Важен ли е правописът?

• 57 365
  • 927
  •   1
Отговори
# 780
  • Пловдив
Има и двата типа грешки на и с й.
Единия е хора, които наистина не знаят защо едното е и, а другото й или казват "не ми пука". По принцип на тях не им пукая за правопис. Те всякак и на клавиатура и на ръка си пишат без да мислят.
За себе си мога да кажа, че е имало случаи да напиша й вместо и, но е по-скоро кловиатурна грешка. Даже преди малко щях да напиша случай.

# 781
Има и двата типа грешки на и с й.
Единия е хора, които наистина не знаят защо едното е и, а другото й или казват "не ми пука". По принцип на тях не им пукая за правопис. Те всякак и на клавиатура и на ръка си пишат без да мислят.
За себе си мога да кажа, че е имало случаи да напиша й вместо и, но е по-скоро кловиатурна грешка. Даже преди малко щях да напиша случай.
Не съм съгласна, че това е клавиатурна грешка, буквите не са една до друга. Мисля, че в повечето случаи не се мисли, а в останалите грешките са от незнание.  

# 782
  • Пловдив
Клавиатурата и стремежа на бързо да напишеш нещо води поне при мен до това, че не мисля. Когато пиша на лист, като че ли мисля малко повече.

# 783
Клавиатурата и стремежа на бързо да напишеш нещо води поне при мен до това, че не мисля. Когато пиша на лист, като че ли мисля малко повече.
Какъв е този стремеж и колко ли пък често трябва чак толкова да се бърза? Излишни оправдания.

# 784
  • Пловдив
Много по-добре би било да се тупна в гърдите и да кажа "Аз съм безгрешна", вместо да се оправдавам.
Описах как стоят нещата при мен. Знам, кога се пише "и" и кога "й", но не е днократно съм виждала написани от мен глупости, за които съжалявам, когато ги видя.

# 785
Много по-добре би било да се тупна в гърдите и да кажа "Аз съм безгрешна", вместо да се оправдавам.
Описах как стоят нещата при мен. Знам, кога се пише "и" и кога "й", но не е днократно съм виждала написани от мен глупости, за които съжалявам, когато ги видя.

Разбрах, не се заяждам, всеки може да допусне глупава грешка! Смятам, че е въпрос на уважение към тези, които ще четат, да се вложи малко повече старание. Лично мнение.

# 786
Кирилизаторите обикновено се справят изключително зле, т.е. никак с разпознаването на 'и' и 'й'.
Който използва кирилизатори е наясно с това.

# 787
Кирилизаторите обикновено се справят изключително зле, т.е. никак с разпознаването на 'и' и 'й'.
Който използва кирилизатори е наясно с това.

Да бе, защо тогава няма безразборно подменяне на Й с Й, а го има само и единствено в множествено число на края на думите? Wink Аз не си спомням да съм виждала написано "лйний" или "лйнйй", а само "линий".

# 788
Например защото между две съгласни вариантът е точно един и той е 'и'.
Един прост пример, кирилизаторите редовно изписват 'яице', вместо правилната дума.

# 789
Например защото между две съгласни вариантът е точно един и той е 'и'.
Един прост пример, кирилизаторите редовно изписват 'яице', вместо правилната дума.

Не съм запозната с кирилизатори, но съвсем нормално е да се напише "яице", ако въведеш "yaitse".
Както и да е, няма начин кирилизаторите да слагат онова Й толкоз избирателно само в края на думите и то за множествено число.

# 790
Аз мисля, че "досадният" правопис е много важен. Аз, за съжаление пиша с много грешки и не се обиждам когато ме поправят. От 10 години пиша повече на английски и нямам ученик в българско училище, с чиито домашни да си опреснявам знанията.
Знам, не е добро оправдание, но и не се считам за тотално неграмотна.
Честно казано, едвам свикнах с фонетичната клавиатура.
Виждам постове, които са много зле и се надявам, моите да са поне една идея по-четивни.

# 791
Какъв е този стремеж и колко ли пък често трябва чак толкова да се бърза? Излишни оправдания.
Някои работят и форумът е между другите задачи.
Аз, ако напиша нещо бързо и не го погледна, в 100 % от случаите имам поне една дума, в която съм разменила местата на буквите в средата.

# 792
  • Far away from here...
Наскоро попаднах на: "Обичам да готвя родителите си и домашните си любимци!"  Laughing
Ми, как да не признаеш, че е важен?  Laughing

# 793
Наскоро попаднах на: "Обичам да готвя родителите си и домашните си любимци!"  Laughing

Joy

Аз в осми клас бях завършила един отговор на литературен въпрос така:

Македонски седна да яде боб заедно с Дякона, който баба Тонка беше сготвила.

# 794

Joy

Аз в осми клас бях завършила един отговор на литературен въпрос така:

Македонски седна да яде боб заедно с Дякона, който баба Тонка беше сготвила.
hahaha

Общи условия

Активация на акаунт