Важен ли е правописът?

• 57 648
  • 927
  •   1
Отговори
# 270
Според мен, проблемът идва от това, че не се говори правилно. Ако произнасяш думата правилно, членуваш правилно, вероятността да пишеш правилно е много по-голяма.
Истината е, че трябва да се чете, чете, чете, чете и пак да се чете. И то не комикси и списания.

Да, така е. Помага не само на правописа. Децата, които четат са бъдещите мислещи възрастни, не се влияят от средата, дори и когато е неблагоприятна. Освен това, имат много повече предимства в общуването, тъй като книгите развиват емпатия у четящия чрез представянето на емоциите на героите в различни ситуации.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 15:35 от Aludra *

# 271
Няма да забравя един случай в училище. Правим някакво контролно по физика, а може и писмено изпитване да е било. Пиша си аз "ниски температури". Даскалицата явно решила, че е много компетентна да влезе в ролята на учителка по БЕЛ и ми беше поправила "ниЗки температури".  Mr. Green Обясних й, че наистина би могло да е със "з", ама що трябва така да обижда температурите. Мисля, че не ме разбра и ми написа по-ниЗка оценка от тази, която заслужавах.   Laughing
Моята учителка по БЕЛ е разказвала как като млада учителка е имала задача, спусната отгоре, да дава уроци по правопис на останалите колеги - учители, защото е имало фрапантни случаи. Говорим за времето преди 40-50 години.

# 272
Ние имахме една учителка, която всеки път, пишейки на дъската допускаше грешки. Все ни обясняваше, че експертите допускали 'технически грешки', а такива като нас, 'от незнание'. Simple Smile

Имаше и една ( тя по математика, но все пак показателно), която ми беше 'поправила' вярно решените задачи по математика. Горката, не можеше да смята с отрицателни числа.  hahaha

# 273
  • sofia
Да, така е. Помага не само на правописа. Децата, които четат са бъдещите мислещи възрастни, не се влияят от средата, дори и когато е неблагоприятна. Освен това, имат много повече предимства в общуването, тъй като книгите развиват емпатия у четящия чрез представянето на емоциите на геройте в различни ситуации.

А дали е така?
Много помага да прочетеш още веднъж това, което си написал.

По принцип съм много толерантна към неграмотността, но когато съществото отсреща се е надуло до пръсване, се дразня.

# 274
Истината е, че трябва да погледнем в бъдещето, а не в миналото, даже не в настоящето. Нашите наследници, малките деца и прочие. И да сме взискателни към когото трябва. А не да не подаваме сигнали, защото нямало нищо да се получи. Това трябва, а не да ингнорираме настоящите неграмотни, защото това не е от полза на никого. А понякога и не е правилно, в чисто човешки план.

# 275
Да, така е. Помага не само на правописа. Децата, които четат са бъдещите мислещи възрастни, не се влияят от средата, дори и когато е неблагоприятна. Освен това, имат много повече предимства в общуването, тъй като книгите развиват емпатия у четящия чрез представянето на емоциите на геройте в различни ситуации.

А дали е така?
Много помага да прочетеш още веднъж това, което си написал.

По принцип съм много толерантна към неграмотността, но когато съществото отсреща се е надуло до пръсване, се дразня.

Благодаря за героите.

Само преразказвам това, което съм чела по въпроса.
Изобщо не съм се надула . Joy

# 276
Правилото за "й" е едно от най-елементарните. Нямам никакво обяснение защо толкова се бърка. Липса на хигиена в писането, не толкова неграмотност. Това е като да прибързаш със слагането на трапезата и да забравиш да си измиеш ръцете, или да сложиш зацапан прибор. Някои не го знаят, но това, че масово се бърка ме озадачава и ме кара да си мисля, че не е само от неграмотност.

Знаете ли, че аз много често пиша "изкам". Влудявам се като си ги прочета. И разбира се, че не е от незнание. Редовно изкам. Това е най-елементарната думичка, егати. Искам.

# 277
  • sofia
Алдура, това последното не беше към теб......в мен напира желание да сканирам една молба на студент, магистърска степен, с претенции за "уронен престиж", след като са му върнали проекта за магистърска теза, защото е направил copy-paste. Даже не се е постарал да свърже смислово копираното.
И той не е единствения, който не може да напише молба - свободен текст и ми иска бланка  Tired
Неграмотността има по-страшни измерения от неправилната употреба на "й".

# 278
А аз упорито в съчиненията пишех възстание Grinning И до сега ми се струва по-правилната дума  Simple Smile

# 279
  • n/a
С "Й"-то си имам много специална връзка, от години
трае. И все по-зле става. Колкото и да съм търсила
обяснение поради що се случва да се пръква и там,
дето не го сееш, все още не съм открила поне при-
лично обяснение.

# 280
  • sofia
А аз упорито в съчиненията пишех възстание Grinning И до сега ми се струва по-правилната дума  Simple Smile
И големият ми син, и "разтение".....три пъти го пише вярно и на четвъртия - айдееее.

# 281

И на мен ми се струва по-правилната  Grinning. Както и "поДтискам"

Напоследък се улавям, че като пиша на клавиатурата правя безобразни глупости, които никога не бих могла да допусна когато пиша на ръка. Не мога да си обясня на какво се дължи.

# 282
В случая, наистина моите героЙ са от това, че не съм прочела какво съм написала. Vesi1 беше права за това. Simple Smile

На мен ми прави впечатление, че грешките, които си откривам при втори прочит в текста писан на ръка и на клавиатура са различни.
Освен това, винаги ми е било странно, хем знам правилата, а като прочета какво съм писала бързайки, става ми лошо направо. Оказа се, че при някои хора се случват такива неща поради особеностите на протичане на мисълта и синхронизацията с ръката.

Аз затова казвам, че към форумите претенции нямам. Обаче, важните писания трябва да са изрядни.

Моят шедьовър от 1-ви клас е УФТСА ( в превод овца /тс е по аналогия със Съветски съюз  Joy /). Като реших умишлено да допусна една грешка А вместо Ъ, за да не заподозре учителката, че съм преписвала Simple Smile))

# 283
  • Пловдив
Сетих се нещо.
Дъщерята на приятеля ми беше критикувала своя приятелка във фейсбук, но критиката беше написана ужасно неграмотно (не говоря за латиница или печатни грешки, говоря за правописни грешки и сбъркани гласни). Подразних се и също коментирах, че критиките поне трябва да се отправят правилно написани, защото иначе този, когото критикуваме ще ни се изсмее.
Резултата. Тя прие нещата, но се пообиди и ми каза, че трябвало лично да и кажа тези неща, а да не я поправям там, защото приятелите и виждали и се почувствала злепоставена.
Значи не е злепоставена, като е написала глупости, защото приятелите и няма да ги видят или няма да разберат, че са глупости, а аз съм я злепоставила?
Баща и я подкрепи.
Нямам деца и не знам. Може би съм сбъркала и наистина е трябвало да и кажа поправката лично.
От друга страна обаче ме възмущава, че на баща и не му пука, че тя пише неграмотно и едва ли не мисли, че това се надживява и се дължи на това, че бързала да пише на малкия тъчскрийн на таблета.

# 284
Пример от миналата година, с открит урок в класа на дъщеря ми
Госпожата  пита
-Как да направим проверка на думичката врабче?
Едно детенце отговаря
-Врабец, госпожо
Госпожа директорката прави забележка
-Не е врабец, а врабченца

Общи условия

Активация на акаунт