КРУИЗИ /тема 3/

• 59 525
  • 788
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте всички. Нова съм в темата и не съм я чела назад, но миналата седмица много импулсивно резервиха круиз за пръв път. Както може да се предполага имам много въпроси и притеснения, даже и размисли дали да не го откажа.
Притесненията ми са свързани основно с това, че ще бъдем с детето, съответно болести, вълнения на морето и тн.
Конкретно круиза ще е на MSC Сплендида от 22 Септември по маршрута Неапол, Таормина, Ла Гулет,  Барселона, Марсилия, Генуа, Неапол.
Искам да ви питам по това време на годината и по този маршрут мога ли да очаквам голямо вълнение (знам че е относително, но все пак)Не в Средиземно море сериозните вълнения са рядкост. Също какво представлява медицинския център на кораба - един лекар в кабинет, или имат това оноваоборудван лекарски кабинет,посещава главно от пенсионери да им мерят кръвното Wink. Стандартните медицински застраховки, които се предлагат от българските застрахователи покриват ли разходите по прегледи на кораба, или само на брега не съм ползвала ,не зная Трябват ли някакви ваксини за Тунис-не
И другия ми въпрос конкретно е свързан с предплатените пакети за напитки на MSC, но не тези инклузивните, а които са за конкретен брой и вид напитки. Могат ли да се купят като пакет и да се ползват от всички ни, или трябва да се закупят за всички, които пътуват заедно-може само един пакет и е по на сметка ако се консумира това,което е включено в него На тях начислява ли се такса от 15%, за да преценя дали си заслужават може ли да ме ориентирате какви са цените горе долу на 1 фреш,  бира, кафе, бутилка вино( нисък клас).
Благодаря предварително за отговорите. Доста се рових по чужди форуми, и горе долу тези въпроси ми останаха неотговорени:)

И аз направих същото като тебе преди време-импулсивно и с дете .Не се притеснявай ,ще останете доволни.

# 151
Sause baus!, благодаря за отговорите.
Надявам се още някой да се включи и на другите ми питания. Въпросът с разходите за медицинския център силно ме вълнува, тъй като ние сме от често боледуващите... Sad

# 152
  • sofia
Правиш застраховка за 7лв медицинска ( 10 дни важи) и по фактури се плаща всичко

# 153
Да ще направя застраховка - тя е задължителна. Правила съм и преди много пъти, но никога за круиз, и никъде в общите условия не съм виждала изрично да пише, че важи и за медицинските услуги на борда на кораба. За тези в пристанищата е ясно. Та затова питах по-конкретно дали на някой се е налагало да ги ползва, и дали стандартната застраховка покрива разходите, или трябва някаква по-специална, която да покрива и това.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 13:08 от танита

