Важен ли е правописът?

• 57 482
  • 927
  •   1
Отговори
# 615
Мисля, че японците изобщо не могат да произнасят "л" - нямат такъв звук в езика си просто.
Аз имам проблем с твърдото "л", с мекото - не. Мъжът ми е обратно.

# 616
ами аз наскоро разбрах че 40 процента от бг население е за психиатрични диагнози, сега остава да приема, че мнозинството имат говорни дефекти .... Confused

# 617
  • Варна
Не разбирам и аз казуса с лалето. Първото "л" се произнася като при "Лондон", второто - като при "Лисабон". И в двата случая не става въпрос за замъгляване на звука и произнасянето му като "уъ".

Аааа така ли... Аз помислих, че сподед вас е правилно само произношението като "Лисабон", а всичко друго е "уъкане".

# 618
  • Пазете Гор
Аз имам проблем с твърдото "л". Най-трудната дума на света е лула.

# 619
Мисля, че японците изобщо не могат да произнасят "л" - нямат такъв звук в езика си просто.
Аз имам проблем с твърдото "л", с мекото - не. Мъжът ми е обратно.

Нямат, да. Например "Светла" го произнасят Светора, като 'о'то не се чува много ясно.
Обаче моето име ( Елена) го произнасят. А де:)
Нямат и "В" не казват вери гууд, а бери гууд:

# 620
Често срещан говорен недостатък е ламбдацизмът, когато звукът л не
се изговаря или се изговаря неправилно, и параламбдацизъм,
когато се замества с друг звук. При логопедическа анкета през
1954 г. (В. Иванов) е установено, че най-голям процент на говорни
нарушения, а именно 31,45%, от всички ученици с говорни
нарушения, се пада на този вид, което се среща и като
самостоятелен недостатък, а твърде често и паралелно с ротацизма
и параротацизма.
Тук обаче трябва да отбележим, че процентът на ламдба.
при ученици се колебае в зависимост от начина на
произношение на този звук в различните области на
страната ни. Едно сравнително проучване показва, че
ламбдацизмът е повече разпространен в ония краища на
страната ни, в които звукът л се произнася твърдо, и,
обратно, по-малко е разпространението му в области,
където се произнася меко.
Все по тази причина много по-често се среща ламбдацизъм или
параламбдацизъм
в твърдите звукосъчетания ла, ло, лу, докато в меките ли, ле, ля
същите ученици произнасят звука л съвсем правилно.
Причините за неправилния изговор на звука л са недостатъчно
развитият фонематичен слух, недостатъчната взискателност от
страна на родители и учители, подражание и пр. В някои случаи
причините могат да бъдат и органически — къса подезична
връзка, дебел език и др.

http://fnpp.cointech.net/Osnovi_sp/15_speechtherapy-II.pdf

ПП Аз разбрах, че имам проблем с твърдото "л" чак в университета. Дотогава никой не ми беше обърнал внимание – нито родители, нито учители, на всичко отгоре в детската градина и началното училище непрекъснато минаваха логопеди да ни проверяват.  newsm78

# 621
  • София
Виж сега, 10 c`s, ти ако казваш "еуа", защото те мързи, не значи, че и другите го правят.
На мен нито ми е по-лесно, нито го правя, произнасям си ела, даже обратното би ме затруднило..
Да не говорим, че такава масовост като 40 процента чак е доста пресилена, дори да приемем, че Перник се е преселил в София.

# 622
Не разбирам и аз казуса с лалето. Първото "л" се произнася като при "Лондон", второто - като при "Лисабон". И в двата случая не става въпрос за замъгляване на звука и произнасянето му като "уъ".

Аааа така ли... Аз помислих, че сподед вас е правилно само произношението като "Лисабон", а всичко друго е "уъкане".

Не съм срещнала такова мнение в темата.  Peace

# 623
  • Варна
Виж сега, 10 c`s, ти ако казваш "еуа", защото те мързи, не значи, че и другите го правят.
На мен нито ми е по-лесно, нито го правя, произнасям си ела, даже обратното би ме затруднило..
Да не говорим, че такава масовост като 40 процента чак е доста пресилена, дори да приемем, че Перник се е преселил в София.
Нали се сещаш още колко много градове има в България, освен София?

# 624
  • Варна

Не съм срещнала такова мнение в темата.  Peace
Да, аз не съм разбрала, грешката е моя.

# 625
Не виждам какво общо има правоговорът с правописа - човек може да си говори дефектно, без това да му пречи да пише правилно.
Е, напоследък стана модно да се пише с дефекти, вярно... "Лърд" и "Линдолс". Но още не съм срещала "уале". Laughing

# 626
Аз за първи път разбрах, че българското население има проблеми с "л", когато мои съученици започнаха да кандидатсват в НАТФИЗ. Пред това не съм знаела, че съществува такъв проблем, е, и песента "Скакуец" с лирическия си герой и неговите говорни дефекти.

Давам още няколко години и стрий, бактерий и техните събратя ще станат норма. Това по въпроса за правописа, че пропуснах да се изкажа по темата. Laughing

# 627
  • София
Ох.

# 628
Ами вероятно защото съм от София и си идвам рядко  масово  говорят на "уъ" хората в този град и прави впечатление. Сега кой с дефект, кой с регионални особености - пак казвам, че ако нещо се възприема като проблем се работи по него и това е. Ако не му е проблем да си казва 'коуата' и толкоз. Не виждам за какво толкова спорим  Simple Smile

Аз проблем с никой звук нямам, и дори да пренебрегна нещо от бързане или защото ми е по-лесно, много бързо мога да се поправя. Както и паразитните думи, така и правилното произнасяне са обект на работа някаква лична и волева. за мен. Малко ми е трудно да приема тези огромни понятия и напоителни обяснения за 'л'то. Генетично ли е?

# 629
Не виждам какво общо има правоговорът с правописа - човек може да си говори дефектно, без това да му пречи да пише правилно.
Е, напоследък стана модно да се пише с дефекти, вярно... "Лърд" и "Линдолс". Но още не съм срещала "уале". Laughing

валчер?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт