88 така и не се научи да цитира. Има там някакъв цитат, има нещо изтрито, на кого е обаче, можем само да гадаем.

# 57
Да, за мен е изключително важен. Навсякъде срещам постове с грешки, но се стремя да ги подминавам. Не съм човекът, който трябва да поправя другите. По начина, по който се изразяваме, хората могат да си направят съответните изводи.

Но бедата е в това,  как се обучават сега подрастващите, имайки предвид всички социални мрежи и като цяло употребата на интернет. Имам приятелка, която е учителка в начален курс и в скайп/фейсбук пише "4акам", "в4ера", "но6тем", това е в "добрите" дни, когато не пише на латиница ooooh!

# 58
  Писането с фонетичната клавиатура също ме вбесява, защото "а" не може да замести "ъ" в думите, нали?   

И какво общо има фонетичната клавиатура с писането на "ъ" в думите? Аз самата пиша на фонетична и ей на, успях да го напиша това пусто "ъ" без проблем.  Twisted Evil

# 59
  • София
Разбира се, че правописът е важен. Все пак това е родният ни език, нали? От уважение към него, би трябвало да пишем грамотно и разбираемо. Разбира се, че има изключения. Понякога се случва в бързината човек да допусне грешка, да пропусне запетая и пр. Аз често го правя. Но най-важното е, човек да умее да изразява мисълта си, така че останалите да го разберат.
Ще цитирам мислите на една дама, от една от темите в Бг-мама, които ме втрещиха.
Изречение от десетина реда, без грам пунктуация и мисъл..

Да се намеся в темата детето ми учи в 104 оу и съм страшно доволна то е 4 клас преди беше в 2 соу но там децата бяха ужасни беше там само първи клас но страшни интриги е тя си беше добра стях хем ни бяха препоръчали учителка но препоръчвам 104 оу въпреки че там тя ми казва 2 страшно невъзпитани класа но нали учителките им са доста добри лично от нашта съм страшно доволна 73 еми незнам много но там учителките доста ги стягат прекалено според мен 121 на дъщеря ме една приятелка е от там и не е доволна 104 е до 7-ми клас но нищо там учебната система е доста добра
малко за спорта от шаха сме доволни защото една златна купа на междоучилищно  повечето деца там са отличници децата са добри не се карат и сме си доволни

Това вече не мога да приема.

По повод ДУ. На много малко хора са нужни познанията за решаването на ДУ- били Бернулиево, с отделящи се променливи, хомогенно, с постоянни или променливи коефициенти... Но при положение, че ние всекидневно осъществяваме контакт с останалите хора, умението да се изразяваме е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт