"Селски" номера и пинизи

• 5 184 449
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 49 665
Селско е да просиш нещо което се продава и да си недоволе когато не ти дадат.

# 49 666
  • Mediterraneo
А кръвта от кръводарителите лекарите я ПРОДАВАТ на пациентите.И за органите важи същото-никой чужд човек не е длъжен да се инвалидизира безплатно.

Това не го разбрах, въпреки че е написано с големи букви... Инвалидизирането също ми е непонятно, свързано с кръводаряването.
Години наред професионално бях обвързана с кръводарителски кампании, отделно съм редовен кръводарител( дарявам 3 пъти годишно). Много глупости се пишат по темата, съжалявам, че има толкова непросветени хора...

# 49 667
  • София
Кръводаряването е безплатен и доброволен акт. Всичко останало е грозно изнудване на хора в нужда.

# 49 668
Селско е да просиш нещо което се продава и да си недоволе когато не ти дадат.
Миналият месец дарих кръв за дете, пострадало от взрив на газова бутилка. Лекарите искаха 40 банки кръв. Искаш ли да те свържа с майката на момчето, която да ти каже колко си близо до това да се превърнеш във флагман на темата?

# 49 669
А в болницата отказаха ли да лекуват детето понеже майката не е намерила 40 кръводарители?

# 49 670
Не знам. Майката намери 40 кръводарителя за 2 дни. Предполагам, че са го лекували, но са искали възстановяването на кръвните запаси.

# 49 671
40 банки?? баси !по 400 кинта средно банката, освен ако не се спазариш за отстъпка заради количеството или не намериш нещо драстично по-евтино...
на мен ми отказаха за бабата, докато не дарих. така било при възрастните /???/, нямам думи.

# 49 672
  • Mediterraneo
Разбира се, че няма да откажат лекуване! Просто наистина запасите са малко и винаги искат възстановяване.

# 49 673
И какво правят с 40 банки точно за дете?

# 49 674
Не знам селско ли е, но веднъж се съгласих котаракът ми да дари кръв и после се опитваха много скоро след това да ме накарат пак да го заведа да дари, като, убедена съм, че ме излъгаха съзнателно, че няма никакъв риск за моето животно, ако го направи толкова скоро, нищо че не може да се възстанови толкова бързо кръвта и че животните се упояват или минимум седират, за да дарят, а котаракът ми беше много стресиран от кръводаряването първия път и със сигурност би се наложило да е упоен. Разчитаха, че няма да потърся обективна информация ли, не знам, но мен това напълно ме отказа да участвам в подобни инициативи и сега бих се съгласила някоя от котките ни да дарява само за друга от котките ни, или за много близки хора с котки.

# 49 675
  • София
Баси, не знаех, че и при котките има проблем с кръводаряването.
Давам кръв, но не и по кампании. За отделни хора, точно, защото ги изнудват в тежко моменти и поне това да им спестя. Пари за това не само ме бих взела, а и смятам за грозно, долно и неморално да се предлага такава услуга. Бих се предложила и сега, но утре ми предстои хирургическа интервенция и  няма как.
Проблеми ме съм имала, освен последния път, замота ми се главата.

# 49 676
  • Mediterraneo
И какво правят с 40 банки точно за дете?

Нали не си представяме наливане с 40 банки кръв? Кръвта се разделя на кръвни продукти- еритроцити, плазма и тромбоцити( грубо казано, не претендирам за правилността на термините). Тези 40 дарени банки кръв реално са сигурно 10 банки кръвни продукти( може по- малко да са). В зависимост от необходимостта, се прелива съответния продукт.

# 49 677
... да не говорим, че кръводаряването е полезно за даряващия.

Не е точно така.
Съпругът ми е редовен кръводарител от изключително рядка кръвна група и през няколко седмици звънят да му се молят от МА да дарява. Доскоро даряваше по няколко пъти в годината с убеждението, че е полезно и за самия него. От 2 г. насам започна много да му прилошава след даряване, а последния път в началото на тази година буквално се разболя и няколко дни имах чувство, че ще умре. Тогава си пусна пълни изследвания и се оказа, че се е сдобил с тежка анемия, заради честото източване на кръв. Сега има категорична забрана да дарява.
Аз и да искам, не мога. По здравословни причини.

И щом хората са неподходящи да са донори, как се предполага, че е градско да намерят кръв? Възможно е да нямат толкова близки приятели, които биха направили нещо такова за тях. Не всеки е склонен да дарява кръв и често хората имат съвсем логични обяснения.
Наистина просто има случаи, когато и да искаш от сърце да помогнеш няма как да стане по здравословни причини. Майка ми като млада е дарила кръв и е отключила анемия и кой знае още какво. Аз съм си "кекава" като нея и едно кръводаряване просто ще ми довърши здравенцето. Ще се реша да даря кръв само при много, ама много спешна и сериозна ситуация, пък нека съм селянка и егоистка колкото решат другите за мен.

# 49 678
  • София
Тарти, виждам, че си запозната и да те питам. Всеки път еднакви милилитри ли взимат и как се определят те? Може ли да ти поизточат повечко или това са пълни глупости? Че нашите докторЯ не са от най-словохотливите.

# 49 679
  • Mediterraneo
Мисля, че може да е различно количеството, между 400 и 450 мл. Ако не се напълни съответният сак, кръвта не може да се ползва за кръвопреливане, а за извличане на различни второстепенни съставки. Лекарят, който извършва прегледа преди даряването, решава какво да е количеството. Нормално се пълнят големите сакове, 450 мл.

Пп- това намерих 
количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.
Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.
Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Общи условия

Активация на акаунт