НВ-ВМХ, част 75

  • 37 301
  • 731
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 6 425
Лили, сериозно ли нямаш цикъл, откакто се храниш НВ-ВМХ? Да не би да ядеш прекалено малко или да си намалила много телесните мазнини?

От мен очаквайте сензационни разкрития (от книгата на Волек и Фини), но по-късно, че сега ще правя сметанов крем какао Sunglasses

# 586
  • Мнения: 6 425
Направих крема, така че сега мога да докладвам Laughing

Волек и Фини са направили много интересно проучване. Участниците били 28 жени, които в продължение на 4 месеца живели в болница, където храненето им било строго контролирано - на всяка давали точно толкова калории, колкото било изчислено, че са й необходими, за да поддържа теглото си (без напълняване или отслабване). Отначало процентът на мазнините в храната бил 31%, после го намалили на 25%, а накрая - до 15%. Белтъчините били поддържани константни през цялото време (не пише точния процент), а въглехидратите се увеличавали, колкото повече намалявали мазнините, но не под формата на захар и бяло брашно, а под формата на бавни въглехидрати и пълнозърнести продукти. Резултатите били, че колкото повече намалявал процентът мазнини, а се увеличавали въглехидратите, толкова повече се увеличавали триглицеридите на жените. Wink Също се увеличавали наситените мазнини в кръвта. Но най-голямото увеличение било на една мастна киселина - палмитолеинова (РОА), която е показател за степента на трансформиране на въглехидратите от храната в мазнини (= липогенеза - синтез на мазнини). Тези мазнини, разбира се, се складират, т.е. това означава, че организмът е достигнал праг, след който не може да усвоява повече въглехидрати и започва да ги складира като телесни мазнини. А резултатите показали, че при двойното намаление на мазнините в диетата съдържанието на РОА в кръвта на жените се увеличило двойно, т.е. двойно повече от приетите въглехидрати те трансформирали в мазнини и складирали. И това е при запазен калориен прием и бавни въглехидрати, но просто въглехидратите са били високо количество, а мазнините - ниско. Wink

Също така е известно, че палмитолеиновата киселина показва риск за развитие на диабет след години, но нейното повишение се отчита още далеч преди да има други признаци като повишена кр. захар или гликиран хемоглобин. Затова, ако се въведе това изследване като рутинно (което В. и Ф. очакват да стане в близкото бъдеще), ще може да се откриват хората с риск за диабет значително по-рано. И в такъв случай би трябвало да им се каже, че трябва да започнат да ограничават въглехидратите, защото наличието на тази киселина в кръвта показва, че организмът вече не може да се справя с приеманите въглехидрати.

И друго интересно са установили, но в друго проучване: има значителни вариации между това какъв процент от въглехидратите всеки човек трансформира и складира като мазнини - някои (примерно 1 на 15 или 1 на 10) усвояват добре почти цялото или дори цялото количество консумирани въглехидрати, но останалите проявяват различна степен на непоносимост, колкото повече се увеличава процентът на консумирани въглехидрати и намалява процентът на мазнините:
1) Резултатите показват, че ако група от хора консумира диета с 59% мазнини (това е кажи-речи НВ-ВМХ), тогава съвсем малка част от приеманите въглехидрати се трансформират в мазнини. А още по-интересно е, че вариацията между различните хора е минимална.
2) Да, но колкото повече се увеличава процентът на въглехидратите, а намалява този на мазнините, толкова по-големи разлики между реакцията на различните организми се установяват. Разбира се, и все по-голям процент въглехидрати се складират като мазнини.

И още едно наблюдение от това проучване: с намаляването на М% и увеличаването на В% се увеличили и свободните радикали в кръвта, за които знаем, че са доста вредни.

Изводите са тези (поне според мен):
1. С увеличаване на В% и намаляване на М% се повишават и триглицеридите, и РОА в кръвта, а това повишава риска за ССЗ и за диабет.
2. Между хората има различия, които могат да бъдат доста големи, така че трябва за всеки да се намери правилният начин на хранене (проценти В-М-Б). Но общото е, че при високомазнинно и нисковъглехидратно хранене хората масово реагират положително - без синтез на мазнини. А при нискомазнинно и високовъглехидратно хранене, дори с бавни, "полезни" въглехидрати, човешкият организъм се намира в състояние на стрес, при което някои се справят по-добре, други - по-зле.
3. Става все по-очевидно, че храненето, което не предизвиква стрес за организма на повечето хора, е НВ-ВМХ.
4. Калориите не са това, което се смята, че са Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 29 мар 2014, 09:17 от Cioccolata

# 587
  • София
  • Мнения: 10 858
Шоки, благодаря за тази информация   bouquet Много интересно и очаквано всъщност  Heart Eyes