# 154
  • sofia
Питай, когато я сключваш. Знам, че е задължително да се обадиш на Асист номера

# 155
  • Пловдив
Танита, За застраховката и аз мисля, че ако не е специална, ще покрива разходи на брега, но на кораба ... Тъй като когато е асист и се обадиш на номера, те пращат в някоя конкретна болница в населеното мято. Ако не е асист обаче, най-вероятно би трябвало да покрива нещо. ОТ друга страна, все пак се касае само за преглед, каквото и да се слчи, недай си боже, ще те лекуват на сушата, така че няма да е голяма беда. Но наистина е добре да се пита все пак.
За цените едно кафе е окло 1.60-1.70 евро, една вода около 2 евро, коктейлиот 4.50 евро нагоре, виното не помня, но например сигурно е имало за 10 евро. Ако не сте пиячи няма смисъл според мен за пакети - пакета за кафе е 21 напитки, ами трудно ще и изпиеш за седем дена, освен ако не си супер голям кафе-любител или не сте повече хора, същото е и за водата и за другите неща, с пакет излиза около 20% по-евтино, които не се избиват, ако не изпиеш всичко. Специално за коктейли пък всеки ден има някаква промоция на коктейли така или иначе. Фреша не помня колко струва, но поне на мен не ми се видя никак скъпо на кораба - не е по-скъпо от сушата. Например, еспресото в италия под 2 евро не сме го пили. Като сте с дете ,предвидете парички за детски забавления, че те гълтат много - има една зала за игри, където е мазало, дори мъжа ми успя да изхарчи парички там, ако бяхме и с детето, леле мале  Laughing. За всички пристанища е писано в темата, разгледай и прочети. Нашия маршрут беше абсолютно същия като вашия, само че беше лошо времето и не спряхме в Тунис, а в Палма де Майорка, което е сто пъти по-добре.
За вълнението - не то е проблем, а вятъра. Ако няма вятър - всичко е супер, ако има вятър - кораба си се клати. Мисля, че септември е горе-долу добре. Ние бяхме ноември миналата година и имахме само една вечер вятър и клатене. Ама си беше доста  #Crazy. През останолото време всичко беше върха, а времето по пристанищата перфектно - с къс ръкав. Heart Eyes

# 156
luba_rizova, много благодаря за изчерпателния отговор  bouquet
За пакетите аз си бях харесала един предплатен пакет, който беше просто 15 неща, които са от някакъв друг инклузив пакет, т.е. не се ограничаваш с конкретно нещо, а може да е бира, или вино, или сладолед или пр, според каквото ти се пие на момента. Обаче този пакет го имаше само на сайта на MSC и съответно нямаше цена. Как е по-добре да се процедира - да питам агенцията, или да ги контактвам някак си директно?
Аз снощи като се зарових в тия застраховки и ми се изправиха косите, като зачетох как застраховката трябвало да покрива вземането ти от кораба с медицински хеликоптер ooooh! Как ще се изтъпаня сега при някой застраховател да го питам затова Mr. Green Но пък ако получиш инсулт на кораба - дет се вика, друго освен да ти измерят кръвното май няма да се случи...
Вие на този кораб ли бяхте ноември или на друг? И на мен ми се иска Палма вместо Тунис, но заради останалите пристанища и заради кораба избрах този маршрут. Още съм на кантар да се откажа, само не знам агенцията дали ще се навие да ми върне някакви пари..., ама то човек трябва да мисли първо - не като мен Laughing

# 157
танита каквото не ти е ясно питай агенцията и застрахователя-това им е работата любезно да разясняват.Пари не съм чула да връщат,но по полека и дишай дълбоко. Laughing

# 158
  • Пловдив
Леле, танита, къде отиде? Инсулт! Малии, ужас, не би ми хрумнало  ooooh! Трябва да питаме Блед от толкова круизи колко пъти е ходил хеликоптер на кораба да вземе болен човек, да видим каква е вероятността /според мен пренебрежимо малка/. Все пак през целите дни сте на брега, а на кораба се седи основно и само вечер, та време за такива приключения почти няма  Thinking За пакета можеш да питаш агенцията, можеш да влезеш в сайта на МСЦ и да дадеш, че си в ИТалия, там цени има  Peace, а можеш и да не бързаш и при качването на кораба да си купиш /още от вратата ти продават всичко - и екскурзиите, и пакетите, и спато.../. Не отменяй резервацията , не си вкарвай филми в главата, това е прекрасно преживяване и трябва да се настройваш положително за него. Ние бяхме с Пречиоза, която е най-новия кораб от класа на Сплендида, но почти всичко е същото, та ги приемам горе-долу за еднакви корабите. За застраховката иначе ние си купихме обикновена с асистанс, не са ни предложили друга за круиз. ЗА парите ще ти ги върнат, но с някаква такса /мисля беше 50 евро/. Успех и не се отказвай   bouquet

