Както и да е- затвор тогава за братята роми, когато крадат. Горе-долу същата бройка ще бъде, както с неплащащите ток
Престъпността при ромите е по-висока, това мисля, че е обяснимо предвид стандарта на една голяма част от тях. Макар че и в статиите, които съм чела по въпроса, се уточнява, че статистиките за престъпността сред ромите не са точни. Един от факторите, които се споменава, е, че по-голям дял от престъпленията се извършват от лица на възраст 15 - 30 години (без оглед на етнос). Съответно ромското население е по-младо от българското (ромите на възраст 15 до 30 години са повече от българите).
Бях пуснала една статия с д-р Алексей Пампоров, ето откъс:
"Данните на НСИ от предишното преброяване през 2001 г. бяха точни. Тогава ромите бяха 370 хил., или 4,7% от населението. През 2001 г. същият - към 1%, беше ръстът спрямо 1992 г. Относителният дял на ромите сред останалата част от населението по малко се увеличава. Не може да се предвиди обаче колко роми са заминали на гурбет в чужбина. Те се губят на статистиката."
Тук трябва да отбележа, че не всички роми се идентифицират като такива - някои като българи, други като турци. С това уточнение прирастът посочен по-горе е положителен, при българите - отрицателен. Логично е мнозинството да е застаряващо, а малцинството да има повече представители в групата 15 - 30 години. Ромките не раждат като преди, но при българките раждаемостта е по-малка.
. Наблюдения от години.