# 588
  • Мнения: X
Благодаря за резюмето, Шоки
Радвам се, че изплува все повече професионално инфо, подплатено с изследвания
Дано така стигне до повече хора и им помогне да разберат кое е добре за тях
И дано повече лекари му обърнат задълбочено внимание

# 589
  • Мнения: 6 425
Инфо има, разбира се, и става все повече Peace Добре планирани и проведени проучвания, по изискванията за качествена наука, а не на базата на въпросници за храненето на някой през последните 20 години или дори за даден ден преди 20 години ooooh! Дори в книгата пише, че тези проучвания - качествено проведените, които са изследвали влиянието на НВ-ВМХ върху човешкия организъм и са доказали превъзходството му, вече са достигнали критична маса, т.е. започват наистина да тежат Wink

# 590
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
hijkl, добре ще е да подхождаш по-критично към прочетеното...Замисли се, може ли изследване, в което се наблюдават 6-7 души, да има някаква всеобща значимост и представителност?А и как могат да се правят изводи от това, че еди-кой си се чувствал еди-как си при съответния начин на хранене?!... #Crazy На първо място, това как се чувстваме зависи от безброй неща - хранене, сън, хидратация, наличие на хронични заболявания, стрес, работна обстановка, семейна среда и т.н. Да не говорим, че някои хора всъщност са си съвсем добре, но обичат постоянно да се оплакват и да си намират болежки и симптоми... Crazy
Че то някои хора се влияят и от времето, изпадат в депресия при всяка мъгла. Това обаче не значи, че само по себе си мъгливото време масово причинява депресия и е вредно за здравето. Освен това например еди-кой си твърди, че му става лошо, като яде много мазно месо. Обаче едно е ДЕЙСТВИТЕЛНО да му става лошо. Друго е, че се оказва, че към мазното месо ял и паста, и хляб, и макарони, че и уиски пил. Тогава дали тежкото е от мазното месо?Трето е, че той по принцип смята, че мазното месо е вредно и на психическа основа всеки път получава усещане за тежест, като хапне месо, било то и без гарнитура. Смяташ ли, че в такъв случай можем да направим някакви значими изводи за яденето на мазно месо и за влиянието му върху организма?Изводи, базирани САМО и ОБЕКТИВНО на това влияние.
Освен това някой може да каже: не се чувствам добре на ВМ НВХ. Обаче да се окаже, че хапва по 1 авокадо на закуска, по 1 малка пържола на обяд и по 2 яйца на вечеря. И така дълго време. В такъв случай изворът на проблема не е ВМ НВХ само по себе си, тоест не храните, включени в менюто на този човек, а количествата и калориите. С такова хранене повечето хора ще бъдат системно недохранени и нормално, след време ще имат проблеми и ще се чувстват психически затормозени. Така че ако някой каже: не се чувствам добре на ВМ НВХ, това на практика нищо не означава. Да не говорим, че човекът може да си мисли, че е на ВМ НВХ, но всъщност да се храни високопротеиново, да не приема достатъчно мазнини и т.н. ooooh!
Затова те съветвам да не си губиш времето да четеш публикации, в които някой казва: не се чувствам добре при еди-какво си хранене, особено ако човекът не уточнява как всъщност се храни и не представя обичайни менюта, а също не дава подробна информация за живота си и за здравето си като цяло, така че да могат да се направят заключения доколко е възможно начинът на хранене да е ДЕЙСТВИТЕЛНО извор на проблема.  Peace
Шоки, мерси за синтезираната информация, златна си!  bouquet

# 591
  • София
  • Мнения: 10 858
Юле    202uu

hijkl, много моля ако ти се спори - изчакай да ти мине.  Tired

# 592
  • Мнения: 6 425
По отношение на храната съществуват толкова много емоции, внушения и самовнушения, вкл. на религиозна основа, че действително поне част от споделените "впечатления" са само в главата на съответния човек. Ако от дете ти е насаждано, че месото е лошо или че мазнините са лоши, ще израснеш с такава нагласа и ще ти бъде много трудно да превключиш, ако съзнателно го решиш. Peace На мен не ми е чак насаждано това, но под влияние на различни "източници" (вкл. книгата за разделното хранене) бях решила, че мазнините, без значение какви, са много лоши и вредни. Сега дори не знам какво точно съм мислила, че им е било вредното, само знаех, че мазнините са едва ли не равни на самоубийство ooooh! И бягах като дявол от тамян от видими мазнини - и сланинката на пържолите, и мазнината на салатата, и всякакви видими форми на мазнина. Редовно ядях сандвичи, намазани или с лютеница, или без нищо (без мазнина) - само с шунка/кашкавал/сирене направо върху филията. Това да мажа масло, а още повече пък да го намажа дебело, ми се струваше кощунство. Разбира се, спокойно си ядях понички, бейк ролс, торти, кроасани, сухи пасти, вафли и т.н. ooooh! Но да ям мазна пържола направо ме беше гнус. Е, вярно, кожата на пилето винаги ми е била слабост, но имах период, когато я отделях и хвърлях, макар и с голямо съжаление. Laughing А сега се сещам, че много обичах каймака на прясното мляко, особено на мляко с какао с повече захар Rolling Eyes Но каймака не го асоциирах с мазно, а го приемах като нормална част от млякото, и то най-вкусната Sunglasses Така че ето колко е силно самовнушението.

