НВ-ВМХ, част 75

• 37 801
  • 731
  •   1
Отговори
# 285
Аз пък знам, че сол и оцет се слагат във водата за да не изтече съдържанието на яйцето при варене, ако яйцата са напукани. Но не и за лесно белене. А за лесно белене докато са още горещи ги оставвям под течащо студена вода и са ок за белене после, но не знам за домашни яйца дали работи.

Кам-че Heart Eyes, за да не ми се пукат яйцата за Великден в тенджерата в която ги варя слагам една кърпа отдолу да не са директно на дъното на тенджерата и пак добавям сол и оцет във водата. Но гаранция няма кой знае каква – на 18 яйца винаги имам 1-2 счупени.

А от детето научих, че имало в тубата много клипове как се белели яйца лесно. Гледало някакв начин дето счупваш черупката на яйцето от горе и отдолу и после надуваш с уста през горната дупка и яйцето излизало цяло отдолу Joy. Но не сме пробвали де. Пък и не е хигиенично за други хора. По скоро на шега ми звучи.

Облаче   Crazy същата съм и аз с боядисването на яйцата. Понеже нали все нямам време, и боядисването ми е винаги след 18:00 часа, ама така ме хваща нервата накрая, че ми иде да ги засиля в кофата.

Като заговорихте за патладжани и аз такова правиш снощи. Малки патладжанчета нарязани на по две припечени със зехтин във фурната. После полети със заквасена сметана, чесън и копър. Обаче малко блудкави ми бяха в интерес на истината. За това другия път ще ги пържа. На мен патладжана най ми е вкусен пържен. Бях правила и едно ветрило от патладжан и моцарела + доматен чеснов сос на фурна, обаче воднисто и блудкаво пак ми беше. Но това снощното като за разядка идеално беше. После се сетих, че можеше и малко смлени орехи да ръсна, но ме домързя.

Jana Heart Eyes аз мисля, че има голяма обърквация с термина метаболизъм и хората не правят разлика между ядене на боклуци и бавен метаболизъм. За това и аз не знам как да я използвам тази дума метаболизъм. Просто тези въпросните така са ни определили, че сме били с бърз метаболизъм(като оправдание ми звучи на мен по скоро). Обаче има ли намесени боклучави храни, тялото не прощава (под боклучави включвам и тестените, за които стана дума по напред). Аз да ти кажа малко или много попадам в рискова група т.к. майка ми винаги е била с надноормено тегло, даже бих казала свръх наднормено. И нали казват на майтап на мъжете понякога виж тъща си и разбери как ще изглежда жена ти на възраст винаги много ме е притеснявало. Никога не съм била с наднормено тегло, благодарение на това че бях злоядо дете. Но хранех ли се нормално, щях да размина майка си одма. Добре, че не съм поела по нейния път – не ядене по цял ден, и пиене на безалкохолни. Това е нейният начин на съществуване. Но пък се движи много, което е доста нехрактерно за пълен човек. Не се спира тая жена. И си мисля, че само това я е спасило от диабет и други серизни заболявания. Та в тоя ред на мисли за бързия метаболизъм не знам доколко на място се използва думата.

# 286
Докладвам за яйцата: методът на Жижи проработи! newsm44 Дано да не е било от самите яйца, разбира се Rolling Eyes Дано и по-нататък да работи. Сварих ги нормално, охладих ги и после ги отъркалях (с натиск) в плота - черупката се начупва ситно и се усеща как яйцето вътре се отделя.

# 287
  • Варна
Шоки, точно за Seven countries study ставаше въпрос. Огромно благодаря   bouquet

# 288
и аз правих патладжани за първи път, избрах си гръцка мусака, обаче доста мазничко ми с видя.По рецептата уж всичко си беше режимно, днес много мислех да си взема хляб,че мазнотията да се попие,но така си я изядох,засити ме доста...

# 289
  • SA
Зизу, грьцката мусака не става толкова мазна, ако патладжаните вместо да се пьржат, предварително се запекат вьв фурната, намазани сьс зехтин.

# 290
Кам, така и направих

# 291
Радост, няма защо, радвам се, че намерихме точното проучване Simple Smile

А Ансел Кийс, въпреки огромната манипулация, която е извършил, за да "докаже" теорията си, и въпреки че е в основата на последвалата катастрофална промяна в официалните насоки за хранене, все пак заслужава да му се признае една голяма заслуга от по-ранната му работа - светлината, която хвърля върху състоянието на калорийна рестрикция, т.е. глад, и ефектите му върху човешкия организъм. Много е важно да се познава и да не се забравят изводите от The Minnesota Starvation Experiment: http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experiment

По повод на калориите и гладуването, в книгата на Волек и Фини ме учуди още нещо снощи, но по-нататък може да стане по-ясно. Описан е следният пример, т.е. направени са хипотетични изчисления:

Имаме жена с ръст 1,68 м, тежаща 60 кг, с 25% телесни мазнини. Тази жена е оцеляла от самолетна катастрофа в океана - спасила се е в лодка, с достатъчно вода, но без никаква храна. От този момент нататък тялото й започва да разчита само на складираните мазнини. В нейния случай ги дават като 15 кг, от които 85% триглицериди = 115 000 кал. Освен това разполага с мускулна тъкан, равняваща се на 20 000 кал, ако бъде използвана за гориво (понеже няма откъде да се снабдява с протеин), но от цялото количество тялото би използвало половината, т.е. 10 000 калории могат да дойдат от протеин. Ако стои кротко в лодката, без да гребе, т.е. без движение, тялото й първоначално ще започне да консумира по 2000 кал. на ден, за да я поддържа жива. Така би оцеляла 62 дни. Но след първите няколко седмици тялото ще намали базовия си метаболизъм с 10-15%, така че ще започне да консумира по-малко енергия и жената ще може да оцелее 75-90 дни по този начин. Какво обаче ми прави впечатление? Базовият метаболизъм на доскоро негладувала жена е доста по-висок, отколкото нормално се предполага - 2000 кал. И това е без спорт. Да, после ще се забави, т.е. калорийният разход ще намалее - това е сигурен, доказан ефект от гладуването - метаболизмът се забавя. Но въпреки това стартовите цифри са доста по-високи, отколкото повечето жени приемат за себе си, когато си поставят "рамка" за допустими калории. А дори и след забавянето, пак остава доста по-висока стойност, отколкото повечето диетуващи предполагат. Мисълта ми е, че вероятно много често опитите за намаляване на теглото се саботират от прекалени ограничения.

Освен това явно е много, много важно кой е преобладаващият източник на калории, когато се прави диета. Онзи пример за шведката, която приемала 1300 кал/ден, но при високовъглехидратно и нискомазнинно хранене, и напълнявала, обаче при 3000 кал/ден НВ-ВМХ отслабвала, говори точно това: че елементарните сметки не важат за човешкото тяло. Ако разчитаме на тези елементарни сметки, тази жена трябва да е била в калориен излишък на 1300 калории/ден, щом е напълнявала. Излиза, че за да отслабне, е трябвало да консумира примерно 1000 - 1200 калории/ден ooooh! Да, но после, пак по същите сметки, излиза, че при 3000 калории е била в калориен дефицит, щом е отслабвала. Нали така работи системата на броене на калориите? Как е възможно обаче 1300 да са много, а 3000 да са малко за един и същ организъм? Thinking А такива примери има много, не е само тази жена.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 08:20 от Cioccolata

# 292
Шоки, аз такива яйца ги почуквам с един нож след като са врели едно 3 мин
Така влиза вода под черупката и тя се отделя лесно

Вики, това с дупките и продухването е за сурови яйца
Напр ако искаш да правиш великденска украса с тях, рисуваш ги, прокарваш панделки и ги закачаш на цъфнало черешово клонче
Ето пример
http://promenaderpalandet.blogspot.se/2013/03/nya-paskagg.html
Аз преди правех редовно заедно със синчето

# 293
Ами, с вчерашните яйца беше удивително лесно с отъркалянето. Ще видим дали ще работи методът за всички яйца. Може би има значение и колко време е минало от купуването все пак - ако са минали няколко дни, може да се белят по-лесно Thinking Макар че не съм забелязала да е така с домашните.

# 294
Влизам само да ви кажа здрасти! много пишете, яд ме е, че нямам време да ви чета Wink

# 295
  • Пловдив
Докладвам за яйцата: методът на Жижи проработи! newsm44 Дано да не е било от самите яйца, разбира се Rolling Eyes Дано и по-нататък да работи. Сварих ги нормално, охладих ги и после ги отъркалях (с натиск) в плота - черупката се начупва ситно и се усеща как яйцето вътре се отделя.
Радвам се,че е проработил и при теб методът,аз редовно го използвам.

# 296
# 297
Ей, аз тази тема направо съм я подминала  Rolling Eyes Как - не знам.

За яйцата - мразя да ги беля и затова направо ги режа и с ножа изваждам половинките.

# 298
  • София
Рохки и с лъжичка ги обичам аз  Grinning

# 299
  • UK
 Здравейте , момичета!
  Дали е подходящ за хора които не спортуват много. И двамата със съпругът ми доста сме се закръглили. Аз вече трета година не мога да се възстановя след раждането, но вече е крайно време да взема мерки.  Започнах тренировки в домашни условия, (нямам друга възможност в момента).Мъжът ми тичаше всеки ден , но от нова година спря и забелязвам , че е качил.
 Ниско въглехидратна значи , че все пак за позволени някой въглехидрати на ден, така ли?  Това значи ли , че е позволено да кажем две лъжици овесени ядки или филия хляб.
 Дали може да ме насочите към линкове за четене, но да има и дадени примери , четох няколко статии , но много се обърквам за прости и сложни мазнини , различни видове въглехидрати.
 Ще е хубаво да слагате линк към старата тема , за да е по удобно за търсене.

Общи условия

Активация на акаунт