Важен ли е правописът?

• 57 532
  • 927
  •   1
Отговори
# 660
"ве" си го има отдавна,  "ве" Grinning На мен ми звучи много просташко, избягвам и "бе", но определено го предпочитам пред "ве" Ех, колко многолик е този език Simple Smile

# 661
И аз искам да попитам нещо:) След като разбрах, че "л"то всъщност е дефект сега е ред да разбера какво е това 'ве', което много често срещам да заменя доброто старо 'бе'.
Пълно е с коментари под статии, например с хора, които вместо 'бе', използват 'ве'.
Това някаква новост ли е , от къде идва. Не помня да съм го чувала, докато живеех в България.

Това отвратително обръщение "ве" е типично за бургаския регион, заимствано и от много други нискоинтелигентни персони и си е еквивалент на "бе"

# 662

Това отвратително обръщение "ве" е типично за бургаския регион, заимствано и от много други нискоинтелигентни персони и си е еквивалент на "бе"

Всички ли в бургаския регион са нискоинтелигентни?

# 663
И аз искам да попитам нещо:) След като разбрах, че "л"то всъщност е дефект сега е ред да разбера какво е това 'ве', което много често срещам да заменя доброто старо 'бе'.
Пълно е с коментари под статии, например с хора, които вместо 'бе', използват 'ве'.
Това някаква новост ли е , от къде идва. Не помня да съм го чувала, докато живеех в България.

Корените на замяната на Б с В са доста древни. Замислете се колко примери има за различно изписване на имена между нас и западняците:
- Вавилон - Бабилон
- Вениамин - Бениамин
- Василевс - Базилевс
- Византион - Бизантион
- ..................

Та това се учи и в училище и прави впечатление. После на тази база възникна една форумна мода когато се говори за секс да се заменя неблагозвучната изконна българска дума с (уж) по-благозвучната "еВане" - хем се разбира, хем не се споменава онова, започващо с еб... Пуснете едно търсене в гугъла и ще видите колко е масово. От там предполагам е плъзнало и в други форми. А може и нещата да идват директно от някакъв местен диалект, чиито корени са в миналото (виж тиретата по-горе). Аз лично не съм уверена кое е правилното (т.е. как са го казвали древните вавилонци - Вавилон или Бабилон).

# 664
Бе, ба в някои региони се произнася ве, ва, а в други преминава направо в уе, уа.  Laughing
"Ари уа, ти ли ш'ми кажиш на менье..."

Титуйнаунаасудътълисиуа?
Превод?  Flutter

# 665
  • в рока
Ти това на онази с водата ли се ,бе? Joy Joy Joy

# 666

Чети внимателно! "Ве" си е типичен бургаския диалект, но го използват и други. Не мисля, че който използва тези обръщения блести с интелектуален потенциал.

# 667
  • sofia
Бе, ба в някои региони се произнася ве, ва, а в други преминава направо в уе, уа.  Laughing
"Ари уа, ти ли ш'ми кажиш на менье..."

Титуйнаунаасудътълисиуа?
Превод?  Flutter
Аууу, мъжа ми имаше един колега, който говореше по този начин....нищо не му разбирах. "Ари уа, наборье, к'о праиьш?" Joy
Софиянец от Грудово.

# 668

Чети внимателно! "Ве" си е типичен бургаския диалект, но го използват и други. Не мисля, че който използва тези обръщения блести с интелектуален потенциал.

Чета. Говорещите на типичен бургаски (или някакъв друг) диалект не блестят с интелектуален потенциал.

# 669

Бинго!  Laughing
Още по-преведено: "Ти детето на инкасаторката за водата ли си, бе?"

# 670

Чета. Говорещите на типичен бургаски (или някакъв друг) диалект не блестят с интелектуален потенциал.
Ако това те прави щастлива - така да бъде!

# 671
  • Ямбол
Така е - това " много други нискоинтелигентни" показва, че и първите, а именно бургаските персони, са също нискоинтелигентни, според Херц.

# 672
Така е - това " много други нискоинтелигентни" показва, че и първите, а именно бургаските персони, са също нискоинтелигентни, според Херц.

Благодаря, Лиляна! Това имах предвид. Освен това съм от Бургас. Laughing

# 673

Няма да споря. Обръщението "бе", и особено добилото популярност напоследък "ве",  е просташко, безлично и отвратително. Ползващият това обръщение, независимо от избраната форма, определям като нискоинтелигентен, да, категорично!

# 674
  • в рока

Бинго!  Laughing
Още по-преведено: "Ти детето на инкасаторката за водата ли си, бе?"

Уе ,уа са типични за Тутраканско.

Още нещо за превод:      АУАЪЙАУАНИДЕЙТЪЙУНУСОУА

Общи условия

Активация на акаунт