Когато започнах да се престрашавам да ям по-мазни меса и въобще по-мазни храни, примерно сметана (а това се случи в края на 2011 и началото на 2012 г. Rolling Eyes), дори си мислех, че ще ми стане лошо, тежко и т.н. Но видях, че не е така Peace И винаги се удивявам колко ми е леко от много мазни ребра плюс порядъчно омазнено готвено зеле, но това са фактите при мен - тялото ми реагира прекрасно на такава храна. Да, сигурно през 2009 г. щеше да ми стане тежко, ако въобще се бях престрашила да хапна такова нещо, защото тогава просто храненето ми изглеждаше тотално различно. Но сега, след като освен това съм привикнала към по-мазни храни, действителността за мен е такава.

Последна редакция: сб, 29 мар 2014, 10:50 от Cioccolata

# 593
  • UK
  • Мнения: 727
Имах да изчета над 10 страници и най-накрая приключих  Shocked
Благодаря ан Радост и Шоки за статията, даже я споделих във фейсбук, на много достъпен език е написана  Heart Eyes
Благодаря ан Кам за книгата, дръпнах си я, остава само време да се намери за четене  ooooh!
 За разярилите се емоции само мога да кажа, че не си заслужава да се ядосва човек online. Има достатъчно неща, които ме нервират в реалния живот  Joy Прескачам глупавите постове и чета интересните, пазя си нервите  Heart Eyes
 На който му е интересно: продължавам с моите експерименти за продължително кардио и ВМ НВД, нямам главоболие  при тичане сутрин, само вечер, но съм сравнително бавна. И все по-бавна ставам като увелича разстоянието. Освен това имам глад за въглехидрати и то главно за хляб. Гледам да ги игнорирам  Laughing Но не успях вчера  и сутринта след нормална закуска от месо и кис. мляко много ми се дояде сладко и изядох един мъфин и 10-тина джинджифилови бисквити. Не огладнях цял ден и днес още не съм гладна , това след 24ч вече  newsm78. Освен това доста вода съм източила, защото съм 1.5кг по-малко и коремът ми е хлътнал.
Това съм забелязвала и друг път, че след стриктност от около седмица, когато ям въглени еднократно не ми се отразяват зле, даже напротив. Това да не е ефектът на т.нар. въглехидратно зареждане, защото тренирам много? Очаквам всякакви мнения

# 594
  • Мнения: X
...
Това съм забелязвала и друг път, че след стриктност от около седмица, когато ям въглени еднократно не ми се отразяват зле, даже напротив. Това да не е ефектът на т.нар. въглехидратно зареждане, защото тренирам много? Очаквам всякакви мнения

Може
Или пък защото организмът след дълга стриктност се успокоява, че храна все пак има и няма защо да пази припасите

Шоки, абсолютно е така
Аз съм отгледана с идеята, че месото е за мъжете
За нас спанак и хляб
Рвзултатът е ясен

# 595
  • Мнения: 2 127
Чоки,за телесните мазнини не знам,не съм се мерила скоро. Ям... Много. Не мога да си позволя да не се храня добре, при тренировки с тежести, отиващи към собствено тегло. Няма кисти, няма бебе, ама и МЦ няма. Гинеколожката твърди, че е или щитовидна жлеза, или пак съм вдигнала по начало високия си тестостерон,в следствие на тренировките. Не мога да си позволя този месец изследванията,за да знам какво е точно.
Всъщност, исках да кажа, че ако човек е предразположен към хормонални нарушения, ще си ги има и на ВВД, и на НВД, и на каквото и да е. Имам колежка, бумкаща само шоколади и соленки, като клечка за зъби е, и за месец й дойде 3 пъти. Аз на ВМ-НВД трябваше да си го предизвикам с хормонални хапчета. Та пак - а сега де? :д

# 596
  • Мнения: X
Water lilly, на твое място бих спряла тези тренировки за няколко месеца да вида как ще ми се отрази

# 597
  • София
  • Мнения: 10 858
Лили, а от колко време си на ВМ-НВХ?

# 598
  • Мнения: 2 127
От месец  Peace
Ще видим, аз лично не го свързвам с режимът, честно казано.

# 599
  • София
  • Мнения: 10 858
О, със сигурност не е от режима  Peace
Дори има вероятност, ако консумираш достатъчно мазнини да се възстанови цикъла, но трябва време.
И може би леко да намалиш тежестите и да минеш на собствено тегло.

Но определено не е от ВМ-НВХ.

Общи условия

Активация на акаунт