# 159
  • София
Леле, танита, къде отиде? Инсулт! Малии, ужас, не би ми хрумнало  ooooh! Трябва да питаме Блед от толкова круизи колко пъти е ходил хеликоптер на кораба да вземе болен човек, да видим каква е вероятността /според мен пренебрежимо малка/.

luba  Отговарям веднага, Нито веднъж....при наистина много круизи/само миналата година са шест/.
танита Имаш право да задаваш такива въпроси и да ти се въртят подобни мисли, въпреки че тръпки ме побиват. Момичетата са напълно прави за всичко и най вече да не се отказваш.
Ще го кажа така:
Има кораби където има стотици деца...
Има други където преобладават възрастни, дори 80-90 годишни...
На корабите се срещат десетки пасажери в инвалидни колички...
Дори неподвижни, с машинки за дишане и други подобни...
Нека да не продължавам, всички те се обгрижват по подобаващ начин.
С една дума почти няма категория хора, която да не се качва на круиз.
Както казах хеликоптер не съм виждала, но съм била свидетел как се подготвят хора за сваляне, как ги чака линейката, какви грижи се полагат за всичко това.
На корабите от последно поколение няма просто един кабинет с лекар, а цял екип и медицински център.
На последния ни кораб Allure, бяха трима лекари и пет сестри. Имаше всичко необходимо за оказване на всякаква помощ, без разбира се наистина тежки случай, които се евакуират.
Специално за MSC, което те интересува, нещата стоят така:
Скрит текст:
На борда на всеки кораб има медицински персонал, които могат да осигурят първа медицинска помощ и да лекуват леки наранявания. Медицинските услуги се заплащат по тарифи, публикувани от Медицинската асоциация на Генуа.
Круизната компания не може да осигури специализирана медицинска помощ, за която е необходимо специално оборудване.
В случай на настъпване на спешна необходимост, пътниците се евакуират от кораба.
При наличие на съответна застраховка, покриваща медицински разходи в чужбина с АСИСТАНС, е необходимо пасажерът да се свърже с АСИСТАНС КОМПАНИЯТА незабавно при възникване на здравословен проблем, разходите за преодоляването на който се покриват от застраховката.
Лекарите на корабите са изключително квалифицирани, още повече, че те са независими, а не персонал на съответната компания.
Територията на кораба е такава, под чиито флаг плава той.
Нашите агенции не отделят достатъчно внимание за това, което те притеснява. Въпреки, че трябва и е необходимо. Всеки гледа да мине с по-ниска застраховка и ти много правилно си задаваш подобни въпроси.
В САЩ примерно има специални консултанти/ползвахме ги/, които ще ти кажат всичко необходимо за покритие и т.н. относно застраховката.
Още повече, че американците по най-малкия повод си търсят правата и използват всичко необходимо за да спечелят пари или бонуси.
Да не дава Господ да се случват подобни неща/а ти си права, че трябва да сме подготвени/, и ако застраховката не е сключена както трябва и за каквото трябва, ще излезе много солено.
Всичките тези услуги без полица са изключително, наистина много скъпи.
Но това се отнася за всяко едно пътуване и в никакъв случай не трябва да ни плаши.
Нека сме подготвени, но да не си разваляме пътуването предварително, а да бъдем позитивни.
Така, че в никакъв случай не се отказвайте, а напротив, тръгнете с желание, без лоши мисли.
Круизите са нещо невероятно, включвайки в себе си всичко каквото му трябва на човек.

Р.Р. За Splendida мога да ти кажа всичко каквото ти е необходимо, плавали сме на кораба...успех.

# 160
Всеки от корабите има дори и морга ( стари нови, всички са задължени да имат според стандартите).
Малко е трудно това със съденето на компанията, защото регистрацията им е под доста измислен флаг, и особенно за САЩ започва едно прехвърляне на отговорност между кост гард и компанията.
За да дойде хеликоптер на борда трябва да има специални условия, вкл на колко мили от брега са и подобни.

