Работа, CV-та, HR-и, съвети - 37-ма тема

• 74 032
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • вече Пловдив
Досега за 15 години трудов стаж съм работила все в малки колективи. Там в един момент ставаме взаимозаменяеми - няма как при болничен или отпуск.
Не е проблем да се заместваме, проблем е да не стане постоянна практика да се върши и чужда работа, наред със задълженията.  Rolling Eyes

# 691
За мен правилното в случая е да уведоми  прекия си ръководител и ако той е съгласен тогава вече да се ангажира с чужда работа. В противен случай наистина може да последват и санкции. И то не само глоби, както някой спомена, ами и уволнение.

# 692
Не знам дали тук е мястото да питам.
Тази вечер ме извикаха на работа в дюнерджийница. Да замествам шефа, да дремнел малко- много хубав и интелигентен мъж. Трябва да правя салати и друго, иска усмихнати момичета, такъв бил пазара, какво да си облека? Мисля за цял гащеризон, без ръкави...

# 693
  • София
Здрасти, банда!
Някой да разбира от граждански договори?

# 694
Тази вечер ме извикаха на работа в дюнерджийница. Да замествам шефа, да дремнел малко- много хубав и интелигентен мъж. Трябва да правя салати и друго, иска усмихнати момичета, такъв бил пазара, какво да си облека? Мисля за цял гащеризон, без ръкави...

Нещо, което няма да го изстрадаш, като го омацаш. Все пак вероятно ще си с престилка върху дрехите. Важното е да изглеждаш чистоплътно и усмихнато. Така че, ако имаш нещо, което ти придава свеж вид...това е. Гащеризон ми звучи добре, но не знам до колко ще е практично. Ако ти се приходи до тоалетна?

# 695

Нещо, което няма да го изстрадаш, като го омацаш. Все пак вероятно ще си с престилка върху дрехите. Важното е да изглеждаш чистоплътно и усмихнато. Така че, ако имаш нещо, което ти придава свеж вид...това е. Гащеризон ми звучи добре, но не знам до колко ще е практично. Ако ти се приходи до тоалетна?
Натъкмих се, мацката от СПА- то под мен каза че съм ок, само да си махна червеното червило, което все боде очите на околните. Ай дано ме вземат.  Hug

# 696

Натъкмих се, мацката от СПА- то под мен каза че съм ок, само да си махна червеното червило, което все боде очите на околните. Ай дано ме вземат.  Hug

Успех

# 697
Здрасти, банда!
Някой да разбира от граждански договори?

Какво за тях?

# 698
  • София
Ако в договора пише 8 лв, аз колко взимам?

Последна редакция: сб, 21 юни 2014, 16:58 от L'Agent

# 699
Зависи какви са тези 8 лева. Нетно, брутно, какво? Може да се договори и нетна сума. Тогава счетоводството си има ангажимента да си изчисли брутното.
Никъде не трябва да носиш договорите, но всеки път, когато ти плащат, трябва да ти издадат документ. Нарича се "сметка за изплатени суми" и изглежда по начина, по който изглежда и данъчната декларация за този вид доходи.
Работодателят е длъжен да ти удържи частта осигуровки, която е за твоя сметка, както и ДОД и да ги внесе. В самата сметка това се отбелязва - колко осигуровки и колко данък е удържан.
В началото на следващата година (до 30-ти април) трябва да декларираш тези доходи в НАП. Би трябвало нищо да не довнасяш, но въпреки това си длъжна да ги декларираш. (Като в декларацията обаче трябва да посочиш всички доходи, а не само тези по гражданския договор. Т.е., ако имаш и трудов договор например, в края на годината трябва да си вземеш служебна бележка за ДОД и от там и този доход също да го обявиш в декларацията.)
Не е сложно, не се притеснявай. По-особено е само с доходите, придобити през последното тримесечие.

# 700
  • София
Благодаря за отговора.
Там е работата, че договора го направи една шматка и просто написа 8 лв и сега се чудя бруто ли е, нето ли е.
Дано да е нето!
Ако е бруто, намерих един калкулатор и изчислих, че за 80 лв ще ми вземат 6 лв ДОД.

# 701
Благодаря за отговора.
Там е работата, че договора го направи една шматка и просто написа 8 лв и сега се чудя бруто ли е, нето ли е.
Дано да е нето!
Ако е бруто, намерих един калкулатор и изчислих, че за 80 лв ще ми вземат 6 лв ДОД.

Явно калкулатора не е сметнал никакви осигуровки.

# 702
  • София
Когато осигуровки, когато става дума за сума по-малка от МРЗ?
Осигуровките зависят от общата сума за възнаграждения, която си получила през месеца, през който са ти изплатили този хонорар. Освен Сметката за изплатени суми е добре да си вземеш и служебна бележка. Поне при нас сметките си вървят с бележки 2 на брой.

# 703

Когато осигуровки, когато става дума за сума по-малка от МРЗ?
Осигуровките зависят от общата сума за възнаграждения, която си получила през месеца, през който са ти изплатили този хонорар. Освен Сметката за изплатени суми е добре да си вземеш и служебна бележка. Поне при нас сметките си вървят с бележки 2 на брой.

Ами такива осигуровки. Най-обикновени. По КСО.
Първо, за мен тези 8 лева са по-скоро някаква ставка. Едва ли месечното възнаграждение е 8 лева. Освен това ние не знаем дали тя не е осигурена и на друго основание. Просто и обърнах внимание, че може и да има осигуровки. Ти пък как реши, че със сигурност няма да има?  Confused

# 704
  • София
Защо се заяждаш? Само уточнявам, защото 80 лева са по-малка сума от МРЗ. И ако през месеца е полуила само тях, то се дължи само данък, а здравната осигуровка е длъжна да си внесе сама. Мисля, че в обяснението си по-долу съм се изразила достатъчно ясно.

Общи условия

Активация на акаунт