Важен ли е правописът?

• 57 512
  • 927
  •   1
Отговори
# 375
Толкова приказки за това масло, при положение, че има градове (Русе например), където са решили проблема- просто казват бутер !

# 376
Аз мАсло няма да го произнасям, ако ще не БАН, а НАСА да го оставят като единственото правилно. Sunglasses

Няма бе, спи спокойно.
До 2012-та бяха дублети, но сега единственото вярно е маслО, защото според Владко Мурдаров, нахално се е наложило.
Или друго беше нахалното, не помня вече.  newsm78
Очаквам да узаконят нахално наложилите се "верно", "чекам", "ходиме" и т.н.
Само накрая ще трябва да променят и заглавието на речника - Правописен речник на шопския език.

# 377
Толкова приказки за това масло, при положение, че има градове (Русе например), където са решили проблема- просто казват бутер !

Да използваме чуждици като не сме сигурни за произнасянето, така ли?

# 378
На практика така е по-безопасно. Най-много да те вземат за надута кифла, което е по-добре от проста селянка.  Laughing

# 379
Разбира се - според шопския диалект.
По същия начин за половин България "пазаря" и "преценя" също са правилни.

А в коя част на България се ползват? Аз това не знам и това ме тормози Simple Smile).

За вързанки, паткан и т.н. знам, ама тези двете не съм ги чувала в говоримата реч и не знам откъде идват.

# 380
В Източна България. Диалектна особеност е.

# 381
  • София
Дънкени, лакирвам - задължително човек, живеещ около морето Simple Smile

# 382
Мерси много, Как' Сийке!

А според вас, как е правилно - граматиката да следва езика или да остава непроменена въпреки развитието на речта?

Аз смятам, че на първо време трябва да се подобри образованието, а след това писмената реч да следва говоримата. Simple Smile

# 383
  • на брега на морето
Кажете ми, моля, как да кажа, когато жена слага червило - червосва ли се, червира ли се (това последното го каза малкото дете на една приятелка преди повеече от 20 години и не мога да го избия от речника си)?

# 384
Аз бих казала " да се начервя" Simple Smile

# 385
  • на брега на морето
Аз бих казала " да се начервя" Simple Smile

bouquet Това "червира" направо ме е блокирало  Grinning

# 386
  • Велико Търново
Аз казвам "червисвам" Crazy

# 387
  • n/a
Когато се слага червило, се слага червило.
Що пък да си има дума отделна, като може
и да не се слага.  Mr. Green

Мисля си, че мАслото и маслОто са толкоз'
бели кахъри, че не си струват изписване-
то.

# 388
Аз нямам против никой жаргон, нека си го има, но езикът ми се връзва на фльонга дори и само като си помисля "сексиме", "бебиме". Честно казано, отколешни вулгарни думи, които са синоними на тези, ми допадат повече. Сексиме  smile3511

Joy

Въобще ме дразнят в множествено число изразите- ядемЕ, акамЕ, ревемЕ....

# 389
Напоследък се хващам, че казвам:
'На него му е тежко.'  - > 'Той му е тежко.' Побеснявам като се чуя да говоря така. Между другото, най-ужасното е, че закачих тази конструкция от една дама с българска филология.

Общи условия

Активация на акаунт