# 161
  • sofia
И в този ред на мисли, вие какви застраховки си правите. Различни ли са за Европа и Америка?

# 162
  • Пловдив
Танита,
не се паникьосвай и не се отказвай. Корабът е прекрасен, маршрутът - също - ние бяхме декември миналата година. За да не се повтаряме, ще напиша само, че споделям всичко, което са написали момичетата преди мен. Преживяването си струва, в неделя ние се върнахме от Фантазия, който е същия клас като Сплендида, само малко по-стар. Обслужването беше една идея по-зле от Сплендида, шоутата в театъра - една идея по-добре. Има сносно вино от порядъка на 25-26 евро бутилката, добвяш и 15% сервиз, видях в менюто и наливно 500 мл за 7 евро, но не знам като качество как е. Сладоледът е 1.70 евро малкият. Относно видеоигрите - ако децата са на миниклуб, там ги водят също  да играят на електронни игри, нашите бяха много доволни. Иначе - формула 1 е 8 евро (но тя е за големи), 4д киното - 6 евро, а видеоигри - 1 евро. Смятам, както и другите преди мен, че няма смисъл от предплатени пакети, много време минава извън кораба, а и на самия кораб цените не са по-високи отколкото навън, пък и пакетите не предлагат кой знае какво намаление. Пакети продават и на самия кораб, при менютата в бюфета и рестораните има отделен лист с предлаганите пакети.
Аз започвам да се оглеждам пак, но мисля малко да сменим компанията, не че не сме доволни от МСЦ, но да видим и другите какво предлагат. Ще ми се Коста най-накрая да направят маршрут с качване и слизане в Бургас, макар че пък възможностите за маршрути сигурно ще са доста ограничени. Аз съм се навила за посока Португалия, Мароко, че там не сме били. Или пък Епик, който  е много хвален кораб. Ще видим. Поздрави за всички, които списват в тази тема и четат и пожелания за най-хубавите круизи!  bouquet

# 163
Всеки от корабите има дори и морга ( стари нови, всички са задължени да имат според стандартите).
Малко е трудно това със съденето на компанията, защото регистрацията им е под доста измислен флаг, и особенно за САЩ започва едно прехвърляне на отговорност между кост гард и компанията.
За да дойде хеликоптер на борда трябва да има специални условия, вкл на колко мили от брега са и подобни.

Eee, тук вече ме разби Mr. Green
Благодаря на всички за съветите и за отговорите. Само още едно въпросче имам. За да съм сигурна все пак, че застраховката покрива медицински разходи на кораба, евакуиране и пр) дали застраховката трябва да е просто застраховка с асистънс и съответното покритие, което си го избираш като сума, или е някаква по-специална. Ние ще направим и застраховка отказ от пътуване, в случай, че детето или някой от нас се разболее непосредствено преди заминаване, но не ми стана много ясно тя дали възстановява разходите за всички, които са по една резервация, или само на този който се е разболял. Това ни се е случвало не веднъж - детето да вдигне 39 и нагоре температура и гнойна ангина, точно когато сме стегнали куфарите за морето и повярвайте ми - никак не е приятно. В БГ хотелите се е случвало да проявяват гъвкавост когато ни се случи, но не очаквам същото нито от MSC още по-малко от авиолиниите.

А- да и още едно питане. Какво точно се предлага като забавление на Сплендида за децата около 6 години, че имаме 1 ден на море.
И също закуската и обяда (когато сме на кораба) може ли да се ползват в основния ресторант, и да ти ги сервира келнер по подобие на вечерята? Че нещо идеята да се бутам на бюфета не ме блазни особено.

# 164
Най-добре е застраховката да е с покритие за цял свят и асистанс, именно защото корабите най-често са с "екзотични" флагове. За съжаление повече инфо не мога да дам, в практиката ми няма случай, в който на застраховател да е предявена претенция за събитие, настъпило на кораб.

Общи условия

Активация на акаунт